torsdag, maj 31, 2007

Kaospolitikens land - Thailand

De två största partierna i Thailand har stått anklagade för valfusk i varierande former. Det handlar om den utsparkade premiärministern Taksins parti Thai Rak Thai (thailändare älskar thailändare) och Demokraterna.

Nu har konstitutions-domstolen sagt sitt. Deras beslut går ej att överklaga. Demokraterna frias från alla åtalspunkter och ingen avstängs från politiska aktiviteter. TRT fälldes - hela partistyrelse på 111 personer har försetts med politik-förbud i fem år, även Taksin själv. Även partiet TRT upplöstes av domstolen - det finns inte längre. Fem-årsavstängningen från politik irriterar mig. Den lag de bröt mot som resulterade i fem-årsavstängningen kom till efter kuppen men brottet skedde innan kuppen. Logiskt, njaa.

Vad detta betyder i verkligheten återstår att se. Taksin har på presskonferens sagt att han accepterar beslutet och ber sina supporters att hålla sig lugna.
Militären har högsta beredskap och förväntar sig demonstrationer och protester till förmån för det nu icke-existerande partiet Thai Rak Thai.

Man får vara glad att demokraterna friades - annars har thailändarna inte haft något att rösta på och militären skulle kunna fortsätta styra "för folkets bästa".

Läget i de södra delarna fortsätter vara obehagligt oroligt:
27 maj. I Hat Yai detonerade sex bomber på olika platser i staden i det närmaste simultant. Ett dödsoffer, tiotalet skadade.
28 maj. I Songkhla omkom fyra personer och närmare 30 personer skadades när en kraftig bomb exploderade på en marknad.
Idag 31 maj. En bil med soldater
attackeras i Narathiwat. Tre skadade. Klockan tio på kvällen dödades tio soldater i en bombattack i Yala. Några timmar tidigare besköts en marknad i Songkhla av okända personer - fem människor avled.

Det är rätt skönt att vara i lugna Sverige.

2 kommentarer:

  1. Undrar över detta med lagen som du säger, det är definitivt ett demokrati problem om det stämmer. Fast sådana har ju Thailand så många av de ibland försvinner i mängden.Ett stort allvarligt demokratiproblem var ju Thaksin själv, större än juntan, vet ej?
    Det får framtiden utvisa.

    Till ärendet,femårsavstängningar för politiker har tillämpats sedan 1997s författning är det inte så?
    Thaksin riskerade ju redan i första valet att bli en lam anka i fem år fast den gången friades han.
    Är det specifikt i hur man definerar termen valfusk som du är inne på eller vad?

    Jag tycker nog på det stora hela att det var den bästa lösning som domstolen kunde komma fram till

    Från Fotavtryck i asien genom mig (Malee) pga publiceringsproblem

    SvaraRadera
  2. Sorry, uttryckte mig oklart. Femårs-avstängningen som funnits sedan 1997 kunde genomföras med hjälp av en lag som tillkom efter kuppen.

    De dömdes alltså för ett brott som inte var ett brott förrän efteråt. Men som du säger, jag tror också att detta var den bästa lösningen för landet även om jag ändå inte tycker att de hade rätt att upplösa partiet.

    SvaraRadera