måndag, april 26, 2010

Allt blockeras, utom rykten

Blockering av TV- och radiosignaler är populärt i Thailand. Igår när premiärministern och ÖB talade på TV slocknade rutan och många trodde att nu är det kört, vi har kupp igen. Men efter fem minuter återupptogs sändningen. Senare meddelades att någon medvetet hackat TV-signalen för kanal 11.

Idag är alla röda sändningar blockerade, till och med den man kunde fiffla sig till med hjälp av spelare i datorn (tack för tipset herr L). Detta gör att nätet surrar av rykten om insatser mot demonstranterna för att få bort dom från centrala Bangkok. Ryktet har på förmiddagen ökat i styrka då det cirkulerar uppgifter om fler poliser och militärer i området. Vad som talar emot ryktet om insats mot de röda är att några domare som ska tillträda sina tjänster i Högsta Domstolen givits audiens hos kung Bhumibhol senare idag. Det kan eventuellt betyda att han ska hålla tal för första gången sedan demonstrationerna startade 12 mars.
Ryktet om att Thaksin är död har snurrat extra starkt de senaste dagarna. Thaksin själv förnekar envist att han är död. Och idag står stjärnorna i samma position som dagen då Ayutthaya föll och burmeserna brände ner den forna huvudstaden...

I går natt attackerades
Barnharns hus både med granater och gevärseld. Sex personer skadades. Imorse hittade dom en hemmagjord bomb utanför Chulalongkorns sjukhus som desarmerades. På sina håll i landet har de röda blockerat polis och militär från att förflytta sig mot Bangkok. Om demonstranterna vill någonstans så tar dom sig genom avspärrningar hur lätt som helst, när ordningsmakten ska gå någonstans verkar dom stoppas betydligt enklare. Folk skojar om "den växande" röran: vattenmelonsoldater och tomat-poliser.

Den stora nyheten är dock att dom röda är inte längre röda - dom bytte om! Ledarna strippade på scenen igår och demonstranterna följde efter. Nu finns inget enhetligt rött och man kan inte direkt avgöra vem som tillhör vilken sida på grund av klädseln. I bildspelet ser du va’ multifärgat färggranna dom röda är nu - lite förvirrande för alla inblandade. Nu kan de röda infiltrera de multifärgade hur lätt som helst, samma gäller det motsatta. Polisen kanske borde byta om till blommiga shorts och militären till ledig strandstil... sen kan alla spionera på alla.

Nåt helt annat: Alla änglar har inte vingar. De stackars svenskar som sitter fast vid flygplatsen pga vulkanaskan piggades upp med bullar och saft av bloggarkompisen Annika och prästkompisen Lovisa igår.




11 kommentarer:

  1. Om Kungen talar så börjar jag nog gråta av glädje. Bästa som har hänt sedan tarmvredet slutade värka/Kram S

    SvaraRadera
  2. mmmm - men det bidde inte mycket med det. Kör med choklad (lakrits) och vin för glädje istället...

    SvaraRadera
  3. Trist att höra hur cencuren tilltar.
    Det är det värsta svaghetstecknet en ledare kan visa: att inte våga ta en öppen debatt där även grupper med andra åsikter för framföra dessa på lika villkor.
    Frågan är om man verkligen lärde ut sådana metoder i Oxford...
    Fint att ni verkar haft en bra semester förresten!

    //Lasse (aka "Herr L")

    SvaraRadera
  4. Lasse; håller med, censur är inte bra. Abhisit gick nog någon specialutbildning i smyg i Oxford...

    Inte heller idag kan man se röd tv, inte ens på ditt smarta sätt :-(

    Mycket bra semester var det Herr L!

    SvaraRadera
  5. Vilken censur? Jag bor i Pattaya och här kan man följa rödskjortornas TV-kanal.
    Å andra sidan skulle jag inte heller kalla det censur OM en TV-kanal uppviglar människor och blir avstängda (märk väl att jag INTE sa att det har hänt....eller inte hänt....)

    SvaraRadera
  6. Fascinerande Anonym! Så dom blockerade inte den röda kanalen i Pattaya i måndags? Här har dom just bytt metod - kabelTV (åtminstone 2 av företagen) har helt sonika plockat bort den röda kanalen. Nu kan nog dom som har kanalen åter se den, blockeringarna kommer och går.

    Att den röda kanalen disinformerat är det väl ingen tvekan om, men den gula kanalen med sin helvinklade information rullar på..

    Nätet måste väl vara lika censurerat hos er? Det är fler än 50 000 sidor blockerade nu (enligt oberoende jounalistkällor som "reportrar utan gränser") .Det är allt från rent röda sajter till sajter vars ägare sympatiserar med de röda och vissa youtube-klipp och en del som jag inte riktigt fattar varför.

    Många organisationer, inhemska och utländska, har kritiserat regeringen för den minskande pressfriheten. Allt från journalistförbund till Amnesty.

    SvaraRadera
  7. Förresten... det är hit man kommer alltför ofta numer: w3.mict.go.th

    Kollade om dom öppnat http://www.asiasentinel.com/ en nyhetssajt som inte är bunden til kulör men blockerats pga en serie reportage av den politiska situationen i landet. Och nej, den är fortfarande låst.

    SvaraRadera
  8. Nåja...det mesta på internet som blockeras är vissa pornografiska sajter och sajter där man skriver om kungafamiljen. Om detta kan man tycka vad man vill, men vi kan väl iaf vara överens om att det finns mycket skräp på internet som definitivt missbrukar yttrandefriheten.
    Själv har jag läst flera rapporter (bl a en från EU) som snarare menar att Thailands pressfrihet är större nu än när Thaksin var premiärminister. Den här regeringen är inte heller lika benägen att dagligen polisanmäla kontrahenter för förtal, något som Thaksin fortfarande ägnar sig åt. Inför sådana hot, tror jag, är det många som själv-censurerar sig. Något som i längden kan bli riktigt farligt!
    De rödas TV-kanal visas fortsatt här i Pattaya. Ingen blockering här.

    SvaraRadera
  9. MICT (Thai Ministry of Information and Communications Technology) själv redovisar siffror på blockeringar: Juli 2009 är 11,000 sidor stoppade av nationella säkerhetsskäl (rojalism och rödskjortor). 5,872 sidor stoppade av sociala och kulturella skäl (porr) och 72 sidor stoppade av skäl som härrör till ekonomi.

    Jag är jätteintresserad av om EU tycker pressens frihets förbättrats, snälla skicka länk till den rapporten.

    Pressfrihet rankas annars varje år officiellt av "Reporters without borders". Ju högre siffra desto bättre. Detta är Thailands rankning:

    2002: plats 66
    2003: plats 82
    2004: plats 59
    2005: plats 107
    2006: plats 122
    2007: plats 135
    2008: plats 124
    2009: plats 130

    Sedan orolighetena startade har MICT i blockerat 300 - 500 nya sidor varje dag enligt pressfrihets-förespråkare. MICT har begärt 50 milj baht inför nästa år - för att övervaka media och Internet.

    Nya blockeringar senaste dygnet: Dödsskjutningen igår fångades på video som visar att skottet förmodligen kom från den egna sidan. Den videon hann vara på nätet i en timme innan den blockerades. FaceBooksidor började blockeras igår.

    Att Thaksin var en despot som censurerade hejvilt kan vi vara överens om. Men censuren har tyvärr ökat, något jag absolut inte trodde skulle ske. Jag trodde i min enfald att det skulle bli bättre när demokraterna tog över.

    SvaraRadera
  10. Ooops... Jag skrev: "5,872 sidor stoppade av sociala och kulturella skäl (porr)" Det ska vara porr och spelsajter.

    SvaraRadera
  11. Nu har Freedom House släppt sina siffror för 2009. Thailand ligger på 122 plats, samma ranking som Nepal(!)

    Citat: "since the 2006 coup internet censorship has increasingly been used against potentially disruptive political messages and sites that are considered a threat to national security"

    SvaraRadera