lördag, september 27, 2008

Den vegetariska festivalen på Phuket


Festivalen ligger tidigt i år, mellan 28 september och 8 oktober pågår rensnings-festivalen. Då äter man bara vegetarisk mat, dricker ingen alkohol och avstår från sex. Dessutom är det en masssa medium som sticker allsköns saker genom kinder m.m.

Ging påpekade att festivalen sätter igång imorgon mest för att så många restauranger börjar servera enbart vegetarisk mat. Han gillar inte vegetarisk mat... så han var på marknaden och handlade när vi pratades vid. Om du är på Phuket, åk in till stan och kolla någon dag - det är fascinerande, även om det är lite äckligt! Festivalens officiella hemsida finns här.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag, september 24, 2008

Tre veckor till återförening

Pratade just med Ging och då slog det mig att det är hög tid att börja fixa - om tre veckor åker jag till Phuket. Bland annat har mitt uppehållstillstånd i Thailand gått ut så jag måste gå till ambassaden och ansöka om visum.

Tror jag ansöker om ett årslångt visum som jag kan åka in och ut på istället för att söka ett tillstånd på plats i Thailand. Har i alla fall tänkt försöka åka till Laos i vinter - har lite Luang Prabang-abstinens. Har även Ging-abstinens ;-) Även om det bara är tre veckor till återföreningen dröjer det lite längre innan vi kan släppa upp Loy Kratong-lyktor. 12 november infaller ljushögtiden i år 2008.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

lördag, september 20, 2008

Pysslar mig till hemlängtan


Sitter och bygger om min boks hemsida.
Innan jag reser ner ska sidan vara klar, men kör bara lite varje dag på grund av den eländiga armen. Det blir otroligt mycket bonusbilder på den nya sidan, runt 500 stycken.

Men jag fastnade här - på bilden av vår egen hängmatta... vill dit NUUUUUUU! Där tror jag armen läker mycket bättre än här! Nu måste jag sluta, sitter inte så många timmar per dag framför datorn av förståliga skäl. Tror jag ska ut och gå istället, tror alltså ;-)


Passar på att gratulera Åsa - min vän i vanliga livet och i bloggosfären - som idag fyller år!


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag, september 17, 2008

Ny premiärminister i Thailand


Det blev som jag trodde, Somchai Wongsawat blev idag Thailands nya premiärminister. Domaren och före detta skolministern har suttit som tillförordnad premiärminister efter kock-tabben av Samat. Nu sitter han på riktigt... frågan är om PAD gillar detta?

Politiska bedömare gillar Somchais milda framtoning och tror att han kan ha lugnande inverkar på kontrahenterna. Det som talar emot mannen är väl mest att han är gift med Thaksins lillasyster - och PAD säger att alla som har det minsta samröre med Thaksin ska bort från politiken. Politik-såpan lär väl inte vara slut i och med detta, men man kan ju hoppas på att det lugnar ner sig i alla läger. Psst: Undantagstillståndet hävdes för några dagar sedan och Samak verkar vara en dålig förlorare... han kom inte ens till röstningen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

tisdag, september 16, 2008

Om en månad är jag på Phuket!


Med eller utan kraft i armen åker jag 15 oktober! Eftersom Thai Air är vänliga själar har dom gett mig en sittplats på en två-rad med höger axel mot fönstret som skydd ifall jag fortfarande inte funkar som jag ska.

Min kiropraktor är en duktig man, så jag har gott hopp om stor förbättring snart. Även om det nog kommer att ta en stund innan jag studsar runt i min vanliga fart.


Läs andra bloggares åsikter om , ,

söndag, september 14, 2008

Paus för att läka


Jag tycker att det är jättekul att blogga, hänga på forum och leka vid datorn. Tyvärr är min kropp allvarligt osams med mitt intresse! Har drabbats av musarm sen en tid tillbaka och har rätt ont :-(

Just nu håller jag på att försöka lära mig styra musen med vänster hand, det är inte det lättaste. Jag är väldigt klumpig och allt tar låååång och.

Så jag hoppas att de thailändska politikerna håller sig i skinnet för jag måste hålla mig borta (åtminstone lite) från datorn, därmed blir det nog inte så många inlägg några veckor framåt, måste använda den kraft jag har till jobbet.

Dessutom är jag lätt oroad av resan till Thailand, i dagsläget kan jag omöjligt ha ryggsäck och släpa väskor!
Ni märker när smärtan givit med sig...

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag, september 11, 2008

Thailändsk villervalle-politik


Imorgon ska People Power Party (PPP) kungöra vem som blir ny premiärminister. Det kan, tro det eller ej, faktiskt bli Samak - han som lagade mat i TV-rutan och fälldes av grundlagsdomstolen härom dagen. Låter det konstigt, betänk då det faktum att partiet PPP har fällts i domstol för valfusk! Om partiet måste upplösas bestäms så småningom av högsta domstolen.

När man följer thailändsk politik måste man glömma sitt svenska sinne, saker och ting går inte till på samma sätt i Thailand. Att dömas för att ha brutit mot grundlagen där är inte lika hemskt som i Sverige. Det beror delvis på att dom byter grundlag lite då och då. Den dom har nu i Thailand kom till under utpressningsliknande former då militärregeringen sa; Säg ja till den nya konstitutionen, annars kan vi inte hålla allmänna val. Så då sade folk Ja - så de kunde bli av med militären.

Jag tror på fullaste allvar att den avsatte premiärministern kommer att återinsättas. Är det bra eller dåligt? Tjaaaa - det vet jag inte men med tanke på den allmänna röran så känns det logisk på nåt bakvänt sätt!
Om inte Samak kommer tillbaka, så kan det bli mannen på bilden, Somchai Wongsawat. Han är den vice premiärministern som blev premiärminister i och med Samaks dom. Vi får se imorgon då ett nytt kapitel i den politiska villervallan ska skrivas!

Uppdatering fredag 12 september: Det bidde inget - dom fick inte ihop det. 235 personer kunde rösta om den nya premiärministern, bara 141 dök upp. Det är nog ett sätt för att slippa få tillbaka Samak, så då tror jag att det blir mannen på bilden, men men - detta ÄR Thailand, men vet aldrig!. Korande av ny premiärminister är uppskjutet till onsdag.

Läs andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


tisdag, september 09, 2008

Maten blev Samaks fall!


Grundlagsdomstolen har nu överlagt klart, deras dom: Samak har diskvalificerat sig själv som premiärminister genom att leda matlagningsprogram i en kommersiell TV-kanal. Han kan inte fortsätta som premiärminister och hela regeringen måste dessutom gå! Vilken soppa va?!
Det ska vara Thailand till att få en regringskris på grund av mat! Orginellt fall från makten, eller hur?


måndag, september 08, 2008

Thailand lockar


Nu har jag varit gräsänka i en månad. Ute regnar det mest hela tiden och det blir kallare dag för dag. Börjar längta ner till Thailand nu! Till hundarna och Ging, till huset, värmen, massage, manikyr och långa middagssittningar.

Jag skulle inte ha något emot att spendera några dagar här - i en enkel bungalow på en folktom strand. Denna finns på en mycket liten strand på Koh Libong och kostar 400 baht natten. Dom har fem bungalower för uthyrning och en frivillig skola för muslimska tjejer. Dom blir superglada om du vill hjälpa dom med engelskan! Ett perfekt ställe för turisten som inte vill se andra turister. Det fanns inte en enda västerlänning mer än jag i området när jag hälsade på.

Undrar du över det politiska läget i Thailand just nu? Det händer inte så mycket för tillfället, det käbblas mest. Lovar att uppdatera om något viktigt händer.

söndag, september 07, 2008

När livet stannar


Malin Sävstam skrev "När livet stannar" några år efter att hon förlorat två av sina tre barn, sin make samt nära vänner i tsunamin i Khao Lak. Jag har haft boken länge men inte vågat läsa den. När jag väl började var det svårt att lägga ifrån sig den, boken är lättläst och griper tag i hjärteroten. Malin beskriver sorg som nästan dödar, man bara nästan. Så ha näsdukar i beredskap, men läs den!
 
Läs vad andra bloggare skriver om , ,

fredag, september 05, 2008

Rock’n roll och annat skoj!

Nu har vi varit alldeles för allvarliga alldeles för länge! Man måste vara oseriös och obekymrad ibland!

Så nu ska ni få höra rock’n roll-skvaller från Phuket! Robert Pub i Karon har stängt. Inget konstigt med det egentligen, dom håller alltid stängt lågsäsong. Men dom kommer inte att öppna sin pub vid Phuket Orchid Resort igen - dom håller på att flytta! Jättebra tycker lata jag, framöver kommer att vara 300 meter mellan rockpubarna! Easy Rider Pub har i många år legat i Kata Center, och det är på samma gata nya Robert Pub ligger! Det kan bli kul i vinter,
Rock on!

Läs vad andra bloggare skriver om , , ,

torsdag, september 04, 2008

Omröstning i Thailand


Idag har regeringen beslutat att försöka genomföra en folkomröstning för att lösa det politiska dödläget. Förslag på frågor ser ut så här (förslag, det kommer säkert att se lite annorlunda ut):

1. Bör regeringen fortsätta styra landet, avgå eller upplösa palamentet och utlysa nyval?
2. Bör PAD fortsätta eller avsluta sin demonstrationer?
3. Bör PADs förslag på "ny demokrati" accepteras för att förbättra valsystemet?
Rätt bra idé tycker jag. Nu hoppas jag bara att de kan få ut information om vad de olika frågorna betyder i praktiken, i framtiden.
Här klipper jag in ett svar av PADs starke man Sondhi på frågan "hur kommer det sig att så många samlats här (utanför regeringsbyggnaden) för att demonstrera för PAD". Tänker inte översätta det... ni kan själv läsa hur demokratisk demokratirörelsen är:
"Everyone loves our King and despises Mr Samak. No one in the upper strata of society accepts Mr Samak because he is abrasive and rude. Intelligent and well-to-do people, people in the ruling class, doctors, nurses and businessmen and leaders, do not accept Mr Samak. Everyone here at the rally speaks the same language."
Psst, demonstranterna vid Hat Yais flygplats har gett sig av.
I en artikel i SvD sägs att ockupanterna, f’låt PAD förkastar förslaget om folkomröstning. Är jag förvånad?! NOT!

Samak avgår inte!


Kl 08.00 thailändsk tid: Då har Samak hållt sitt radiotal till landet, uppenbarligen har han inga planer på att avgå. Samak säger: Tro inte att jag tänker avgå, landet behöver en ledare och världen tittar på oss. Hur skulle jag kunna avgå? Jag kan inte avgå! Samak tog även upp frågan om den "nya demokrati" som motståndarlägret PAD förespråkar. Citat: Vårt land har redan demokrati. Jag vill fråga landets akademiker; stöder ni detta förslag? Det handlar om förslaget som fick mig att se rött, se här

En del av mig jublar, att avgå vore att vika sig för en våldsam mobb som tycker att dom kan göra vad som helst i demonkratins namn, Men en del av mig tycker att det kanske skulle varit bra om han försvunnit från politiken -
svårt! Han pratade om att han stöder militärens lugnande insatser m.m. Det kommer nog bli mer protester nu...

Läs andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

onsdag, september 03, 2008

Men snälla nån...

Kl 20,30 hotade en av ledarna för DAAD vid ett regeringensvänligt möte att leda massorna till Demokraternas högkvarter och ockupera det som hämnd för PADs ockupation av regeringsbyggnaden...

Precis vad som
inte behövs just nu! Starka rykten (så starka rykten nu kan vara) gör gällande att Samak tänker avgå i morgon bitti. Klart är i alla fall att Samak ska tala i radion kl 07.30 i morgon, fast han kanske bara tänker säga "jag stannar" som vanligt.

Läs andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Läget i Thailand onsdag 3 september

Det är lugnt i Thailand! Det strejkas på sina håll men sammantaget är det lugnare än på länge.

Nu när läget lugnat ner sig hoppas jag att dom börjar prata och slutar skrika. Även om PAD sysslat med utpressning tycker jag att Samak ska avgå för landets bästa. Jag ser ingen annan väg ut ur detta dödläge. Frågan är om det räcker för PAD? Aktuella demonstrationer; PAD ockuperar kommunalhuset i Phuket och Chumpon. Flygtrafiken till Hat Yai ligger nere.


Att Buddha ligger här på topp beror på att jag anser att alla i denna soppa borde följa Buddhas lära om återhållsamhet, acceptans och fredlighet!

Läs andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Happy birthday darling!



Idag den 3 september fyller min älskade käre Ging år. Men han är så långt borta...snyft... ni måste hjälpa mig att gratulera! Nu sjunger vi alla högt, så högt att det hörs ända till Phuket; Happy birthday to you, happy birthday to you. Happy birthday, happy birthday, happy birthday dear Ging!

tisdag, september 02, 2008

Läget i Thailand tisdag 2 september


PAD säger att de tänker inte flytta på sig, undantagstillståndet till trots. Militären har sagt att de tänker gå till aktion mot två TV-stationer (vid undantagstillstånd sätts automatiskt vissa censurregler igång). ASTV som är för motdemonstrationerna och NBT som är för regeringen. ASTV skyddas nu av demonstranter från PAD.

Arm
echefen Anupong garanterar att kravall-soldaterna som ska upprätthålla undantagstillståndet inte kommer att vara beväpnade med skjutvapen.

DAAD har stängt ner sitt demonstrationscenter på Sunan Luang och upplöst aktionen. Folk verkar åkt därifrån. Alla skolor i Bangkok stänger ner verksamheten i tre dagar pga undantagstillståndet.

Hat Yais och Surat Thanis flygplatser blockeras av PAD-anhängare
Phukets kommunalhus ockuperas, Krabis flygplats samt kommunalhuset är även de blockerade av PAD.
Det största fackförbundet i Thailand har utlyst en strejk med början i morgon till stöd för PAD. Om den startar påverkas det mesta; el, vatten osv. De hotar till och med att bryta strömmen för armen!

Det är detta sammantaget som gör att jag tror att vi kommer få se ett utökat undantagstillstånd inom kort.


Uppdateringar (tidsangivelser i thailändsk tid):
13.00 Hat Yais flygplats officiellt stängd.
15.00 "Det finns ingen risk för en kupp" säger återigen armechefen Anupong Paojinda. Jaja - det sa ni två veckor innan förra kuppen också!

18.30: På CNN-intervju av PAD-ledaren Sondhi säger han att PAD är helt utan ansvar och har inte gjort ett enda misstag! Jag blir skitförbannad när jag hör honom och ser bilder på demonstranter slå och sparka på polisen! Titta själva! Det finns även en intervju med Samak på CNN, tyvärr verkar det inte finns någon direktlänk, men när ni är på Sondhi-sidan kan ni klicka på Samak (som verkar väldigt lugn med tanke på situationen). Samtidigt fyller det på med demonstranter runt regeringsområdet PAD ockuperar. Varför försöker dom inte få bort dom? Nu kan dom ju - undantagslagar tillåter inga större folksamlingar än fem personer.

21.00 Nu finns 3 000 motdemonstranter framför stadshuset i Samut Prakan, de skingrades alltså inte - de flyttade.
Bilden till vänster är polisens arresteringsorder på de nio ledarna för PAD som är anklagade för landsförräderi (vilket jag personligen tycker är att ta i men min gissning är att de kommer inte att gripa dom i alla fall)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Reseråd Thailand


Jag får frågor både på mejl och i bloggen; Vågar jag åka till Thailand? Mitt otvetydiga svar är JA! Det kan tyckas märkligt när jag berättar om undantagslagar och visar bilder på blodiga demonstranter, men... oroligheterna märks inte i det thailändska vardagslivet.

Thailändarna tycker delvis detta är pinsamt och skojar bort det: "Nu kan jag inte ha gul tröja, då tror om att jag stöder PAD. Jag kan inte ha röd tröja, då tror dom jag stöder DAAD. Och nu marcherar folk i vita tröjor för att att visa stöd för regeringen i Ayutthaya! Jag har snart inga kläder att ha!"
Näää, det var inte Ging som sa så, han har i alla fall bara svarta kläder ;-) T.o.m. Dagens Eko rapporterar om samma mode-politik-problem i Bangkok.


Vad man inte ska göra: Håll er från Dusitområdet i Bangkok, undvik stora folksamlingar och prata inte politik med thailändare, framförallt på småtimmarna när alkoholnivån är hög!

Nu har det varit och kommer att vara si och så med transporter ett tag, men det lugnar ner sig på ett eller annat sätt snart. Bilden är från på Koh Sukorn i Trang där livet går sin stilla gång oavsett hur mycket de bråkar i Bangkok.

Kovändningar i kristid



Kovändnings-landet Thailand 1:
Den thailändska valkommissionen som tidigare inte ansett att det förekommit valfusk i förra valet av PPP (regeringspartiet som PAD demonstrerar mot) kom idag på det hade det visst! Nu rekommenderar de att landets högsta domstol ska upplösa premiärminister Samaks parti för valfusk. Nu säger de att PPP köpt röster i förra valet.

Kovändnings-landet Thailand 2:
PADs ledare Suriyasai halvgrät i tv och sa; de attackerade oss med vapen! TV-bilder visar att det är PAD som skjuter på DAAD!

Kovändnings-landet Thailand 3:
För en månad sedan rapporterade pressen att ett årgärdspaket stöddes av 66% av folket. Ett rekord av folkligt stöd i lander för regeringen. Nu säger samma press att detta är landets värsta regering på 76 år (så länge dom haft s.k. demokrati).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Undantagstillstånd i Bangkok


I morse, kl 07.00 deklarerade premiärminister Samak undantagastillstånd i Bangkok.

Efter drabbningarna inatt då en person dödades och 44 skakades, var regeringen tvungna att utlysa undantagstillstånd i Bangkok. När undantagstillstånd gäller får inte fler än fem personer samlas, något de demonstrerande hittills fullständigt ger sjutton i! Förtydligande: Det är undantagstillstånd, dock ej utegångsförbud!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Allvarliga sammandrabbningar - många skadade, ett dödsfall

Efter midnatt gav sig regreringsstödjande DAAD av från Sunan Luang i Bangkok, beväpnade med diverse tillhyggen. Lite senare, på en bro några hundra meter från Regeringshuset, mötte dom PAD - som också är beväpnade... sedan dess slåss dom för fullt. Det ligger ett tiotal skadade på gatorna och det finns även rapporter om skottskadade och till och med tre döda (det var ett dödsfall, den första tv-rapporten var fel) . Hundratals poliser och militärer gör sitt bästa för att lugna ned situationen. Men vad gjorde polisen när DAAD marscherade förbi? De fanns där! Stackars Thailand! Stackars thailändare!

Ett dödsfall (slogs ihjäl) är bekräftat i nuläget, kl 03.00, men enligt tv är det 3 stycken. Norongchai Kobthaisong hette offret som dom inte vet vilken sida han tillhörde. Just det, att dom inte vet om han var DAAD eller PAD känns som ödets ironi, för alla förlorar på detta! Senare tillägg: Det framkom så smånigom att Norongchai Kobthaisong var med anti-anti-styrkorna, dvs en som sympatiserade med regeringen som misshandlades till döds av PADs vakter. Ingen verkar arresterats för dådet.

03.30 Skottskador bekräftade, båda sidor verkar har skjutvapen! De enda som är obeväpnade är visst polisen(!) som enbart har sköldar och skyddsvästar. Tusentals huliganer (vägrar kalla dom demonstranter) slåss hejvilt, och DAAD sätter nu upp tält utanför Rajdamnoen boxningsstadium. Så nu har vi två motståndarläger
i regeringsområdet. Anti-kravall-soldater (det heter säkert nåt annat) har kallats in och både polischefen och arméchefen lovar att situationen ska vara löst till morgonen.

Som man bäddar får man ligga... Undrar vad oddset ligger på att militären kommer att ta över landet inom ett par veckor? Själv tänker jag också bädda ner mig, nu får dom lugna sig till i morgon tack! God natt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

måndag, september 01, 2008

Lugnt i Bangkok


Den första dagen i september har hittills varit lugn i landet. Ingen blev mycket klokare av debatten i parlamentet igår, positionerna är låsta. PAD sitter där dom sitter och lämnar inte regeringbyggnaden. Det förekommer hot om nya aktioner, men just nu verkar dom upptagna med att barrikadera sig. Bland annat har dom placerat ut strömförande(!) taggtråd för att stoppa regeringsvänliga demonstranter att ta sig in.

Polisen har fått instruktioner om att inte använda mer våld än nöden kräver för att hålla schack på demonstranterna. Polisen bestrider skarpt uppgifterna om att de använt tårgas häromdagen. De kan visa att det inte är den sort de brukar använda samt att polisen själva skulle skyddat sig med gasmasker om de skulle använt gas. Spekulationer snurrar om att det är PAD själva som vill skapa underlag för att elda på folket mot de styrande. En kommission har tillsatts för att undersöka saken.

I Thailand är rätten att demonstrera mycket omhuldad och polisen har väldigt lite befogenheter på grund av tidigare tragiska händelser. I oktober 1973 och maj 1992 förekom studentuppror som slogs ner hårt och brutalt av militär och polis med många dödsoffer som följd. Alla är rädda för att historien ska upprepa sig.

Jag hoppas det blir rätt tyst på min blogg en stund... för om det är tyst här är det lugnt i Thailand.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,