söndag, november 30, 2008

God natt från landet som står stilla

Det händer ingenting här. Det står rätt klart att militären inte vill ingripa, dom vill inte heller genomföra en militärkupp - dom vill att regeringen ska avgå så slipper dom göra hundjobbet. Som The Air Force-chefen sa: Avgå och utlys nyval, ni har ingenting att oroa er för, ni kan ju vinna nästa val!

De gula har demonstrerat runt inrikesministerns hus idag. De vill att han ska lyfta undantagslagarna från flygplatserna. Man kan undra varför med tanke på att ingen bryr sig om dom i alla fall.

De röda håller massmöte vid stadshuset. På grund av rädsla för eventuella våldsyttringar så stängs de 11 skolor som finns i närheten i morgon.

God natt från oss på Phuket !

Vinn boken Resa i Thailand!


Thailandforum.se - mitt favorit-häng på nätet, har en tävling där du kan vinna den nya upplagan av min bok "Resa i Thailand".

Vad händer - och när?


Poliser och militärer ser vi inte till på TV, bara allvarliga herrar och damer som talar och talar. Polisen verkar lika obrukbara som polisbilen här. Bilden från Bangkok Post.

Under natten har granter exploderat vid det ockuperade regeringshuset, ASTV och vid Don Muang. 45 skadade varav några allvarligt. DN har varit på hugget inatt, även Aftonbladet rapporterar.

De röda ska hålla massmöte vid Sanam Luang (Utanför Grand Palace), de talar om att de måste ta lagen i sina egna händer och rensa flygplatserna om inte polisen och militären kommer till skott (ooops, kanske dåligt ordval!) Med tanke på vilka starka känslor som är i svallning bör ni hålla er långt från den demonstrationen, framförallt och de börjar marschera mot de gula!

PAD å sin sin hotar med att även ockupera stora hamnar. De säger idag på morgonen att de stannar tills de vinner den andra december!
Den andra december ska grundlags-domstolen ta beslut om ifall regerginspartiet PPP ska förbjudas pga valfusk inför förra valet. Jag vet inte vad som händer om PPP försvinner som parti... Om någon läsare kan reglerna om vad som händer med parlamentet vid en parti-upplösning får ni mer än gärna kommentera!

Premiärministern vädjade till folket
i ett TV-tal i går kväll att hålla sig lugna och göra goda handlingar av respekt för kungen som fyller år på fredag. Thai Airways är nu i ordning på U-Tapao - det går 31 flyg till och från den flygplatsen idag. De som är bokade på Thai Air måste checka in på Centara Grande Hotel vid Central World i Bangkok 5 timmar innan avgång (tycker du det är lång tid, betänk att passagerarna måste bussas till U-Tapao också). Å svenskar har börjat evakuerats.

Du som är strandad i landet, TAT (turistorganisationen) informerar på tel 1672


lördag, november 29, 2008

Gammal hitplatta från Thailand


Ging var och handlade när han snubblade över denna platta. Det är The Olarn Projects platta 2528 - en jättehit för bandet. Nu skulle man kunna tro att den är utgiven år 2528 med tanke på namnet, men plattan kom ut först år 2530. Logiskt va? Den är förvånansvärt fräsch musikaliskt sett tycker jag, och min favoritlåt som jag använder i Malee Garden-filmen finns med.

Ging har inget gammalt material kvar, varken plattor, videos från TV-framträdanden eller affischer från de band han jobbat med. Han hade besök av en illvillig tjuv i Pattaya för många år sedan som totalt rensade ut hans hus.

Visst är det ett sött litet troll som står till vänster på bilden i orginella byxor... Känner ni igen honom? Jag tycker han är rätt lik sig med tanke på att det nu är år 2551 - ni får själva räkna ut hur många år sedan det var bilden togs ;-)
Och innan ni frågar - nej, det händer inte ett dugg i Bangkok!



Läget på Phuket och i Bangkok

Hos oss på Phuket är det LUGNT - ingen demonstrerar och flygplatsen är helt öppen, även för utrikestrafik. Av oroligheterna i Bangkok märks ingenting förutom att folk tittar ovanligt mycket på nyheterna.

De flesta thailändare skäms över situationen, och de skäms minst över att listan över världens farligaste land just nu toppas av Indien, som tvåa kommer Thailand! (jag tror jag måste hört fel eller fått detta felöversatt, inte kan dom väl ligga tvåa va?)

Och polismästarna håller möten - och håller möten. USA och EU har skickat skarpa skrivelser där de uppmanar PAD att ge sig iväg från flygplatserna. Premiärministern och PAD-ledarna försöker få till möten de också, men det verkar inte gå nå’ vidare.

2 000 polismän är utposterade runt Suvarnabhumi. Fler poliser och även militär väntar runt om vid vägspärrar som satts ut för att förhindra fler demonstranter att ta sig in i området. En första varning har ignorerats av de gula, en andra skarpare varning kommer att ges inom kort. I den tredje och sista varningen kommer deadline ges när PAD måste vara ute - om den också ignoreras går de in. Några tidsangivelser om när dessa varningar ska ges framgår tyvärr inte. Uppdatering kl 20.20: Den polisen förlorade igår måste vara öppen. Jag ser på TV där dom sänder live mängder av demonstranter strömma in mot Suvarnabnumi. Om de inte kan hålla vägspärrarna - hur ska de då klara av att avhysa demonstranterna? Poliser ser jag inte till några...

Armens talesman vägrade kommentera regeringens oro för en militärkupp. "Vi är officerare och vi måste göra vår plikt" sade han. Vad menar han tror ni? Vilken plikt?

Vid Suvarnabhumi finns en stor skylt som säger: “We are the most lovely protesters. Being bombed, shot, injured and killed we still sit here to protest peacefully to oust corruption government.”

Bilden lånad från BBC

Lååång väntan


Jag ser på besökssiffrorna att det är fler än jag som med spänning väntar på det som komma skall. Men vad i hela friden väntar dom på?

Inatt samlades både polis och miltär vid Don Muang och Suvarnabhumi. De talar med protestanterna, men gjorde inget mer.
De flesta som bevakar situationen tror polis och militär ska inleda avhysningen idag. Hoppas de gör det och sänder det på TV som de sagt. På det sättet kan ingen ifrågasätta vad som verkligen hänt om något händer. Updatering 14.30: Det cirkulerar uppgifter om att militären och polisen ska starta rensnings-aktionen vid Suvarnabhumi klockan åtta ikväll. Det finns även uppgifter om att de ska börja redan om en halvtimme vid Don Muang. Om det är sant eller inte återstår att se - det är inte officiellt bekräftat. Tillägg 17.00: vid tre-tiden hände då inget!

En av de gulas ledare säger att krisen kommer vara över innan Kungens födelsedag den 5 december. Det är för långt dit! Thailand förlorar i anseende minut för minut, fler och fler människor blir strandsatta här och världens regeringar börjar skicka protester till Thailand. Turistorganisationen uppger att de nu finns runt 100 000 personer som är kvar mot sin vilja. Ni som är kvar mot er vilja, ta kontakt med närmaste TAT-kontor - ni är berättigade till ekonomisk hjälp!


De röda ska samlas klockan 16 på Sanam Luang (vid Grand Palace). Organisatörerna uppmanar alla att komma rödklädda. Han säger också att de inte ska söka strid med de gula, inte marschera mot Suvarnabhumi och att Thaksin inte ska ringa in. Det är mycket dom INTE ska göra - men ingen info om vad dom ska göra.


Incident inatt: Först jagade PAD bort polisen som försökte sätta upp vägspärrar... Sen tog dom en polisofficer till fånga! När pressen ville ta bilder jagade PAD-mobben bort dom. Polisen verkar fortfarande vara de gulas fånge inne på Suvarnabhumi.
Det här är inte klokt, det är fullständig anarki!

Tillägg vid 17-tiden: Vid Don Muang kastade sig ett uppretad folkhop sig på den civilklädda kvinnliga polisen vid halv tolv idag. De tog upp henne på scenen, kastade vattenflaskor på henne och skrev glåpord efter henne. Den kvinnliga polisen bad demonstranterna med darrig röst att gå hem eftersom dom inte får vara kvar längre - hon bad även om ursäkt för att hon kommit in på deras område. Visst är det anarki!

I ett uttalande säger PAD detta: Om de tar sig sig in på ASTV (tv-stationen) kommer vi att slåss. Skjuter dom, skjuter vi tillbaka. Om vi måste dö, måste dom dö först!

Nåt helt annat: stackars, stackars människor i Indien! Vilken fasansfull tragedi! Mitt djupaste deltagande till alla nära och kära till de omkomna och skadade.

God natt från kaospolitikens Thailand!

Det är inte så mycket att rapportera - förutom att jag haft en supertrevlig middag med massor av god öl och även Café dom! Ja just ja... det handlar om kaos-politikens Thailand, inte mina middagsvanor :-)

Här följer en kort sammanfatting: polis och militär blockerar nu infarten till Suvarnabhumi, polischefen har akut fått sparken - det har inte hänt mycket mer än så. Här kan ni se Thaskin i sitt rätta element, visserligen är jag lite elak nu, men jag gissar att han ler i mjugg åt situationen... Och har har rätt att säga åt folk att lyda lagen? Han är ju trots allt på flykt från rättvisan, Thaksin är dömd till två års fängelse för korruption.



Tyvärr tror jag att nattten som kommer kanske inte blir så skojig men, men... de verkar ju vara bra på att vänta så kanske det inte händer nåt förrän i morgon?!

fredag, november 28, 2008

Fredag eftermiddag, alla väntar på... nåt!


Sammandrag av dagens prat, för diskussioner är vad som pågått idag, inge’ action!
Somchai har flyttat regeringen på allvar till Chiang Mai. Fegt säger en del, klokt säger an
dra. Alla verkar dock vara överens om att det beror på rädsla för en militärkupp.

Polisen och inrikesministern meddelar att deras taktik är mjuk: De ska börja med förhandlingar per telefon där dom ska informera demonstranterna om att det verkligen är undantagstillstånd. Hmm, tror väl de redan vet det va? Sedan startar vad de kallar den grundläggande psykologiska krigföringen i tio steg. Planen ska godkännas av diverse instanser innan aktionen startar. De kommer att sända hela operationen på TV så inga missförstånd kan kunna att uppstå. Klokt - de måste även försöka skydda de stackare som fortfarande är instängda på flygplatsen. Men det är en långsam taktik... Tillägg senare: Näää - alla SKA vara evakuerade, både på Don Muang och Suvarnabhumi.

Thailändska regeringen säger att de ska hjälpa utländska turister som är strandsatta i Th
ailand med 2 000 baht om dagen. Informationen kommer från en filippinsk diplomat, så kanske det bara handlar om deras landsmän? Men varför skulle det göra det? Tyvärr vet jag inte mer, men lovar återkomma i ämnet om det gäller alla. De vars visum går ut nu när man inte kan lämna landet behöver inte oroa sig för s.k. "overstay", hälsar immigrationsmyndigheten.
Uppdatering vid midnatt: Chefen för Tourism Authority of Thailand (TAT) sa’ till Phuket Gazette idag: TAT, the Thai Hotels Association och Phuket Tourist Association kommer att betala strandade turister 2000 baht per dag för boende och mat. För att kunna få denna hjälp måste turister stanna i det hotell de var bokade innan avfärden... som inte kunde genomföra pga av ockupationen av flygplatsen. Så ni som är strandade, ta kontakt med närmaste TAT-kontor! TACK till Sierra som gjorde mig uppmärksam på Phuket Gazettes information om detta!

Regeringens talesman anger att de kommer att begära hjälp från Thaksin om en militärkupp försöker genomföras! Om så är fallet kommer Thaksin att styra motståndet per telefon dygnet runt. Om det blir en kupp kommer Thaksin att kämpa sida vid sida med det thailändska folket, hälsar talesman Natthawut. Det var som attan! Det låter i mina öron som om regringen kuppar åt andra hållet!

Man kan skoja om eländet... Läs om hur skämt-nät-tidningen Not the Nation med hjälp av Bruce Willis håller på att lösa situationen.
Bilder kommer från the Nation och föreställer en brandtruck som används av PAD för att blockera vägen vid Suvarnabhumi. Valde den för jag tycker det är lite kul att de gula för skydd av något så stort och RÖTT!
Svd har en intervju med Bertil Litner. Jag håller inte med honom när han säger att: Men regeringen vill inte ha nyval och alla misstänker att det beror på att val är ganska dyra historier med tanke på röstköp. Man ska aldrig säga alla - alla misstänker inte det. Men det kan vara en redigerar-miss på SvD. Och jag tror inte de har dåligt med pengar, det finns ju en spelare (läs Thaksin) som har rätt stor kassakista. Däremot börjar de väl snart ha svårt att hitta politiker för nyval så många som blir avstängda hela tiden!

På Expressen kan du kolla på bomb/granatattacken på tv-stationen (som sympatiserar med de gula) i natt. Ingen skadades och det hela slutade med att tv-stationens säkerhetsvakt arresterades(!). Han sköt mot de som attackerade och sedan ville de inte släppa in polisen för att undersöka brottet.

Sorry att det blev så långt men nu tänker jag gå ut och äta och dricka resten av kvällen! Såvida inget världsomstörtande händer, för då störtar jag väl hem igen.

God morgon från kaos-politikens land

Här är lugnt, förrädiskt lugnt! Ging somnade framför Tvn, som förmodligen miljoner andra thailändare. Alla satt som klistrade framför Tvn igår. Det var spöklikt tyst i vår lilla by. Media har totalt bytt fot, tidigare var de mycket positiva till PAD men nu tävlar de nästan om att fördöma organisationen.
Nu väntar vi alla på att avhysningen av ockupanterna ska starta. Inga tidsangivelser finns.
PAD vidhåller att de tänker inte ge sig och ledningen säger att de tänker använda sig av mänskliga sköldar ifall polisen kommer och försöker arrestera höjdar-upprorsmakarna. Jag blir inte förvånad... men ledsen. Låt toppen ta smällen och låt fotfolket gå hem oskadda!
Vad gör Jack på bilden här kan du undra. Tjaaa... Ging & Malee är i normala fall en lättsam blogg om livet på Phuket. Orkidéer, hundar, rockklubbar och thailändskt vardagsliv är det som oftast förekommer i inläggen.

Så Jack voffade till i morse och sa att han ville va med på bild för att lätta upp bloggen! Dessutom, sa’ Jack: Ser du inte att jag ligger här och vaktar så det inte kommer in några färgglada gubbar! Gula och röda farbröder har jag tänkt bita. Är den någon annan färg som är på modet för demonstranter? Hur gör jag om någon är orange - är han dubbel-demonstrant då? Hjälp matte, dom förvirrar mig!
Uppdatering kl 13.10: Inte ett ljud, inte en endaste viskning om när polisinsatsen ska starta. Det finns fler än jag som tycker detta är lite underligt och bland annat TV-programmet Truth Today (rödas bundsförvanter) har ifrågasatt varför polisen inte går in NU!

torsdag, november 27, 2008

Undantagstillstånd vid Suvarnabhumi & Don Muang - snart!

Hälsoministern har konfirmerat att regeringen kommer att utlysa undantagstillstånd vid Suvarnabhumi och Don Muang inom kort.

Polisen ska sköta avhysningen av demonstranter, inte militären.

Enligt Airports of Thailands (AOT) president kommer Suvarnabhumi öppna igen kl 18 den 29 november.
Strax efter nio kom den officiella deklarationen att det ÄR undantagstillstånd på Suvarnabhumi och Don Muang av premiärministern i ett tal på TV. Polisen är ansvariga för att dekretet efterföljs, och de har i sin tur begärt assistans av militären. Tydligen ska The Royal Navy hjälpa polisen för att få bort folk från Suvarnabhumi. Inrikesministern är den som har ansvaret och han ska övervaka insatserna. Men när de tänker sätta igång framgick inte.

PAD å sin sida hälsar att de tänker kämpa för livet. De anser sig vara i sin fulla rätt att protestera fredfullt var de vill, även på flygplatser!


Rykten i svang - kupp eller inte kupp?

En gammal höjdare inom militären, Generalen Pathompong Kesornsuk, talade vid det ockuperade regeringshuset till de gula. Han ber arméchefen Anupong Paochinda enträget att igångsätta en kupp innan han får sparken av regeringen.

Tidningen Thai Rath rapporterar att PPPs parlamentsledamöter tror att det kommer att bli en militärkupp ikväll och håller på att mobilisera alla röda de kan. Även ledamöterna från de andra 6 koalitionspartierna tror även de att en kupp kan komma och uppmanar folk att ta ut alla bilar de kan på Bangkoks gator för att förhindra eventuella tanks från att komma någonstans. OBS har bara sett detta här så jag kan inte verifiera sanningshalten! Tillägg en halvtimme senare: Jodå, det är sant, nu är det med på TV också!
Tidningen Matichon publicerade bild på tanks som flyttades fram vid en flygvapen-bas vid Don Muang. Att dom rör på sig betyder inte nödvändigtvis att en kupp är på gång, men förra gången så tankades allihop på dagen innan de tog över Bangkok på kvällen. Det är det det spekuleras i att det betyder. Men bilden är borttagen från nätet nu!

Det rapporteras även om trupprörelser på väg in mot Bangkok söderifrån. Men vad som är rykten och vad som är sanning är just nu lite svårt att avgöra.

Sant är dock att regeringens talman avbröt mötet i Chaing Mai för att komma ut och säga: Snälla militären, mobilisera inte! Vi har inte för avsikt att avsätta några höga militärer. Vi bönfaller er att stanna i era baracker! Så nog finns det anledning att tro att det finns en kärna sanning i kupprykterna.

Ett annat rykte gör gällande att OM det blir militärkupp kommer landets alla bankomater att stängas ned. Så om du är i landet och har 50 baht på fickan, gå till närmaste bankomat! Sen kanske det varken blir kupp eller avstängda bankomater, men bättre "safe than sorry". Det finns viss logik i att stänga ATM ifall det blir kupp eftersom PAD sponsras av två av de största bankerna i Thailand.


Bilden lånad av Reuters från förra militärkuppen september 2006.

Kampen hårdnar - förtäckta hot från PAD

Tungviktarna inom näringslivet börjar nu dra tillbaka sitt stöd för PAD och istället kritisera dom hårt för ockupationen av framförallt Suvarnabhumi. Bra och på tiden tycker jag! Om fler drog tillbaka sitt stöd och strypte pengaflödet till PAD skulle de snart tvingas avbryta sina demonstrationer - det är inte gratis att hålla på så här...

Chai-anan Samudavanija, en politisk expert och samhällskritiker uttalade farhågor för några veckor sedan om att:
Vissa element inom PAD kan komma att gå under jorden och börja mörda/avrätta (vad de anser vara) korrupta politiker. Chermsak Pinthong, en av de som utarbetar PADs ideologi, skrev igår i en artikel i ASTVPhuchatkan: Vi måste tänka över vår taktik, om fredliga(!) demonstrationer inte hjälper oss nå vårt mål kanske vi måste ta till våldsamma metoder, även mord för att vinna kampen.

DN skriver om att alla väntar på kungens tal på födelsedagen 5 dec. Det håller jag med
om - ALLA vill höra vad han har att säga. De skriver om Somchais hårdnackade vägran att avgå när han talade på Tv i går kväll: "Då hade han först enligt uppgift haft kontakt med kungen." Det var intressant, vems uppgift? Det finns inte en enda antydning till att Somchai varit i kontakt med kungen i Thailändsk media.

Bilden visar samhällsvetaren och debattören Chai-anan Samudavanija som var med och skrev 1997 års konstitution.

Don Muang stängt, PAD har tagit över


Vid midnatt stängdes flygplatsen Don Muang i norra Bangkok. PADs demonstranter har tagit över även där.

Don Muang har varit en alternativ flygplats nu när Suvarnabhumi är stängd och dit har bland annat flygen från Köpenhamn och Stockholm gått.

Nu är alltså även den möjligheten borta. I skrivande stund försöker de omdirigera den mesta ingående trafiken till U-Tapao. Många flyg till Thailand är inställda.


Smiling Thailand - kom tillbaka!


Nåt helt annat, jag tycker det är väldigt otäckt med det indiska terrordådet! Är hela världen galen?

onsdag, november 26, 2008

Dödskjutning vid politikbråk i Chiang Mai


I korta drag har detta hänt: En grupp röda (UDD) attackerade de gula (PAD) utanför en regeringskritisk radiostation i Chiang Mai. En man dödades, fadern till radiostationens ägare slets ur sin bil och sköts. Dödsskjutningen inträffade strax efter att premiärministern landat.

Den här gången var det de röda som betedde sig som våldsamma huliganer!

Chiang Mai och hela norra delen av Thailand är ett starkt fäste för de röda och inte minst för Thaksin - han är född där. DN har uppmärksammat händelsen. De skriver i artikeln att "
premiärministern tvingades på onsdagen landa i staden Chiang Mai i norra Thailand eftersom den internationella flygplatsen i Bangkok ockuperats". Det är inte sant, han skulle dit! Han landade i första läget på Don Muangs militära flygplats i Bangkok. De finns två flygplatser vid Don Muang, en för militären och en för allmänheten.

Civildomstolen (heter det så? Civil Court på engelska) har beordrat PAD att lämna Suvarnabhumi nu på direkten. Domslutet kom efter att AOT Plc, de thailändska flygplatsmyndigheterna, inlämnat en stämning mot PAD tidigare idag. Detta betyder att det är fritt fram för polis och militär att rensa området - om dom vågar. Risk för blodbad föreligger.

Situationen på Phuket i nuläget


Jag ser att det kommer en del besök till "Ging & Malee" från människor som oroar sig för situationen på Phuket. Här märks inte ett spår av kaoset i Bangkok, här går livet sin gilla gång. Ging spelar i Rawai kväll, jag sitter mest och kollar nyheter. De mest entusiastisk gula från Phuket är redan i Bangkok och demonstrerar, 800 personer har visst bussats upp.
Det som märks av bråken är att en del hotell saknar en del turister - dom kan ju inte flyga hit just nu! Jag hoppas slippa skriva fler inlägg ikväll (det här är det femte idag!) men jag tvivlar, det kommer nog mer... Om inte: God natt från kaospolitikens land!

EU varnar Thailand

Ett pressmeddelande från en EU-delegation gick ut vid 7-tiden. Jag glad över att omvärlden reagerat på de utomparlamentariska politiska aktioner som skakar landet. Jag klistrar in pressmeddelandet på engelska, vill inte riskera att jag översätter fel.

The Presidency of the Council of the European Union expresses serious concerns about the further deterioration of the political situation in Thailand, in particular with the siege of the international airport of Suvarnabhumi resulting in the disruption of international air traffic and thousands of passengers being stranded or de-routed.

The Presidency of the Council of the European Union recalls that the Government of Thailand has the responsibility to protect both Thai citizens and foreigners. It urges the Thai Authorities to restore security and guarantee public order in accordance with the Rule of Law.

The Presidency considers these developments are damaging the international image of Thailand.

While underlining that it does not intend to interfere in any way with the internal political debate, the Presidency of the Council of the European Union reaffirms its strong attachment to democracy in Thailand. It urges all parties involved to resolve the political crisis by using peaceful means in the framework of the Rule of Law. It reiterates that any anti-constitutional attempt to interfere in the democratic process would have a negative impact on EU/Thailand relations.

Generalen ber regeringen att avgå


General Anupong Paochinda ber regeringen att avgå och upplösa parlamentet. Har ber också PAD att lämna Suvarnabhumi och sluta demonstrera - inget av det ovanstående har dock hänt.


Premiärministern har landat på Don Muangs militära flygplats och flugit vidare i Chiang Mai. Där har nu oroligheter utbrutit, tyvärr har jag ingen säker information om omfattningen. Men det är tydligen slagsmål mellan röda eller gula!

Aftonbladet har nog lyssnat lite dåligt... Han BER inte beordrar! Sen håller jag inte med Jesper Bengtssons (också Aftonbladet) analys heller, där han anser att Anupongs bön är en förtäckt militärkupp.

PADs strategi - vad händer nu?


I en intervju säger en av PADs höjdare att belägringen av Suvarnabhumi är steg tre i deras plan, steget kallas Hiroshima. I morgon ska det slutliga steget igångsättas - steg fyra med kodnamn Nagasaki.
Vad ger Hiroshima och Nagasaki er för vibbar, kära bloggläsare? Att namnge demonstrations-strategier efter atombomdade japanska städer ger i alla fall mig en mycket obehaglig känsla!

Jag gissar att det slutliga steget är att alla demokrater avgår ur för att tvinga fram en upplösning av parlamentet och därigenom skapa kaos i regeringen. OBS, jag gissar! Det kan vara något helt annat - och mycket våldsammare!

Arméchef Anupong Paochinda
är den som alla väntar på nu. Vad kommer han att göra? PAD försöker utan tvekan att tvinga fram en militärkupp, men än så länge har Anupong hårdnackat vägrat ingripa.

Arméchefen Anupong sitter just nu i ett möte med alla! Han har kallat in alla tungviktare, från bankdirektörer till regeringsledamöter!

Tillägg kl 15: Nu har de tagit över trafikledar-tornet också! Vet ni vad... jag tycker det räcker nu - Jag vill ha undantagstillstånd i Bangkok!
På TV visar de två utländska smålulliga män på flygplatsen som fått handklappare av demonstranterna, satt på sig gula huvuddukar som står där och viftar glatt som om det vore en festival - Dumskallar!
Tillägg kl 15.30: Nu är PAD på väg mot U-Tapao flygplats utanför Pattaya för att belägra den också. U-Tapao är en av de alternativa flygplatser som används som landningsplats för inkommande flyg i nuläget och premiärministern är bokad på ett flyg som ska anlända där klockan 17 idag. Ääääh, det blev så mycket, har gjort nya inlägg för resten!

Bilden kommer från AFP Getty Images

Suvarnabhumi fortsatt stängt, bomber detonerat!



Flygplasen är under belägring, alla flyg ut från Suvarnabhumi är inställda. Många av de inkommande dirigeras om till närliggande flygplatser. En del är inställda.

Fyra-fem bomber detonerade under natten. Vid Suvarnabhumi, Dusit Bridge, en taxistaition och vid Don Muang. Bomberna detonerade mellan 04.30 - 06.30 och än så länge finns inte så mycket information om antal skadade osv.


Nyttiga telefonnummer:
Thai Air 02-356-1111
Bangkok Air 02-265-8777 eller kortnumret 1771

Air Asia 02-515-9999.
Andra flygbolag, ring Suvarnabhumi 02-132-1888 eller turist polisen 02-643-5522


Läs en ögonvittnesskidring om kaoset på flygplatsen här (på engelska) Bilden från AP Photo/Wason Wanichakorn.

tisdag, november 25, 2008

Suvarnabhumi stängt pga PAD-demonstrationer!


Jag hoppas ni inte flyger hit precis just nu.. Suvarnabhumi flygplats har tvingats stänga eftersom PADs demonstranter tagit över flygplasen. Ni som känner folk på väg till Thailand, ingen orsak till oro. Inkommande plan släpps in. Problemet är att inga flyg lämnar flygplatsen just nu. Demonstranterna väntar på premiärministern som ska vara på väg hem efter en jobb-resa till Peru, men planet är försenat så vi vet inte hur länge de kommer att stoppa upp trafiken.

En URSÄKT från mig och framförallt från det thailändska folket som till den allra största delen inte vill vara med på - eller ens förknippas med dylika protester!

Tilläggg närmare klockan ett på natten; Premiärministerns plan är ombokat - han kommer att landa i Chiang Mai. Det borde betyda att PAD släpper ockupationen av Suvarnabhumi! Hoppas det... nu måste jag sova! Natti, natti!

Nu har dom gått för långt!

TV visade nyss en smygfilmad sekvens från i närheten av Don Muang, jag mår illa!

20-talet PADare bildar mobb och angriper MC-taxi-förare, för de har röda halsdukar knutna runt huvudet. Förarna springer för livet, bilderna visar hur en stackare attackeras med järnrör trorts att han visar hur han ger sig klart nog för en total idiot att fatta!
En PADare skjuter med pistol flera gånger, han träffade en person. Offret ligger på sjukhus och de säger att det är 50/50 chans att han överlever. De slår med järnrör och sparkar på mopparna tills de är skrot, en del sätter de även eld på.På The Nation håller dom låg profil, men de kommer förmodligen att uppdatera sidan eller göra fler inlägg om händelsen. Men ibland undrar jag... för när det gäller PAD-vakterna som kapade bussen skrev dom "klädda som PAD-väktare" inte att dom verkligen var det, vilket det inte råder något tvivel om då några halvhöjdare i PAD snabbt kom till polisstationen.

Den som tycker att min kritik mot PAD varit överdriven hoppas jag kan se denna film! Förhoppningsvis kommer den på YouTube - så ni alla kan se demokratins fredliga förkämpar! Om någon hittar filmen utlagd någonstans på nätet, snälla lägg länken i en kommentar så jag kan vidarebefordra den, tack!


Tillägg kl 20.45: Gosatta på Thailandforum.se hittade filmen!



PAD vandrar vidare

Efter att fullständigt blockerat VIP-avdelning på flygplatsen Don Muang, där de husvilla politikerna hållt sina möten, vandrade de vidare till militärhögkvarteret vid gatan Chaeng Wattana. I skrivande stund står demonstranterna utanför det militära högkvarteret och sjunger!

Längs med Chaeng Wattana finns fler ställen de kan ockupera; bland annat telefonbolagets och postens högkvarter. Sen kan de - som i Monopol - marschera rakt in i fängelse utan att passera gå. Det ligger ett stort fängelse i krokarna. Men jag tror nog inte att det ingår i planen ;-)

Undrar hur militären kommer att ställa sig till belägringsförsöket. Skulle faktiskt inte förvåna mig om de låter demonstranterna hålla på utan att ingripa, hittills har icke-vålds-principen funkat från regeringens sida.

Jag tror det är frustrerande för de gula... de marscherar, sjunger, skanderar och skriker. Men de får liksom inte till den sista striden, för motståndarna vägrar strida! Intressant, och i mina ögon, vettig taktik!

Regerngen skickade ut en trevare och sade sig vilja förhandla med PAD. Men det blev tvärnobben, dom vill inte förhandla över huvud taget! Nu anger tidningar och TV att demonstranternas antal är mellan 25- 30 000 personer. Det måste vara genant för ledningen som påstod sig kunna samla 100 000 till denna den längsta dagen och sista striden.
Om någon orkar läsa på engleska; läs detta inlägg om våld och ickevåld bland röda och gula av journalisten Nick Nostitz som alltid är på plats i stridens hetta. Ingen kan komma och säga att han är Thaksins hejduk, han är en av de som avslöjade vidrigheterna som pågick under Thaksins drogkrig! Nick är en fotojournalist, ursprungligen från Tyskland, som arbetat i landet med Bangkok som bas sedan 1993.

Söta tempelbesökare


Dessa söta ungar hittade jag inne i templet Wat Chalong. Ett tempelområde som helt klart är värt ett besök. Guld, guld och åter guld. Det är ett levande tempel så här kan du se thailändare be, skänka gåvor och tända rökelse.

Du kan även få en spådom med hjälp av trästickor. Du skakar en burk fylld med stickor och den som sticker ut kollar du numret på. Sedan tar du en lapp med det numret i skåpet bredvid. Du behöver en thailändsk kompis, spådomen är på thailändska.

Spådomar av alla de slag gillas av de flesta thailändare, så det sitter alltid några på knä framför Buddhastatyerna och skakar. Mammans till de söta barnen vad upptagen med trästicks-skakande när jag tog bilden. Tydligen fick hon en bra förutsägelse - hon log likt en sol när dom gick ut.

Att sedan marknadsstånden utanför håller bra priser på storskjortor, byxor och sarongen gör det hela inte sämre. Jag fyndade en skjorta för 180 baht. Jag har en sedan förr men den betalade jag 250 baht för.

måndag, november 24, 2008

Är det fredligt att kapa bussar?


Sex PAD-vakter klev på bussen, beväpnade med hemmagjorda skjutvapen, ammunition och metallpåkar. De beordrade chauförren att stanna, jagade ut passagerarna och körde iväg. De stoppades av polisen som sköt sönder framdäcken.

Eftersom bussen inte kom fram säger säkert PAD att väktarna redan är sparkade ur organisationen. Det var det dom sa om de två PAD-vakter som greps med 23 pingpong-bomber härom dagen.

Men detta inte är den första statligt ägda stadsbuss PAD lagt beslag på. De har med våld tagit kontroll över en flera bussar för att kunna skjutsa sina demonstranter kors och tvärs över staden.

Polisaattackerande kvinnor och fullt beväpnade frilans-väktare - varför stoppar ingen galenskapen?! Om deras röda motståndare tog en enda buss eller ens puttade på en motståndare skulle PADarna skrika som en stuckna grisar om hulianfasoner!


Hur ska Chamlong kunna skylla busskapningar och attacker på polisofficerare på regeringen? För han sa så igår PAD-ledaren; Regeringen kommer att vara ansvarig för alla eventuella våldshandlingar under morgondagen (dvs idag)

Polisbrutalitet av sällan skådat slag


Under burop kastade de vattenflaskor på mannen och spottade på honom. Sedan knuffade honom tills han föll. Liggande på marken fick han ta emot sparkar, och fler vattenflaskor kastades på den försvarslöse mannen tills han räddades undan pöbeln.

Offer: Vice Polischef Phatchara Boonyaprasit

Angripare: kvinnliga PAD-demonstranter
vid Don Muang

Parlamentet belägrat i Bangkok


PAd marscherade rakt till Parlamentet, omringade byggnaden, byggde upp en scen(!) och bröt elen. Allt detta utan ordningsmaktens ingripande, de står där och tittar på. PAD kallar dagen idag för
"den längsta dagen av protester". Enligt planen ska de även ska ockupera fler ställen, de har belägrat polisens högkvarter och är på väg mot finansministeriet och partiet Chart Thais högkvarter.

Att Parlamentet ockuperades just idag beror på att PAD tror att de ska försöka genomföra en ändring i konstitutionen som kan bana väg för Thaksins hemkomst. Parlamentets talesman säger: Vi har inget sådant på dagordningen. PAD säger: Men vi tror ni ska göra det i smyg!


De rödas ledare har bett sina anhängare att hålla sig långt borta från området: Vi kommer att beskyllas för allt om vi finns där, låt oss protestera fredligt. PAD å sin sida lovar som vanligt ingenting, men säger att de kan inte hållas ansvariga om det utbryter våldsamma sammandrabbningar(?).


Tänk er scenariot att PAD lyckas få regeringen att avgå. Då står landet utan regering och nyval måste utlysas. Vad säger att folket inte igen lägger sina röster på att parti med samma agenda som de som sitter? Det är inte bara möjligt utan även troligt. Vad gör PAD då, startar om demonstrationerna tills foket röstar som dom vill - eller?

söndag, november 23, 2008

Röda och gula laddar i Bangkok

Uppdatering kl 23: Thaksin ställde in sitt telefonsamtal (eller tvingades ställa in, det vet vi inte). Hans "röda" vill inte förvärra den redan dåliga situationen, då framförallt med tanke på morgondagen.

Uppdatering kl 17: Den röda sidan leder vad gäller uppslutning i nuläget. 40 000 PAD-supperters har samlats vid regeringsbyggnaden och området runt om. 25 000 Thaksin-trogna har samlats i och runt templet.


Röda sidan:
Thaksins supportrar i UDD samlas i massor vid Wat Suan Kaew-templet i Nonthaburi (i nordöstra delarna Bangkok). Det är fullpackat redan nu inför kvällens sändning av Truth Today dit Thaksin skulle ringa in i livesändning. Att hålla ett massöte i ett temple är kontroversiellt, röster har höjts om att munkarna inte borde släppt in politiska möten i templet. På grund av detta ser det ut som om Thaksin-supportrarna inte får lyssna på sin ledare
då abboten ändat sig och säger att han inte kommer att tillåta att Thaksin ringer in! I dagens telefonsamtal hade Thaksin lovat att avslöja hemligheter om det politiskta rävspelet. Han skulle tydligen även namnge de som stod bakom kuppen mot honom. Undrar hur dom gör nu? Sänds det på TV men inte på massmötet eller skjuter dom upp alltihop?

Gula sidan: Folk kommer till fots, med bil och på moppe och PAD-sympatisörer, framförallt från söder, bussas in till Bangkok. Redan i morse började
demonstranternas högkvarter vid regeringshuset fyllas av de gulklädda. PAD räknar med att få ihop 100 000 personer till den "sista striden" (sista striden igen? Det måste vara tredje gången som sista striden går?). Vid kl 14 idag startar det massmöte som ska elda massorna till långt fram på kvällen. I morgon bitti ska alla börja marschera mot Parlamentet. PAD har lovat att inte ockupera TV- och radiostationer denna gång, men de lovar däremot att belägra Parlamentet och tvinga regeringen att avgå. Senast de försökte ockupera Parlamentet var den 7 oktober. En person avled och runt 400 skadades vid den sammandrabbningen.
Vad som oroar mig (förutom hela situationen) är att PAD gått ut i media och sagt att de tänker komma beväpnade den här gången eftersom staten använde vapen mot dom senast. Livsfarligt!
Regeringssidan: Premiärministern Somchai Wongsawat gav idag arméchefen Anupong Paojinda order att övervaka PADs protestmarsch imorgon. Armén har inte fått fria händer men ska stå beredda samt ha ständig kontakt med regeringen för att föreslå åtgärder om sådana behövs.

21 kompanier av skilda truppslag står beredda, militärpolisen är redan inkallade och finns på plats. Även sjukhusen har höjt beredskapen, det finns 100 sjukvårdare beredda på Bangkoks akutsjukhus.

Bilden är från en tidigare demonstration, men det lär väl se likadant ut i morgon också.

Båtparkering i Rawai

Undrar hur lång tid det tar innan någon entreprenör gör Rawai Beach till den ljuvliga sandstrand den har potential att bli? För min del får det väldigt gärna dröja många, många år. Jag gillar Rawai som det är nu med fiskare, långsvansbåtar och vanligt thailändskt folkliv.

De som inte vill ligga på beachen varje dag utan är ute efter upplevelser, trevliga möten med människor och god mat trivs mycket bra i Rawai. De som kommer på besök och tänkt ha en dag på stranden blir besvikna, det är ingen bra badstrand - det är en båtparkering.
Vi åker rätt ofta till Rawai för matens skull, att sitta vid havet och äta middag är inte helt fel! Ging är oftare i Rawai än jag, han spelar på Freedom Bar tre gånger i veckan. Igår var det tydligen full rulle på där, ägaren fyllde år!

lördag, november 22, 2008

Oh my Buddha, Big Buddha!



Att Phukets nya stolthet Phra Puttamingmongkol Akenakkiri Buddha i folkmun kallas Big Buddha är inte så konstigt. 45 meter högt når jättestatyn som planerats sedan 1992 av Suporn Vanichul. Det tog lång tid innan alla tillstånd var klara och bygget kunde starta. Statyn är en hyllning till Thailands kung Bhumibhol och är ännu inte helt färdig men de tror att allt ska vara klart innan årets slut.

Uppe vid Big Buddha
finns massor att titta på, inte bara jättebuddhan och det är en mycket trevlig utflykt! Bland annat så håller de på att färdigställa ett Buddha-museum gömt i den enorma sockeln och så småningom ska de även hålla meditationsretreat här. Passa på att äta vid restaurangen stax före som hänger ut över berget.

Det är gratis att besöka Big Buddha men för den som vill finns det massor av tillfällen att bättre på sin karma genom att ge penninggåvor till bygget och templet. Många passar på att stoppa slantar i donationsboxar, på statyer, på målade buddhafotsteg och i alla springor och hål som finns!

Ging & Malee rycktes naturligtvis med och skänkte marmorplattor, lade småmynt i armarna på Gings favorit-munk (en staty av munken) samt fyllde 37 olikas skålar med småmynt. Så nu känner vi oss super-goda!

Ännu en granatattack mot PAD i Bangkok


Klockan 02.10 avfyrades en granat mot PADs demonstrater vid regeringsbyggnaden. Åtta skadade, varav en allvarligt. Ögonvittnen såg två ynglingar avlossa granaten och sedan fly fältet. De är fortfarande på fri fot.

De statsanställda hotar med strejk från och med tisdag om inte regeringen avgår. De 200 000 personer det berör arbetar inom bland annat el, vatten, flyg och tåg. Strejken har utlysts efter den första granatattacken då de statsanställdas talesmän anser att regeringen ligger bakom.

Tillägg vid lunchtid: en av de skadade har förklarats hjärndöd av läkarna.

Bilden lånad från Reuters.

fredag, november 21, 2008

Björn Borg & John McEnroe i Bangkok


John McEnroe och Björn Borg kom till Bangkok idag. De ska också demonstrera... fast inte politiskt. De ska helt fredligt demonstrera hur man spelar tennis i en uppvisningsmatch i morgon. Fast det är klart, man vet ju vilket humör John McEnroe har, det kanske blir hett även på tennisplan!

Känns trevligt att få rapportera något annat än politisk turbulens från Bangkok! Från Phuket kan jag rapportera något mindre trevligt. Phuket ligger nu på andra plats vad gäller HIV-smittade i landet. Var försiktiga där ute i sammetsnatten!
Bilden har jag lånat av The Nation.


Lägesrapport Bangkok 21 november


Bland de gula demonstranterna (PAD) råder en blandning av skräck och ilska efter gårdagens händelse. De paraderade Janjit Kladsakors kista till polishögkvarteret och anklagade polisen för dödsfallet. I en halvtimme mer eller mindre attackeradade demonstranterna polishögkvarteret innan de marscherade vidare till templet för att starta begravningen.

Polisen undersöker platsen men har ännu inte kommit med något vettigt uttalande. De undersöker tre möjliga scenarion: 1: De politiska motståndarna attackerade. 2: Det pågår interna stridigheter inom PAD som kan vara orsaken. 3: PAD vill ha sympatier och har attackerat sig själva.

Nu laddar de gula för en jättelik demonstration på söndag, en protest som ni bör hålla er långt ifrån av säkerhetsskäl!

Bland de röda råder också viss upphetsning, deras ikon Thaksin kommer att ringa in till sina supporters kl 20 imorgon, lördag 22 november, då de håller ett massmöte. Nu är det kamp för livet som gäller för Thaksin. H
an tänker inte stillatigande höra på hur hans namn släpas i smutsen. Öga för öga - tand för tand, säger han och tänker avslöja allas smutsiga byk!

Thaksin och hans fru har just skilt sig, enligt uppgift pga att Thaksin återigen blivit politiskt aktiv. De har tydligen haft en överenskommelse som sagt att om han ger sig in i politiken igen blir det skilsmässa. Det behöver inte betyda att de strider, det kan betyda att han vill skydda henne och resten av sin familj (och kanske deras tillgångar, det mesta står i hennes namn). Enligt uppgift ska antingen
f.d. fru Pojamarn eller Thaksin själv komma tillbaka till Thailand runt 25 december.

Arméchefen hälsar att militären står redo att ingripa om situationen går över styr, men betonar att det är upp till premiärministern att beordra dylik operation. Mängder av thailändare på båda sidor säger i dagsläget att de skulle välkomna en militärkupp för att få slut på den politiska situationen - då är det illa.

Bilden kommer från Bangkok Post, men The Nation är en bättre källa för snabb information tycker jag.

torsdag, november 20, 2008

Bombhotet blev allvar i Bangkok


De varnade att bomber kommer att brisera i Bangkok efter 16 november och det gjorde det i natt! Stackars Thailand.

Askan efter Prinsessan Galyani Vadhana begravdes igår.
Halv fyra i morse exploderade en M-17-granat inne på området som PAD ockuperar sedan augusti. En person omkom och runt 25 personer är skadade.

Jag återkommer om det politiska läget i landet, det har hettat till igen. Bland annat ska Thaksin tala per telefon med sina anhängare i december igen.

Tycker ni jag är ovanligt långsam med nyheten? Vi har haft en planerat strömavbrott här på södra Phuket hela dagen, det är jättesvårt att blogga då ;-)
Bilden är på Kung Bhumibhol vid prinsessans begravning. Så här skriver Svd om dådet.

onsdag, november 19, 2008

Förkylningstider


Först började jag hosta och snörvla, sen råkade jag kanske pussa på Ging... Nu låter han likadant.

Jag for iväg till apotekaren och kom hem med en hel uppsättning piller av diverse slag och blandade färger.

Om fem dagar ska vi tydligen vara super-friska igen enligt apotekaren. Jag hoppas hon har rätt... det är inte roligt att vara förkyld i värmen i Thailand.

tisdag, november 18, 2008

Pippi Långstrum flyttade inte hit!


Om du läst Ging & Malee länge har du kanske sett ett inlägg om några pralin-liknande hus som jag trodde byggts för Pippi Långstrump. De stod där och lyste upp vägen - men ingen ville visst bo i en opraktisk pralin så företaget försvann.

Nu står det ett annat företagsnamn på
skylten och husen har blivit betydligt diskretare, men det hjälper visst inte. Husen är precis lika tomma nu. Med tanke på hur otroligt korkat designade de är förvånar det mig inte! Bilden till vänster är original-pralinerna och den dåliga bilden nedanför (jag tog den genom bilfönstret) visar hur husen ser ut idag. Här finns originalinlägget om Pippis hus.


måndag, november 17, 2008

Ging svalkar sig själv

Häromdagen sa Ging; näää - va varmt, jag klipper av mig håret! Sagt och gjort - han for iväg till frisörskan och kom hem med betydligt kortare hår. Som synes är det inte superkort, men han har säkert klippt av 30-40 cm! Här beundrar Ging utsikten från Big Buddha, vi var ute och turistade hejvilt igår, jag återkommer om vår rundtripp.

lördag, november 15, 2008

Förvirrande vägskäl

Rondellen i Chalong gav polisen huvudbry under lång tid på grund av alla olyckstillbud. Thailändare kan inte köra i rondeller slog dom fast och bestämde att göra fem vägars-rondellen till en fyra vägars-korsning.

De rev ner den stora rondellen i mitten men lämnade kvar en cementcirkel! Vilket gjorde korsningen mycket rondell-lik eftersom man fortfarande måste köra runt. Sen ställer dom ibland ut röda koner så att de som kommer från Kata och Karon inte kan köra in i rondellen, f’låt korsningen. Dom får köra till vänster i 50 meter och sedan göra en u-sväng. På så sätt blev det en fyravägs-ko
rsning... ibland!

Tror ni det blev bättre? Näää! Tror ni det blev säkrare? Näää! Det blev knöligare och mer irriterande och när folk tvingas att köra till vänster i 50 meter för att göra u-sväng, svänger dom (framförallt moppeförarna) gärna på en gång om dom har en chans, långt innan dom borde. Nu är det mycket ofta helt stillastående trafik till och från Chalong! Och mitt i korsnings-rondellen står ofta poliser och viftar och blåser i visselpipor, något som gör att trafiken flyter ännu sämre!

Bilden är från den hårt trafikerade korsningen som är en rondell - sen får dom säga vad dom vill!


Solen har väckt orkidéerna

Nu är det min tid, det är orkidétid! När monsunen försvinner och solen börjar gassa växer det så det knakar i vår vackra trädgård. Nya knoppar och blommor utvecklas varje dag. Denna vackra orkidé slog ut i morse i vårt "orkideträd".

fredag, november 14, 2008

Hopplöst läge!

Mike kom hem från operationen lätt på sniskan, vinglade in i huset och somnade. När han vaknade till siktade han in sig på porten och gjorde en ansats till att ta sats. Men sen insåg han att han inte hade kraft nog för hopp, tittade på oss med ledsna ögon och gick in och somnade igen!

Ging som jobbat som en gnu på senast tiden somnade han också. På grund av den kungliga begravningen av prinsessan Galyani Vadhana
är all livemusik förbjuden från och med igår så Ging får vila kvällstid till nästa vecka. Trodde vi ja... klockan 22 ringde barägaren i Patong och frågade var dom var! Där fick man minsann spela, så det är precis lika rörigt nu som när prinsessan avled. Läs om va’ virrigt det var då här.
Ging kastade in trumgrejerna i bilen och for i väg som ett jehu! Det hade varit mycket folk och nu har dom sagt att ikväll och imorgon får det inte spelas live musik - men jag skulle inte bli förvånad om dom ringer ikväll igen!

Mike mår i alla fall bra, han är lite trött och han är inte speciellt förtjust i struten. Vi behövde inte köpa strut åt honom vi hade en redan sedan han hoppade fel... den historien finns här.




torsdag, november 13, 2008

Se sån stil han har!


Visst har han en skön stil, vår höjdhoppar-Mike! Inga murar eller plank kan stå mellan honom och friheten utanför. Den här porten är 2,2 meter hög - ingen match för Mike! Fast nu kanske hans höjdhoppar-karriär är över... Ging är på väg hem från veterinären med en nykastrerad Mike! Synd att det inte finns OS för hundar.

onsdag, november 12, 2008

Alternativt Loy Kratong-firande


Jag firar Loy Kratong genom att inte fira alls... vilar hemma i soffan utan bladtårtor eller ljuslyktor. Årets upplaga av festivalen är ovanligt tystlåten då man från myndigheternas sida bett folk att inte hålla på med smatterband och smällare av respekt för prinsessans begravning.

Ging firar som musiker ofta firar helger, han spelar trummor i Rawai. Vi båda önskar vi er en riktigt trevlig helg mitt i veckan oavsett var ni är i världen! Bilden är från Loy Kratong-firandet i Nai Harn ifjol då vi firade normalt - ni kan läsa om det här. Natti natti!

tisdag, november 11, 2008

Ett inlägg jag inte ville skriva...


... tyvärr verkar mina spådomar redan vara bister verklighet. Thailändska myngheter har fått in så pass allvarliga uppgifter att premiärministern i eftermiddag gick ut och sade: Undvik folksamlingar, parker och andra platser där det är troligt att bomber skulle kunna brisera i Bangkok från och med söndag 16 november!
Varför inget kommer att hända (om det nu händer) förrän söndag och senare beror på att prinsessan Galyani Vadhana ska kremeras på lördag om jag fattat rätt. Men jag kan ha fattat fel eftersom Bangkok Post säger att:
The government is concerned because the royal cremation ceremonies of the late Princess Galyani Vadhana, elder sister of King Bhumibol Adulyadej, will still be underway on November 16 .

Polisen säger att de hållit flera grupper under uppsikt den senaste tiden och att de arresterat flera personer med sprängämnen. HUVVA!! Inte igen, PLEASE!
Om du kommer att vara i Bangkok, gör som dom säger: håll dig borta från platser med mycket folk. Det gäller även shoppingcentrum! BETTER SAFE THAN SORRY!

TILLÄGG EN TIMME SENARE; det finns olika uppgifter om vad som sagts. I Bangkok Post skriver dom att PM sagt: Jag är oroad inför Loy Kratong (12 NOV), snälla undvik ställen där många människor samlas (en omöjlighet under Loy Kratong!) Han säger även att han INTE informerats av underättelsetjänsten att det smugglats in vapen som skulle användas i en attack på söndag?!

Jag får inte ihop det... finns det info om ev attack som han inte informerats om eller är attacken en nyhets-groda?!