tisdag, mars 31, 2009

Svensk djurvän i Thailand


Eftersom jag inte tänker blogga idag tänkte jag tipsa om en annan Thailandsblogg: Thaikalle.

Han är djurens Florence Nightingale och på bloggen kan du läsa om räddningsaktioner för sköldpaddor och apor. Du får även följa med på Kalles äventyr i djungeln, träffa bergsfolk och mycket annat.


Vad jag tänker göra eftersom jag inte tänker blogga? Bada, läsa och vifta på tårna! Jag tycker jag har gjort mig förtjänt av lite vila. Har skrivit 545 inlägg och haft över 95 000 besökare sedan starten 18 oktober 2006!

Jag har lånat bilden från ThaiKalles blogg.

måndag, mars 30, 2009

Demonstrationerna sprider sig


Efter att polisen hotade att köra bort de röda demonstranterna från regeringshuset i Bangkok arrangerades röda protester på många håll i landet. Mestadels i norra och nordöstra Thailand, där är de röda starkast.

Orter där demonstrationer idag förekommit är: Lop Buri, Udon Thani, Suphan Buri, Ubon Ratchathani, Lampang, Chanta Buri, Chiang Mai, Chiang Rai, Kalasin, Nan, Kamphaeng Phet, Si Sa Khet, Chon Buri, Anthong och Nakhon Sawan med flera.

Nu börjar de gula bli oroliga och vill att regeringen ska stänga ned Thaksins möjligheter att tala. Inte bara det, de anser att man ska snabba på "reformationen av media"
... huvva, inte mer censur, vi har så det räcker! Den gula sidan PAD tycker även att man ska tolka "lease majeste"-lagen ännu hårdare. Lagen som skall skydda kungahuset har blivit ett vapen för att förinta sina politiska motståndare.

Tänk vilken bra medicin Ging måste ha fått! Jag skrev tidigare att han inte studsar fram. Jag hade fel - han både studsar och joggar igen!

Thaksin-tv

Visserligen talar Thaksin thai, men röstläget och kroppsspråket är ändock intressant. Dessutom ser du här hur mycket folk det är ute och demonstrerar. Jag tycker det är mest intressant hur Thaksin låter. Antingen har han gått hos coach som sagt åt honom att ändra stil, eller också ÄR han gråtfärdig. Tyvärr är videon borttagen så ni får nöja er med en bild!



I morse kom alla 21 ledare för de gula, PAD, för att höra anklagelserna emot dem hos polisen på the Royal Thai Police Sports Club. En steg framåt... men jag tvivlar fortfarande på att någon kommer att ställas till svars. Bangkoks polis har beordrat de röda att stoppa blockaden idag måndag annars kommer polisen gå in och köra bort dom. 

Spännande värre, vem är roligast i Uganda...


Igår tittade jag på Revolutionary Road med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet. Jättebra film, rekommenderas varmt! Jag hade inte hyrt den, filmen gick på officiell tv-kanal. Jag blev lite häpen, i nederkant rullade: "Property of Paramount Vantage For Screening Purposes Only". Det är en kopia för förhandstitt! Visst är Thailand Amazing!

Vi har rätt originell TV över huvud taget. Bland annat visas en ståupp-tävling där landets bästa komiker ska koras - i Uganda! Jag är inte speciellt förtjust i ståupp över huvud taget och ugandinsk humor är inte riktigt min grej. Fast ibland sitter jag där och glor storögt i alla fall, och undrar varför. Varför visas detta i Thailand?

Ging mår bättre, även om han inte direkt studsar runt fylld av energi.

söndag, mars 29, 2009

Det är synd om Ging


Ging har haft hög feber i fem dagar och ändå jobbat. Igår var det så pass illa att vi åkte till Phuket International Hospital. På sjukhuset fick han en spruta, dricka medicin på plats och en hel hög mediciner med sig hem. Det är inte lätt att tillfriskna när man sitter och viftar hejvilt med armar och ben tre-fyra timmar varje kväll.

Så just nu sover Ging hela dagarna för att ha en chans att orka med trummandet. Stackarn!

Bilden är från förra året när han provade öronljus, något han gillade skarpt. Ging är en av de mest avslappnade människor jag känner - han somnade med ett brinnande ljus i örat! Tur jag satt vakt bredvid :-)

Hoppas ni är friska och har en skön söndag - nu åker jag och badar!

fredag, mars 27, 2009

Thaksin namnger sina fiender


Under kvällens videosamtal namngav Thaksin de personer som han anser ligga bakom kuppen 2006: Prem Tinsulanonda från det kungliga rådet. General Surayud Chulanont, som utsågs till premiärminister i interimsregeringen efter kuppen. Den tredje mannen är Pramote Nakhonthap, mannen som spred ryktet om Finlandsplanen (se nedan). Namnen är egentligen ingen nyhet, det nya är att de namnges öppet.


De tre ska ha haft hemliga möten där kuppen planerades. Ett av dessa möten påstår sig Thaksin ha inspelning från. Om ett sådan video- eller ljud-upptagning finns kan det bli intressant... Sen uppmanade Thaksin premiärminister Abhisit att upplösa regeringen och utlysa nyval. Tänk, det hade jag inte trott (OBS, ironi). De rödklädda åskådarna jublade - åt allt!

Säga vad man vill om dessa thailändska demonstranter, men de glömmer inte bort sabai, sabai (ha det lugnt, skönt och mysigt). Runt om demonstrationsplatsen har massageställen satts upp så de röda inte får röda fötter och får vila sig en smula ;-)

Finlandsplanen eller Finlands-stragegin är namn på en konspiration som de flesta inte tror funnits. Kolumnisten Pramote Nakhonthap "avslöjade" i tidningen Manager Daily att TRT (Thaksins parti) hade en hemliga plan att störta monarkin och skapa republik i Thailand. Manager Daily ägs av Sondhi, en av Thaksins största och argaste motståndare och en av nyckelfigurerna i PAD. Thaksin stämde Sondhi, Pramote samt tiotalet andra för förtal, åtalet ogillades av domstolen och lades ned. Konspirationen påstods ha skapats när Thaksin och hans TRTare var i Finland, därav namnet.

Demonstranter och allmosor


40 000 rödklädda demonstranter samlades vid regeringsbyggnaden i går, den största protesten sedan Abhisit blev premiärminister. Thaksin pratade kort per telefon och kommer att ringa in även ikväll. På lördag planerar han att tala om hur landets ekonomiska kris ska lösas(!).

Idag tänker de visst marschera till stadshuset för att protestera mot att Bangkoks administrativa enhet inte försett demonstranterna med bajamajor!

När demonstranterna flödade in mot regeringskvarteren var
premiärminister Abhisit ute och gav bort checkar. Närmare en miljon människor runt om i landet hämtade 2 000 baht var bara igår. De som fick checkarna var bland annat de som är medlemmar i socialförsäkringen (SSO) och statstjänstemän som tjänar minre än 15 000 baht i månaden. Nu undrar jag om jag missförstått något eller om de riktigt fattiga inte för något?! Risbönder och innehavare av matkärror tillhör sällan organisationer.

Smör-pengarna, f’låt, gåvo-checkarna är en del av det ekonomiska stimulanspaket som regeringen beslutat om. Regeringen påpekar att pengarna är till för att konsumeras! Shoppa sig ur kris - är det så klokt det? En del rödklädda tog emot sin check och gick till demonstrant-högkvarteret och donerade pengarna till protest-kassan.

Jag har lånat bilden från Bangkok Post.

onsdag, mars 25, 2009

Torsdag är röd dag i Bangkok


I morgon, torsdagen den 26 mars ska de röda ut och gå. De ska inte ut och promenera för nöjes skull, utan för sitt missnöjes skull. De ska marschera till regeringshuset i Bangkok för att visa sitt missnöje. Igen.

Att de är missnöjda har jag full förståelse för. Har någon av er sett ens den minsta lilla ansats till att dra de gula inför domstol för allt de ställde till ifjol?

Thaksin, han ringer och ringer. Jag får associationer till "ET call home".
Han tjatar en massa tycker jag, men det kanske är thailändsk retorik. Han har även börjat anklaga specifika personer för att ligga bakom kuppen 2006. Om han har rätt eller inte börjar bli oväsentligt.

Om han nu, som han säger - bara vill Thailands bästa - tycker jag han ska lägga av och möjligtvis se till att de röda får någon ny att lyssna på. Om de röda ska komma någon vart behöver de en ledarfigur. En ledarfigur som är i landet och som inte är dömd för korruption.

Hittills har de röda demonstranterna betett sig bättre än de gula, men jag gillar inte skotttavlan i mitten av bilden. Träna skytte mot bilder av premiärministern med flera hör inte hemma i fredliga protester.

Fler och fler röster höjs i Thailand och utomlands som stöder de röda och anser att demokratin tagit ett stort steg tillbaka. Att dessa röster hörs är ett steg framåt. Ett steg bakåt är det faktum att thailändsk censur blivit än hårdare. Internetsajter stängs ned, folk arresteras. Folk tystnar av rädsla för repressalier.

Vi får se hur morgondagen utvecklar sig.
Hoppas det inte urartar. Premiärminister Abhisit väljer att inte arbeta från regeringskansliet. Det kanske är klokt.

PS. Det håller på att urarta på gränsen mellan Kambodja och Thailand just nu. Kambodjanerna påstår att thailändska soldater är på deras sida! USCH!

tisdag, mars 24, 2009

Varma hälsningar från Phuket


Jag hör att det är onödigt snörikt, mörkt och kallt därhemma. Så vi bjuder på lite uppvärmning över nätet. Hoppas våren, värmen och solen kommer till er snart också, kunde vi skulle vi skicka hem lite av värmen. Här skiner solen envist varje dag trots att prognoserna visar att det ska regna hela tiden! Vi har haft några få korta skurar kvällstid, men det är inte mycket.


söndag, mars 22, 2009

Spöklikt


Igår var jag och några glada Malee Garden-gäster på Natural Restaurant i Phuket stad och sedan på Jammin’. Vår vana trogen så kom vi hem i morse, efter en natt-middag i Chalong. Tänk va’ vi roar oss i år!

Ni ser vilket drag det är på sångaren i bandet! Drag var det också på farbror’n som ömsom dansade på klassisk thailändskt vis till rock, ömsom stod mitt i gatan och höll sig i en stolpe! Han var kvällens roligaste spontan-underhållning.

Klubben har fixat till en del av ljudproblemen, så nu låter det betydligt bättre. Och dom har sänkt ljudet, åtminstone på livebandet. När diskot satte igång skyndade vi oss ut för att slippa spränga trumhinnorna.

Förresten... hur har ni det egentligen där hemma?! Huvva!

fredag, mars 20, 2009

Väderspänning!

Jag får svara på många nervösa resenärers frågor om vädret just nu. Prognoser visar regn och åska. Prognoser visar ofta det vid den här tiden på året - hettan gör att spänningar byggs upp i atmosfören.

Men, om en prognos visar 99% risk för regn kan det betyda att det kommer fem droppar eller tio minuters skur. Åska kan betyda att det åskar över vattnen men inte här! Oroa er inte för mycket. Så varmt som vi har det är det skönt med regnskurar ibland.


Just idag är det väldigt spännande väder! Bilder är tagna utanför vårt hus, samtidigt men åt olka håll! 



tisdag, mars 17, 2009

Jag stannar i Thailand!


Efter ett tags velande hit och dit har jag äntligen bestämt mig. Jag åker inte hem till Sverige i år, jag stannar här med Ging!

Nu när jag stannar håller vi helt öppet med full service på Malee Garden! Billigt är det också, så ni kan väl komma hit och hålla mig sällskap... De flesta svenskar jag känner här nere åker hem så jag kanske får lite lappsjuka om jag inte har några kompisar att prata mitt språk med ;-)

Det var många praktiska skäl som talade för att inte åka hem, men den viktigaste orsaken är inte av praktisk art. Ging vill vara kvar och jobba i år. Bra va’ - eller hur Emil? ;-)


Så nu kan ni se fram emot rapporter från Phuket även under sommaren. Det ska bli lite kul att uppleva en hel lågsäsongsperiod, har bara varit här lite då och då under sommartid tidigare. Saknar jag Sverige kan jag ändra mig!

söndag, mars 15, 2009

Full rulle i Phuket stad


Jammin’ gungade igår, det var ett rejält invigningsparty. Mr Tom och jag missade bandets första set eftersom vi åt middag till halv tolv. När vi kom var det disko - inte riktigt Mr Tom och min melodi, så vi letade upp bandet och hängde med dom istället. Sen började dom äntligen spela, jag gillar bandet! Gitarristen är jättebra, och sångaren är en liten kille med stor känsla, som sjunger på engelska. Inte thai-engelska utan riktig engelska. Dom spelade även
Where ever you will go speciellt för mig, gulligt!

Ser du att Ging trummar med öronproppar? Det borde jag haft också. Det var vansinnig ljudvolym därinne! Allting är nytt på Jammin’, och de har investerat i en fantastisk ljud- och ljusanlägning. Men jag tror ägaren är lite döv... han tyckte det lät jättebra men ansåg att de borde höja ljudet! Tokfrans! Ging är på Jammin’ nu, hoppas han kan övertyga ägaren att köpa draperier till väggarna, lokalen måste dämpas.


När de spelat klart blev det eftersittning utanför och Mr Tom ville åka hem. Tuktuk ropades fram men när vi såg föraren insåg vi att Tom inte kunde åka med den. Tuktuk-föraren var plakatfull! Klockan var redan då väldigt mycket så vi åkte hemöver, lämnade av Tom och for iväg för att äta lite. Sen fortsatte vi händelsevis till en annan pub och kom hemrullande tidigt i morse. Kul!


lördag, mars 14, 2009

Jammin’ - Grand Opening


Klubben Jammin’ ägdes från start av en thai, som sålde det 2003 till en galen australiensare med två fruar. Tyvärr tappade Jammin’ fart under australiensarens styre och klubben självdog i slutet på mars 2004 - stället brann ner på morgonkvisten då det var tomt! En del var lite misstänksamma mot branden... men eftersom ägaren verkade sakna försäkring så självdog även ryktena.

Bandet som spelade året innan branden var superbra, dom hette Burn! Det är ännu läskigare än du tror... Det var Burn som spelade på Santika - diskot som brann vid nyår i Bangkok där så många nyårsfirare tragiskt omkom. Sångaren arresterades, anklagad för att av misstag startat branden. Det hade han inte. Han rentvåddes av en videoupptagning som tydligt visade att han inte var i närheten av några fyrverkeripjäser. Jag undrar om Burn kommer att hitta några fler spelningar i skrockfulla Thailand. Dom kanske borde byta namn.

På Jammin’ har nu föreståndaren från förr tagit över och nu laddas det - ikväll är det Grand Opening Party! Detta trots att dom öppnade för en vecka sedan, munkarna hade räknat ut att dom måste öppna 6 mars för att klubben skulle bli lyckosam.

Kom på invigningfest du också, Jammin ligger på Bangkok Road i Phuket stad.
PARTY PARTY! 

fredag, mars 13, 2009

Skön musik väntar

Idag har Ging & co sista repet inför morgondagens Grand Opening på Jammin’. Tycker det ska bli spännande att få höra dom, tror det är riktigt bra! Fast jag tror inte bandet har något namn än. Det är i alla fall väldigt duktiga musiker (psst Herteborna, gitarristen jag väckte är med) och dom har dessutom en annorlunda låtlista. Det är lite modernare grejer än vad man vanligtvis hör på Phukets pubar. En av låtarna är Where ever you will go med The Calling som jag älskar! Att videon visar Pearl Harbour har egentligen inget med låten att göra. 




torsdag, mars 12, 2009

Vi glömmer bort att vi bor på Phuket

Nu är det så varmt att till och med Ging och jag längtar till stranden. Det händer inte ofta... men igår for vi till Yanui med bilen full av hundar. Jack och Mike älskade det - sand, vatten och nya kompisar, voff va kul! Vi hade också kul, även om vi inte sprang runt som vettvillingar på stranden. Inte heller rullade vi oss i sanden, men vi badade i alla fall mer än hundarna. Mike gillar havet - framförallt att ligga i vattnet, Jack är lite misstänksam än så länge och håller sig alldeles vid strandbrynet.




onsdag, mars 11, 2009

Förvånansvärt, eller?


De har stängt en
röd radiostation. De har inte stängt någon gul station. Är någon förvånad?

Människor som tidigare arbetat med eller för Thaksin sparkas ut från regeringsarbetet, oavsett vilken roll de haft och även om de varit med längre än Thaksin. Är någon förvånad?


De gula vill bilda politiskt parti. Det var precis vad dom sa att dom absolut inte ville göra tidigare. Är någon förvånad?


Regeringens politiska reformarbete går trögt. Det rapporteras mest om alla som tycker att allt är fel. Är någon förvånad?


Arresteringsorder har utfärdats på de röda som gav sig på en soldat i Bangkok 26 februari 2009. Polisen har ännu inte utfärdat några arresteringsorder på de gula som misshandlade civila, poliser och militärer mellan augusti - december 2008. Är någon förvånad?


Regeringen har släppt sina stadeståndskrav på de gula efter ockupationen av regeringsbyggnaden och ockupationen av Suvarnabhumi.
Är någon förvånad?
Röda partiet Puea Thai har idag lämnat in en motion för att avsätta premirminsiter Ahisit genom misstroendevotum.
Är någon förvånad?

Jag är inte ett dugg förvånad - tyvärr! Den röd-gula röran fortsätter. 

tisdag, mars 10, 2009

Stark men kraftlös


Poff sa det vid halvåtta och hela byn blev svart. Jag letade fram diverse ljus och ställde in mig på ensam-mys (Ging är och repar i Phuket stad, det är han nästan varje kväll). Gjorde mackor i stearinsljusets sken och satte mig i soffan och lyssnade på tystnaden. Men det är lite spännande med mörker så jag tog kameran och gick ut. Visst är det fascinerande hur olika det ser ut - båda bilderna är tagna från samma ställe fast åt olika håll.


Sen kom jag på vem som släckte ner ljuset... Fullmånen ville förmodligen visa sig i all sin glans utan annat ljus som tävlar om uppmärksamheten. Visst är månen läcker, jag tycker bilden ser ut som ett öga! Strobror kanske ser dig - och mig?! Strax före nio kom strömmen tillbaka och den trolska stämningen försvann.



måndag, mars 09, 2009

Tragik vid Similan-öarna

I går kväll hade vi en timmes stormregn på Phuket. Jag vet inte om ovädret nådde ända upp till Similan Islands, men en stor våg (vågsvall?) välte en dykbåt däruppe i går kväll.

Diva Asias fartyg vältes av en jättevåg vid 23-tiden, men det upptäcktes inte förrän vid 02. Det var då båten skulle angjort Chalongs pir, men fartyget kom aldrig till hamnen. Räddningsskepp som sändes ut idag hittade 23 personer som under natten räddats av en fiskebåt,
sju personer saknas fortfarande. De har eftersökts med helikopter idag, men inga rapporter om fler överlevande har inkommit. Tragiskt! Det fanns inga svenskar med på båten.

Tillägg senare måndag kväll: Kaptenen säger att långsidan av fartyget hamnade i någon sorts röd virvelvind som kom mycket snabbt från norr och fick båten att gå spinn våldsamt för att sedan snabbt sjunka. Vädret hade varit helt okej fram tills dess.

Kapten
Mr Chakri, som jobbat som kapten i 20 år, säger att det fanns indikationer på dåligt väder vid hemresan, men normalt dåligt väder kunde detta nya fartyg klara. Han kunde aldrig i sin vildaste fantasi föreställa sig denna vind-atttack! Ett väderfenomen han aldrig tidigare stött på.

söndag, mars 08, 2009

Dålig film glittrar bra!


En del har fin vattenskål, eller hur?


Jack och Mike är jätteduktiga, dom har inte druckit upp en enda fisk (vad vi vet). Vår damm är inte bara full av fisk, där finns även extra action!

Vi brukar aldrig köpa dvd-kopior, men när vi snubblade över senaste Bond-filmen kunde vi inte hålla oss. Den var av jättebra kvalitet sa’ säljaren. Jo tjosan, filmen var inspelad i biograf med videokamera - helt omöjlig att titta på. Men återvinning är bra, så nu ligger James Bond och glittrar i fiskdammen istället!

torsdag, mars 05, 2009

Är du med på noterna?


Det är mycket musik här hemma nu! Ging lyssnar, skriver noter, spelar och är helt inne i musiken. Just nu är han inne på klubben Jammin’ i Phuket stad och kollar deras trumset. Det är där han kommer att spela från och med nästa lördag. Tur jag har något annat att titta på ibland, som vår trädgård. Den är färgstarkare än på länge för tillfället!


I går kväll kom ett hett efterlängtat regn som pågick i fyra timmar. Idag ser man hur växterna kråmar sig av välbehag. Så gör även jag eftersom regnet gav en kort tids syrehöjning i luften. Men nu har jag inte tid att titta på blommor mer idag, måste hoppa in i duschen! Mister Tom fyller år, så ikväll är det party! Så fort Ging är hemma efter trummeriet åker vi till Kata för födelsedagsfirandet.

Tåget lockar


Kvart i åtta i morse invigde prinsesssan Maha Chakri Sirindhorn en historisk tåglinje.


Nu kan du åka tåg från Bangkok ända in i Laos! Det var meningen att Ging och jag skulle åka på semester till Laos i början på april. Men nu när Ging ska börja spela igen så får vi skjuta upp den resan.

Jag kanske tar mig en tur till Laos på egen hand med nya tåget! Jag vill - jag älskar att åka tåg!

onsdag, mars 04, 2009

Replokal


Vi går mot lågsäsong och vi har inte lika mycket att ta hand om på Malee Garden som tidigare. I och med det började Ging få lite tid att trumma här hemma. Och när Ging får trum-feber så får han HÖG trum-feber! Jag tror inte han hört mycket av vad jag sagt den senaste tiden.... han tittar på mig och låter: tomtimitomtum - poff!

Jag fattar inte heller hur det går till, men efter tre dagars hemmatrummande ringde två band och frågade om han ville jobba! Undrar om det är någon som smyger runt och lyssnar utanför muren, haha!

Så nu har käre Ging bestämt sig för ett band, och har replokal hemma. Jag är inte alls förtjust i ljud egentligen, men han stör mig inte alls. För konstigt nog så gillar jag när det trummar! Jag måste vara född till trummis-fru ;-)

Men för Gings skull vill jag hålla mig ur vägen så mycket som möjligt, så nu åker jag och badar!

måndag, mars 02, 2009

Monkey business

Björklins ville se "våra" apor i Phuket stad. Så igår tog vi med hela klanen på utflykt. Vi stannade till för att köpa lite bananer på vägen till apberget. Det visade sig att tanten med fruktaffären också gillar apor, hon skickade med all frukt som var på väg att bli dålig - bilden blev fullastad av mangos, bananer och guava!
Väl uppe på berget blev Annika och kompani snabbt charmad av de små och stora liven. Ging blev däremot lite bekymrad - det var en av makakerna som tyckte att vår bil var en utmärkt utkiksplats. Med hjälp av bananer lyckades han i alla fall få tak-terroristen att motvilligt klättra ned.
Kanske var det någon apa som lekte under bilen också! När vi åkte vidare hade vi nämligen ingen luftkonditionering - puh! Tack och lov började luftkonditionerning fungera igen senare på kvällen. Efter apbesöket var det dags att ha en sista thailändsk gourmetmiddag, och det hade vi på den flytande restaurangen Kro Suwit. Alla i sällskapet utom Ging trodde det skulle regna, molnen var verkligen svarta. Men nej då, det bara blixtrade lite vackert i bakgrunden.

Fat efter fat ställdes fram,
det var fisk, räkor, hummer och soppa. Efter att alla fat länsats och flaskor tömts var vår sista kväll med Herte-kolonin över. Ging firade av sin trumkompis Emil lite extra, dom är lite lika Emil och Ging även om det skiljer nästan en halvmeter i höjd och mer än 25 år mellan de två ;-)

Idag, precis när Ging backade ut bilen för att ta med familjen Björklin till flygplatsen svartnade himlen och regnet började skvala, så Buddha tycker nog också att det var trist att de åker hem! Förresten, ser du va’ Ging är brun?! Han följde med dom och fiskade hela lördagen, det räcker för att göra Ging chokladlik.

Precis nu är Kevin, Emil, Robin, Kalle & Annika på Phukets flygplats - på väg hem till snö och kyla. Med sig har dom röda näsor, skräddarsydda kostymer, en massa t-shirts och framförallt många minnen! Hoppas resan hem gick bra, det var väldigt roligt att ha er här!