lördag, september 29, 2007

Sista chansen

I helgen är det sista chansen att se de underbara bilderna som ingår i utställningen ”Spirit of the Wild” vid Nybroviken i Stockholm. Steve Bloom heter den fantastiska fotografen som fångat djuren som fångar åskådarna. Missa inte!

Burma fick världens stöd igår, många klädde sig solidariskt rött. Burma färgades dock ännu rödare - av blod! Det känns som sista chansen för världen att hjälpa de obeväpnade demonstranterna.

Nu har militärjuntan skurit av informationskanalerna. Utan bilder och film är det svårt att skapa opinion och sätta press på de som i sin tur kan sätta press på militärjuntan. Om inget händer från omvärlden kommer burmeserna att få begrava sina döda utan att militären vikit en tum. Ögonvittnen talar om allt från 30 till 200 döda från gårdagens hårda sammandrabbningar. Motståndsrörelsen anger ä
ven att upp emot 700 har arresterats. Burma är en pågående tragedi som borde kunna stoppas - omvärlden vet vad som händer! Irrawaddy rapporterar så gott dom kan.


Sen vill jag passa på att gratulera Lin Hui, en pandafröken som fyllde sex år igår. Hon bor på Chiang Mai Zoo och avnjuter här sin jättefödelsedagstårta av grönsaker och frukt. GRATTIS!


fredag, september 28, 2007

Jag vill se rött!

Idag har uppropet gått ut att vi alla ska bära röda kläder runt om i världen för att visa att vi stöder demokratikampen i Burma - låt oss hörsamma uppmaningen!

Har du inga röda kläder får du väl ta på en tomteluva... Inte tror jag att Burmas diktatorer bryr sig speciellt mycket om vad en svensk har på sig, men det skadar inte att prova. De är trots allt beroende av omvärlden.

Militärjuntan stängde igår ner Internet i Burma och
ännu fler munkar arresterades under natten. Militären vill undanröja nyckelfigurerna, det skapar förvirring och osäkerhet bland de demonstrerande. Irrawaddy News har tydligen sina servrar utanför landets gränser och rapporterar vidare. När de stänger ned nätet och stryper nyhetsrapporteringen kommer uppgifter om vad som händer i svang - man vet inte riktigt vad som är sant. Rykten talar om 9-15 döda i gårdagens sammandrabbningar, bland annat en högt vördad abbot som misshandlades till döds i ett buddhistkloster. Nu ska jag leta i garderoben - röd tröja ska på!

torsdag, september 27, 2007

Snälla FN - gör nåt!

Tårgas och skarpladdade vapen används nu av militärjuntan mot de frediga demonstrationerna i Burma. Fem döda rapporterades under gårdagen. Demokratikämpen Aung Sang Suu Kyi flyttades för några dagar sedan till ett fängelse, utegångsförbud gäller nattetid. Rapporter berättar om militärer som rakar huvudet för att se ut som munkar och infiltrera demonstranterna, på det sättet kan dessa sedan skapa bråk och militären får anledning att ta i med hådhandskarna.

Runt midnatt i natt arresterades 100-200 munkar och militären har satt upp avspärrningar inför dagens eventuella demonstrationer. FNs säkerhetsråd har inte lyckats enas om någon resolution som fördömer militärjuntan. Skriv på petitionen som kräver att FN gör något HÄR!

Tillägg kl 12:30: Wow, åtminstone lite bra! Är den någon militärjuntan i Burma lyssnar på så är det Kina (som dom är mycket beroende av). Följande citat kommer från Bangkok Post:
China on Thursday urged Burma's military leaders to exercise restraint in handling anti-government protesters and voiced its support for UN mediation between the two sides.

Tillägg kl 15:00: Åsså ser det sämre ut igen, från Bangkok Post: Escalating protests in the streets of Yangon claimed an unknown number of casualties Thursday including two foreigners, both of whom were believed to be foreign photo-journalists.

onsdag, september 26, 2007

Skriv på för Burma!


Bloggarkamraten
Per som lämnar fotavtryck i Thailand länkar till en sida där du kan skriva på en petition för att stödja människornas kamp för ett friare Burma. Jag har redan skrivit på - gör det du också: HÄR!

Detta är vad du skriver under:
"
To Chinese President Hu Jintao and the UN Security Council: We stand alongside the citizens of Burma in their peaceful protests. We urge you to oppose a violent crackdown on the demonstrators, and to support genuine reconciliation and democracy in Burma. We pledge to hold you accountable for any further bloodshed."

Bilden är lånad från The Nations blog Burma Watch

Ordlös onsdag - Läsa bör man annars dör man!

Länkar till fler ordlösa onsdagsbloggare finner du hos Nejma I Marocko!

söndag, september 23, 2007

Heja munkar!

Det här är civilkurage! Hoppas att det leder till ett bättre Burma!
Se även DN och Bangkok Post.



Tillägg 24 september: Här tycker jag man finner den bästa informationen, Irrawaddy News Magazine. Motståndet ökar och ökar - så gör även rädslan för eventuella militäraktioner.

lördag, september 22, 2007

Konspirationsteorier

De thailändska myndigheterna kommer alltså återigen att stoppa videos på YouTube - man får inte komma med konspirationsteorier i det leende landet. Klippet ovanför är hämtat från dagens Bangkok Post. Vill du se de farliga filmerna? Här är ettan här är tvåan. Sitter du i Thailand är det bäst du skyndar dig. Men det kanske redan är för sent. Dom brukar inte ta det sabai-sabai (lugnt) när det gäller censur!

Så vi reser tillbaka till ett land där politiken och censuren är sig lik. Inte har mycket förbättrats på det år som gått efter kuppen. I de södra delarna pågår oroligheterna i samma utsträckning och korruptionen verkar inte bli mindre - bara annorlunda.

Håhåjaja - men solen skiner nog och vardagslivet påverkas inte i så stor utsträckning. Men jag ber en stilla bön om att utvecklingen kommer att gå framåt även inom politiken.

lördag, september 15, 2007

Om tre veckor landar vi på Phuket

Insåg idag att vi åker snart! Var har sommaren tagit vägen, det har gått orimligt fort i år! Har inte hunnit hälsa på alla jag vill, och inte göra allt jag vill. Men, men vi kommer ju hem nästa år igen, och det känns inte helt fel att snart sitta med en kall Chang - eller två :-) och njuta av solen som sänker sig ned i havet.

I morgon åker vi till Bollnäs för att spendera några dagar med familjen. Sen är det dags att fixa och dona. Det är bokinköp och annat smått och gott som måste ordnas innan man kan vara borta i ett halvår. Bland annat måste jag ta tag i försäkringsbiten, vi tänker reseförsäkra Ging också i år. Han har svenskt personnummer nu - då kan han försäkras. Visserligen har han tillgång till den thailändska allmän-sjukvården, men den är inte mycket att ha om man blir sjuk!

onsdag, september 12, 2007

tisdag, september 11, 2007

Nakenchock?

Fritt översatt från Bangkok Post idag:
300 friställda textilindustriarbetare av kvinnligt kön hotar att klä av sig nakna som protest i Bangkok. Framför regeringsbyggnaden tänker dom,
idag kl 13 (08 svensk tid) - ta av allt, om inte deras krav på 24 miljoner baht i kompensation för uteblivna löner hörsammas. Hjälper inte detta, hotar dom även med att orsaka nakenchocker utanför utländska ambassader för att visa omvärlden hur deras regering negligerar dom.

Hmmm... undrar om detta verkligen är ett bra sätt att få uppmärksamhet på industrinedläggelse och exploaterande fabriksherrar? De flesta manliga Bangkokianer skulle nog helst se att tjejstackarna inte får nån lönekompensation och väntar med spänning på denna demonstration!

Uppdatering senare på eftermiddagen 11/9:
10 stycken demonstranter klädde faktiskt av sig nakna utanför regeringsbyggnaden där premiärminister
General Surayud Chulanont satt i möte! Fast tydligen var det en kortkort nakenchock och de gömde sig snabbt under banderoller.

De gav regeringen fram till 19 september för att hjälpa dom, men jag fattar inte vad de ska göra ifall de inte får den respons de söker. Klä på sig?

måndag, september 10, 2007

Har jag för lite att göra?

Dessa test snubblade jag över för ett tag sen, tyvärr har jag glömt hos vem jag var och surfade! Riktig skojiga test, här ser ni hur jag är men - det är pinsamt va’ rejäl jag verkar! Min personlighet påminner mest om ett par fotriktiga skor... hur kul är det... egentligen ;-)


söndag, september 09, 2007

Nedräkningen har börjat

Nu när det bara är regntunga skyar därute börjar min Thailandslängtan att vakna. Den 5 oktober styr vi kosan tillbaka till Phuket igen - det är ju snart! Även Ging tycker att det är okej i år, i fjol ville han absolut inte åka tillbaka!

Jag vill hem till det vilsamma livet. Vill ta manikyr och pedikyr, basta, njuta av en massage och läsa böcker. Håller på att köpa på mig böcker inför övervintringen nu. Böcker som jag skickar i en låda ner, det blir alldeles för många kilo för att bära. Något annat som står på min fixa-lista är att köpa en kaffebryggare. Det kan man faktiskt hitta billigare i Sverige.

Något som jag också saknar är restauranglivet, att sitta timme efter timme på en utomhusrestaurang med mat, öl och vänner! Gärna däruppe där bilden är tagen, på toppen av Promthep Cape.

tisdag, september 04, 2007

Det är kul att bli äldre

Runt sextiden möttes födelsedagsfirar-gänget Per, Kjell, Gaeo (som var i köket och hämtade mer mat när bilden togs), Petra och den allra piggaste festdeltagaren - lille Leo. Han är ett glatt charmtroll som inte alls lider av blyghet, han pratar med alla! Efter maten fick han ett energianfall - så Ging tog på sig rollen som övervakare. I korridoren utanför restaurangen sprang, sprang och sprang Leo så till den milda grad vi blev svettiga!

Efter att ha smörjt kråset i närmare tre timmar gick jag och Ging till Ice Bar. Det var superhäftigt och rekommenderas starkt - men det var inte speciellt kallt! Det var kyligare i snålblåsten utanför! De 45 minuter man får vara inne gick, i bokstavlig bemärkelse, blixtsnabbt. Alla filmade och fotoraferade allt och alla. Ett gäng tjejer från Tyskland turades om att fotografera sig tillsammans med Ging - han blev nog lite smickrad av uppmärksamheten tror jag :-) Lyckad kväll och festens huvudperson var mer än nöjd!

måndag, september 03, 2007

Det ska vi fira!

Nu laddas videon, vi ska gå på Ice Bar ikväll! Det är det mest exotiskta jag kunde komma på för att fira Ging som fyller år idag! GRATTIS!

För Ging lockar snö och is lika mycket som en vit sandstrand lockar en svensk i januari. Bara tanken på att få uppleva minus fem grader får honom att le förväntansfullt. Först ska vi inta heta rätter med vänner på Tjabba Thai (Stockholms bästa thaimat) innan vi går och kyler ner oss på Ice Bar. Det ska bli riktigt kul!

söndag, september 02, 2007

Kjell imponerar!

En del kompisar är starkare än andra - och Kjell är starkast! Han sprang S:t Eriksloppet igår och avverkade sträckan på den imponerande tiden två timmar och två minuter. Att över huvud taget orka springa 21 km är otroligt tycker jag - förresten, att över huvud taget komma på idén att springa en halvmara är rätt otroligt!

Vi latmaskar som spenderade kvällen med att äta och dricka istället för att motionera applåderar och ropar BRAVO!

Kjell kom hem till oss innan loppet för att få hjälp med nummerlappen. Ni ser va’ otroligt glad han blir när han upptäcker att han fått en inbjudan att springa Tjejmilen också!