lördag, november 11, 2006

Södra Thailands svåra sår

OBS! Detta handlar enbart om de ALLRA södraste delarna av Thailand - Inte de vanliga turiststråken som Phuket, Krabi, och Trang.

Verkligheten tränger sig på: Under de senaste två åren har 1,815 människor dödats och 2,729 skadats i de södra trakterna som gränsar till Malaysia. Många hoppades att utnämnandet av Teera Mintrasak till guvernör i Yala skulle betyda att det snabbt skulle lugna sig. Han är den förste muslim som blivit guvernör, men tyvärr...

Yala: I söndags dödades två bybor av muslimska separatister. Av rädsla för fortsatta våldsamheter tog 120 buddhister från byarna Santi 1 och Santi 2 sin tillflykt till ett tempel. I tisdags stängde 49 skolor i provinsen på obestämd tid på grund av säkerhetssituationen. I torsdags vid lunchtid förstördes sex bilhallar och två motorcykel-företag av, i stort sett simultanexploderande bomber. 13 personer skadades.

Pattani-distriktet: en företagare i byggbranschen sköts ihjäl av en förbipasserande motorcyklist och en vägarbetare sköts av ihjäl av två förbiåkande skyttar. Sex personer öppnade eld mot en grupp thailändska voluntärer från en militär säkerhetsgrupp som hjälpte bybor bygga ett hus. En volontär avled direkt och byhövdingen är svårt skadad.

Narathiwat: två marionsoldater sårades vid ett bombattentat i morse då en bomb exploderade vid vägkanten. Buddhistmunkarna i Narathiwat har slutat gå sina morgonrundor då de och de militärer som skyddar dem attackerats ett antal gånger de senaste månaderna. Under oktober dödades två militärer och fem munkar skadades under morgon-matupphämtnings-promenaden.

Ni som vill resa från Thailand och ner till Malaysia - FLYG! Visserligen verkar inte utlänningar ses som ett attentat-mål. Men som läget är finns faran av att vara på fel ställe vid fel tidpunkt!

UD avråder från icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar