torsdag, maj 31, 2007

Kaospolitikens land - Thailand

De två största partierna i Thailand har stått anklagade för valfusk i varierande former. Det handlar om den utsparkade premiärministern Taksins parti Thai Rak Thai (thailändare älskar thailändare) och Demokraterna.

Nu har konstitutions-domstolen sagt sitt. Deras beslut går ej att överklaga. Demokraterna frias från alla åtalspunkter och ingen avstängs från politiska aktiviteter. TRT fälldes - hela partistyrelse på 111 personer har försetts med politik-förbud i fem år, även Taksin själv. Även partiet TRT upplöstes av domstolen - det finns inte längre. Fem-årsavstängningen från politik irriterar mig. Den lag de bröt mot som resulterade i fem-årsavstängningen kom till efter kuppen men brottet skedde innan kuppen. Logiskt, njaa.

Vad detta betyder i verkligheten återstår att se. Taksin har på presskonferens sagt att han accepterar beslutet och ber sina supporters att hålla sig lugna.
Militären har högsta beredskap och förväntar sig demonstrationer och protester till förmån för det nu icke-existerande partiet Thai Rak Thai.

Man får vara glad att demokraterna friades - annars har thailändarna inte haft något att rösta på och militären skulle kunna fortsätta styra "för folkets bästa".

Läget i de södra delarna fortsätter vara obehagligt oroligt:
27 maj. I Hat Yai detonerade sex bomber på olika platser i staden i det närmaste simultant. Ett dödsoffer, tiotalet skadade.
28 maj. I Songkhla omkom fyra personer och närmare 30 personer skadades när en kraftig bomb exploderade på en marknad.
Idag 31 maj. En bil med soldater
attackeras i Narathiwat. Tre skadade. Klockan tio på kvällen dödades tio soldater i en bombattack i Yala. Några timmar tidigare besköts en marknad i Songkhla av okända personer - fem människor avled.

Det är rätt skönt att vara i lugna Sverige.

fredag, maj 25, 2007

Gummitrummor-extas

Nu är Ging lycklig, han har köpt nya Yamaha digitala trummor. Dessa gummitrummor ska vara ljudlösa, vilket är en sanning med modifikation. Han fick börja med att dämpa bastrumman som dunkade som attan. Hur som helst så har vi landat - i Sverige, för Sverige ;-)

I och med detta inlägg tar jag lite bloggar-semester, inläggen här hos Ging & Maleé kommer under sommar att bli mycket sporadiska. Lägger även ned nyhetsrapporteringen till förmån för vila. Jag hoppas att ni liksom ni får en vilsam, varm och mycket trevlig sommar. Vi hörs - när det finns något att berätta. De som är intresserade av thailändska nyheter, följ nyhetsrapporteringen på: The Nation och Bangkok Post.

torsdag, maj 24, 2007

Hemma igen

Resan hem gick bra, de vägde tack och lov inte vårt handbagage vid incheckningen - hade dom gjort det hade det gått sämre. Jag har diverse datorprylar och Ging bär bland annat med sig dubbelpedaler och cymbaler!

Efter några dagar i Stockholm var det dags att åka hem på riktigt, till Bollnäs. Där finns hela tjocka släkten - i och vårt fall stämmer det både bildligt och bokstavligt ;-) På bilden ser ni från vänster; syster Rose-Marie, hennes sambo Håkan och deras son Dennis, mamma Gunbritt och Ging som nästan ler runt. Han gillar Bollnäs och älskar min familj så det är inte att undra på att han ler.

Rose-Marie och Håkans äldste son Emil fattas på bilden, honom hann vi bara säga hej till innan han åkte tillbaka till Forshaga där han pluggar. Strax efter bilden togs högg vi alla in på Massaman-kyckling som Ging lagat till. Vi log minst lika stort efter middagen.

I Bollnäs var vi till skattekontoret och anmälde Ging som inflyttad till Sverige. Inom ett par-tre veckor har han ett svenskt personnummer och kan få id-kort och sånt. Sen ska väl våra byråkratiska förehavanden vara klara för ett tag - hoppas både jag och Ging!

tisdag, maj 15, 2007

Hemrese-feber

Nu är vi snart hemma i Sverige igen, det är bara lite packning kvar. När andra köper souvenirer och syr upp kläder packar Ging dubbelpedaler till trummor, kokosmjölk och fisksås.

Jag packar godis! Här kostar en förpackning tuggummin 10 baht, vilket är två kronor. Mjuka fruktkolor i påse kostar en krona. Så jag shoppar loss medans personalen på 7/11 håller på att fnittra på dig.

Hem, ljuva hem - nu vill vi båda till Sverige. Vi längtar efter tempererad temperatur, planering och fungerande telefoner och el.

Fallos-ilska i Rawai

På vägen som slingrar sig över kullen från Rawai till Nai Harn finns en ny, annorlunda turistattraktion.

Dessa speciella stolpar inramar en stor Spaanläggning med modernt gym som är så ny att den ännu inte öppnat. Lokalbefolkningen i Rawai tycker inte om utsmyckningen och har protesterat högljutt.

Ägarna påpekade att dom kommer från Indien och att dessa fallossymboler är vanligt förekommande i indisk religion. Det hjälpte inte, så nu har ägarna lovat att ändra stolparna en aning så man mer associerar till blommor än.. hmmm...tja...

Det finns redan ett antal nya namn på vägen som går förbi Spaanläggningen. En av de mer rumsrena är Dickroad.

måndag, maj 14, 2007

Väderspänning

Jag, Ging och A hade bestämt att vi skulle åka till en flytande restaurang norr om Phuket stad. Men när dessa moln seglade in på eftermiddagen var det bara att byta plan. Man brukar säga att regnet hänger i trädtopparna, men här hängde inte ovädret i topparna- det gick rakt genom palmerna! Molnbilden är tagen på gården, utan fototekniska förstärkningar. Det är en färgbild - även om det inte ser så ut!

Vi hamnade på vår standard-fest-restaurang i Rawai. Där intogs en trevlig och lång middag när regnet försvunnit norröver. Senare på kvällen överraskade Ging och A mig med en tårta.

Tårtan var väldigt thailändsk, det vill säga; SÖT! Dessutom var vi bara tre personer så det blev mycket kvar. Dagen efter gav jag en kvartett glada barn på en liten Isaankrog resten. Barnen fick nog en sockerchock - efter tårtintaget sprang dom runt och var så extremt uppspelta och högljudda att vi var tvungna att åka hem...

fredag, maj 11, 2007

En ljus idé

Som antytts(!) i föregående inlägg så har vi haft lite trubbel med både det ena och det andra vad gäller ledningar här i våra trakter.

Så, vad gör man är strömmen går? Man kan göra som Ging, pyssla lite. Här tillverkas en ficklampa av en avsomnad myggdödar-racket. Mycket fiffigt, och ficklampa har behövts i dessa avbrottstider. Det kan inte vara bra för alla apparater att strömmen kommer och går titt och tätt. Det är ett under att datorer och luftkonditioneringar fortsätter att fungera. Peppar, peppar, ta i trä!

Det senaste avbrottet på telefonlinan fixades på dagen en vecka efter att ett lastbil körde av en drös ledningar. Men ledningen som vi fick tillbaka brusade så kraftigt att det var omöjligt att komma ut på nätet. Ringde man lät det som om man stod mitt på en gata i Bangkok under rusningstrafiken!

Ging ringde och ringde till TOT som skulle komma, men linan brusade lika högt när vi åkte hem, ja vi är hemma nu! Så inlägget är skrivet 16/5 även om jag daterar det annorlunda för att få lite ordning på inläggen som väntar på att bli skrivna...

måndag, maj 07, 2007

Avskuren - IGEN!

Sa har ser det ut alltfor ofta i vart grannskap. Jag ljuger inte om jag sager att vi haft tjugotalet elavbrott den senaste veckan!

Telefonbolaget lovar att de ska fixas imorgon, men tror jag inte pa forran jag ar uppkopplad igen. Med tanke pa att det tog mer an en vecka nar de forra gangen lovade tva dagar sa kanske vi inte ses har forran vi ar tillbaka i Sverige! Till nasta sasong ska jag skaffa CAT, det enda bredbandsbolag som verkar funka.

Nu vill jag hem till fungerande el och telefoner, usch va detta ar trist! Ging vill ocksa till Sverige, men inte for att Internets skull.

torsdag, maj 03, 2007

Alltför hårdhänt uppfostran

Var till en byggarbetsplats där mina kompisar ska uppföra ett hus. Dom gräver en brunn för hand - inte kompisarna förstås, utan inhyrda brunnsgrävare. Det skulle vara tre personer där enligt A men bara två grävde - en satt bunden på en jordhög bredvid!

Jag gjorde stora ögon och hade väldigt svårt att inte ryta till. Vad i hela friden håller dom på med! Man kan inte binda folk!

Men jo, det kan dom visst det. I detta leende, vänliga land är man stundom extemt hårdhänta och, i mitt tycke, fullständigt empatilösa. Grabbstackarn satt där för att hans arbetskompisar tyckte att han var en lat jäkel som måste lära sig en läxa. Så dom band honom och så satt han där i skamvrån (på skamhögen?) under flera timmar på eftermiddagen - stackars pojke - för det är bara en ung grabb!

Oh va’ glad jag är att jag är uppvuxen i snälla Sverige!

tisdag, maj 01, 2007

Besök i massor

Efter regn kommer sol och efter långtråkiga dagar kommer bråda!
Igår kom glasmästare, fontänbyggare och byggbolag till Maleé Garden.
Alla behövde prata med oss om ditten och datten. Ging fick åka iväg och handla på stört åt dammbyggarna - kvar satt jag och skulle arbeta.

Men det var lite svårt att få någon arbetsro.
Det kom försäkringsagenter, presumtiva bilköpare och vänner som var i krokarna. Så fick jag en liten lucka - kom in i ett bra flyt när de återigen knackade på kontorsfönstet. Utanför stod fem glada grabbar från Happy Snapper i Khao Lak. Då ringde jag Ging - kom hem!

Ging kom med två undervattensspotlights till bygget och öl åt Khao Lak-vännerna. Sen satt dom och dividerade på altanen i timmar medans regnet skvalade utanför. De blev kvar länge, sen eftermiddag åkte de åter norrut mot Khao Lak.

Jag fick inte så mycket gjort igår, så jag jobbar lång dag idag - på arbetarens lediga dag. Första maj firas i Thailand ungefärligen på samma sätt som första maj firas hemma också. Dagen är röd även i den thailändska almanackan.