fredag, april 27, 2007

Lååångtråkigt

Har du det alldeles för kul? Prova att åka till det thailändska lantmäteriet - där är det tråkigt! Vi skulle skriva Ging som ägare av marken som vårt hus står på. Marken har varit i A’s ägo i över fem år nu. Efter fem års innehav minskar skatten rejält vid överlåtande. Halv nio satt vi på kontoret, en timme senare fick dom prata med den första kontoristen. Sen dröjde det till halv ett innan dom ropade fram oss igen!

"33.000 baht blir skatten" löd domen från kontoristen. Vi tappade hakan - mellan fem och tio tusen hade vi trott!
"Ni har ett hus på marken" sa kontoristen. Jovisst, det har vi faktiskt märkt.
"Men det är mitt hus" sa Ging.
"Vem som äger huset bryr vi oss inte om" sa kontoristen. "Att det finns byggnation där betyder att marken är mycket mer värd"
"Men, men... hur ska vi göra då" sa Ging
"Vänta" sa kontoristen. "Huset blir fem år i oktober, kommer ni då vill vi bara ha åtta tusen baht"

Inte mycket att fundera på. Vi tog tillbaka våra papper och åkte hem. En lång resultatlös förmiddag var över, men som både A och Ging sa: "Vi satt inte förgäves - vi har lärt oss nåt. Gör ingenting förrän både mark och hus varit i samma persons ägo i minst fem år".

onsdag, april 25, 2007

Jack ska flytta

När vi öppnar Maleé Garden i höst behöver vi en större bil så jeepen Jack måste flytta. Vi klistrade upp en "for sale-skylt" i bakrutan för ett par dagar sen. Vi hann knappt utanför dörren förrän den första intressenten ringde!

Vi gillar båda Ari och hans familj och har i stort sett lovat att dom ska få köpa jeepen. Familjen är jordbrukare och bor uppe på berget i Talang-trakten och behöver en fyrhjulsdriven bil. Vi passade på att ge lillkillen en batteridriven leksaksbil vi har haft stående. Så om dom köper Jack för dom två bilar för priset av en!

Ging mår rätt okej idag, men han är inte så pigg som han ser ut på bilden...

tisdag, april 24, 2007

Lågsäsongs-sjuka

Lågsäsongen är definitivt här. Att jag är övertygad om det beror inte på hur mycket turister det finns på ön, utan på att vi båda blivit magsjuka inom en vecka!

Idag är det Gings tur, eller snarare otur. Förmodligen var det soppan på Foodland i Big C som ställde till det. När jag blev sjuk missade vi Hazy Dizzy på Rock City. Ikväll spelar Gings polare The Olarn Project i Patong. Det finns ingen chans att han piggar på sig så snabbt! Vi har ingen tur med våra musikaliska utflykter just nu.

Om någon är i Patong,
bandet spelar på Jungceylon. Missa dom inte, Olarn är en gudabenådad gitarrist! Ni andra, kolla här: The Olarn Project. Där finns en skönlockig man jag tror ni känner igen :-)

Har lånat bilden på Olarn från The Bluesfactory i Pattaya.

fredag, april 20, 2007

Myrornas krig

Visst är han söt den lilla ödlan? Han är en av våra nya kompisar i trädgården. Tidigare har vi haft någon här då och då, men nu har vi många. Det har en helt naturlig förklaring. Ödlor gillar myror - och myror har vi haft gott om ett tag.

Ett gäng tog sig in i sovrummet och hade fest på min mage! När jag vaknade kliade det som attan och jag var alldeles rödprickig. Räknade till 35 bett innan jag gav upp och hämtade salva istället! Efter myrattacken strödde Ging ut anti-myrmedel runt huset så nu kryllar dom runt som ett ödle-smörgåsbord i trädgården istället.
Hazy Dizzy-killarna kom och hälsade på oss i tisdags. Vi tänkte åka till Rock City kvällen efter, men jag blev klen. Jag fick i mig en liten (k)räka till lunch och var inte så pigg och social efter det. Det var dock en kort attack, redan dagen efter var jag normal-energisk (nästan i alla fall). Men då hade killarna redan åkt hem, trist!

måndag, april 16, 2007

Vi gick på pumpen!

Jag har fått tennisarmbåge, fast det borde heta vattenarmbåge. I Thailand köper man vatten i 20-liters-dunkar. Sedan pumpar man upp vattnet i vanliga flaskor. Den lilla tryckrörelsen har tydligen skadat mig och jag kan inte längre pumpa smärtfritt.

Vi hittade en ny variant där texten på lådan utlovade stadigt flöde med hjälp av vakuum-teknik. Jättebra i teorin - i praktiken funkade det inte alls. Det bidde inget vakuum hur vi än pumpade!

Ging spenderade halva natten med pumpeländet. Först tätade han den, sen byggde han om den. Då fick vi i alla fall vatten ur dunken - om vi pumpade stenhårt hela tiden. Nu har han skapat en egen variant där han blåser in luft i dunken och skapar därmed vakuum på egen hand.

Ser ni en dylik pump på affären, köp den inte! Såvida ni inte har väldigt tråkigt... för även om pumpen inte fungerar så har vi skrattat högt många gånger medans vi försökt få den att ge oss vatten!

söndag, april 15, 2007

Kärt rockar-återseende

Igår kväll gjorde Ging och jag ett nedslag i Patong. Det var första gången på hela säsongen! Men när vi fick veta att våra kompisar Hazy/Dizzy skulle spela på Bike Week-festen var det självklart att åka dit! Det var jättekul att träffa dom och höra dom igen. Förhoppningsvis kommer hela gänget hit på måndag och hälsar på.

Hazy/Dizzy är ett AC/DC-tributeband från Emmaboda. De spelade på Rock City ifjol när Ging jobbade där. Vi träffade även alla andra från Rock City, bland annat Jim, Fredrik och George. Här är Ging, Lang och Egg. Lang är en förra detta elev till Ging som numer trummar på Rock City och Egg är basist i samma band.

fredag, april 13, 2007

Språkförbistring

Min lathet att lära mig skriva och läsa thailändska har slagit tillbaka. Sedan ett par dagar står allt på thailändska på Blogger och diverse andra tjänster. Jag förstår ingenting! Det är tur jag bloggat ett tag. Vet vilka länkar och knappar jag ska trycka på sedan tidigare. Undrar om det kommer att vara så här framöver eller om det är något övergående. Undrar också varför och om jag någonstans kan ändra språket? Det är lite svårt för mig att kolla då jag inte fattar vad det står. Help!

En timme senare: Hjälpen kom -
Guava (fd Thailandsbloggare) löste det hela. I sin egen profil kan man välja språk. Så nu är ordningen återställd. Men vem ändrade i alla våra inställningarna från början? Och hur kunde någon göra det, profilinställningar är lösenordsskyddade. Det är mycket skumt som pågår nu.

torsdag, april 12, 2007

Då var det dags igen!

Nu är songkran här - den enda högtid i Thailand jag avskyr! Ging tycker det är kul, han är ju uppväxt med vattenvansinnet och ser det på ett helt annat sätt.

På bilden ser ni hur det ser ut efter vägarna. Alla åker runt och kastar vatten (ibland med is i) på alla. Hur skoj som helst... eller?!

Varje år dör runt 500 människor i trafiken. Delvis för att det är livsfarligt att köra när du när som helst kan spolas av moppen av någon med brandslang. Olycksstatistiken ökar dramatisk även på grund av att detta är den stora festen, och många kör berusade för att inte säga skitfulla!

I år har det skapats vattenlek-zoner för att öka säkerheten på Phuket. Jag tror inte någon bryr sig om det. Dom kommer att spruta vatten överallt i alla fall! I morgon 13/4 är den stora, blötaste festkvällen. Då är det nyårsafton och
låser jag in mig i ett dygn! Fast vi har ju bil numer, man kanske skulle montera en brandspruta på taket och bli lika galen som dom andra?

Ha en trevlig och olycksbefriad thailändsk nyårsafton var än du är i världen!

Tillägg fredagen 13 april: Under första dagen omkom 41 personer och 514 skadades!

tisdag, april 10, 2007

Vår nya badrumskompis

Våra husdjur är inte så kramvänliga i år. Ormen har tack och lov slingrat iväg. Men den här nya kamraten hade jag kunnat vara utan. I går kväll när jag gick in i duschen fick jag syn på denna stora filur bakom fönsternätet.

Orm är bättre - spindlar kan krypa genom yttepyttesmå springor. Vilket den också gjorde, i morse satt den inne i badrummet - på väggen. Då tog jag fram dödar-sprayen! En spray som biter på det mesta och som förmodligen inte ens professionella skadedjursbekämpare i Sverige skulle tillåtas använda.

Spindeln masade sig iväg, men den såg inte döende ut. Så nu undrar jag var den är... gulp!

lördag, april 07, 2007

Frukt och mejl

Har tidigare sktivit om de enorma mängder bananer det växer i vår trädgård. Vi har även ett frukträd som ger otrolig skörd, Makham - det vill säga tamarind.

Älskar trädet som ger mycket skugga, men frukterna är ingen höjdare i mitt smaktycke. Som tur är gillar andra dom, byggjobbarna har tuggat i sig en hel del. Ibland kommer även en liten tant smygande och plockar lite när hon tror att jag inte ser :-)

Jag kommer inte åt min mejl nu. Därmed ser jag inte
heller när jag fått kommentarer. Telia har problem - hoppas det löser sig snart!

Angående censurern av YouTube: jag ser inget slut på det. Snöbollen har kommit i rullning, när de tog bort klippet som förlöjligade den thailändske kungen kom snabbt nya respektlösa klipp. Naturligtvis finns det folk därute som tycker det är kul att driva med något som väcker så starka känslor - därmed är positionerna låsta - och låst förblir YouTube i Thailand.

torsdag, april 05, 2007

YouTube censurerat - igen!

Den här gången erkänns blockering av Sitthichai Pookaiyaudom, högsta hönset på Ministeriet för information och kommunikations-teknologi.

Citat: "Eftersom Google, som äger YouTube, har vägrat ta bort ett videoklipp som är förolämpande mot vår kung ser vi ingen annan utväg än att blockera YouTube i Thailand. När de tar bort videon, tar vi bort blockeringen!"


En del som sett klippet säger att det är mycket stötande, inte bara för kungen utan även alla andra thailändare. Sen säger andra: det är ju bara löjligt och inget att ta på allvar. Vad som är sant är svårt för mig att säga då jag, liksom alla andra i Thailand, inte kan titta.

Den som postat klippet kallas "
Paddidda". Ni som kan titta, kan ni tala om för mig vad detta handlar om?! Om klippet är stötande, klicka i 'Flag as inappropriate'-knappen på sidan för att hjälpa Thailand - och oss här som vill titta på oskyldiga videosnuttar!


tisdag, april 03, 2007

Energiladdad make

Ging måste ha vilat bra i Khao Lak - han far runt som en Duracell-kanin sen han kom hem! Med tanke på värmen är det mycket konstigt, vi har fortsatt högtryck. Det är kanske det Ging har också - högtryck?!

Nu när jag äntligen fått tag på en vettig trädgårdsmästare så visar det sig att Ging har drabbats av akut trädgårdsfnatt. Inga växter står säkra när han går lös med hacka och spade i varje vrå av vår blomstrande täppa. Han är egentligen en begåvad trädgårdsmästare så nu kanske vi kan avboka den jag just bokat. Men det är nog bäst att ligga lågt - trädgårdsfnattet kanske är kortlivat?

När det gäller vädret så kom det några skurar i går natt men idag så svettas man om man så bara rör på ett finger. Nu ska vi strax iväg och hämta jeepen Jack som äntligen ska vara klar. Det gick fort ha få bilen klar så fort Ging dök upp - reparatören har nog inte tyckt det varit så noga om jag fått åka moppe!

måndag, april 02, 2007

Färdigtrummat i Khao Lak

Efter en intensiv helg i festens tecken har jag fått hem maken. Vi var tolv personer som hälsade på i Khao Lak och gjorde vårt bästa för att tömma baren :-) Kul - men tröttande.

Hemfärden gick över Phuket stad där vi lämnade av
gitarristen Lung och hans bohag. Vår chaufför hade en körteknisk egenhet jag aldrig träffat på förr. Varje korsning där han körde rakt fram i slog han på varningsblinkers! Förutom det körde han rätt bra och sent på eftermiddagen var vi och de flesta av Gings alla prylar hemma. Vi måste upp och hämta lite mer trumgrejer om en vecka eller två.

Idag vilar kärleken i soffan i vårt luftkonditionerade hus. Ute är det hett som attan och Ging är ingen stor älskare av värme.