onsdag, april 28, 2010

Onsdag 28 april - tufft läge för de röda

Efter sammandrabbningar vid Don Muang (se förra inlägget) vänds uppmärksamheten mot Bangkoks centrala delar. Vattentruckar, militärer och poliser rullar in på gatorna. Är sista striden här för de röda i Ratcharprasong eller visar de styrande bara musklerna för att skrämmas?

Från sammandrabbningen vid Don Muang rapporteras ca 20 personer skadade, både röda och militärer. En del av de röda uppges vara skottskadade av skarpa skott - ej gummikulor. CNN påstår också att militären sköt skarpt, någon officiell bekräftelse på det finns inte än.

Kl 16.10: Även BBC rapporterar att militären använde skarp ammunition förutom gummikulor (förmodligen har de samma källa, Reuters). De båda nyhetskanalerna uppger även att en soldat avlidit av skottskador i huvudet, skjuten av en polis av misstag! Om detta är sant eller om historien är en anka återstår att se. Der röda har tydligen spärrat av korsningen
Witthayu och Ploen Chit. De har även ökat säkerheten och stoppat biltrafik vid demonstrationsområdet. Något har exploderat vid Sala Daeng
.

Kl 16.45: Denna uppdatering görs med hjälp av en sk proxyserver då jag inte kan nå Blogger. Allmänna nätproblem eller blockering? Gissar på helt vanlig överbelastning. En eller två explosioner samt skottlossning har hörts vid Sala Daeng (Silom Road). Flera personer har rapporterat detta men då läget är så spänt som det är kan en baktändning på en bil tolkas som bomb. Journalister varnar nu varandra från att röra sig i Silom samt Ratchaprasong, de flesta tror något är i görningen. Det regnar rejält och det finns mycket trupper i rörelse. OM dom planerar göra en insats kan det bli värre pga regnet eftersom man inte kan använda tårgas i regnväder. Det finns folk kvar uppe vid Don Muang så påstår att det finns fler skadade röda, men att militären vägrar släppa in ambulanser. Blir det ovanligt tyst här på bloggen så har nätet lagt av totalt...

Kl 18.30: Det har varit stora trafikstockningar i centrala Bangkok, och rapporter flöt in gjorde gällande att militären stängt av gator runt Ratchaprasong. Nu börjar spänningen avta och alla som var säkra på att militären skulle gå vid demonstranternas centrum i kväll börjar tveka om det verkligen blir så. Men det är fortfarande mycket militärer och poliser i farten. Vid Don Muang har militären backat och demonstranterna är på väg tillbaka till centrum. Han som påstods vara arresterad syntes nyss mumsande på äppelpaj på MacDonalds. Aktuell siffra från drabbningen, 18 personer skadade och ett dödsfall. Alla raporterar om den stackars soldatens öde som ett misstag i de egna leden utom gul TV som påstår att röd demonstrant sköt honom. Röd TV, gul TV - båda friserar sanningen som dom har lust.

Kl 19.00: Ryktena om Crackdown (militär och polisiär insats för att få bort demonstranterna) har återigen tagit fart. Någon har läckt att det kommer ske ikväll. Om läckan talar sanningen vet vi inte men runt om demonstrationsområdet bygger folk skydd för fönster m.m.

Kl 20.00: Blogger har vaknat, äntligen kan jag skriva utan att krångla runt! Läget är lugnt (nåja). De haffade en soldat från The Queens Guard som beväpnad smög runt demonstrationsområdet. Han visades upp på presskonferens som en lönnmördare utskickad att ta kål på röda ledare. Var den grabben är nu vet jag inte. Den stackars killen som sköts idag hade bara två dagar kvar som soldat innan han skulle fått åka hem, så sorgligt! När dom hade vägspärr uppe vid Don Muang idag stoppades en motorcyklist som visade sig ha 63 st M-79 granater med sig!. Är granater så små att man kan ha 63 st på en mc? Föraren smet (hur? orkade inte polisen springa efter honom?)





10 kommentarer:

  1. Har oroligheterna spridit sig ut i landet nu? Det finns uppgifter om att idag onsdag var den dagen då upptakter planerats på flera håll, är det så eller?

    SvaraRadera
  2. Hej Katarina! Nej det känner jag inte till.

    Hur är det på Filippinerna nu?

    SvaraRadera
  3. Kom just därifrån. Avspärrningarna borta däremot var det fullt med militär på Asok vid Sukhumvit.....

    SvaraRadera
  4. P.S Nu regnar det för fullt ute/Kram

    SvaraRadera
  5. Här på Filippinerna är läget lugnt. Vi har val här den 10 maj och inför och kring valdagen brukar det vara lite oroligt på sina platser.

    Samtidigt som rättegången inte har påbörjats i samband med morden i november, massakern där 46 personer bragts om deras liv, i samband med att de skulle anmäla sig till valet som kandidater. Vi hoppas på ett lugnt val, såklart!

    Vi själva kommer att befinna oss utomlands i samband med valet.

    Tanken var först att resa till Bangkok och hälsa på våra vänner som är thailändare och släktingar till kunga familjen. Men de har själva lämnat sin bostad i BKK och begett sig till annan ort.

    Så det får bli Mikronesien istället!

    SvaraRadera
  6. Hallå!

    Bra info....

    Jag reser till Bangkok 31 maj, om 5 veckor. Skulle ha tagit buss ner till södra Thailand, men lär bli flyg?! Om inte Sverige avråder att resa till hela Thailand så som England gjort.

    Planen är sedan att jag ska tillbaka till Bangkok dom tre sista dagarna, alltså om 8 veckor.

    Måtte detta ha lugnat ner sig då =/

    SvaraRadera
  7. Hej Ging & Malee! Tack för den nyttiga informationen om utvecklingen av situationen i och runt Bangkok. Jag flyger från Stockholm till BKK på söndag, 2 maj, landar på måndag morgon. Planen är att snabbt ta sig vidare till Korat, Nakhon Ratchasima. Det är väl ett fäste för de röda? Vad tror ni om en sådan resa med buss? Jag har hört at det varit trafikkaos på vägen mot Korat, i samband med att demonstranter åkt uppåt landet. Som alternativ kan jag åka till släktingar i Chonburi. Vilket alternativ verkar säkrast i dagsläget? Någon som har en uppfattning? Mvh Björn

    SvaraRadera
  8. Antingen flyger du direkt från Suvarnabhumi eller också tar du tåget? Mvh /S

    SvaraRadera
  9. Tack Susanna! Jag ska kolla flyget. Mvh Björn

    SvaraRadera
  10. Haha - kolla här, Susanna hjälpbloggar! Tack, och hej på dig Björn.

    Mette, överallt förutom vid demonstranterna är det lugnt - fast jag skulle flyga iaf, bussresan har jag gjort en gång aldrig mer. Låååång och flygbiljetter är billiga.

    SvaraRadera