måndag, mars 09, 2009

Tragik vid Similan-öarna

I går kväll hade vi en timmes stormregn på Phuket. Jag vet inte om ovädret nådde ända upp till Similan Islands, men en stor våg (vågsvall?) välte en dykbåt däruppe i går kväll.

Diva Asias fartyg vältes av en jättevåg vid 23-tiden, men det upptäcktes inte förrän vid 02. Det var då båten skulle angjort Chalongs pir, men fartyget kom aldrig till hamnen. Räddningsskepp som sändes ut idag hittade 23 personer som under natten räddats av en fiskebåt,
sju personer saknas fortfarande. De har eftersökts med helikopter idag, men inga rapporter om fler överlevande har inkommit. Tragiskt! Det fanns inga svenskar med på båten.

Tillägg senare måndag kväll: Kaptenen säger att långsidan av fartyget hamnade i någon sorts röd virvelvind som kom mycket snabbt från norr och fick båten att gå spinn våldsamt för att sedan snabbt sjunka. Vädret hade varit helt okej fram tills dess.

Kapten
Mr Chakri, som jobbat som kapten i 20 år, säger att det fanns indikationer på dåligt väder vid hemresan, men normalt dåligt väder kunde detta nya fartyg klara. Han kunde aldrig i sin vildaste fantasi föreställa sig denna vind-atttack! Ett väderfenomen han aldrig tidigare stött på.

11 kommentarer:

  1. Usch! Verkligen tragiskt....blev väldigt orolig när du skrev "våg"....usch!

    Hoppas de hittar de saknade.....snart!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Usch, vad tragiskt, stackars inblandade och deras nära.

    B-M vet du hur vädret brukar vara i era trakter (Phuket) i juni?
    Vet att det är monsun tid, men det är väl lite förändrat som i övriga världen.

    mvh Åsa

    SvaraRadera
  3. Hu vad tråkigt för alla parter, hoppas det är ett väderfenomen som inte dyker upp igen. Ha det bra, kram!

    SvaraRadera
  4. Tragiskt, man undrar hur dom bildas, monster vågorna, fenomenet finns.
    Att dom inte fick iväg ett may day.
    Våran granne Juri född ryss betraktar sig också som Tysk, är dykinstruktör,har varit borta några dagar,han är ofta på Similan, hoppas han inte är inblandad.

    SvaraRadera
  5. Pelle, det verkar mer varit en tromb eller nåt. Det finns ingen ryss med på listan av saknade. Här kan man se vilka som saknas: http://phuketwan.com/tourism/squall-tipped-boat-warning-survivors-tell/

    SvaraRadera
  6. Jag ryser! Sänder varma tankar till alla som på olika sätt är påverkade av detta.
    Kramar

    SvaraRadera
  7. Ja visst är det en mardröm!

    Åsa, jag glömde svara på väderfrågan, men å andra sidan är den omöjlig att svara på. Juni kan vara hur som helst. Men om det regnar kommer det skurar, inte dygnet-runt-nederbörd.(men man kan ingenting lova om väder och vind) Det är trevligt hur som helst, de som var nere förra juni-juli trivdes utmärkt!

    SvaraRadera
  8. Tack!Jag förstår att det är svårt att svara, men jag misstänkte att det inte brukar regnar konstant(ville bara höra det av en säker källa : ),så det låter positivt.
    Hoppas komma iväg.
    Hur länge stannar du i Thailand?

    mvh Åsa

    SvaraRadera
  9. "Hur länge stannar du i Thailand?" Har ingen aaaning faktiskt. Jag brukar åka hem på vårkanten, men det blir nog inte så i år... Du får följa bloggen så ser du när vi kommit fram till nåt ;-)

    SvaraRadera
  10. Ån nej, fler olyckor orsakade av vågor....eller tromb kanske som du skrev. Har inte sett om olyckan i våra svenska tidningar, säkerligen för att det inte var några svenskar ombord....sorg!
    Kram Carina

    SvaraRadera
  11. Carina, olyckor utan svenskar brukar gå mer eller mindre spårlöst förbi därhemma.

    SvaraRadera