lördag, november 22, 2008

Oh my Buddha, Big Buddha!



Att Phukets nya stolthet Phra Puttamingmongkol Akenakkiri Buddha i folkmun kallas Big Buddha är inte så konstigt. 45 meter högt når jättestatyn som planerats sedan 1992 av Suporn Vanichul. Det tog lång tid innan alla tillstånd var klara och bygget kunde starta. Statyn är en hyllning till Thailands kung Bhumibhol och är ännu inte helt färdig men de tror att allt ska vara klart innan årets slut.

Uppe vid Big Buddha
finns massor att titta på, inte bara jättebuddhan och det är en mycket trevlig utflykt! Bland annat så håller de på att färdigställa ett Buddha-museum gömt i den enorma sockeln och så småningom ska de även hålla meditationsretreat här. Passa på att äta vid restaurangen stax före som hänger ut över berget.

Det är gratis att besöka Big Buddha men för den som vill finns det massor av tillfällen att bättre på sin karma genom att ge penninggåvor till bygget och templet. Många passar på att stoppa slantar i donationsboxar, på statyer, på målade buddhafotsteg och i alla springor och hål som finns!

Ging & Malee rycktes naturligtvis med och skänkte marmorplattor, lade småmynt i armarna på Gings favorit-munk (en staty av munken) samt fyllde 37 olikas skålar med småmynt. Så nu känner vi oss super-goda!

6 kommentarer:

  1. Vad kul. Då har vi ett trevligt utflyktsmål när vi kommer till Phuket.

    Här ligger snön idag vit och det snöar rejält utanför våra fönster. Ganska fint faktiskt - och Ging blir väl avundsjuk ;-)

    /Cotton-johanna

    SvaraRadera
  2. Japp, mycket trevligt utflykt, fantastisk utsikt också. Ging skulle nog gärna byta med dig nu, snö är ju så underbart!

    SvaraRadera
  3. När vi åkte buss från Karon till Nai Harn såg vi Buddha statyn, man kan kliva av bussen och gå upp till statyn, men de säger att det är rena bergsklättringen? är det vanligt att(köpa)skänka marmor plattor, de har nåt liknande vid Karon tempel, där dom bygger till fast det såg mera ut som takpannor.

    SvaraRadera
  4. Man kan... men det är stora höjdskillnader och lång väg. Jag skulle absolut inte gå upp dit!

    Det är vanligt att donera byggmaterial i alla former. Man kan donera (och skriva på baksidan) av det mesta vid ett heligt bygge, tex takpannor eller tegelstenar.

    SvaraRadera
  5. Det verkar ju värt ett besök!
    Om man skulle åka moppe upp ( jag sitter där bak), är det väldigt trafikerar?
    Man kanske skulle investera i en kikare för utsikten är säkert fantastisk!

    SvaraRadera
  6. Om du tänker dig en lätt sladd i den nedförsbacken med mötande trafik så tar du en taxi!

    SvaraRadera