onsdag, april 28, 2010

Rundgång i Bangkok

Idag ska de röda ut och protestera på gatorna igen. Rutten går via Wireless Road mot Petchburi om jag fattade rätt. Uppgifterna går isär, det märks nog vilken väg dom tar...Fyller på vart efter något händer under bilder. Jag slutar rapportera i detta inlägg kl 15.00, för mycket, för långt. Fortsättningen finns här.

"The Centre for the Resolution of Emergency Situations - CRE" heter organisationen som är menad att upprätthålla ordningen i Bangkok. Nu har dom "åtgärder att ta till för att stoppa dylika aktioner" säger Suthep som basar över CRE. Han hotar de som visar ovilja att utföra order med förflyttning. Ursäkta min cynism men med tanke på vad vi tidigare sett undrar jag om det blir några kvar. Men de kanske hårdnar till idag: de har precis satt upp sex kontrollstationer runt Ratcharprasong för att stoppa demonstranterna och det strömmar in militär i staden.

Chavalit i Puea Thai Party (rött parti) har kallats som vittne i konspirations-anklagelserna. Även utredningen av denna röra styr Suthep. Chavalit gick igår på offensiven och förnekade all kännedom om den påstådda konspirationen, åsså skällde han rejält på regeringen. UDDs ledare (de röda) ska stämma bl.a. Abhisit för anti-rojalist-anklagelserna. Igår arresterades 11 röda för att satt upp vägblockeringar. De har dömts till 15 dagar i buren.


Militären Seh Daeng, som är avstängd från den thailändska armén, står i full militäruniform vid barrikaderna och säger att han ska leda de rödas försvar när kravallpolisen kommer för att försöka få bort dom. Han berättar om taktiken att försvara sig med stenar och bambupålar. Hur man byggt barrikaderna med inspireration från Rama I och att man tänker använda fyrverkerier mot helikoptrar. "
Det är min uppgift i livet att skriva en sida i historieböckerna" säger Seh Daeng. Det är den kontroversiella armémannen som ses på bilden jag lånat från Bangkok Post.


Kl 13.45: Militärer och röda demonstranter drabbar just nu samman nära gamla flygplatsen Don Muang. Folk på plats rapporterar: Undvik för guds skull Vibhavadi nära Don Muang, tårgas, skottlossning och slagsmål!

Kl 14.15: Den röde ledaren Jatuporn (som är kvar i centrum) uppmanar alla röda att vända tillbaka och det verkar hörsammats. Han menar att de redan visat att de inte behandlas lika som den multifärgade gruppen och de ska inte riskera livet. Sammandrabbningen vid Don Muang är kanske över - det verkar vara oordning i leden. Ledaren har åkt tillbaka men det verkar som om en del är kvar. Sorry om det är mycket kanske och verkar - men det är så nu...

Kl 14.30: Nu kommer uppgifter om att de röda slåss som galningar vid Don Muang. De har ockuperat en bensinstation då de hamnade i "smörgåsläge" inklämda mellan polis och militär och inte kunde ta sig söderut mot city. Vattentruckar och militär på väg. Don Muang Tollway har stängts av för trafik både söderut och norrut
. Vill dom gå in och rensa Ratcharprasong så är det läge nu. Inte så många demonstranter på plats i centrum och många fast vid Don Muang.

Kl 15.00: Kravallstyrkorna har arresterat en del demonstranter. Uppgifter cirkulerar om att även ledaren Kwanchai är haffad
men det är ej konfirmerat. (tillägg kl 15.40, nix - Kwanchai är tillbaka i centrum). Militären har kontrollen rapporterar några men det finns även de som rapporter som fortsatt sporadisk skottlossning, det ser lugnt ut. Flera TV-kanaler sänder live och det regnar som attan. Från centrala Bangkok rapporteras om ökad militär och polisiär aktivitet.
The Times UK har en mycket kritisk artikel idag, dagen efter Abhisits gav en intervju i BBC då han land annat sa att han tyckte att situationen blivit betydligt bättre den senaste månaden! Vilken planet bor han på? Reporterkvinnan är en riktig tuffing och det kan inte varit så lätt att vara Abhisit i den intervjustolen!

4 kommentarer:

  1. i går kväll svensk tid verkar mobiltelefonnätet stängts av. Enl den direktsändning ni i Thailand tydligen inte kan se hade GSM-signalerna försvunnit, och de SMS som ständigt "ramlar in" i rödskjortornas live-sändning stoppades under några timmar.
    I skrivande stund ser det dock ut att vara igång igen

    SvaraRadera
  2. Lasse, skulle inte förvåna mig ett dugg. Dom försökte det tidigare också men lyckades bara en kort stund.

    Förresten tror jag jag måste ladda hem spelaren igen. Den är stendöd men andra verkar se röd kanal?!

    SvaraRadera
  3. Bekräfta gärna om du får igång den...

    SvaraRadera