tisdag, april 14, 2009

Röd ridå - ledarna gör sorti


Efter nattens skandal där två personer sköts till döds vid marknaden och med stridsvagnar och militärer inpå knutarna verkar de röda färdiga att blåsa av demonstrationerna.

Enligt uppgift sade en ledare vid halv elva på förmiddagen att de (ledarna) är redo att överlämna sig till polisen. En annan ledare sade strax efter att det är dags att gå hem. Han menade att de inte att gav slaget förlorat genom att gå hem, men för att skydda demonstranternas liv är de tvungna att för tillfället avblåsa demonstrationerna. Tillägg en kvart senare: Ledarna vandrade just iväg för att överlämna sig till polisen - röd ridå!

Dock pågår oroligheter på flera håll, inte bara i Bangkok utan även norrut i landet. Med tanke på desperationen som är påtaglig hos många röda undrar jag om en avblåst aktion hjälper. De hårdföra röda som inget har att förlora kan komma att gå bärsärkagång.

Nattens sammandrabbning vid marknaden är en skandal i flera bemärkelser. Förutom att den röda pöbeln var fullständigt galen, så fanns det faktiskt 30 poliser i området. Marknadsfolket som fösökte få bort de röda bad polisen om hjälp. Polisen valde, som vanligt, att göra ingenting. Situationen urartade, minst 10 skadades och två avled.

Igår lovade premiärminister Abhisit att oroligheterna skulle vara slut innan Songkran var över. Nu vill myndigheterna förlänga Songkran till fredag. Det är ett innovativt grepp för att klara en tidsplan!

Annat smått men inte gott: Oj va‚ myndigheterna blockerar Internetsidor nu. Alla kända röda fästen i cyberrymden är blockerade, för varje timme blockeras fler. Bangkoks lokaltrafik kommer att få problem, 52 bussar har kidnappats av de röda, många har eldats upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar