torsdag, april 30, 2009

Valborgsbrasa på Phuket


Så var det sista april igen och vi passar på att fira med eldning. Vår brasa är liten, vi eldar i en tunna. Å andra sidan har vi väldigt mycket att elda upp så vi kommer att fira Valborg i minst en vecka!

Vår eminenta anställda Joy är allt-i-allo-arbetare hos oss. När vi har gäster på Malee Garden sköter hon städningen. Nu när vi inte har några gäster så är hon trädgårdsarbetare och min personliga sekreterare.

Ni som träffat Joy vet att det är en hejdundrande fart på henne. Hon far fram som en virvelstorm! Det gör hon även i trädgården. Hon blev inspirerad härom dagen och klippte till lite extra förutom det jag bett om.

Joy är fantastisk. Jag har (förutom min "bror" A) aldrig träffat en thailändare med sådan fart. Hon älskar att arbeta och klappar händerna av förtjusning om det finns en massa saker att göra. Och när det städas så blir det rent, väldigt rent! Vilket kanske är bättre inomhus än utomhus.

Efter en timme med extra röjnings-inspiration kom Joy in och bad mig titta... det var tur. Hon hade gjort soprent i ett hörn av trädgården! Så nu ska vi inte bara elda, vi ska plantera om en del också, haha!


Hoppas ni får en skoj Valborg - det tror jag vi får. Jag, A och Daa ska åka med Ging till Phuket stad. Det är födelsedagskalas p
å Jammin’ och jag har ju två och en halv flaska whisky kvar i baren! Skål!

tisdag, april 28, 2009

Monsunväder på Phuket...



Vädret är så pass intressant just nu att till och med thailändare pratar om det. Det är sol, sol och åter sol. Monsunen har totalt kommit av sig och kommer det nåt vatten så är det svettdroppar! Jag tog faktiskt paraply när jag gick på lunch för att skydda mig från solsting!

Min fånFån går ej att rädda. Fåndoktorn jämförde den med en bil. "Motorn är slut" sa han. "Jag kan sätta in en ny motor men det kostar precis lika mycket som att byta ut en motor i en bil!" Så jag tar iPhone-paus. Vi köper en ny, enkel mobil till vidare.

söndag, april 26, 2009

Jag ligger i


Idag har jag verkligen legat i, legat i poolen alltså. SKÖNT! Solen skiner som bara den och livet leker.


Något som inte leker är min iPhone. Det är inte en iPhone, det är en fånFån. Nu vägrar den ladda - iPhone-laddaren hör inte till telefonen. Det påstår i alla fall fånFånen som totalt glömt bort vad den är och påstår sig inte vara Mac-kompatibel när jag försöker koppla in den i datorn. Puh. Varje gång jag startar om fånFånen så säger den "detta tillbehör kan ej läsas, vill du gå över i flygplansläge" Vilket tillbehör? Flygplansläge?

Om ni försöker ringa eller messa mig och inte får något svar så är det fånFånen som är i farten! Vi ska försöka leta rätt på någon som kanske kan fixa den imorgon annars får jag köpa en billig nöd-telefon. Natti natti från Phuket!

fredag, april 24, 2009

Avfall och utfall


Aktuellt avfall: Thailand ska försöka minska användandet av plastkassar med 10% med en ny kampanj. Här kastas otroliga 1 800 ton plastpåsar varje dag! Alla stora affärskedjor är med i kampanjen, men jag undrar om de talat om det för personalen? I går på 7/11 fick jag 2 kassar, 2 sugrör och 2 plastskedar helt i onödan.

Innan kampanjen, beslöt vi på eget bevåg att minska plastberget. Vi kommer att utrusta Malee Garden med 20-liters vattendunkar istället för små flaskor. Inte gör det mycket, men bättre göra lite än ingenting.


Aktuellt utfall:
Prem, storgubben i kungliga rådet som av Thaksin anklagats för att legat bakom militärkuppen 2006, har talat med änglar. Han har bett landets skyddsängel Phra Siam Thewathirat att straffa alla som vill landet ont med otur. Han förbannar - genom ängeln - alla som ställde till så hans kampanj för att utbilda muslimska ungdomar gick omstyr! De röda startade sina demonstrationer samtidigt och Prem kunde inte uppfylla sina åtaganden. Kanske han ska vara försiktig med vad han önskar, enligt mig var statskuppen av ondo.
Mer från den politiska arenan: Idag togs undantagstillståndet bort i Bangkok med omnejd. När det var officiellt meddelade de röda att de börjar demonstrera på Sanam Luang utanför Grand Palace imorgon lördag. När de röda gav upp försvann Thaksin, åtminstone kunde inte regering och polis hitta honom. Efter viss förvirring har han nu dykt upp - i Liberia! Sondhi, vars bil besköts av okända män, är återställd. Vänner av konspirationsteorier har fullt upp; Det var undantagstillstånd när Sondhi attackerades och därmed fanns militär och polis överallt. Trots det har knappt någon sett nåt och övervakningskamerorna var utslagna. Dessutom visade sig de tomma gevärshylsorna komma från 9:de infanteridivisionen i Kanchanaburi.

torsdag, april 23, 2009

Hylla hockefrillan!

Hockeyfrillan är en utdöende konstart(!) förutom i Thailand där den - tyvärr - lever i högönsklig välmåga! Här ser man den alldeles för ofta och det är framförallt tyskar som verkar envisas med att gilla klippningen.

Nu har ett gäng killar i Sverige tagit på sig rollen som hockeyfrillans försvarare - och dansar till dess ära! Nu väntar jag på att de ska klippa sig också... Man har inte roligare än man gör sig, och roligt hade nog den galna trion vid inspelningen. Och jag vet att dom bara är knäppgökar på låtsas, Ging & Malee råkar känna en av dansörerna rätt väl ;-)
Varning för dålig videokvalitet.




onsdag, april 22, 2009

Jag, en glad men obalanserad soffpotatis!

Redan i somras fick jag min dom: Du är en soffpotatis. Du är obalanserad. Du är en amatör! Det var min nya tränare som kom med dessa hårda omdömen - spelet WiiFit! Trots det tycker jag att det är jättekul! Det finns massor av olika saker att träna, jag är rätt kass på det mesta. Det finns dock en träningsform som jag blev mästare på direkt. Det är en form av meditation, det går alltså ut på att sitta stilla. Det är jag mycket bra på! Är någon förvånad?
För att leka/träna med WiiFit behöver du Nintendo Wii. Sen är det bara att stoppa in WiiFit-cd’n och ställa dig på den speciella tränings-plattan som tillhör programmet.

Jag började använda WiiFit hemma i Sverige, men det var jättesvårt! Allting var spegelvänt. Jag skulle nicka bollar, när bollarna kom flygande på min högra sida måste jag böja mig åt vänster. Oj, vilka problem jag hade att nicka rätt! I slalombac
ken var det extra svårt - försök själv att böja dig tvärt emot hur du gör i vanlig backe! Efter en vecka kom jag på att jag vänt plattan man står på åt fel håll... ooops! Det blev betydligt lättare när jag vände den rätt och slapp göra övningarna bakvänt - ooops igen!

Så nu vet ni vad jag sysslar med här under lågsäsong. Jag leker mig i form, rockar rockring, fångar firrar på isflak, åker slalom och kör stepup med små datagubbar! Det kanske är tur så mycket mat som jag fått på sistone. Igår, strax innan Bangkok-släkten åkte hem, kom dom med två extra tallrikar. En omelett och min älsklingsmat, stekt bröd med kycklingröra och inlagd gurka med chili!

tisdag, april 21, 2009

En klubb helt i min smak


Jammin’ försöker locka in folk tidigt på kvällarna. Är du törstig, så passa på - före klockan 23 på kvällen är det sanslöst billigt: Köp ett set Johhny Walker Black Label för 1 500 baht (5 drinkmixers & stor flaska whisky). Du får två set.

Detta erbjudande nappade jag på: Köp ett set Johhny Walker Red Label - du får tre! Så nu har jag flera flaskor som väntar i baren, tur att man har tre månader på sig att dricka upp dom. Tre stora flaskor Red Label + tre drinkmixer-set kostade bara 1 200 baht! Skål, skål och skål igen!

I morse skulle man kunna trott att jag varit på whisky-klubbmöte... jag var lite klumpig. Hunden Mike hörde sin fiende "storhunden" ute på gatan - hoppade över porten och insåg att han var i underläge och ville in igen. Det är svårare att hoppa in, så Mike gnydde förtvivlat.

Snälla matte Malee tog ett stadigt tag i Jack, som ville ut och slåss, och trixade med den andra handen upp den låsta porten. Mike hade en aaaaning bråttom. Han flög in genom den halvöppna porten och puttade till dörren så jag fick handtaget i ögonbrynet! Nu har jag en blå bula under höger ögonbryn. Än’te jag begåvad så säg!

måndag, april 20, 2009

Himlans vacker himmel


Igår kväll var himlen rosa, röd, blå och svart samtidigt. Säga vad man vill, men lite ostadigt väder gör himlen vackrare! Vi har solsken varje dag här på Phuket, men vi har även mulet varje dag och de flesta dagar kommer det en kort skur. När det inte är molnigt längtar man efter molnen... det är hett som i en bastu när solen är framme! Hot like hell är det enligt mig, Hot like Bangkok är det enligt Ging.

I morgon åker svärfar och Oan tillbaka till huvudstaden. Personalen på stamrestaurangen J-Fai blir nog glada - dom tror förmodligen att jag åkt tillbaka till Sverige. Har inte varit dit sedan släkten kom på besök! 

lördag, april 18, 2009

Ikväll blir det kalas!


Ikväll ska hela konkarongen följa med Ging till Jammin’ i Phuket stad och lyssna på bandet. Jag vet inte än hur Ging tyckte det gick första spelningen efter uppehållet, han sussar sött. Till min stora glädje har bandet bytt ut basisten medan Ging varit sjuk. Den förra verkade mest spela för sig själv och hade som (dålig) vana att skruva upp basen så den slog igenom och sönder ljudet. Den nya är ett proffs från Bangkok, en jättetrevlig kille som i vintras spelade i Rawai.

Det blir mycket folk i Phuket stad ikväll. De gula har stor show på Saphan Hin. Alla ledare,
förutom den skottskadade Sondhi, ska vara med. De räknar med 10 000 besökare. Organisatörerna menar att de har full koll på säkerheten med 10 vakter vid insläppet och 500 vakter inne på området. Hoppas det är proffs-vakter och inte amatörer, vill inte se några svarta rubriker imorgon. Jag hoppas även att ledarna inte eldar upp sina supporters så de går ut för att spöa röda efter avslutad show. Tillägg kl 18: Jag tittar på PAD-galan på TV just nu. Det är högst 3 000 personer (än, de håller på til midnatt) och som väntat har det blivit en hyllningskväll till Sondhi av det hela. Tillägg kl 19: Sedan solen gick ner har det flödat in folk, nu är dom nog 10 000 gissar jag. Jag förstår dom, idag har det varit sanslöst hett, man ville inte gå ut!

fredag, april 17, 2009

Jag är i mathimlen!


Svärfar och hans fru Oan är på besök. När dom semestrar lagar dom mat, sen vilar dom lite. Sen lagar dom mat, sen vilar dom lite... ja, ni förstår. Det bjuds på mat mest hela tiden, kommer jag inte in till dom så kommer dom smygande med pytsar och tallrikar. Eftersom dom är Bangkokbor är det mycket smak men inga brännande kryddor. Jättegott! Maten här i söder är mer kryddstark.

Kul är: Ging är frisk! Den senaste tiden har han varit helt feberfri och helt pigg. Eftersom läkaren säger att motion är bra börjar Ging trumma ikväll. Det, om något, är väl motion sa’ han när jag tyckte att han kanske skulle vila några dagar till... Nu rycker det verkligen i trummarben och armar. Skulle han inte få börja jobba nu så dunkar han nog snart sönder digitaltrummorna här hemma ;-)
Inte lika kul är: den gule ledaren Sondhi Limthongkul attackerades i morse. Hans bil besköts av okända män i en pickup. Chauffören är allvarligt skadad. Sondhi opereras akut just nu, en kula sitter i hans hjärna (tillägg senare: operationen gick bra, Sondhi klarade sig bra. Han håller tydligen redan låda på sjukhuset). Sondhi var på väg till sin tidningsredaktion när pickupen blockerade vägen. Förövarna sköt sönder däcken och sköt sedan med automatvapen rakt in i bilen. 

torsdag, april 16, 2009

Hablo espanol Senor Thaksin?


Igår återkallade myndigheterna Thaksins pass. Så fort det var klart kom nyheten att han redan har ett nytt pass - från Nicaragua! Bilden är missvisande, han har inte fått något "ordinario" pass - han har fått diplomatpass. Nicaraguanska myndigheter låtar hälsa att Herr Thaksin är en "ambassador on a special mission" och att Thaksin fick sitt pass redan i januari.

Det är inte bara Thailand som är AMAZING!

onsdag, april 15, 2009

Kommer du ihåg Thailand?


Kommer du ihåg landet där innevånarna ler, äter god mat och sover mycket och gärna? Kommer du ihåg landet där turisterna viftar med tårna i den varma sanden, njuter av värme, massage och billiga shoppingrundor? Det landet är tillbaka!

Jag kommer med säkerhet att återvända till den politiska situationen här i bloggen. Landet är i akut behov av förändring. Men för en stund, låt oss njuta av stillheten - WELCOME TO THAILAND!

tisdag, april 14, 2009

Storebror ser sig


De röda demonstranterna är på väg hem, men det går sakta. De som varit på protestplatsen måste visa ID-kort för att släppas ut. De måste hålla upp sitt ID-kort medans militären tar en bild. Storebror inte bara ser dig, han fotograferar också.

Massor av bussar hämtar upp de röda för att skjutsa dom hemåt och tågtrafiken har återupptagits vid Hua Lampong. Varuhusen har också öppnat.

Apropå polisen, nu när det är slut på protesterna har de helt magiskt dykt upp igen och står och kliar sig på magen vid avspärrningarna.

Sammanfattning: 123 skadade och två döda. Värden för många miljoner baht förstörda. Uppnått mål: internationell uppmärksamhet (både negativ och positiv) men inga politiska resultat - inga förändringar - inget nyval - inte ens någon minister har avgått.

Röd ridå - ledarna gör sorti


Efter nattens skandal där två personer sköts till döds vid marknaden och med stridsvagnar och militärer inpå knutarna verkar de röda färdiga att blåsa av demonstrationerna.

Enligt uppgift sade en ledare vid halv elva på förmiddagen att de (ledarna) är redo att överlämna sig till polisen. En annan ledare sade strax efter att det är dags att gå hem. Han menade att de inte att gav slaget förlorat genom att gå hem, men för att skydda demonstranternas liv är de tvungna att för tillfället avblåsa demonstrationerna. Tillägg en kvart senare: Ledarna vandrade just iväg för att överlämna sig till polisen - röd ridå!

Dock pågår oroligheter på flera håll, inte bara i Bangkok utan även norrut i landet. Med tanke på desperationen som är påtaglig hos många röda undrar jag om en avblåst aktion hjälper. De hårdföra röda som inget har att förlora kan komma att gå bärsärkagång.

Nattens sammandrabbning vid marknaden är en skandal i flera bemärkelser. Förutom att den röda pöbeln var fullständigt galen, så fanns det faktiskt 30 poliser i området. Marknadsfolket som fösökte få bort de röda bad polisen om hjälp. Polisen valde, som vanligt, att göra ingenting. Situationen urartade, minst 10 skadades och två avled.

Igår lovade premiärminister Abhisit att oroligheterna skulle vara slut innan Songkran var över. Nu vill myndigheterna förlänga Songkran till fredag. Det är ett innovativt grepp för att klara en tidsplan!

Annat smått men inte gott: Oj va‚ myndigheterna blockerar Internetsidor nu. Alla kända röda fästen i cyberrymden är blockerade, för varje timme blockeras fler. Bangkoks lokaltrafik kommer att få problem, 52 bussar har kidnappats av de röda, många har eldats upp.

Svarta Songkran blev blodröd

Vaknade till mitt i natten till nyheten att de rödas huligan-fasoner - inte demonstrationer - skördats sina första dödsoffer. De röda drabbade samman med försäljare vid Nang Lerng marknaden som ligger nära regeringsområdet. Nu är två döda och nio skadade från marknaden, inga uppgifter finns om eventuella skador på den röda sidan.
Premiärminister Abhisit gav ett TV-tal kl 23 där han förklarade att nu var läget snart normaliserat och med allmänhetens hjälp ska krisen vara över innan Songkran är slut. Han bad även allmänheten att berätta sanningen för utländsk media eftersom de röda under gårdagen spridit ut att militären dödat oskyldiga. Undrar om det har med Thaksins CNN- intervju att göra? Jag vet inte om andra sett en annan intervju än den jag sett eftersom det spekuleras om dödsfall i samband med sammandrabbningarna mellan de röda och militären på flera håll, trots att det fortfarande inte finns bekräftade dödsfall. Rykten finns det dock, många rykten. Ett säger att lik staplats på hög i närheten av järvägsstation, ett annat säger det The Nation säger här nedan och ett rykte gör gällande att Thaksin landat med helikopter på Koh Chang. Jag tror inte speciellt mycket på något av dessa rykten.

Så här skriver The Nation att Thaksin säger på CNN: "They trapped the people. Many people died. They even took the dead bodies up on the truck and took them away," Men i den intervju jag sett på CNN säger han: They shot the people. So many people dying, many people hospitalized, more than 60 of them - inget om gömda lik och egentligen inga lögner, bara tvivelaktig retorik och halvtaskig engelska.

Om det hade varit någon annan än the Nation skulle jag tro att de inte kan tolka thai-engelska, men The Nation!? Nu börjar jag undra om den som försöker misskreditera själv misskrediteras - näää nu blev det för snurrigt, god natt igen. Tidigt i gryningen tror många att militären kommer att rycka in för att skingra demonstranterna från deras sista fäste vid parlamentet.

Bangkok Post skriver att tre personer miste livet under gårdagen, två av dem var civila (marknadsfolket). Vem är den tredje och hur dog han/hon - varför står det inte ett ord om det någon annastans? Jag börjar visst bli lika paranoid som vilken gul eller röd demonstrant som helst...


Vad tomten har med saken att göra? Kände att jag behövde en SNÄLL RÖD GUBBE! 


Här kan ni en en video på ett sanslöst misstag av herr Thaksin vid senaste videosamtalet. The Nation gillar honom inte, det har ni förstått vid det här laget va, så de har med glädje översatt till engelska också.


måndag, april 13, 2009

God natt från kaospolitikens Thailand


Uppdateringar vid 20-tiden på kvällen:
Den explosiva tankbilen är äntligen flyttad från Din Daeng.
På flera håll i Bangkok har det varit slagsmål mellan de röda och "färglösa" Bangkokbor.
En eldsvåda bröt ut på utbildningsministeriet som tros startats av inkastade brandbomber.

Brankåren har haft fullt upp - bussar, däck och motorcyklar har satts i brand.De röda satte eld på en buss utanför Arméns högkvarter och kastade även in brandbomber.
Jatuporn Promphan, en av de rödaste bland de röda uppmanar alla att gå till parlamentet för fortsatta demonstrationer.
Vid halv åtta bröts alla TV-sändningar och vice premiärminister Suthep Thaugsubanen pratade länge och väl om att alla måste vara mycket försiktiga ikväll och i natt. Regeringen befarar sabotageförsök. Vilken sorts sabotageförsök de befarar framgick inte men han betonade att man skulle vara försiktig när man reste och rörde sig i Bangkok. Är kommunaltrafiken hotad? Jag vet i ärlighetens namn inte.Armén påstår sig ha full kontroll på situationen - om man betänker ovanstående skulle jag vilja påsta att FULL kontroll är en rejäl överdrift. Om du klickar på bilderna kommer du till The Nations bildsida med massor av aktuella foton från det leende(!) landet!

Jag lånar även nedanstående bild, denna är från CNN. Klicka på grabben som inte ens är rödklädd, men vill slåss och du kommer till deras hemsida - de har en del att säga om läget i Thailand. Tilläg:  tyvärr är länken bruten!



CNN har även en telefonintervju med premiärminister Abhisit och en video-intervju med Thaksin. Jag har försökt lägga in dom så du kan titta på dom här men det funkar inte. God Natt - hoppas jag!

Polisen vill inte vara med!


Angående min spekulation att poliserna varit osynliga, mina kommentarer inom parentes:
Ett polisbefäl sade till en reporter att "Polisen vill inte vara med
! (wow - kan man göra så som polis?) Förra gången vi sattes in för att stävja demonstrationer (7 oktober 08 mot de gula) fick polisen bära hundhuvudet för att de använde tårgas. Det är dumt av regeringen att kalla in militären, dom borde lärt sig av 1992" (Thailands stora trauma då många demonstranter sköts ihjäl)

Militären har nu rensat upp vid segermonumentet och det är återigen öppet för trafik. Nu är militären på väg att säkra flygplatser, hamnar m.m. så att inte demonstranterna kan ta över där. Det tycker jag är bra, vi behöver inte en ny flygplatsockupation oavsett hur det går. Thailand har förlorat så mycket i anseende ändå det senaste året!

Den elända tankbilen med sitt explosiva innehåll fortsätter att gäcka militären och skrämma sk..ten ur de närboende i Din Daeng. De har evakuerat lägenheter i området. Det har varit kalabalik och slagsmål mellan röda demonstranter och lägenhetsinnehavare. Och tankbilen står där den står - redo att fatta eld!
The Nation har namngett dagen idag: BLACK SONGKRAN - mycket passande!

TV-kanalerna är tillbaka!

Det var den kortaste nedstängning jag hört talas om, tydligen är det regeringen som försöker stoppa DTVs signal (de försökte igår också) DTV är en röd kanal. Bara efter en timme är TV-kanalerna tillbaka i etern, även DTV. Kanalerna som är tillbaka verkar inte censurerade, det sänds samma bilder där som på de andra: brinnande däck, skjutande militärer, stenkastande och skrikande demonstranter. Plus det vanliga, thailändska såpor och hyllningsprogram till kungligheter.

Bilderna. 1: Demonstranterna har satt eld på bland annat däck, röken är tät runt segermonumentet.
2: Det är mycket unga soldater som satts in och det är svårt att ladda ett gevär...
3: Soldaterna rycker sakta närmare demonstranterna medan de hela tiden skjuter i luften.
4: Här ser du segermonomentet långt där borta, det är dit dom ska.

TV-kanaler släcks ner - militären rycker fram

Nyss slocknade tre tv-kanaler, det enda som visas är en thailändsk flagga. Sedan höll regeringens taleman Panitan Wattanayagorn ett tal. Först på thai, sedan på engelska. Han sade: bla bla bla - er säkerhet - bla bla bla - normalt tillvägagångssätt - bla bla bla - vi garanterar att allt återgå till det normala mycket snart - bla bla bla - dessa åtgärder är för att skydda er, thailändska medborgare och utländska gäster och -bla bla blabla bla bla. Nu visas enbart den thailändska flaggan. Tillägg kl 14: Jag trodde de stängde ner informationen och tv, men tydligen krockade info-talet med ett försök att stänga ner EN kanal, de rödas DTV.

Men det finns några tv-kanaler som fortfarande fungerar, men hur länge? På dessa visas militären som rycker närmare Victory Monumentet, skottlossning hörs.

Hur länge har vi tillgång till Internet tror ni? Jag vet inte - men om
det blir tyst på Ging & Malee vet ni att de stängt ned det också! Det är verkligen Happy Happy Songkran... Förresten påstår de röda att sex demonstranter dödades under nattens sammandrabbningar - något som förnekas från regeringssidan.

Tillägg kl 13.25: Spelar du poker? Nu är det "All in"! Båda sidor satsar allt. Och jag bara undrar: var är polisen? De har inte synts till sedan igår. Har de valt att stödja den röda sidan? Thaksin är gammal polis... De syns i alla fall inte till någonstans på TV! Visserligen gjorde de inget när de gula demonstrerade heller men då fanns de i alla fall på plats, nu är de helt osynliga.


Eldfängda hot och nya blockeringar

De röda har kört tankbilen med brandfarlig gas till King Powers huvudkontor. En annan tankbil med gas har kapats och används som utpressning för att tvinga bort militärer. Polisen varnar att bensinstationer kan komma att sättas i brand av de röda. De har redan satt eld på en poliskur och en affär.
I detta nu, strax före lunch i kaos-landet Thailand, börjar de röda röra på sig - rejält! De blockerar åter igen gatorna vid Victory Monument och Lard Prao Road utanför Big C. Butikskedjorna Siam Paragon, Central och Zen har stängt till och med onsdag. Även guldaffärerna i China town har stängt. Demonstranterna gör sig beredda att marchera från parlamentet till Rajvithi Hospital. Där ska de hämta en som (enligt de röda) avled vid sammandrabbningarna vid i natt vid Din Daeng.
Försvarsministern vill ha instruktioner: Vi vet inte om undantagstillståndet kommer att vara effektivt. Militären och polisen vill ha en plan som säger steg för steg hur de kan gå tillväga. Det finns ingen klar plan och inga detaljer för undantagstillståndet än. Militären är rädda för att senare får ta smällen och bära det berömda hundhuvudet. De led stor skada efter militärkuppen och när de kallades in mot (gula) demonstranter, gick de till slut motvilligt in - helt utan vapen.

Ute i landet är det oroligt på flera håll; I Chiang Mai, Chiang Rai, Lampung, Nakhon Ratchasima, Ubon Ratchathani & Chanthaburi blockeras vägar. I Lamphun har de stoppat tågtafiken. I Nong Khai har de röda demonstranterna blockerat Friendship bridge, bron till Laos. De röda genomför även protesteraktioner utanför kommunalhus i norra och nordöstra delarna av landet. Det är inte så stora skaror människor men dom slår till där det märks.

På vägen utanför vårt hus skriker och skrattar barnen - de firar Songkran! I Bangkok skriks det nog, men skrattas mindre... Stadens guvenör har ställt in allt Songkran-firande pga undantagstillståndet. Även Khao San-firandet har stoppas officiellt men i realiteten så kastas det lite vatten där ändå... trots att en pansartanks står parkerad mitt i gatan! Och helgtrafiken är som den är; fram tom i lördags har 95 personer omkommit och närmare 1 000 personer rapporteras skadade.

Natten var INTE lugn i Bangkok

Sent inatt gav Abhisit ännu ett tv-tal, nu med alla regeringens nyckelmän på plats bredvid honom för att visa att regeringen inte är splittrad. Han sade "regeringen är enig, militär och polis står beredda. Ge oss fyra dagar för att återställa lugnet"

Vid 04-tiden gick militären in vid Din Daeng. Tårgas och vattenkanoner (Happy songkran?!) användes för att skingra demonstranterna, man har även skjutit varningsskott i luften. Runt 50 personer skadades vid sammandrabbningen, inga dödsfall har rapporterats (sammanlagt är 77 skadade just nu). De röda körde en tankbil med eldfarlig gas in vid hyreshus vid Din Daeng för att stoppa militären, till de boendes stora skräck! Tankbilen kördes senare därifrån.

Militären rensade området och har nu fortsatt mot Victory Monument. Temperaturen stiger vid parlamentet, demonstrationens huvudpunkt, där man förväntar sig att bli attackerade av militären under dagen.
Din Daeng kan ses som uppvärmning - där fanns bara ca 300 demonstranter...
De röda blockerar forfarande vissa korsningar i staden och Centralstationen i Bangkok, Hua Lampong är stängd!

söndag, april 12, 2009

Thaksin ringde nyss...


De demonstrerande röda tog nyss emot ett efterlängtad videosamtal som sändes på stora TV-skärmar. Naturligtvis var det Thaksin Shinawatra, Thailands mest älskade och hatade man, som ringde.


Han sade:
Nu är det en gyllende tid att stå upp mot regeringen då de skickat ut soldater på gatorna. Nu är tiden inne för "Folkets revolution" . Jag är redo att komma tillbaka till Thailand för att leda folket i kampen för demokrati. Tillägg lite senare, jag kan ha fått fel översättning... Alternativt sa Thaksin: Om regeringen tillåter militären att använda våld mot demonstranterna - då kommer jag hem och leder er i en Folkets revolution! Jag tillåter inte att de använder våld mot er demonstranter.

Jag måste säga att det låter troligare i mina öron, och dessutom smartare... Regeringen vill nog INTE ha honom i landet som nån sorts gerillaledare.
Språk ÄR svårt!

Jag vet inte vad jag ska säga - jag har ont i magen... och det beror inte på att jag hungrig!

Tillägg klockan 20: Soldater från 56 kompanier ska hjälpa polisen att upprätthålla (genomföra?) undantagstillståndet. Militären har rensat upp sex stora korsningar i Bangkok som var blockerade av röda demonstranter.

Så här såg det ut på TV för en stund sedan. Thaksin talade med hela kroppen, viftade med armarna och dunkade näven i bordet. Andra bilden är från utanför regeringsbygganden där den största skaran röda demonstranter finns - det jublades rejält under hans videotal.





Striden intensifieras i Bangkok


Jag upprepar att det ÄR undantagstillstånd och att man INTE får samlas i större grupper än fem personer i Bangkok. Om ni tittar på bilderna förstår varför jag säger det om och om igen.

De röda har nu tagit över (stulit) 10 bussar för att blockera gatorna runt demonstrationsbasen vid regeringsbyggnaden.
Abhisit har just hållit ett nytt TV-tal där han ber människor att hålla sig lugna medans militär och polis återställer ordningen, de står redo att gripa in NU. Det ser INTE bra ut! Det är även oroligheter på andra håll i landet, framförallt norrut i landet.

Som du ser finns poliser ute, men de står mest, åtminstone än så länge. Att jag lägger in en bild på militärens baksida kan verka märkligt, men titta noga. De bär gevär! Senast de var ute och (förgäves) försökte lugna demonstranter var de obeväpnanade. Om du klickar på bilden är det lättare att se.

Och mitt i alltihop är det Songkran-festival och man matas med bilder på glada ungdomar som kastar vatten vid Khao San Road, det ger en lätt overklig stämning. Upplopp i en del av stan och lekfullhet i den annan del av samma stad.



De röda tar över tanks!

Det jag just sett på TV är skakande. De rödas angrepp på inrikesministeriet är i full paritet med våldsamheterna som för några månader sedan var gula. Huliganfasoner! De röda har dessutom tagit en av preimärministerns säkerhetsvakter till fånga och släpat upp honom på scen vid regeringshuset, med handbojor. Så mycket för de rödas löfte om lugna protestaktioner. Jag upprepar, J-vla huliganer!

De röda har även tagit över flera polisfordon samt tanks! Här kommer några bilder från TVn. Här stoppar de röda en hel militärkonvoj och tar över fordonen! Och ja - det är alltså undantagstillstånd, max fem personer får samlas...



12 april: Undantagstillstånd i Bangkok!


I förra inlägget berättade jag att premiärministern lovade ta i med hårdhandskarna för att få ordning på villervallan i landet. Det är väl det han gör nu genom att införa undantagstillstånd i Bangkok. Undantagstillståndet gäller även vissa andra orter: Nonthaburi, Samut Prakan, Pathum Thani, Nakhon Pathom och Ayutthaya. OBS, det är inte utegångsförbud.

EFTER att undantagstillståndet utfärdades attackerades inrikesministeriet. Först gav de röda sig på en bilkaravan, de letade efter premiärministern, upprörda över undantagstillståndet. Då han inte fanns med i bilkaravanen (de hann inte på honom, han hann smita iväg) slog de sig visst in på ministeriet. Det har hörts skott och både poliser och demonstranter sägs vara skadade. En del taxiförare verkar börjat blockerat gator i Bangkok igen.


Jatuporn, en av de röda ledarna påstår att han blev arresterad av militären i går och förd till en militärbas söder om Bangkok. Men de som sympatiserade med de röda såg till att han släpptes(?). Nu tillbaka vid regeringshuset uppmanar han alla röda att komma sig till Bangkok och demonstrera eller ockupera kommunalhus i sina egna städer. Han säger att det finns inte längre några fungerande lagar, "vi" måste attackera regeringen. Jag vet inte om han menar bokstavligen och handgripligen, men hela situationen känns rätt obehaglig...

Arméchefen har gått ut och bett allmänheten att inte få panik om de ser tanks på gatorna... Militären har kallats in för att kontrollera demonstranterna.


Premiärministern lovar och lovar


Premiärminister Abhisit Vejjajiva lovar att återställa ordningen i landet inom tre till fyra dagar. Han lovar att ta till drastiska åtgärder för att visa att denna regering har kontroll. Om de inte klarar av att återställa ordningen kommer "de ansvariga" att ta konsekvenserna.
Om oroligheterna fortsätter kommer väl generaler och polischefer att avskedas. Det är min gissning.
Jag tvivlar på att han och hans regering kommer att ta några konsekvenser. För några dagar sedan blev premiärminsterns bil attackerad av de röda i Pattaya, då fick polisschefen göra sorti. Den nya polischefen imponerade då inte på mig igår när de tillät de röda att storma ASEAN-mötes-hotellet. Så frågan är om det blir nå’ bättre av att sparka folk. Finns det någon inom militären eller polisen som egentligen vill göra nåt över huvud taget?Premiärminister Abhisit Vejjajiva säger också att demonstrationerna blev olagliga i torsdags eftersom de röda valde att blockera Bangkoks gator(?). De har arresterat Arisman Pongruangrong som ledde de röda igår i Pattaya. Utanför polisstationen där han sitter demonstrerar nu - föga förvånande - de röda för att han ska släppas.

Undra om dessa löften kommer att infrias? Jag väntar på att herr Abhisit ska infria ett löfte som han utfärdade i mitten på december. Han lovade då han tillsattes som premiärminister att de som ockuperade regeringsbyggnaderna och flygplatserna skulle ställas till svars för sina handlingar. Det löftet verkar varit tomt.

Jag tycker att
Abhisit är duktig på att behålla sitt lugn och har en statsmannamässig framtoning. Han ser väldigt sammanhållen och lugn ut, även om han ser en aning mer sliten ut nu än när han tillsattes.

Konsten att skämma ut Thailand

Tag en medelålders vänlig dam, förse henne med handklappare och färgglad t-shirt. Där har du en variant av demonstrant. Denna vänliga demonstrant-variant sjunger, klappar och skanderar slagord - oavsett klädernas färg.

Ta en ung kille, förse honom med duk för ansiktet, metallstång och färgglad t-shirt, där har du en en annan variant av demonstrant.
Denna, inte lika vänliga demonstrant-variant slåss, skiker glåpord och slår sönder saker - oavsett klädernas färg.


Nu när jag sett filmerna från gårdagens Pattaya kan jag inte annat än förundras, demonstranterna verkar klonade. Här står stridsberedda, ansiktsmaskerade röda och blå och kastar sten och nån sorts rökbomber på varandra. Att det inte finns några gula med järnrör på plats beror på att de gula enligt uppgift varnats för att ge sig in i "leken"... det skulle kunna utnyttjas av höga militärer och poliser för att genomföra en statskupp.

Så då är vi tillbaka till statskupps-rykterna. Och i och för sig kanske det finns viss sanning i dom, för NÅGONTING måste väl i alla fall militären och polisen hålla på med? Skyddar landet gör dom inte, det har dom inte gjort på lång tid. Så de kanske sitter och planerar kupp, eller har de tröttnat på alltihopa och gått på karaoke-klubb?

Blå är en ny färg i villervallan. Det verkar vara ett medborgargarde i Pattaya som bär blått, ett medborgargarde som försökte göra polisens jobb igår. Men en grupp testosteronstinna hannar med järnrör är ingen bra idé.


Undantagstillstånd i Pattaya är redan borttaget så det är bara att festa på under Songkran!Jag tycker tilltaget är mycket illa, men om UDD ville få omvärlden att reagera har dom lyckats. 

Till min - och Gings - glädje mår han betydligt bättre nu! Det blev en markant förbättring igår, medicinen börjar väl äntligen att ta!

lördag, april 11, 2009

Undantagstillstånd i Pattaya - Toppmötet avbröts


I morse gick de röda över gränsen. De kastade bland annat molotovcoctails på sina blå (herregud, en färg till!) kontrahenter. En grupp demonstranter tog sig sen in på hotellet där Asean toppmötet hölls. Hölls var rätt ord - hela alltihop avlutades i hast och länderna ska mötas vid ett senare tillfälle. Förresten demonstrerade Greenpeace utanför hotellet också, men dom kom lite i skymundan i den vilda kalabaliken!

Strax efter deklarerades undantagstillstånd i Pattaya och Chon Buri, undrar hur länge det ska vara så? Songkran startar nu och det blir svårt med jättekalas om det är undantagstillstånd!

Själv har jag hunnit till och från Burma och har en ny stämpel i mitt pass.


Bilden kommer från från The Nation.

fredag, april 10, 2009

Blindstyren i Pattaya

Tidningen The Nation rapporterade kl 12:41 i nätupplagan idag att det inte finns någon rödklädd aktivitet i Pattaya. Det är polischef General Viroj Phaholphaet som säger så. För att säkerställa säkerheten på toppmötet som startar idag har polisen har satt upp 7-8 vägspärrar, 8 000 poliser och militärer finns på plats och dessutom håller 5 000 civila ögonen öppna(?) i Pattaya. Allt detta för att inte bli tagna på sängen av eventuella demonstrationer.

Ovanstående nyhet är fascinerande! Faktum är att redan i morse fanns tusentalet rödklädda demonstranter i närheten av hotellet där Asean Summit ska hållas. Jag undrar var alla dessa 13 000 spioner som skulle kolla efter de röda tittade på? Eller är den en groda av The Nation och det var i går kväll ingen såg någon rödklädd...?! Nattetid är det ju rätt många som har svårt att hålla ögonen i styr i Pattaya ;-)

Nu skanderar runt 2 000 röda demonstranter ca 500 meter från toppmötet : Ut med Abhisit! I Bangkok har de lovat att avbryta trafikblockaden vid 17-tiden. Runt om i landet jäser det och hot kommer från olika håll om att blockera vägar och kommunalhus.

Långfredag i Bangkok!


Premiärminister Abhisit Vejjajiva höll TV-tal igår. De inför en extra helgdag idag (enbart i Bangkok, tror jag) för att lättare kunna ta i med hårdhandskarna mot demonstranterna. Åtgärden kommer efter gårdagens trafikkaos i Bangkok. Alla verkar acceptera den röda dagen, utom bankerna som håller öppet. Så demonstranterna har kristnat Bangkok och infört Långfredag ;-)

Premiärministern säger att de kommer inte att vika sig för de rödas krav eftersom de enligt honom är "förvirrande och inte kommer att leda till demokrati". Han sa’ att 70% redan gått hem (näää det tror jag inte på) och de som stannar kommer polisen att sättas in mot då de visat att de är bråkmakare som bara försöker framkalla upplopp.

De röda har släppt fram trafiken vid Demokratimonomentet men fortsätter blockera vid Segermonumentet. En röd taxiförare kastade pingpong-bomber mot en bensinmack nära den gula TV-stationen igår kväll, ingen skadades. Förutom Bangok så demonstreras det på 21 andra platser i landet, mest i norr och nordöst.

Vi går mot Songkran, det thailändska nyåret och stämningen är lagom festlig här hemma också... Ging är i karantän, vi umgås med ansiksskydd. Hans far med fru bor är på besök, synd om dom. Hälsa på sonen som sover eller är på sjukhus. Men dom lagar en massa mat åt oss, mums! Jag åker en sväng till Burma i morgon för att stämpla passet. Klockan 5 på morgonen avgår bussen - gääääsp!


Bilderna från The Nation, som förresten idag börjat döpa om sina bilder. Förr hette allt RED POWER nu börjar det bytas ut mot RED MOB - lite skillnad i känslan på de orden...

torsdag, april 09, 2009

Bangkok - torsdag 9 april 2009


Jaha - då är det delvis anarki i Bangkok igen. Nu i rödklädd kostym. Taxiprotesten som stängt av många gator (bild 1) runt Victory Monument var tydligen inte sanktionerad från högre ort från början - men men... läs vidare!

Bussar har fått lagt om linjerna(bild 2) och Skytrain är fullproppat.

Demonstranterna är anpassningsbara, och bestämde sig tydligen för att taxiförarna hade en god idé. Nu marscherar och åker massor av människor till området runt monumentet för fortsatta protester, även röda ledar-figurer (bild 3).

Premiärminister Abhisit har i all hast lämnat Pattaya och åkt tillbaka till Bangkok - jag förmodar att hans bil kommer fram dit det ska...


Jag har tittat på och fotograferat TVn - har även tittat på den unga kvinna som körde sin bil rakt in i demonstranterna för att med vett och vilja skada. Här visar de live från polisstationen. Hon är ung och verkar förvirrad eller påverkad eller båda delarna. Hon ser inte speciellt ångerköpt ut.

Ovanstående kvinna har jag inte mycket till övers för, men tuffingen som ensam tog sig an demonstranterna vid Victory Monument kan jag inte annat än beundra för hennes mod (eller dumdristighet kanske). Hon tutade och krävde att dom skulle flytta på sig. Hon sk-t fullständigt i om det var demonstration eller inte, hon skulle fram! Till slut var polisen tvungen att ingripa och lotsa bort kvinnan som i sin lilla Honda Jazz vägrade ge vika mot demonstranterna som blev mer och mer hotfulla.

Konspirationer och demonstrationer


Skrev igår om en konspiration där en grupp höga militärer kommit på idén att de skulle öka oron i det politiska lägren genom att mörda en person i kungarådet. Nu eftersöks en nära medarbetare till vice premiärministern Sanan Kachornprasart som misstänkt för att vara hjärnan bakom mordet som aldrig genomfördes!
Denne Sanan Kachornprasart har varit i blåsväder ett antal gånger, och tydligen omger han sig med folk som inte riktigt vill följa spelreglerna - vilket inte förvånar då han inte alltid följer reglerna själv. Thaitidningen Matichon har en källa som påstår att en av majorerna inblandad i konspirationen även planerade att detonera 10 bomber i närheten av de röda demonstranterna! Vilken soppa!

Gårdagens demonstrationer gick lugnt till i Bangkok, de får skärmytslingar som förekommit verkar vara pressrelaterade. De röda anser sig illa behandlade av media. Vilket jag har full förståelse för - media är till övervägande del "gula". Fast det är klart, dom kanske inte borde jaga bort dom... det lär inte ge bättre press!

Antalet demonstranter är svårt att uppskatta, olika media anger allt från 50 000 - 200 000 personer. Så det var nog runt 100 000 personer som ville hälsa på Prem. Föga förvånande vill kungens rådgivare inte tala med dom. Thaksin höll låda genom videosamtal och uppmanade folk att komma ut och demonstrera.

Han talade för förstå gången även engelska under sitt videosamtal, han ville väl underlätta för internationell press som börjat få upp ögonen för demonstrationerna. Thaksin sa’: "The fight is not about me. It's about our country, our people and the future generation. We want a Thailand that has liberty, equality and fraternity," De röda säger att de tänker protestera tills regeringen är upplöst!

Nu på morgonen körde en gulklädd kvinna sin bil med vett och vilja - i hög fart, rakt in i demonstranterna. Demonstranter sprang för sitt liv, kvinnan lyckades köra på och skada en gatusopare och en röd demonstrant. De röda blev arga, lindrigt sagt, och började jaga efter kvinnan. Lite senare greps hon av polisen.

Tillägg vid lunch:
De röda demonstrationerna sprider sig. Nu blockerar 20-talet taxi vägen vid Victory momument. De varnar även för att de senare idag kommer att blockera hela Bangkoks trafiknät genom att parkera 20 000 taxibilar mitt i gatan runt om i stan. Detta om inte regeringen avgår före klockan 16 idag. Det lär den väl inte göra. De röda hotar även med att flytta demonstrationerna till Pattaya där det asiatiska toppmötet ska gå av stapeln. De har redan flyttat delar av demonstrationsgruppen, en hel del är numer vid Demokraternas högkvarter, en del vid grundlags-domstolen.

onsdag, april 08, 2009

Röda havet i Thailand


Läget i Bangkok: Vid lunch hade de röda marscherat till Prems hus. Han är den kunglige rådgivare som Thaksin utpekat som spindeln i nätet för militärkuppen. Då han sitter i det kungliga rådet är det inte meningen att han ska lägga sig i politiken...

Det sägs vara uppemot 80 000 rödklädda ute på Bangkoks gator och antalet ökar hela tiden. Det har (än så länge) gått fredligt till och Prem själv är inte hemma. Inga gulklädda verkar vara ute och demonstrera än så länge, men det är hett som attan, de kanske kommer senare när det blivit svalare.

Igår avslöjades en konspiration där en grupp höga militärer tydligen kommit på idén att de skulle öka oron i det politiska lägren genom att mörda en person i kungarådet! Thaksins barn har lämnat landet, två av hans systrar är med och demonstrerar. Premiärminister Abhisit sägar att regeringen inte kommer att upplösas. Fortsättning lär följa!

Å Ging är hemma - med ansiktsmask! Han måste hålla sina baciller för sig själv. Svärfar med fru är också här, så vi får nog mat framåt kvällen. Han lagar så himlans god mat!

Ging får komma hem!


Klockan sex i morse hämtades Ging från sjukbädden för ännu en röntgenundersökning. Bilderna visar att de är på rätt väg. Lungan läker så nu vet de att de fått tag på rätt bakterie och han får rätt medicin.

Han får komma hem i eftermiddag! Men det är en smittsam bakterie som orsakat lunginflammationen så jag måste in och röntga lungorna inom några dagar för säkerhets skull.

Inte får han trumma heller, åtminstone inte bland folk de närmaste två veckorna.
Skönt att han mår bättre och att veta vad som är fel! Puh!

De röda är ute och marscherar nu i tusental. Det blir nog anledning att återkomma om den politiska situationen men först ska jag slappna av efter sjukhus-oron och njuta av att Ging håller på att bli frisk!

måndag, april 06, 2009

Rött och gult laddar inför 8 april


Onsdag åttonde april har de röda sagt att de kommer att störta regeringen genom demonstrationer för att få
tillbaka demokrati till landet. Eftersom de gula också anser att de försvarar demokratin har de sagt att de också ska demonstrera. Med andra ord, Bangkok kommer att vara stökigt på onsdag!

Premiärminister Abhist har talat på TV ikväll och varnat alla att regeringen och polisen ska se till att lagarna följs och att det inte urartar till inbördeskrig. Vad det betyder egentligen vet vi inte - hittills har ju polisen mest stått och tittat på medan de olikfärgade lägren protesterat.


De röda kommer från när och fjärran, organisatörernas mål är att 300 000 rödklädda ska fylla gatorna. Tillåt mig tvivla, men de blir nog tillräckligt många för att störa både ditt och datt. Ikväll har röda och gula nästan drabbat samman i Nakhon Si Thammarat. Jag bävar inför onsdagen - det kommer nog bli rätt dramatiskt. Eller som min käre, dropp-uppkopplade make säger; Action movie Thailand!

Ging ser lite piggare ut även om han fortfarande är klen. Han har förmodligen lunginflammation. Han tackar alla som tänker på honom och skickar hälsningar till honom. Han borde ligga och tacka mig konstant, jag tänker rätt mycket på kärestan på sjukhuset! I Thailand hälsar man på när man kan. Dom är otroligt duktiga på att hälsa på sjuka människor - hans band dök upp med lite stekt ris vid tretiden på natten!

söndag, april 05, 2009

Sjukt!


Jag har tidigare berättat att Ging haft feber för länge och för mycket. Han har bara blivit klenare och klenare och jag har sett hur han rasat i vikt. Igår fick jag äntligen honom att åka tillbaka till sjukhuset.

Läkaren sa direkt: vi lägger in dig - detta är inte normalt. Men eftersom Ging är Ging ville han inte lämna bandet i sticket en lördagskväll, så han spelade igår och idag har vi varit in och checkat in honom. Röntgen visar att han "har bakteria i lungorna" - det kan vara flera olika sjukdomar eller virus. Han ligger nu med dropp och får antibiotika intravenöst på rum 2419.

Jag har varit rätt orolig, men är mindre orolig nu. Dom vet vad dom gör på Phuket International Hospital. Vi får se vad läkaren säger när han går ronden, om dom vet exakt vad som är fel och hur länge han måste vara inlagd. Håll tummarna för att det är något lättbotat!

Bullar och välsignelser!


Lovisa Möller tillträder som kyrkoherde i Skandinaviska kyrkan i Bangkok och de håller en mottagningsgudstjänt i Christ Church,
11 Convent Road. Så om du är i Bangkok idag kan du få bullar och välsignelser!

Gudstjänsten startar kl 18.00 och leds av biskop Lennart Koskinen Efteråt blir det mingel och kanelbullar. Den nya kyrkoherden Lovisa kommer liksom jag, från världsmetropolen Bollnäs i Hälsingland.