måndag, mars 08, 2010

Explosiva nyheter

Härom dagen meddelade militären att 6 000 automatvapen, handgranater och ammunition stulits från en militäranläggning i Phatthalung, ingengörsregementet 401. Nyheten kommer några dagar innan de röda ska ut på sin jättedemonstration.

H
ur är det möjligt att stjäla sådana enorma mängder vapen från en militäranläggning i den söndriga, djupa södern?
Där separatiströrelsen frodas och bomber exploderar var dag, borde säkerheten ligga på topp. Varför har över huvud taget ett ingenjörsregemente sådana mängder vapen? Ska dom inte bygga vägar? (Rättelse av mig själv. Jag blandat ihop orterna, tänkte på Pattani - Phatthalung ligger inte längst söderut. Sorry men vapenförråd borde iaf vara välbevakade)

Med tanke på var stölden ägde rum borde de flesta spekulationer handla om separatiströrelsen i söder, men det är en guldgruva för konspirationsteoretiker som föredrar att funderar över "de röda": Håller
de på bli militanta? Är det militären som försöker skapa läge för kupp? Har dessa vapen verkligen stulits nu eller vill man skapa misstro mot de röda? Är det regeringen som vill att vapnen vara stulna så de kan införa akutlagen ISA, som påminner om undantagstillstånd, under de rödas protestaktioner? (Tillägg kl 15.30, ISA genomfört, akutlagar råder mellan 11 - 23 mars i Bangkok) Vad som är sant vet bara de som någonstans har en hel lada full av vapen - om nu någon har det.

I Bangkok är säkerheten skärpt, inte bara på grund av stölden, utan även med anledning av den röda marschen. 12 -14 mars ska det protesteras i staden - den 14 mars är den stora protest-dagen. Det kommer bli trafikproblem, om det blir andra problem vet vi inte än. De röda påstår att det ska komma en miljon deltagare, men det tvivlar jag starkt på. Det blir förmodligen många, men en miljon låter för mycket.
De röda vill ha till stånd ett nyval - det är därför de demonstrerar. De kallar protesten "de rödas
krig mot eliten" - med eliten menas de rika och mäktiga i landet. Mången har stångat sin panna blodig mot etablissemanget och krossats av de stora och mäktiga. Sen har det faktiskt varit en militärkupp, och den sittande regeringen är inte folkvald.
Bilden är från the Nation och visar en arresterad Major General (vet ej vad det är för grad på svenska) som kallas Seh Daeng. Han anklagas för uppvigling på de rödas sida.


Tillägg TISDAG 9 mars; nu säger militären att stölden inte är ett inbrott utan förskingring och att det pågått länge men brottslingarna har försökt fått det att se ut som stöld. (Ett vapenlager kanske borde inventeras med korta och jämna mellanrum) General Anupong Paochinda tror att vissa "röda, militära element" ligger bakom det hela, då det troligen är ett insiderjobb. (Nämen det hade jag aaaaldrig kunnat gissa). Mao ligger kanske mannen på bilden kanske ännu mer pyrt till - trots att han nu är släppt mot borgen

9 kommentarer:

  1. Åh, det var skönt att du tog hand om nyheterna man är ju helt matt finns ju inte mycket att se fram emot heller...
    Ha det gott i värmen/S

    SvaraRadera
  2. Susanna, tvivlar på att du "slipper" om mina onda aningar blir till verklighet. Nästa helg kommer bli tuff för alla inblandade. Jag hoppas bara att det blir lite svalare, heta käsnlor och het temperatur kan vara ödesdiger kombination.

    SvaraRadera
  3. Hej Britt-Marie,

    - Ja, ”stölden” verkar vara lite väl osannolik i mina ögon, men å andra sidan är ju det sannolika i Thailand inte riktigt vad vi svenskar är vana vid.

    Det är nästan så att man skulle kunna tro att det hela är en iscensatt ploj för att vissa höjdare och arme-generaler ska kunna ”demonisera” de röda så till den milda grad att militärens närvaro på Bangkoks gator blir försvarbar, och att vissa politiska motståndare bör hållas inlåsta med hjälp av speciella säkerhetslagar.

    http://www.nationmultimedia.com/home/Govt-may-impose-security-law-to-deal-with-anti-gov-30124196.html

    SvaraRadera
  4. Siam, jag är inne på samma teori.

    Jag tror det är ett farligt högt spel, jag tror att de röda snart blir oreglerbara pga desperation. Vad de än gör så vänds det mot dom, vad de än gör så står de maktlösa. Vad de än säger citeras det som om det bara handlar om Thaksin.

    Lägg därtill hettan - jag är oroligare för denna demonstration och vad som kommer i dess kölvatten än vad jag varit på länge!

    SvaraRadera
  5. Usch, det låter inget bra det du rapporterar. Jag hoppas det lugnar ner sig. Var rädda om er, kram

    SvaraRadera
  6. Det här låter inte alls bra! Hoppas att det inte blir så illa som du befarar.

    SvaraRadera
  7. Vi landar den 14 mars kl 05.00 på morgonen och hoppas vi hinner ut från Bangkok innan det eventuellt bryter loss oroligheter som vi kommer i vägen för....Tacksam för vidare rapporter.

    SvaraRadera
  8. Annika, åk vidare direkt. Det är rätt troligt att det kommer bli trafikstockningar den 14e.

    SvaraRadera
  9. Ja det blir full fart ut från Bangkok och ner till byn som vanligt om jag känner vår chauför rätt.

    SvaraRadera