måndag, april 26, 2010

De gula är tillbaka på banan i Bangkok

PAD, Thailands gula garde har haft presskonferens. Detta är kontentan: Dom tänker inte demonstrera, de tänker istället distribuera listor på företag med röda kontakter så att folk ska bojkotta dom samt en VCD (ungefär som DVD) där dom förklarar den påstådda röda konspirationen för att störta kungahuset.

Klockan 10 på torsdag ska de gula samlas vid 11 Infanteri Regementet för att kräva att armén tar tar tag i problemet och skrider till handling. De anser att det är deras plikt att pressa regeringen och militären till aktion mot de röda demonstranterna. Om dom inte gör det och de styrande vägrar ta ansvar (läs: ta i med hårdhandskarna) kommer det bli inbördeskrig i landet säger de gula.
Chamlong, PAD-ledaren, en f.d militär var mycket kritisk och mycket hård: Som soldat så anser jag att militärens uppförande är det vekaste jag någonsin sett. Här behövs Martial law (hårdare undantagstillstånd). Thailand har misslyckats.Vi har varken fungerande regering, polis eller militär!
Srimuang Chamlong (mannen på bilden) är en hårding som bland annat påstås varit involverad på militärens sida vid massakern vid Thammasat Universitetet 1976. 2008 gjorde militären lika lite men då var det bra tyckte Chamlong, då demonstrerade hans sida, de gula. Chamlong tyckte till och med att det var polisens jobb att skydda demonstranterna mot de röda, trots att de gula ockuperade regeringsbyggnaden.
Sondhi Limthongkul var inte med på presskonferensen. Den gule förkämpen med kontakter i den högsta societeten var från början bästis med Thaksin och kallade honom "den bäste premiärminister Thailand haft". Numer tycker han tvärtom och är partiledare för de gula partiet New Politics party.

På Phuket har det brunnit uppe på Cape Promthep! Bara bland träd och växter, ej några hus. Det är tydligen väldigt svart och sotigt däruppe. Branden förvånar inte, det var snustorrt sist vi var upp. En annan sak; detta inlägg hade postats för lääääääänge sedan om inte vårt Internet hade fått sirapshicka idag!

4 kommentarer:

  1. Tack igen för alla inlägg, läser med intresse då vi skall ner om snart en månad.

    SvaraRadera
  2. Men hallå och hej Lotta; Det var den snabbaste kommentar jag någonsin fått. Inläget hann knappt publiceras! Ha så trevligt och kom ihåg att det politiska stöket inte påverkar turistområden över huvud taget.

    SvaraRadera
  3. Lugn före storm just nu eller......? Bara alla håller sig ifrån flygplatsen en vecka till - nu är jag en stor egoist.....Hoppas verkligen att allt mummel om inbördeskrig är fel, men det känns oroligt.

    SvaraRadera
  4. Marie-Anne, du kommer nog ner ska du se. Flygplatsen tror jag absolut kommer förskonas från demonstrationer - men osvuret är bäst!

    Ser ingen ljusning i konflikten, men här i söder märker ser vi bara bråk på TV.

    SvaraRadera