måndag, april 13, 2009

Eldfängda hot och nya blockeringar

De röda har kört tankbilen med brandfarlig gas till King Powers huvudkontor. En annan tankbil med gas har kapats och används som utpressning för att tvinga bort militärer. Polisen varnar att bensinstationer kan komma att sättas i brand av de röda. De har redan satt eld på en poliskur och en affär.
I detta nu, strax före lunch i kaos-landet Thailand, börjar de röda röra på sig - rejält! De blockerar åter igen gatorna vid Victory Monument och Lard Prao Road utanför Big C. Butikskedjorna Siam Paragon, Central och Zen har stängt till och med onsdag. Även guldaffärerna i China town har stängt. Demonstranterna gör sig beredda att marchera från parlamentet till Rajvithi Hospital. Där ska de hämta en som (enligt de röda) avled vid sammandrabbningarna vid i natt vid Din Daeng.
Försvarsministern vill ha instruktioner: Vi vet inte om undantagstillståndet kommer att vara effektivt. Militären och polisen vill ha en plan som säger steg för steg hur de kan gå tillväga. Det finns ingen klar plan och inga detaljer för undantagstillståndet än. Militären är rädda för att senare får ta smällen och bära det berömda hundhuvudet. De led stor skada efter militärkuppen och när de kallades in mot (gula) demonstranter, gick de till slut motvilligt in - helt utan vapen.

Ute i landet är det oroligt på flera håll; I Chiang Mai, Chiang Rai, Lampung, Nakhon Ratchasima, Ubon Ratchathani & Chanthaburi blockeras vägar. I Lamphun har de stoppat tågtafiken. I Nong Khai har de röda demonstranterna blockerat Friendship bridge, bron till Laos. De röda genomför även protesteraktioner utanför kommunalhus i norra och nordöstra delarna av landet. Det är inte så stora skaror människor men dom slår till där det märks.

På vägen utanför vårt hus skriker och skrattar barnen - de firar Songkran! I Bangkok skriks det nog, men skrattas mindre... Stadens guvenör har ställt in allt Songkran-firande pga undantagstillståndet. Även Khao San-firandet har stoppas officiellt men i realiteten så kastas det lite vatten där ändå... trots att en pansartanks står parkerad mitt i gatan! Och helgtrafiken är som den är; fram tom i lördags har 95 personer omkommit och närmare 1 000 personer rapporteras skadade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar