söndag, november 12, 2006

Ibland är det nästan gratis


Pad Thai kostar fem kronor på min lilla grannrestaurang och är otroligt god! I priset ingår bordsvatten med is. Vill du lyxa till det och ha en Coca Cola får du punga ut med två kronor extra. Ikväll tror jag det blir en dubbel bananpannkaka från en annan liten muslimkrog, den är dyrare - hela åtta kronor kostar det kalaset. Om man inte dricker alkohol och bor utanför turiststränderna är fortfarande Thailand ett sanslöst billigt land att leva i!

Och apropå alkohol - detta utspelades sig i onsdags på 7/11 i Khao Lak: "Ska vi köpa några öl? Nej visst ja - det är över midnatt" Alkohol får inte säljas mitt i natten och det var det Ging kom på. Vi pratar engelska med varandra - flickan i kassan lyssnar och säger glatt: "No problem mister, you falang - I sell!" Ging säger med sin sötaste röst - på thailändska: "Jag är thai, kommer från Bangkok" Flickan fnittrar, fruktansvärt generad. Stannar sedan upp, tittar stint på honom och säger - fortfarande på engelska: "Then I not sell beer to you!" hon tittar på mig och tillägger: "You pay!"

Det är inte första gången som thailändare tror att Ging inte är thai. På Koh Chang började han prata med en thailändsk turist. Han frågade om dom var på semester och vad dom tyckte om ön och hotellet vi bodde på. Thai-turisten svarar snällt och s-a-k-t-a. Säger sen på engelska: "You speak very good thai, very good! Where you come from?" Den gången blev Ging nästan upprörd och försäkrade ett antal gånger att både han, hans far och hans mor minsann alla var födda i Bangkok!

Precis nyss meddelade den, av militärjuntan tillsatte premiärministern att Taksin - den utsparkade premiärministern - inte tillåts komma tillbaka till Thailand förrän tidigast om ett år. Han får alltså komma hem efter de val som ska hållas - undrar om dom är rädda för att folk skulle rösta på honom...

1 kommentar:

  1. Från: Nille ( länk ) den 06/11/12 14:13
    Yup, kan bara instämma, det är inte dyrt överallt. Skönt det. Där jag bor i Bangkok betalar man inte mer än 5 kr för en pad thai oxå.

    Från: Nille ( länk ) den 06/11/12 14:40
    Om Gings thailändska. Det slog mig att det ju inte är helt vanligt att thailändare undrar, eller frågar, sina landsmän (främlingar) om sådana saker.

    Sawadi Krap på sin höjd liksom.

    Ser han inte 100% thai ut på det, då får de det nog jobbigt... Men herregud, man pratar väll inte "broken" english tillbaks till en människa som tilltalar en på flytande thai, oavsett hudfärg eller utseende..
    Han verkar vara en härlig kille din Ging!


    Från: BM/Malee den 06/11/12 15:03
    Ja Ging står stundom gapande inför sina landsmän Det roliga är att han blir lite putt oxå... Och visst är han härlig - han har en alldeles egen stil. Kanske därför de stundom tror han kommer från ett annat land. Bl.a. lyfter han på fötterna när han går, haha - DET är oxå ovanligt. Och visst är det trevligt när man kan äta som vi - billigt och gott!

    Från: Carina ( länk ) den 06/11/12 20:50
    Ja visst går det att äta billigt om man vill!
    Men oftast blir det att man hamnar på alla turistställen när man kommer just så som vi, som turister alltså!
    Ibland har vi oxå letat upp ställen som inte ligger mitt i smeten och visst märker man skillnaden på priset!
    Utan alkohol? Nää nog vill jag ha ett glas vin eller öl till när jag har semester allt

    Från: Malee den 06/11/13 04:08
    Skulle jag vara på några veckors semester skulle jag äta på dyrare standrestaurang också!
    Ang alkohol - med din tand rekommenderar jag en stor flaska whisky och soda

    Från: Lena_c den 06/11/13 09:57
    Hej Malee!
    Det är så kul att gå in på din sida och läsa! Men vad är Pad Thai? Är det mycket starkt? Tittade på dina bröllopsbilder - tror att jag ska sy upp en liknande överdel som du hade! Himla snygg! Åker till Kamala 10 dec.Nära nu!!

    Mvh Lena

    Från: Malee/BM den 06/11/13 10:34
    Sorry, nu har jag varit här för länge... tycker att Phad Thai är en välkänd rätt. Vilket det naturligtvis inte är!
    Det är thailands nationalrätt vad gäller nudlar; snabbstekta nudlar med ägg, böngroddar mm. det är lite olika från ställe till ställe. Ibland är det räkor och sånt också. Gott!

    Kamala är mysigt - hoppas ni får en trevlig semester. Jag tycker också min dress va fin ;-) hade en sari jag köpt i Singapore för länge sedan som jag sydde om.

    Från: Malee/BM den 06/11/13 10:37
    Du frågde ju om styrka .... läser lite snabbt ibland. Nej, Phad thai är inte alls kryddstark. Om du oroar dig för det säger du bara: Mai phet (uttalas som "mitt husdjur" på engelska) när du beställer mat. Betyder: Inte kryddstarkt!

    Från: Lena_c den 06/11/13 11:02
    Tack för svaret! Mai phet kommer jag säkert att få nytta av!!

    / Lena

    SvaraRadera