torsdag, april 29, 2010

Händer det som händer?

Igår, i samband med sammandrabbningen publicerades detta: en motorcyklist stoppades av polisen vid Don Muang. De fann 63 patroner till M-79 granatgevär samt en polismans legitimationshandlingar. Föraren kunde inte gripas då han sprang iväg.
Senare lät det så här:
Säkerhetsstyrkorna försökte arrestera en misstänkt man på motorcykel. Han körde mot de röda men vände när han såg avspärrningen. Motorcyklisten speedade iväg men slängde den plastsäck han hade med sig. I denna säck fann de 62 patroner till granatgevär.
(Tillägg kl 19.40 till ovanstående stycke: Men herregud - är historien sann?!! De har arresterat polismannen som händelsevis lämnade id-kortet. Och han har erkänt att han sålt granater! Kan inte annat än skratta - det är inte klokt - vilken klumpeduns till vapenförsäljare)
Med tanke på att en patron försvann mellan version ett och två, detta skämt har cirkulerat ett tag: Skylt inne i demonstrationsområdet: Militärgevär till salu. Aldrig använda, bara tappade en gång.
På kvällen när den ansvarige för säkerhetsstyrkornas insats hade presskonferens sade han att "man avbröt ytterligare insatser då det fanns risk att många vapen var i cirkulation". Eftersom man hittade så många granatpatroner alltså. Är detta den (bort)förklaring till varför den förväntade rensningen av Ratchaprasong inte blev av? Han säger att "man avbröt ytterligare insatser". I så fall kanske ovanstående historier är lika mycket till för regeringen som för oss andra... Båda varianterna är i mina öron lika osannolika som de stulna, sedan förskingrade, sedan återfunna vapnen.

Inte ett ord har sagt från de styrandes sida om att den stackars soldatens med all största säkerhet skjutits av sin egen sida. Däremot har dom blockerat videon på YouTube där man kunde se varifrån skottet kom.
I Chiang Mai var röda demonstranter inne i stadshuset igår. Dom verkar i stort sett promenerat in utan problem. Dom promenerade ut igen lite senare. I Chantaburi blockerade 80 fruar och barn till poliser som kommenderats till Bangkok polisstationen för att stoppa transporten av deras makar till farligheterna i huvudstaden. Deras påtryckningsmedel var gråt och en enkel röd ros. Tyvärr tror jag inte dom fick behålla sina män hemma men är inte säker.

Idag ska de gula vandra iväg med sin petition för att kräva att regering och militär tar sitt ansvar och får bort demonstranterna från Bangkoks centrum. Vill du läsa mer om militären, problem och konspiraitioner, kolla detta intresanta blogginlägg på New Mandala (på engelska).

Uppdatering kl 11.30: De röda har (eller ska senare, inte säker) avlämnat en petition till EU där dom bl.a. ber om hjälp med att övervaka demonstrationerna. Det rapporteras vara rätt tomt med folk inne vid demonstrationsområdet (bild från kl 12.05), inte heller speciellt många militärer ute. De gula har överlämnat sin skrivelse till regeringen och militären. De gula pratar mer om Thaksin än vad dom röda gör numer. Båda sidor hatar och skäller högljutt - dom bara hatar olika personer. New York Times har varit norrut och kollat läget bland gräsrötterna. Bland bloggare, twittrare och på forum växer kritiken mot traditionell media för okritisk journalism och den ökande censuren (apropå det så har ännu fler nätsidor blockerats nu... bläää). För sjuttielfte gången uppges Thaksin vara död och nu ryktas det att även att general Prem är död. Själv undrar jag mest varifrån alla dessa granater kommer. The Economist har en intressant artikel som förmodligen vi i Thailand inte kommer komma åt speciellt länge pga vissa ingredienser.

På turistfronten kan meddelas att turistvisum till Thailand kommer vara gratis fram till och med 31 mars 2011. Den planerade provkörningen av Skytrain-tåget till och från flygplatsen är uppskjuten pga oroligheterna (dom skulle börjat imorgon).

Kl 21.40: För en timme sedan stod ett par poliser och småpratade glatt med Payap. Han är efterlyst men att arrestera folk verkar inte vara på modet. Sedan gjorde ett hundratal röda besök på Chulalongkorns sjukhus, anförda av den efterlyste Payap. De tänkte leta efter gömda soldater. Ingen försökte stoppa dom förutom sjukhusdirektören. Han lyckades övertyga gruppen om att inte alla kunde komma in. En liten grupp var sedan in och letade. Ryktet säger att de hittade två förmodade
soldater som fördes till scenområdet - de släpptes nyss då de kom på att de var byggjobbare! (Kan detta verkligen stämma? I så fall är det cirkus i kvadrat) Vinden kan vända, för nu har tydligen poliser konfronterat demonstranterna utanför sjukhuset alldeles nyss. Tillägg fredag kl 10: Nu lovar de röda att lämna sjukhuset ifred, Weng bett om ursäkt från scenen för Payaps tilltag. Och patienter måste flyttas - skäms! Ryktet om tillfångatagna soldater/byggjobbare verkar är sant påstår BKK Post.

Fortsättning torsdag
Kl 21.40:Skottlossning utbröt vid Henry Dunant Road (parallellgata till Ratchaprasong) för en stund sedan, vet inte så mycket mer. Nyhetskanalen TNN uppger att minst en röd är skadad.

7 kommentarer:

  1. Vad är det för mer sidor som är låsta nu mot tidigare? Har du exempel. Tack för bra rapportering. "Letter"

    SvaraRadera
  2. Att de röda har skrivit till EU och bett om hjälp är helt otroligt. De vill att EU kommer och tar bort regeringen......zzzzz

    SvaraRadera
  3. Maskinöversättning av den thailändska sidan du länkade till:

    http://korturl.se/gels

    ...LOL.

    SvaraRadera
  4. Det känns hela tiden som lugnet före stormen......... I svenska tidningar idag på morgonen: REGERINGEN FÖRBEREDER FÖR KRIG!
    Har just lugnat min reskamrat...

    SvaraRadera
  5. Letter, bland annat en massa FaeBook-sidor. FACT, Freedom Against Censorship Thailand, påstår att det nu är ca 65 000 sajter blockerade!

    Susanna, visst känns det lite sådär att dra in EU. Om de kontaktat ASEAN-ledamöter hade jag bättre förstått tankegångarna.

    Lasse, det var precis den jag läst och sedan inte vågat mig på att gissa hur det gick. Tycker "flowers red shrimp." är underbart för rosor ;-)

    Marie-Anne, säg åt kamraten att ta det helt lugnt. Om det skulle utbryta demonstrations-bråk i Ban Sayoarn ska jag åka och köpa en hatt - så jag kan äta upp den!

    SvaraRadera
  6. Jag var i Laos för några veckor sedan och sökte visum men då var det inte gratis, har det börjat nu?

    SvaraRadera
  7. Tack för all bra info och välkomna hem igen. Vad jag förstår har ni haft det riktigt bra och trevligt. Har saknat ditt bloggande!

    SvaraRadera