tisdag, november 21, 2006

Thailändskt maktmissbruk


När Ging och jag bestämde oss för att gifta oss behövdes lite papper. Här följer den osannolika, men fullständigt sanningsenliga redogörelsen om vad som utspelade sig på kommunkontoret en het dag i april:

Ging: God dag, jag har två ärenden. Ett: jag vill skriva mig på Phuket då jag bor här. Jag är registrerad i Bangkok sen tidigare. Två: jag behöver ett personbevis där det framgår att jag är ogift - jag och min fästmö tänker gifta oss i Sverige.
Kontorist: Javisst, jag stämplar in dig här i husboken. Sådär, nu bor du på Phuket. Sen ville du ha personbevis - det kan jag inte ge dig.
Ging:
Förlåt?!
Kontorist:
Eftersom du just flyttat kan jag inte ge dig ett personbevis. Du måste ha bott här i sex månader innan jag kan utfärda sånt. Du kan höra med Bangkok där du var skriven innan - men du har ju flyttat så det går nog inte.
Ging:
Men snälla nån, du flyttade mig NU. Varför informerade du inte om personbeviset innan du flyttade mig?
Kontorist:
Du sa’ flytta mig till Phuket först! Jag kan inget göra, Varsågod nästa!

Ging ringer i förtvivlan sin släkt i Bangkok som i sin tur besöker huvudkontoret för dylika förfrågningar. Därefter skickas Ging tillbaka till kommunkontoret med uppmaningen: tala med fru X och hälsa från mig, herr Y i Bangkok. Damen i fråga är kontoristens totala motsats. Hon gratulerar oss till vårt förestående giftermål och beklagar att vi råkade ut för den dam vi gjorde. Kontoristen i fråga gillar makt - framförallt att missbruka den!

Fru X löste problemet galant, hon och vår byhövding i Ban Sayoarn garanterade Gings civilstånd och därmed fick vi de papper vi behövde. Nu ska vi registrera vårt äktenskap i Thailand och var till samma kontor för att kolla vilka papper som behövs. Tack och lov jobbade fru X, hade skräcködlan från i våras varit där hade jag vänt på klacken och gått ut igen.

Är inte orkidéerna fina? Det är ett urval av de som hänger i vårt träd. Tyckte det behövdes lite blomsterfägring för att lätta upp berättelsen om elaka kontoristen.


2 kommentarer:

  1. Från: Rose-Marie den 06/11/21 15:14
    Vi som trott att vi är världmästare på byråkrati!

    Från: Malee/BM den 06/11/21 15:54
    Ja, man blir förvånad stundom...

    Från: Flisan den 06/11/21 19:12
    Vilka fina orkideer och dumma kontorister! Men ni verkar blivit gifta ändå. Kul att läsa om ert liv därnere, skulle vara skönt med lite sol nu. mvh från Södertälje

    Från: Malee/BM den 06/11/22 03:04
    Jodå, vi blev gifta
    Vi har sol så det räcker och blir över... Välkomna att ta del av den!

    Från: Nille ( länk ) den 06/11/22 11:38
    Ja det är just den delen av Thailand som är så svår att uppskatta (inte orkideerna alltså). Detso mer integrerad man blir, desto mer byråkrati möter man...

    Från: Malee/BM den 06/11/22 11:54
    Det skriver jag under med kraft på! Nu duger inte de, helt legala papper jag för registrering av äktenskapet heller. Dom vill så gärna ha en stämpel från ambassaden också... ojojojoj...

    SvaraRadera
  2. Jösses, sanck om dryyyyg, usch för såna!

    Kram

    SvaraRadera