söndag, november 23, 2008

Röda och gula laddar i Bangkok

Uppdatering kl 23: Thaksin ställde in sitt telefonsamtal (eller tvingades ställa in, det vet vi inte). Hans "röda" vill inte förvärra den redan dåliga situationen, då framförallt med tanke på morgondagen.

Uppdatering kl 17: Den röda sidan leder vad gäller uppslutning i nuläget. 40 000 PAD-supperters har samlats vid regeringsbyggnaden och området runt om. 25 000 Thaksin-trogna har samlats i och runt templet.


Röda sidan:
Thaksins supportrar i UDD samlas i massor vid Wat Suan Kaew-templet i Nonthaburi (i nordöstra delarna Bangkok). Det är fullpackat redan nu inför kvällens sändning av Truth Today dit Thaksin skulle ringa in i livesändning. Att hålla ett massöte i ett temple är kontroversiellt, röster har höjts om att munkarna inte borde släppt in politiska möten i templet. På grund av detta ser det ut som om Thaksin-supportrarna inte får lyssna på sin ledare
då abboten ändat sig och säger att han inte kommer att tillåta att Thaksin ringer in! I dagens telefonsamtal hade Thaksin lovat att avslöja hemligheter om det politiskta rävspelet. Han skulle tydligen även namnge de som stod bakom kuppen mot honom. Undrar hur dom gör nu? Sänds det på TV men inte på massmötet eller skjuter dom upp alltihop?

Gula sidan: Folk kommer till fots, med bil och på moppe och PAD-sympatisörer, framförallt från söder, bussas in till Bangkok. Redan i morse började
demonstranternas högkvarter vid regeringshuset fyllas av de gulklädda. PAD räknar med att få ihop 100 000 personer till den "sista striden" (sista striden igen? Det måste vara tredje gången som sista striden går?). Vid kl 14 idag startar det massmöte som ska elda massorna till långt fram på kvällen. I morgon bitti ska alla börja marschera mot Parlamentet. PAD har lovat att inte ockupera TV- och radiostationer denna gång, men de lovar däremot att belägra Parlamentet och tvinga regeringen att avgå. Senast de försökte ockupera Parlamentet var den 7 oktober. En person avled och runt 400 skadades vid den sammandrabbningen.
Vad som oroar mig (förutom hela situationen) är att PAD gått ut i media och sagt att de tänker komma beväpnade den här gången eftersom staten använde vapen mot dom senast. Livsfarligt!
Regeringssidan: Premiärministern Somchai Wongsawat gav idag arméchefen Anupong Paojinda order att övervaka PADs protestmarsch imorgon. Armén har inte fått fria händer men ska stå beredda samt ha ständig kontakt med regeringen för att föreslå åtgärder om sådana behövs.

21 kompanier av skilda truppslag står beredda, militärpolisen är redan inkallade och finns på plats. Även sjukhusen har höjt beredskapen, det finns 100 sjukvårdare beredda på Bangkoks akutsjukhus.

Bilden är från en tidigare demonstration, men det lär väl se likadant ut i morgon också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar