torsdag, april 09, 2009

Konspirationer och demonstrationer


Skrev igår om en konspiration där en grupp höga militärer kommit på idén att de skulle öka oron i det politiska lägren genom att mörda en person i kungarådet. Nu eftersöks en nära medarbetare till vice premiärministern Sanan Kachornprasart som misstänkt för att vara hjärnan bakom mordet som aldrig genomfördes!
Denne Sanan Kachornprasart har varit i blåsväder ett antal gånger, och tydligen omger han sig med folk som inte riktigt vill följa spelreglerna - vilket inte förvånar då han inte alltid följer reglerna själv. Thaitidningen Matichon har en källa som påstår att en av majorerna inblandad i konspirationen även planerade att detonera 10 bomber i närheten av de röda demonstranterna! Vilken soppa!

Gårdagens demonstrationer gick lugnt till i Bangkok, de får skärmytslingar som förekommit verkar vara pressrelaterade. De röda anser sig illa behandlade av media. Vilket jag har full förståelse för - media är till övervägande del "gula". Fast det är klart, dom kanske inte borde jaga bort dom... det lär inte ge bättre press!

Antalet demonstranter är svårt att uppskatta, olika media anger allt från 50 000 - 200 000 personer. Så det var nog runt 100 000 personer som ville hälsa på Prem. Föga förvånande vill kungens rådgivare inte tala med dom. Thaksin höll låda genom videosamtal och uppmanade folk att komma ut och demonstrera.

Han talade för förstå gången även engelska under sitt videosamtal, han ville väl underlätta för internationell press som börjat få upp ögonen för demonstrationerna. Thaksin sa’: "The fight is not about me. It's about our country, our people and the future generation. We want a Thailand that has liberty, equality and fraternity," De röda säger att de tänker protestera tills regeringen är upplöst!

Nu på morgonen körde en gulklädd kvinna sin bil med vett och vilja - i hög fart, rakt in i demonstranterna. Demonstranter sprang för sitt liv, kvinnan lyckades köra på och skada en gatusopare och en röd demonstrant. De röda blev arga, lindrigt sagt, och började jaga efter kvinnan. Lite senare greps hon av polisen.

Tillägg vid lunch:
De röda demonstrationerna sprider sig. Nu blockerar 20-talet taxi vägen vid Victory momument. De varnar även för att de senare idag kommer att blockera hela Bangkoks trafiknät genom att parkera 20 000 taxibilar mitt i gatan runt om i stan. Detta om inte regeringen avgår före klockan 16 idag. Det lär den väl inte göra. De röda hotar även med att flytta demonstrationerna till Pattaya där det asiatiska toppmötet ska gå av stapeln. De har redan flyttat delar av demonstrationsgruppen, en hel del är numer vid Demokraternas högkvarter, en del vid grundlags-domstolen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar