torsdag, september 11, 2008

Thailändsk villervalle-politik


Imorgon ska People Power Party (PPP) kungöra vem som blir ny premiärminister. Det kan, tro det eller ej, faktiskt bli Samak - han som lagade mat i TV-rutan och fälldes av grundlagsdomstolen härom dagen. Låter det konstigt, betänk då det faktum att partiet PPP har fällts i domstol för valfusk! Om partiet måste upplösas bestäms så småningom av högsta domstolen.

När man följer thailändsk politik måste man glömma sitt svenska sinne, saker och ting går inte till på samma sätt i Thailand. Att dömas för att ha brutit mot grundlagen där är inte lika hemskt som i Sverige. Det beror delvis på att dom byter grundlag lite då och då. Den dom har nu i Thailand kom till under utpressningsliknande former då militärregeringen sa; Säg ja till den nya konstitutionen, annars kan vi inte hålla allmänna val. Så då sade folk Ja - så de kunde bli av med militären.

Jag tror på fullaste allvar att den avsatte premiärministern kommer att återinsättas. Är det bra eller dåligt? Tjaaaa - det vet jag inte men med tanke på den allmänna röran så känns det logisk på nåt bakvänt sätt!
Om inte Samak kommer tillbaka, så kan det bli mannen på bilden, Somchai Wongsawat. Han är den vice premiärministern som blev premiärminister i och med Samaks dom. Vi får se imorgon då ett nytt kapitel i den politiska villervallan ska skrivas!

Uppdatering fredag 12 september: Det bidde inget - dom fick inte ihop det. 235 personer kunde rösta om den nya premiärministern, bara 141 dök upp. Det är nog ett sätt för att slippa få tillbaka Samak, så då tror jag att det blir mannen på bilden, men men - detta ÄR Thailand, men vet aldrig!. Korande av ny premiärminister är uppskjutet till onsdag.

Läs andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


14 kommentarer:

  1. Tack för info. Med vänliga hälsningar från Fredrik som skrev utan att skriva under på förra artikeln du skrev om Samak.

    SvaraRadera
  2. Hej anonym som blev Fredrik ;-) Bra du kommenterade sist så jag kom ihåg att blogga om utvecklingen.

    SvaraRadera
  3. Han Somchai "Wrong"savat kan det bli fel? ser trevlig ut han blir bra.
    Trevligare framtoning, mediavänlig, snygg slips, MP "hakki hälonen"

    SvaraRadera
  4. Här kan allting bli fel... Men visst är han snygg, han vinner snygg-tävlinge mot Samak med hästlängder ;-) Dom har inte lyckats få till nån premiärminister än,händelsevis så käbblar dom!

    SvaraRadera
  5. Demokraterna har nominerat sin kandidat. Vi får se om PPP kan parera det, knappast med Savat, kanske försöker de nominera Somchai istället, men övriga partier i regeringskoalitationen håller sej på avstånd från PPP, som håller på att bli paria i thailändsk politik.

    SvaraRadera
  6. Savat? Du menar Samak va? Han har hur som helst avgått nu, dom fick ge sig.

    Men om demokraterna lyckas få in en premiärminister har PAD lyckats genomföra en civilkupp, en demokrat borde inte kunna bli regeringsledare i detta läge. Men men det skulle inte förvåna mig.

    Det trista är att då låter Thailand Bangkoks mycket odemokratiska elit bestämma genom att använda våldsamma påtryckningsmedel... demokraterna har gett stora bidrag till den ickedemokratiska demokratirörelsen, de lyckas ju aldrig få regera genom att bli valda av folket. Och alla medel är tillåtna i krig och kärlek och detta är ett krig - ett krig om makt!

    Vad som än händer som hoppas jag att de inte får igenom en konstitutionsändring av rösträtten, men tyärr tror jag är det det som är målet med hela aktionen.

    SvaraRadera
  7. Demokraterna hade mycket god anslutning imorse och hade lyckats om det hade varit 235 ledamöter närvarande.... Ingen tror på att de var där för att rösta på Samak (tack för rättelsen) och de la ju ett eget förslag inför sittande parlament. Men tillräckligt många var frånvarande för att parlamentet inte skulle vara beslutsmässigt.
    Det är små marginaler i svängarna.

    SvaraRadera
  8. Oj-dom här sista inläggen är i den högre skolan nu är det bara att säga som gubben sa när han kom hem från mötet, när hustrun frågade vad pratade ni om på mötet: det vet jag inte, MEN MOT VAR JAG.

    SvaraRadera
  9. Hahaha - nu var du rolig P-Pelle! Egentligen tycker jag att du fångat thailändska politiska situationen på pricken! "det vet jag inte, MEN MOT VAR JAG."

    SvaraRadera
  10. Hej. Du var inne på min sida häromdagen och kunde tipsa om utflykter. Tar gärna din hjälp. Vi ska bo i Phuket. Bangtao Beach 2 veckor i mars. Tack!

    SvaraRadera
  11. Trevlig framtoning!!!

    Tycker ha ser ut som en "Hong Kong Mafioso":)

    SvaraRadera
  12. Ja, hierarkierna och familjerna har alltid haft en stark ställning i sydöstasien. Detta bygger på mångtusenåriga traditioner om hur det ska vara, även i Indien med deras kastsystem.
    Ca 3 miljarder människor lever i sådana samhällssystem med stark social skiktning. Och då menar jag bara södra och östra Asien.
    Men pampvälde finns egentligen överallt!

    SvaraRadera
  13. Fotavtryck; tycker du inte Hong Kong-mafiosos är trevliga?! ;-)

    Ja anonym, håller med!

    SvaraRadera