måndag, september 01, 2008

Lugnt i Bangkok


Den första dagen i september har hittills varit lugn i landet. Ingen blev mycket klokare av debatten i parlamentet igår, positionerna är låsta. PAD sitter där dom sitter och lämnar inte regeringbyggnaden. Det förekommer hot om nya aktioner, men just nu verkar dom upptagna med att barrikadera sig. Bland annat har dom placerat ut strömförande(!) taggtråd för att stoppa regeringsvänliga demonstranter att ta sig in.

Polisen har fått instruktioner om att inte använda mer våld än nöden kräver för att hålla schack på demonstranterna. Polisen bestrider skarpt uppgifterna om att de använt tårgas häromdagen. De kan visa att det inte är den sort de brukar använda samt att polisen själva skulle skyddat sig med gasmasker om de skulle använt gas. Spekulationer snurrar om att det är PAD själva som vill skapa underlag för att elda på folket mot de styrande. En kommission har tillsatts för att undersöka saken.

I Thailand är rätten att demonstrera mycket omhuldad och polisen har väldigt lite befogenheter på grund av tidigare tragiska händelser. I oktober 1973 och maj 1992 förekom studentuppror som slogs ner hårt och brutalt av militär och polis med många dödsoffer som följd. Alla är rädda för att historien ska upprepa sig.

Jag hoppas det blir rätt tyst på min blogg en stund... för om det är tyst här är det lugnt i Thailand.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Hopps det håller i sig. Lugnet alltså!

    SvaraRadera
  2. Vill bara tacka för din insats av "rapportering" från Thailand.
    Hoppas som du att det blir tyst på din blogg i alla fall om rapportering från stollerierna i Thailand.
    Danne

    SvaraRadera
  3. Lena c: då är vi två!

    Danne; nu är vi tre då! Tack för tacket! Fast tyst lär jag inte bli ;-) Men skulle vara kul att hinna skriva om trevliga och roliga saker!

    Idag är första dagen på en vecka jag inte anser att något hänt värt att rapportera om (än, är det väl säkrast att tillägga). Skööönt!

    SvaraRadera