söndag, november 25, 2007

Loy Kratong i Nai Harn

Vi firade en stillsam Loy Kratong igår. Vid Chalongs tempel var det stor festival och hysteriskt med folk, så vi åkte till Nai Harn. I Nai Harn glittrade den lilla sjön och havet av kratongernas ljus och ljuslyktor steg mot himlen likt stjärnor. Vi köpte små och stora Khom Loy - pappersljusslyktor som med hjälp av ljus stiger mot himlen - och skickade upp dom till himlen. När lyktorna släpptes tänkte vi goda tankar om de nära och kära och bad om lycka och framgång i framtiden.

Sen gick vi till en dam som satt på ett lastbilsflak och gjorde kratonger. Tid tog det, men dom blev fina! Vi lade ner hår och mynt och skickade iväg dom ut på den lilla sjön i Nai Harn. Med kratongerna skickade vi ledsamheter och gammal ilska. Nu är vi rena i själen och hoppas få ett lycklig år!
Vitsen med Loy Kratong är att rena själen. Jag citerar mig själv, ur min bok Resa i Thailand: Festivalen har gamla anor. Den har idag buddhistiska förtecken men var från början en hinduistisk ceremoni. Under högtiden tackas havens och vattendragens moder, Phra Mae Kongkha, för vattnet man får. Man ber även om ursäkt för att man förorenar hennes vatten. Loy kratong är också den tid då man lämnar gångna synder och motgångar bakom sig och ber om tur inför framtiden.

Loy betyder flyta och kratong betyder bladskål. Kratongerna är flätade av bananblad och ser ut som bladtårtor. De smyckas med orkidéer, rökelse och ett ljus. Även om du inte är buddhist kan du sjösätta en egen. Strax innan du släpper iväg din kratong tänder du ljuset och rökelsen och lägger i ett mynt och ett hårstrå. Sedan knuffar du ut den och förlåter dem som gjort dig illa, förlåter dina egna misstag och ber om tur inför framtiden.

1 kommentar:

  1. hej, va kul att du skrev om loy kratong i nai harn.
    jag halkade in på din blogg för 3 månader sen när jag sökte på böcker om thailand på google. och jag var själv i nai harn just då och såg ljuslyktorna åka upp i himlen som om alla skickade upp stjärnor.

    SvaraRadera