onsdag, november 29, 2006

Ditten och datten från Phuket


Kommer ni ihåg de stackars hönsen? Om inte, läs HÄR. Dagen efter jag klagade för A kom hönsen trippande på lätta, obunda fötter. Jag tänkte - som den självupptagna människa jag är - att A protesterat hos grannarna. Mötte frun i huset igår, pekade på hönsen och sa: "Good - free now!" Frun svarade: "Yes good, now cement hard" Dom har byggt ut huset och hönsen var bundna under kort tid för att dom inte skulle få avtryck av fågelfötter överallt i cementen. Där fick jag - det är nästan så jag rodnar :-)

Hunden är min kompis på Yanui Beach, kallar honom Blöt. Varför är italienare och fransmän mer negativa till strandhundarna än skandinaver? Dom ryser av obehag om en hund kommer i närheten och sjasar snabbt bort den. Skandinaver är oftast lite försiktiga, men klappar lite lätt om inte hunden ser alltför skabbig ut. Blöt är en skojig hund som är galen i vatten - och det är väl tur - han tillhör en familj som hyr ut solstolar.

Blandade nyheter från det leende landet:

En grupp burmeser hade ett hejdundrande bröllopskalas bakom templet i Karon förra veckan. Dom sjöng karaoke så högt att grannarna ringde polisen. När ordningsmakten dök upp utbröt kalabalik. 70 bröllopsgäster arresterades - de 20 som ansågs varit mest högljudda fick böter. En polis sa: "En del av dom hade druckit alkohol" En del, hmmmm...

I lördags exploderade tre hemmagjorda bomber i Chalong, vår närmaste småstad. Men, det finns ingen orsak till oro. Det är inte terrorister som är i farten, det är thailändare som bråkar om landrättigheter. Enligt polisen är detta ett försök att skrämma människor från området för att senare kunna köpa marken billigt.

Vi har blivit av med krigslagarna i Thailand, åtminstone på vissa ställen!

Nu måste jag bygga korsord för imorgon blir jag utslängd! Städerskan kommer på eftermiddagen och då får inte jag vara hemma - är det inte synd om mig?!

måndag, november 27, 2006

Uppehållstillstånd klart!


Migrationsverket kritiseras ofta hårt. Men även dom bör rosas ibland! Jag applåderar så mycket jag kan här på Phuket - hoppas det hörs ända upp till Sundsvall!

Det är nämligen Migrationsenheten i Sundsvall som utrett vårt ärende. De har handlagt Gings ansökan om uppehållstillstånd på rekordtid. Vi har nu möjlighet att leva tillsammans året runt - så skönt!

Både Ging och jag tycker det är fantastiskt. Vi har varnats för långa handläggningstider - ända upp till ett år har folk pratat om. Så när beskedet kom, blev jag i det närmaste chockad och trodde någon drev med mig. För efter att jag skickat in mitt referensbrev, kom svaret nästan med vändande post.

Ibland är svensk byråkrati verkligen fantastisk! Ni på Migrationsverket i Sundsvall - fyrverkeriet är till er. TACK!

söndag, november 26, 2006

Gräv där du står


Ging och jag ska bygga två bungalower för uthyrning i närheten av vårt hus. Det är därför jag pysslat med sugrör - har byggt en husmodell. Ging är väldigt skicklig när det gäller att göra saker, det vill säga, han ser till att slippa göra saker. "Darling, you design - you have very good taste. Everything you do look sooo nice!" Smart - han får mig att tycka att jag är duktig samtidigt som han klarar sig undan jobbet.

Arbetsfördelningen: han supportar och jag utför passar mig bra - jag kan bygga precis hur jag vill! Bygga hus är bland det roligaste jag vet, men ibland är det naturligtvis frustrerande också. När det krånglar får Ging kliva in. Vi kommer säkerligen ha vissa språkproblem, min thai räcker
inte till för att kunna diskutera kakelplattor och ledningsdragningar. Ging får tolka mellan mig och byggföretaget. Även broder A, som är en den mest effektiva thailändare jag känner, ska hjälpa till. Eftersom A är som han är, och Ging är som han är, så har jag en känsla av att A kommer att sköta det mesta!

Om du undrar hur sugrörs-skapelsen blev, klicka HÄR! Länken tar dig till min sprillans nya blogg Byggplats Phuket! Lägg märke till hängmattan, den pillade jag länge med. Är lite stolt över sugrörsbalkongen också :-)

lördag, november 25, 2006

Det är synd om hönshjärnorna!


Dom binder ihop hönsstackarnas ben. Förmodar att det är för att dom inte ska flaxa iväg hemifrån - men det är inge’ snällt tycker jag.

Hönsen går ofta i min trädgård och pickar. I går blev en rädd för mig när jag kom ut ur huset. Hon försökte springa iväg - och trillade på huvudet. Det var jättenära att hönsan blev överkörd av en truck! Jag vill ju inte skrämma ihjäl fåglarna, men jag kan ju inte sitta här och ruva inomhus som en äggsjuk höna.

Kanske jag borde bli en fjäderfä-räddare och utrustad med sax krypa runt i buskarna och ge dom friheten tillbaka. Tyvärr är det grannen som äger fåglarna, och jag tvivlar på att han skulle uppskatta min befrielsekamp.

Jag ondgjorde mig över behandlingen för Broder A idag, men tydligen är det en vanlig metod att hålla tamfåglar kvar på gården i Thailand. Så A tyckte inte det var speciellt upprörande - eller snarare - han fattade inte varför jag över huvud taget pratade om nåt så vanligt som bundna höns.

Ging kommer inte hem förrän nästa lördag natt! Lite trist att vara ensam så länge, men det gör att jag har mycket tid för mitt hus-pyssel med grillpinnar och sugrör. Aaaah - nu blev jag sugen på grillspett - måste åka till 7/11, där står en man med massor av goda spett!

fredag, november 24, 2006

Lugn efter stormen

Ibland inser jag - mitt liv är aningen exotiskt. Oftast jobbar jag på i min vardag och tänker inte mycket på var jag är eller hur privilegierat jag faktiskt lever. Men ibland slår det mig. Som igår, när jag låg under ett parasoll och hade tomtar på loftet!
När man arbetar för tidningsvärlden ligger man lite fel i tiden. Det är nu alla kryss inför helgerna byggs. Julgransglitter och nyårschampagne är min vardag för tillfället. Oftast sitter jag klistrad framför min skärm, inomhus i luftkonditionering - det är inte ofta det passar att ta badpaus när man jobbar. Men igår var jag uppe innan tuppen och behövde rensa hjärnan från knäck och glögg på eftermidaggan. Tog en tur med moppen till lilla Yanui Beach. Som inte är så liten längre, den växer så det knakar. Inte storleksmässigt - men det är mycket mer människor, mer aktiviteter och fler parasoll än tidigare.

I vattnet vid Yanui finns rätt mycket sten. Sten låter inte så trevligt, men det betyder fiskar. Och fiskar i alla fasoner och färger simmar runt, står man bara still ser man mycket kul under ytan. Nytt för i år är att det inte längre bara är fiskar som plaskar runt - utan även en hel del italienare och fransmän! Det är skönt på Yanui, det är nästan alltid lugnt vatten så det är bra simmar- och flyt-strand. Att flyta runt i havet är sååå skönt - ljuvligt, exotiskt och i högsta grad privilegierat!

Sänder ett stort GRATTIS till Annika Heinegård och Anders Wikman som fick en son häromdagen. En son som förmodligen kommer att bli planeringskonsult när han växer upp - redan första dagen i sitt liv höll han tiden!
Nu ska jag ut och köpa sugrör för att bygga en altan Det blir jättefina altaner av sugrör!

onsdag, november 22, 2006

Ibland blir man arg!

Förtydligande av nedanstående. Det handlar inte om bloggen - här är det inga problem. Kommer fortsätta blogga länge, det är kul! Inlägget nedan handlar om ett diskussionsforum som jag var aktiv på - tills i onsdags då...
Detta inlägg skrevs och publicerade onsdag 22/11 på Thailandguiden.se efter jag under lång tid blivit mer och mer upprörd över censuren där. Censur är INTE accceptabelt:
______________________________________________________________________________________
Tack för mig - ha det så bra alla Thailandsvänner!
Thailandsguidens forum censureras numer. Om vi användare tipsar om boenden eller annat som de inte säljer på Thailandsguiden.se straffas vi med bortklippta trådar, signaturer och våra konton låses så vi inte längre kan skriva. Detta har inte bara hänt mig, utan flera andra som besitter avsevärda kunskaper om Thailand - kunskaper som under lång tid medverkat till att underlätta tillvaron för Thailandsresenärer. För mig är ett forum en plats där man kan ge tips på olika saker utan att vara rädd för konsekvenserna och så är det tyvärr inte längre här.Det är synd, jag har trivts här och "träffat" många trevliga människor. Min avsikt har alltid varit att hjälpa dem som behöver information om mitt andra hemland. Men tyvärr kära forumvänner, jag känner att jag inte längre med gott samvete kan medverka i ett forum vars användare styrs hårdare än vad militärjuntan styr människorna i Thailand.
Inget ont som inte har något gott med sig... Tack "admin" nu kommer jag att ha mer tid att bada! Och nej "admin", det har inte att göra med att ni klippt min signatur, det kan jag leva med. Men ni låser mig och mina vänner ute om vi tipsar om sånt NI inte vill ha med, det ÄR censur!

Till alla andra - Solly Solly, jag vill verkligen tipsa och hjälpa

Detta inlägg kommer även att postas på min blogg, för förmodligen kommer "admin" att klippa det här inlägget också!
_____________________________________________________________________________________________________

tisdag, november 21, 2006

Thailändskt maktmissbruk


När Ging och jag bestämde oss för att gifta oss behövdes lite papper. Här följer den osannolika, men fullständigt sanningsenliga redogörelsen om vad som utspelade sig på kommunkontoret en het dag i april:

Ging: God dag, jag har två ärenden. Ett: jag vill skriva mig på Phuket då jag bor här. Jag är registrerad i Bangkok sen tidigare. Två: jag behöver ett personbevis där det framgår att jag är ogift - jag och min fästmö tänker gifta oss i Sverige.
Kontorist: Javisst, jag stämplar in dig här i husboken. Sådär, nu bor du på Phuket. Sen ville du ha personbevis - det kan jag inte ge dig.
Ging:
Förlåt?!
Kontorist:
Eftersom du just flyttat kan jag inte ge dig ett personbevis. Du måste ha bott här i sex månader innan jag kan utfärda sånt. Du kan höra med Bangkok där du var skriven innan - men du har ju flyttat så det går nog inte.
Ging:
Men snälla nån, du flyttade mig NU. Varför informerade du inte om personbeviset innan du flyttade mig?
Kontorist:
Du sa’ flytta mig till Phuket först! Jag kan inget göra, Varsågod nästa!

Ging ringer i förtvivlan sin släkt i Bangkok som i sin tur besöker huvudkontoret för dylika förfrågningar. Därefter skickas Ging tillbaka till kommunkontoret med uppmaningen: tala med fru X och hälsa från mig, herr Y i Bangkok. Damen i fråga är kontoristens totala motsats. Hon gratulerar oss till vårt förestående giftermål och beklagar att vi råkade ut för den dam vi gjorde. Kontoristen i fråga gillar makt - framförallt att missbruka den!

Fru X löste problemet galant, hon och vår byhövding i Ban Sayoarn garanterade Gings civilstånd och därmed fick vi de papper vi behövde. Nu ska vi registrera vårt äktenskap i Thailand och var till samma kontor för att kolla vilka papper som behövs. Tack och lov jobbade fru X, hade skräcködlan från i våras varit där hade jag vänt på klacken och gått ut igen.

Är inte orkidéerna fina? Det är ett urval av de som hänger i vårt träd. Tyckte det behövdes lite blomsterfägring för att lätta upp berättelsen om elaka kontoristen.


måndag, november 20, 2006

Vilken är din favoritplats i Thailand?

Nyfiken i en strut, dvs jag, skulle vilja veta var DU trivs bäst i Thailand! För mig är det svårt att välja - det finns många mysiga, roliga och sköna ställen i landet.

Klicka här för att rösta!

Phuket är "hemma" så jag röstar på det. Har du ett favoritställe som jag missat i omröstningen? Lämna en kommentar - eller ett klagomål om du är på det humöret!

lördag, november 18, 2006

Förvirrade middagsgäster


I går kväll var jag och de svensk-thailändska turistdamerna på Grand Restaurant med Mister Tom. Stundom var förvirringen väldigt stor runt bordet. Tim och Saving envisades med att kalla Tom för Bosse(?) och Tom pratade ideligen engelska med Tim och Saving. Jag var väl lika osammanhängande som vanligt men jag såg i alla fall till att vi fick brinnande Irish coffee som avslutning. Sen gick vi i samlad tropp till rockklubben Easy Rider - men det var lite väl ljudligt för Saving. Hon var tvungen att få ett par öronproppar av mig! En väldigt lyckad och kul kväll: Tack och hej till Tim och Saving som i morgon reser vidare!

Idag var det exakt en månad sedan jag började blogga - och just idag passerade vi 3.000 träff! Jättekul att så många vill följa oss och vårt liv. Och ni är såna trevliga och vänliga själar ni som hälsar på. Man blir alldeles rörd av alla snälla kommentarer och får ny energi att skriva mer. TACK till er alla!

fredag, november 17, 2006

Ris och ros från Phuket

Idag är jag jätteglad och skitförbannad - på samma gång! Glad för att svensk-thailändska Saving och Tim är på besök. Arg på alla dumma lastbilschaufförer som skapar lervälling utanför huset.

Vägen är inte så bred utanför oss, och vi har palmer som häck - ingen cementmur. Perfekt tycker lastbilschaufförerna och passar på att mötas här. Som följd är det djupa leriga spår istället för gräs mot vägen numer. Alldeles nyss tröttnade jag - lade jag ut stora blomkruksfat och ställde soptunnan ovanpå. Kör dom på den blir jag vansinnig - och man får inte tappa humöret här...

Ging och jag har ett projekt: Maleé Garden. Vi ska börja bygga bungalower i januari, då ska vi bygga mur på framsidan av huset också. Ging har propsat på det länge - det finns tjuvar och banditer - han är orolig för min säkerhet. Jag å min sida har inte velat ha mur, men jag får ge upp. OM vi skaffar valp vill jag inte att dom stjäl den också + att jag slipper sitta här och gnissla tänder när truckarna slirar runt i häcken!

Däremot är det roligt att Saving och Tim är på besök. Ging och jag hämtade upp de turistande damerna på flygplatsen igår. Det är inte ofta man får guida thailändskor i Thailand, men de har aldrig varit på Phuket. Jag var lite nervös inför deras ankomst - har fruktat Savings recension av kulturdelen av min bok "Resa i Thailand". Uppvuxen i Thailand men med 25 år i Sverige både pratar och läser hon svenska helt flytande. Hon, om någon, kan kulturen och skillnaderna mellan våra länder.

Hon bara lovordade boken! Enligt Saving har jag verkligen fattat den thailändska kulturen och landets själ. Puh, vilken lättnad! Jag ska in till Kata och äta middag med dom ikväll, kanske läge att fira den fina recensionen :-)

torsdag, november 16, 2006

Bugga dig smärtfri!

Den svenska party- och musikälskar-kvartetten Mister Tom, Kalle, Johan och jag for i hyrd bil och lugn takt norrut. Nudlar med kyckling intogs på en resturang där utsikten var bättre än maten, en timme senare möttes vi av Ging vid Khao Lak Inn.

Efter några timmars attack-vila kastade vi oss ut i Nang Thongs vibrerande nattliv - fast vi vibrerade nog mer än nattlivet. Khao Lak är inget hålligångställe direkt. Det var väldigt mycket folk på Happy Snapper men det var en prat-kväll, alla satt i små grupper och lyssnade på bandet, men ingen dansade. Stackars Johan hade ont i magen men satt tappert kvar så länge bandet spelade. Mister Tom fick alldeles för lite konjak så han blev också trött...

Jag och Kalle var däremot rätt pigga, så vi satte igång och buggade. Han är jätteduktig och jag blev smärtfri. Har haft ont i ryggen ett tag men efter buggnings-stretchingen kändes det bättre än på länge! När Happy Snapper stängde tyckte nattugglorna Kalle, Ging och jag att lite längre ville vi vara ute. Vi for ut och letade en bar eller karaoke-ställe eller nåt annat - vad som helst - bara det var öppet. Men vi kammade noll. Vi åkte hit, vi åkte dit, men ingenstans fanns någon vaken! Kolsvart och nedsläckt överallt. Så det blev nattinatti. När Kalle och Johan läser detta är dom redan hemma i kylslagna Sverige. Hej på er goa’ gubbar - ses snart igen!

tisdag, november 14, 2006

Thailändskt hundliv

"Älskling, jag tänkte ge dig en valp så du slipper känna dig ensam" säger Ging på telefonen. Ge MIG en hundvalp? Förklaringen låter inte vänta på sig: "men du behöver inte ta hand om den om du inte vill - jag kan ha honom här!" Ööööh - jaha - det var verkligen för min skull...

Ging behöver en hund - han formligen älskar hundar. En av de mest fascinerande sakerna för honom vad gällde Sverige var att hundar fick åka buss! Här i landet släpps dom inte in någonstans.

När vi blev sambos följde även Gings hund Sintho med. Han är nästan lika stor som Ging och snäll som en katt. Men Sintho var kär i en tik hemma på gården i Chalong och avskydde att vara här. Så länge Ging var hemma så funkade det. Men så fort han försvann utom synhåll ylade hunden för full hals och slutade inte förrän Ging var tillbaka. Det gick inte i längden, Ging jobbar natt. Sintho tjöt mellan tio på kvällen och tre på morgonen! Så han fick flytta tillbaka till kärestan i Chalong där andra tog hand om honom.

Sen fick vi en valp - av valpen själv! En liten tik satt en dag på altanen och vägrade flytta på sig. Så hon adopterades. Efter några månader flyttade en familj härifrån. De hade två egna hundar men gillade vår lilla sötnos skarpt. Händelsevis försvann vår hund i samma veva som dom flyttade. De stal henne förmodligen - vanligt problem här! Tack vare den valpen lärde sig Ging sina första svenska ord: Inte hoppa!

Sen hittade Ging en övergiven ung dobbermantik. Vi kollade om hon var efterlyst, men ingen verkade sakna henne. Lucky var vacker, det tyckte alla. Tydligen tyckte någon att hon var fantastiskt fin - dom stal henne också! Så jag har sagt: vi ska nog inte ha någon hund förrän vi har en mur runt hela huset. Men nu har han träffat en dräktig mops. När matte såg Ging leka med hunden erbjöd hon honom en gratis valp. Ging har redan kollat med sin mor, som är lika hundgalen som honom, om hon kan ta hand om den ännu icke existerande hunden när vi åker till Sverige. Och kommer han hem med en sån som är på bilden smälter jag totalt!

Skickar idag en speciell hälsning till syrrans man Håkan som ska iväg och operera sitt knä i morgon. Lycka till!

Nu är det bråttom - Mister Tom sitter på bron! Jag har varit uppe sen fem i morse för att hinna motionera, arbeta och blogga. Bäst jag sover en stund när vi kommer upp - annars somnar jag när festen börjar!

måndag, november 13, 2006

Roliga Göteborgare och snygga gardiner


Kalle och Johan från Göteborg är på turbosemester. De brukar stanna länge när de kommer till Thailand. Men tiden räckte inte till för lång semester just nu. Så dom klämmer in allt, från fiske till hejdundrande party-party, på en enda vecka. Dom kommer vara trötta efter semestern! Dom vill naturligtvis även träffa Ging. Så - imorgon åker jag, Mister Tom, Kalle och Johan till Khao Lak för att träffa och lyssna på min äkta make. Återstår att se om vi hyr bil eller tar taxi. Grabbarna ska fixa det under kvällen. Själv ska jag bygga kryss ikväll så jag har tid att åka upp och dansa till - men inte med - kärleken!

Jag har klättrat runt på stegen idag: Visst blev det fint med de nya gardinerna? Jag har lite svårt för den Thailändska söta, gulligull-stilen så min kära mor (tack Gunbritt) har varit ut och handlat... på Indiska i Sverige! Visst, man kan sy upp fina grejer billigt och det finns snygga saker i en del butiker. Men jag gillar Indiskas sortiment - både vad gäller kläder och inredning. Väldigt juligt blev det - just nu känner jag ett starkt behov att sjunga "Hej Tomtegubbar" och dricka glögg. Skål på er!

söndag, november 12, 2006

Ibland är det nästan gratis


Pad Thai kostar fem kronor på min lilla grannrestaurang och är otroligt god! I priset ingår bordsvatten med is. Vill du lyxa till det och ha en Coca Cola får du punga ut med två kronor extra. Ikväll tror jag det blir en dubbel bananpannkaka från en annan liten muslimkrog, den är dyrare - hela åtta kronor kostar det kalaset. Om man inte dricker alkohol och bor utanför turiststränderna är fortfarande Thailand ett sanslöst billigt land att leva i!

Och apropå alkohol - detta utspelades sig i onsdags på 7/11 i Khao Lak: "Ska vi köpa några öl? Nej visst ja - det är över midnatt" Alkohol får inte säljas mitt i natten och det var det Ging kom på. Vi pratar engelska med varandra - flickan i kassan lyssnar och säger glatt: "No problem mister, you falang - I sell!" Ging säger med sin sötaste röst - på thailändska: "Jag är thai, kommer från Bangkok" Flickan fnittrar, fruktansvärt generad. Stannar sedan upp, tittar stint på honom och säger - fortfarande på engelska: "Then I not sell beer to you!" hon tittar på mig och tillägger: "You pay!"

Det är inte första gången som thailändare tror att Ging inte är thai. På Koh Chang började han prata med en thailändsk turist. Han frågade om dom var på semester och vad dom tyckte om ön och hotellet vi bodde på. Thai-turisten svarar snällt och s-a-k-t-a. Säger sen på engelska: "You speak very good thai, very good! Where you come from?" Den gången blev Ging nästan upprörd och försäkrade ett antal gånger att både han, hans far och hans mor minsann alla var födda i Bangkok!

Precis nyss meddelade den, av militärjuntan tillsatte premiärministern att Taksin - den utsparkade premiärministern - inte tillåts komma tillbaka till Thailand förrän tidigast om ett år. Han får alltså komma hem efter de val som ska hållas - undrar om dom är rädda för att folk skulle rösta på honom...

lördag, november 11, 2006

Södra Thailands svåra sår

OBS! Detta handlar enbart om de ALLRA södraste delarna av Thailand - Inte de vanliga turiststråken som Phuket, Krabi, och Trang.

Verkligheten tränger sig på: Under de senaste två åren har 1,815 människor dödats och 2,729 skadats i de södra trakterna som gränsar till Malaysia. Många hoppades att utnämnandet av Teera Mintrasak till guvernör i Yala skulle betyda att det snabbt skulle lugna sig. Han är den förste muslim som blivit guvernör, men tyvärr...

Yala: I söndags dödades två bybor av muslimska separatister. Av rädsla för fortsatta våldsamheter tog 120 buddhister från byarna Santi 1 och Santi 2 sin tillflykt till ett tempel. I tisdags stängde 49 skolor i provinsen på obestämd tid på grund av säkerhetssituationen. I torsdags vid lunchtid förstördes sex bilhallar och två motorcykel-företag av, i stort sett simultanexploderande bomber. 13 personer skadades.

Pattani-distriktet: en företagare i byggbranschen sköts ihjäl av en förbipasserande motorcyklist och en vägarbetare sköts av ihjäl av två förbiåkande skyttar. Sex personer öppnade eld mot en grupp thailändska voluntärer från en militär säkerhetsgrupp som hjälpte bybor bygga ett hus. En volontär avled direkt och byhövdingen är svårt skadad.

Narathiwat: två marionsoldater sårades vid ett bombattentat i morse då en bomb exploderade vid vägkanten. Buddhistmunkarna i Narathiwat har slutat gå sina morgonrundor då de och de militärer som skyddar dem attackerats ett antal gånger de senaste månaderna. Under oktober dödades två militärer och fem munkar skadades under morgon-matupphämtnings-promenaden.

Ni som vill resa från Thailand och ner till Malaysia - FLYG! Visserligen verkar inte utlänningar ses som ett attentat-mål. Men som läget är finns faran av att vara på fel ställe vid fel tidpunkt!

UD avråder från icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

fredag, november 10, 2006

Lata dagar i Khao Lak

Det är svårt att göra ingenting - men den här veckan lyckades jag över förväntan. Har varit i Khao Lak hos Ging i fyra dagar. Har badat, tagit massage, läst och gjort noll och ingenting. Har även suttit och glott ut i regnet, för regnat har det. En skur här och en skur där - Samui-väder kallar Ging det. Han bodde på Koh Samui tidigare och tycker att vädret på ön ofta var mer än lovligt växlande. Jag hade lätt slöat vidare ett tag men det finns kryss som pockar på att bli byggda, så Ging skjutsade hem mig tidigt i morse.

Jag har naturligtvis varit på Happy Snapper och lyssnat på bandet Ging jobbar i: The Snapper Brothers. Sällan man hör ett band som låter samspelta efter bara en vecka - men det gör dom! Det märks att musikerna själva har kul, det smittar av sig på publiken.

Eftersom säsongen bara startat har det inte varit så mycket folk. Men igår var det i stort sett fullsatt och allihopa dansade glatt runt - även jag! Jättekul! Annat kul är en av de få låtar gitarristen sjunger. Känner du till Doorslåten Roadhouse Blues? Den startar: Keep your eyes on the road, your hands upon the wheel. Hans engelska är inte helt bra, han sjunger: Keep your eyes on the road, head upon the wall! Vilken bra bilförare han måste vara! Det är så fel att det blir roligt - har inte haft hjärta att tala om för honom hur fel det är.

Ging trivs superbra. Han, gitarristen och sångaren har varsina lägenheter i Bang Niang, norr om Nang Thong. Det är lugnt och fridfullt och det finns både 7/11 och små hål-i-väggen-restauranger med bra mat bredvid. Men för mig som är mer turist så är Nang Thong betydligt trevligare. Bang Niang är inte klart än. Min massös sa: "dom är rikare i Nang Thong, så dom kan bygga snabbare". Det stämmer säkert, stranden är ljuvlig, men annars liknar resten mest en byggarbetsplats. Jag ska skriva ihop en riktig rapport från Bang Niang och Pakarang inom ett par dagar till hemsidan.

söndag, november 05, 2006

Svinhugg går igen!


Årets Vegetariska Festival på Phuket skakas av en skandal - ett medium har fuskat! Festivalen är en blodig historia. Förutom att man äter vegetarisk mat och städar sig själv och sitt hem så går medium in i trans och utsätter sina kroppar för olika typer av plågsamheter. Man sticker saker genom kinder och tungor och går på glödande kol m.m. Paitoon Khopwej, en 27-årig träsnidare från Chalong uppträdde som medium för templet i Kathu. Han genomborrade sin tunga med ett svärd. Men - det var inte hans egen tunga, han hade tagit en svintunga och stoppat in i munnen.

Han avslöjades dagen efter processionen då några äldre medium kom hem till honom för att inspektera såren. Då han inte hade några krävde dom en förklaring. Paitoon erkände att han varit rädd för smärtan och tagit en gristunga på torget. Grabben sitter nu i finkan, vilket är säkrast för honom. Innan polisen kom hade en mobb samlats utanför hans hem och höll just på att misshandla honom. På bilden, lånad från vår lokaltidning Phuket Gazette, arresteras fuskmediet

På shopping-fronten har jag lärt mig nåt nytt. I alla år har jag trott att jag fyndat parfym på Bangkoks flygplats - de är ju så billiga där. Nix och nej, det har jag fått om bakfoten. Jag har gått på den allmänna känslan av att allt är billigare i Thailand. Men Sae på thailandguidens forum meddelade att det är faktiskt samma pris på Arlanda som i Bangkok. Hoppsan, hoppsan, man lär sig!

Ging är hemma - kom i morse efter att ha lämnat av sina spelkompisar vid en busstopp strax norr om Phuket. Gitarristen kommer från Krabi och sångaren har familj i Nakorn Si Thammarat så båda är just nu på väg hem. Ging vilar i den nya fåtöljen, han verkar gilla den!

lördag, november 04, 2006

Rock’n Roll natten lång


Torsdag kväll kom Tum, öns störste tuktuk-chaufför och hämtade mig. Han är mycket lång, riktigt rund, och jättesnäll. Målet för utflykten var Grand Restaurant i Kata. Jag har inte varit dit sen jag kom tillbaka till landet så Oi, Shaj och alla andra välkomnade mig som om jag varit borta i sex år och inte sex månader. Jag gav dom en bok, även om dom inte kan läsa den kan de titta på bilderna - mycket populärt. Vi hade vi en långlång och glad middag med alla tillbehör, inte bara för att det var trevligt. Det kom ett skyfall som hindrade mig och Tom att fara vidare i normal tid.

Vid midnatt drog vi till Easy Rider, hälsade på alla musiker och tog en öl. Men klockan var ju redan rätt mycket så vi fortsatte rätt snabbt till Roberts - som faktiskt hade öppnat. Det var inte så mycket folk, men trevligt ändå. Tom gav upp vid halv två, men jag ville naturligtvis inte åka hem. Stannade långt efter stängning och surrade med musikerna. Vid halv fyra kom jag på att det var dags att åka hem och sova.

Men åka hem - hur då? När jag kom ut låg gatan öde, ingen människa än mindre någon tuktuk. Gick mot stora vägen när jag i fjärran hör: Maleee, what you do?! Det var Tum, min tuktuk-chaufför som kom på moppe. Han är ju som sagt var väldigt snäll, så jag fick skjuts hemöver. När vi passerar discot Icon som ligger nära oss frågade jag om Tum varit dit någon gång. Eftersom han inte heller sett insidan på stället så stannade vi. När vi gick in fick jag en smärre chock - här i lilla lugna Ban Sayoarn ligger ett disco som får en att känna sig förflyttad till Patong! Det var rökmaskiner, techno och barbrudar som ålade mot de äldre männen. Tum blev ledsen och sa: "när jag ser sånt här skäms jag över Thailand". Jag kanske inte skäms, men jag blir illa berörd. Nu vet jag att jag inte behöver gå på disco i byn fler gånger.

Bilden visar Tord, dvs Mr Tom med sitt obligatoriska konjaksglas och Grands hovmästare Shaj.

Robert Band på Robert Pub

torsdag, november 02, 2006

Ljuvligt på Nai Harn Beach

Under över alla under - jag har badat i havet! Idag sken solen och äntligen kände jag att jag verkligen ville bada. Åkte ner till Nai Harn på eftermiddagen, och va’ skönt det var att bara flyta runt! Och ligga på min strandmatta - ja, jag protesterar lite för mig själv och i tysthet mot solstols-prisökningen...

Jag måste försöka komma ihåg att jag är här på Phuket och har möjligeheten till sol och bad - man fastnar lätt i vardagslivslunk oavsett var man är i världen. Ska försöka fortsätta på njutningslinjen och ta manikyr och massage någon dag.

Vet ni hur man kan se om det är en långliggare från Ban Sayoarn (min by) på stranden? En bank har öppnat kontor här i byn och alla som öppnar konto hos dom för en solgul, riktigt fin strandväska. Vi var tre, inklusive mig, som hade sån väska bara på den lilla del av stranden jag var.

Det var väl nog nån mening med att jag inte kom in till Kata i går kväll - Roberts öppnade inte. När Tom var dit så snickrade dom, inte på låtar utan i trä. Eventuellt kör dom igång ikväll, vi får väl se. För ikväll provar Mr Tom och jag igen! Nu vill jag in till Kata och se lite folk, äta, dricka, skratta och dansa - åtminstone vifta lite med armarna i luften :-)

onsdag, november 01, 2006

Mitt glada humör har regnat bort

Ikväll tittade jag på Pistvakt - och blev ledsen! Jag älskar tv-serien och har tittat på den ett antal gånger. Men i filmen är gamm’pojkarna bara tragiska eller också är jag är fjant-soft och humörlös.

Okej, är lite allmänt depp-sur. Hade bespetsat mig på en rolig kväll med Mr Tom på favoritkrogen Grand i Kata. Vi skulle fortsätta vidare till Roberts Pub i Karon som öppnar för säsongen ikväll. Men allt regnade in - omöjligt att ta sig in till Kata utan bil. Så här sitter jag och bloggar för andra gången idag.

Jag kanske är lite depp för att jag är alldels själv också, det är tomt i huset utan Ging. Han hade försökt skicka spökbilder till mig igår men telefonen vägrade. Mobilen är förmodligen inställd på den svenska servern. Det hade varit jättekul i går och baren hade varit fullsatt. Både thai och falanger hade festat på och dansat runt, så dom spelade ända till klockan två.

Nu när jag är på det här humöret är det lika bra att klaga vidare: Solstolspriserna på Phuket har dubblerats till 100 baht per stol. Enligt uppgift ska de ökas till 200 baht per stol nästa år! Nationalparksavgifterna har även de höjts med 100% och det kostar nu 400 baht för ett besök. Det är för mycket, för snabbt. Thailands turistindustri måsta passa sig. Det får inte bli så att folk slutar prata om det leende landet, och bara pratar om militärjuntor och prishöjningar.

Trevligt är att Kjell lagt in alla bilder från Gings och mitt bröllop under bonusbilder på bok-hemsidan. Lägger ut en bild här som gör mig glad - champagne och kärlek, det är grejer det!

Jag borde nog dansa mer och sitta vid datorn mindre! Och det ska jag, bara det slutar regna!

Thailändska nasare och låtsas-spöken


En man kom gående längs vägen med en vilstol på ryggen. Det är shopping jag gillar, nu står den i huset. Naturligtvis borde jag tagit en bild på thailändaren när han kom gående med stolen, men då hade han fattat att jag var intresserad och priset hade blivit högre. Han började med att begära 2.500 baht, vi kom överens om 1.500 baht plus en flaska vatten. Broder A rekommenderar stolen, han har köpt en likadan till sin mor. "Den är väldigt hållbar och klarar tunga tanter!" Tunga tanter - nu får han ge sig!

På kvällen ringde Ging: "Halloo darling, I am a ghost - hohohoooo, kokokooooooooo!" De skulle ha Halloweenfest på Happy Snapper och höll på att sminkas. Han lovade skicka bild genom mobilen men det glömde tydligen mitt kära spöke bort :-) Hur festen var vet jag inte än - Ging vaknar aldrig förrän på eftermiddagen. Inte så konstigt när man jobbar natt.

Idag kommer varken män, kvinnor eller barn gående på vägen. Himlens portar står öppna och det vräker ner. Det har dessutom varit tre strömavbrott under förmiddagen. Undrar om Buddha hörde mig när jag satt och filosoferade för mig själv. "Va’ skönt slutet på monsunen är - solsken på dagarna och kort skyfall på kvällarna". Hmmrffp, ska inte tänka så mer! Idag får jag äta youghurt till lunch. Vi har fantastiska restauranger runt knuten så jag har ingen annan mat i kylskåpet och ut går man INTE i det här vädret.