torsdag, september 27, 2007

Snälla FN - gör nåt!

Tårgas och skarpladdade vapen används nu av militärjuntan mot de frediga demonstrationerna i Burma. Fem döda rapporterades under gårdagen. Demokratikämpen Aung Sang Suu Kyi flyttades för några dagar sedan till ett fängelse, utegångsförbud gäller nattetid. Rapporter berättar om militärer som rakar huvudet för att se ut som munkar och infiltrera demonstranterna, på det sättet kan dessa sedan skapa bråk och militären får anledning att ta i med hådhandskarna.

Runt midnatt i natt arresterades 100-200 munkar och militären har satt upp avspärrningar inför dagens eventuella demonstrationer. FNs säkerhetsråd har inte lyckats enas om någon resolution som fördömer militärjuntan. Skriv på petitionen som kräver att FN gör något HÄR!

Tillägg kl 12:30: Wow, åtminstone lite bra! Är den någon militärjuntan i Burma lyssnar på så är det Kina (som dom är mycket beroende av). Följande citat kommer från Bangkok Post:
China on Thursday urged Burma's military leaders to exercise restraint in handling anti-government protesters and voiced its support for UN mediation between the two sides.

Tillägg kl 15:00: Åsså ser det sämre ut igen, från Bangkok Post: Escalating protests in the streets of Yangon claimed an unknown number of casualties Thursday including two foreigners, both of whom were believed to be foreign photo-journalists.

5 kommentarer:

  1. Jag hoppades också in i det sista att det skulle hända något i Burma, dock inte detta. Tyvärr hörde jag imorse på radio att Kina och Ryssland säger nej till aktioner mot militärjuntan så dessvärre händer nog ingenting från omvärden. Det är rent för jäkligt!

    SvaraRadera
  2. Stackars Burma! Jag tror fortfarande att omvärlden kan/kommer att göra något om militärjuntan börjar skjuta alltför mycket folk. Men det är väl naivt :-(

    Rapporter har just kommit om att de arresterat 600(!) munkar under natten, i klostren!

    SvaraRadera
  3. Ja detta böjar kännas otäckt nu,
    undrar vilka siffror som gäller nä det gäller döda och arresterade egentligen, står olika överallt.
    Hoppet står till FN nu känns det som......kramis

    SvaraRadera
  4. Nu är ju läget inte alls sådant i Sverige, men om det nu ändå skulle hända något liknande här, skulle man väl verkligen hoppas på (och till och med räkna med) att omvärlden gick in och hjälpte oss.

    Är det bara när det händer aker i länder där USA eller andra makt-länder har ett ekonomiskt (eller annat) intresse som man kavlar upp ärmarna och går in till "undsättning".

    Ibland undrar man....

    /Cotton-Johanna

    SvaraRadera
  5. Pengar styr, tyvärr även medmänsklighet. Om Burma hade en massa olja skulle förmodligen FN redan vara där...

    SvaraRadera