fredag, november 21, 2008

Lägesrapport Bangkok 21 november


Bland de gula demonstranterna (PAD) råder en blandning av skräck och ilska efter gårdagens händelse. De paraderade Janjit Kladsakors kista till polishögkvarteret och anklagade polisen för dödsfallet. I en halvtimme mer eller mindre attackeradade demonstranterna polishögkvarteret innan de marscherade vidare till templet för att starta begravningen.

Polisen undersöker platsen men har ännu inte kommit med något vettigt uttalande. De undersöker tre möjliga scenarion: 1: De politiska motståndarna attackerade. 2: Det pågår interna stridigheter inom PAD som kan vara orsaken. 3: PAD vill ha sympatier och har attackerat sig själva.

Nu laddar de gula för en jättelik demonstration på söndag, en protest som ni bör hålla er långt ifrån av säkerhetsskäl!

Bland de röda råder också viss upphetsning, deras ikon Thaksin kommer att ringa in till sina supporters kl 20 imorgon, lördag 22 november, då de håller ett massmöte. Nu är det kamp för livet som gäller för Thaksin. H
an tänker inte stillatigande höra på hur hans namn släpas i smutsen. Öga för öga - tand för tand, säger han och tänker avslöja allas smutsiga byk!

Thaksin och hans fru har just skilt sig, enligt uppgift pga att Thaksin återigen blivit politiskt aktiv. De har tydligen haft en överenskommelse som sagt att om han ger sig in i politiken igen blir det skilsmässa. Det behöver inte betyda att de strider, det kan betyda att han vill skydda henne och resten av sin familj (och kanske deras tillgångar, det mesta står i hennes namn). Enligt uppgift ska antingen
f.d. fru Pojamarn eller Thaksin själv komma tillbaka till Thailand runt 25 december.

Arméchefen hälsar att militären står redo att ingripa om situationen går över styr, men betonar att det är upp till premiärministern att beordra dylik operation. Mängder av thailändare på båda sidor säger i dagsläget att de skulle välkomna en militärkupp för att få slut på den politiska situationen - då är det illa.

Bilden kommer från Bangkok Post, men The Nation är en bättre källa för snabb information tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar