onsdag, januari 28, 2009

Resa i Thailand på TV


Idag på "Efter 10" med Malou Siverts har resböcker avhandlats med hjälp av
Fritidsresors Lottie Knutsson. Min "Resa i Thailand" är sympatisk, kul!

Tycker även det är lite skojigt att de säger att jag heter Britt-Marie Bergman men hoppar över mitt andra efternamn:Saengkhamchu. Det var väl för svårt att uttala kanske?!

Roligt är också att de avhandlar min kollega Ingrid Booz Morejohns senaste Kinabok. Kolla in den duktiga fotografens blogg här.


Min bok är även med i Malous bokklubb, trevligt!

måndag, januari 26, 2009

Solförmörkelse


Om du är i Thailand, kika på himlen mellan 16.05 till 17.53 för då blir det solförmörkelse!

Men solen skiner vidare där bakom månen. Den strålar som bara den just nu - vi har knappt sett ett moln på en vecka. Det är varmt - rejält varmt!



fredag, januari 23, 2009

Robert rocks!


Gillar du rock och bra liveband ska du besöka Robert Pub i Kata Center på Phuket. Det var så kul i förrgår att jag tänker åka in ikväll också. Det är sista kvällen som Ging vikarierar så det är bäst att passa på när man har skjuts.

Störst, bäst och roligast i bandet är Robert. Han är inte bara en utomordentlig begåvad gitarrist, han kan även alla trick som finns vad gäller publikfrieri. Han spelar med tänderna, flaskor, på huvudet och bakom ryggen.

Robert är ingen ungdom längre, tycker det fantastiskt att han orkar stå där kväll efter kväll och se så gränslöst glad ut att få spela natten lång. För dom spelar länge... När vi var där kom polisen två gånger och bad dom låsa dörren. Vid halv fyra spelade bandet sista låten.


Dom startar vid elva och har inga pauser alls. Jag fattar inte hur Ging orkar spela trummor oavbrutet i närmare fem timmar, men som ni ser håller han tungan rätt i mun! Rock on!

torsdag, januari 22, 2009

Oh vilket party - igen!


Igår körde vi en klassiker i festsammanhang. Jag, min thaibroder A, hans fru Daa, Ben, en kompis från Tyskland med flickvän plus Suss Neveliusoch hennes kompis Helena åt och drack på Grand Restaurant i Kata centrum.

Vi hade inte varit dit på ett år, så vi var efterlängtade. Förr i tiden hängde A och jag där var och v
arannan dag - så personal och ägare jublade när vi kom. Mest jublade hovmästaren och primadonnan Shai. Malee - Malee - Maleeeeee vrålade han och kastade sig runt halsen på mig. Sen blev det sanuk (roligt på thai). Shai blandade Irish coffee, dansandes och sjungades till taktfast klappande av oss. Han eldade whisky, snurrade runt, viftade med boan och kastade gräddflaskor som den showman han är.

Snart hade andra i personalen anslutit sig till vår fest och spontandans uppstod till thailändska poplåtar. En gång stannade Shai upp. Två gäster ville äta, det tyckte Shai var bra onödigt nu när det var så kul: Solly, closed! Ropade han och dansade vidare!

Oj va skoj vi hade. Och det var bara förfesten - Sen drog hela gänget till Robert Pub och där var det också jättekul, så vi stannade länge! En del längre än andra... Undrar om man kan betitla sig partyproffs snart!?

Suss bloggar om kvällen här!

tisdag, januari 20, 2009

Tid för kär musiknostalgi


Imorgon tänker jag gå på musikpub i Kata center. Ging har lovat hjälpa Robert Band under tre dagar eftersom deras ordinarie trummis Rambo (Roberts bror) måste upp till Bangkok en sväng.

Jag kommer säkert bli en smula nostalgisk, det var när han började jobba hos Robert som vi träffades första gången. Jag kom in på min stampub och bandet lät mycket bättre än det brukar! Så jag sa åt nykomlingen, den spenslige trummisen som just kommit från Koh Samui, att jag var väldigt imponerad av hans trumspel. På den vägen är det...

Ging dricker inte whisky när han jobbar men tycker bilden är rätt kul.

fredag, januari 16, 2009

Motionera med apor


Khao Toa Sae är en kulle i Phuket stad som thailändare besöker för hälsans skull. Här finns motionsredskap utställda längs med vägen uppför kullen och under de svala eftermiddagstimmarna kryllar det av motionärer här som i rask takt går uppför kullen och utnyttjar de enkla maskinerna.

Alla tider på dygnet kryllar det av makaker. Apberget är en väl bevarad hemlighet på Phuket. Inte många utlänningar känner till att det finns apor som springer runt i det fria, jag hoppas det förblir så. Vill inte se stora turistbussar här, men åk gärna hit några personer i taget och kika! Ta med lite nötter eller bananer åt sötnosarna.

Vi hälsade på aporna igår, dom är inte ett dugg rädda för människor så det är ett perfekt ställe att fotografera makaker på. Men lämna inget på marken och gå därifrån, då knycker aporna det! Men dom är tack och lov inte så aggressiva som sina kompiasr i Hua Hin, förmodligen för att det inte är lika mycket människor som hälsar på Phuket-makakerna.

Tydligen är det någon frukthandlare som dumpar överskottsfrukt på berget, för dessa apor behöver absolut inte svälta - det finns fruktberg på apberget.



torsdag, januari 15, 2009

Oh vilket party!


Vid niotiden rulllade jag, Ging och Bass in till Phuket Brewery - införskaffade oss genast ett torn öl och väntade in musikerna. Bandet rullade in samtidigt som vårt torn var tömt så vi följde med bakom scenen och umgicks lite och lyssnade på Phuket Gazetts utsända som intervjuade Poong och Pop (sångaren och gitarristen).

Konserten började och vi flyttade ut i lokalen. Vilket ställe! Jättestor lokal med enorm scen och en fantastisk ljudanläggning. Det är så skönt när folk kan mixa och inte brölar på med ljudvolym som gör ont. Phuket Brewery satsar stort på konserter, det är band varje vecka. Om du gillar livemusik och ska till/är i Phuket kolla vilka konserter som är på gång! Bland annat spelar Sek Loso 24 januari.

Jag såg en enda utlänning i lokalen. Han blev så glad att se en annan vit person att han stannade och tog mig i hand. Hin Lek Fai må vara gubbrock, de är inga ungdomar längre - men vilka proffs, och dom har haft hur många hits som helst, så publiken kan alla låtar och huset gungade konserten igenom! Efter närmare en timme blev Ging uppropad på scen för att gästa. Dom hade bett honom spela en låt, men det blev tre - plus ett långt solo. Jättekul!

Sen var det eftersittning med mat och fler öltorn och mer mat och fler öltorn. Gissa om jag trivdes som fisken i vattnet ;-) Alla i bandet är supertrevliga och tack och lov pratar dom rätt bra engelska också, så jag behövde inte känna mig utanför.

Idag vilar vi... det behövs efter en natt i rock’n rollens tecken! (Klicka på bilden för att se den i större format)

onsdag, januari 14, 2009

Konsert-kväll ikväll


Igår ringde Moo, en gammal kompis till Ging. Han är keyboardist i bandet Hin Lek Fai som är på ön för att göra en konsert. Ging spelade med dom tidigare när han bodde i Bangkok. Hin Lek Fai är ett klassiskt hårt rockband som har jättebra låtar enligt mig. Dom är mycket stora i Thailand så det blir säkert mycket folk, men förmodligen inte så många utlänningar.

Om du har chans och gillar rock åt det tyngre hållet, passa på att besöka Phuket Brewery ikväll. Det ligger precis mitt emot Lotus och går inte att missa, det sticker ut en båt över entrén. Inträdet kostar bara 150 baht. Trevligt nog så slipper vi betala, vi står på gästlistan och får sitta vid musikerbordet. Tänk va’ bra det är att ha en trummande make! See you - party, party!

Tycker du logon är underlig med tanke på deras namn? Hin Lek Fai blir på engelska; Stone, Metal, Fire.

tisdag, januari 13, 2009

Åtta stopp för stämplar


Jag har en visum som räcker i ett år men det kräver att jag reser ut ur landet var tredje månad - så igår åkte vi utomlands. Det var en ytterst kort utlandsvistelse, vi stannade i tio minuter!

När vi kom hem i går kväll hade vi varit ute i 15 timmar. Vi åt frukost i Nang Thong Beach på resan upp till Ranong och sen fick jag mina älsklings-grillspett norr om Bang Niang Beach på resan hem. Men framförallt hade vi stämplat och stämplat och stämplat!

Jag reser på pass och Ging reser på id-kort, det blir billigast så. Det betyder att vi måste uppsöka olika kontor av byråkratiska skäl - innan vi var klara hade vi varit på åtta olika ställen för att hämta och lämna papper, och stämpla pass och resetillstånd. Puh - men nu är det gjort och jag måste inte ut förrän strax före Songkran nästa gång.

Vi har konstigt väder i hela landet! Det är supervarmt och blå himmel dagtid, men kall snålblåst nattetid. Jag har inte upplevt så kalla nätter i Thailand sedan julen 1999. Jag har fleecetröja kvällstid!

lördag, januari 10, 2009

Bara vila lite...


Att vila är skönt, man blir ju trött ibland. Men oj va’ förvånad jag blev när jag vaknade idag! Jag lade mig för att sova en kort stund på eftermiddagen igår och vaknade 13 timmar senare! Gäääsp!

Att vila gillar våra kära hundar också, dom är riktiga soffpotatisar. Dom får inte ligga i soffan, men ibland tittar vi bort - när vi tittar till igen så ligger dom där och njuter. Ging och jag kommer aldrig få guldmedalj i hunduppfostran ;-)

Vi förstår dock att Jack och Mike blir trötta, dom jobbar stenhårt på nätterna som dom vakthundar dom är. Fast dom tror att faran kommer från underjorden... varje morgon när vi vaknar finns det minst ett hål på tomten. Varje eftermiddag fyller Ging hålet, varje natt gräver dom upp det.


Kampen mellan Ging och hundarna påminner om Sisyfos i den grekiska mytologin som rullade en sten uppför ett berg om och om igen - dag ut och dag in.

Det kanske är hundarna som försöka hjälpa Ging att hålla sig i form? Han behöver inte gå på gym när han automat-tränar musklerna i trädgården.


Nu ska jag jobba lite, är rätt utsövd efter nattens otroligt långa, korta vila!

torsdag, januari 08, 2009

Bye bye Åsa!

Vi har haft besök av min bästa kompis Åsa från Bollnäs i två veckor. Det var hennes första resa till Thailand och till min glädje gillar hon det skarpt. Vi har mest ätit, druckit, pratat och umgåtts, sen har vi ätit lite till och umgåtts lite mer. Jättetrevligt!

I går natt skjutsade vi iväg henne till flyget. Ging tyckte tydligen att vi skulle ha lite äventyr på slutet så han glömde att tanka bilen. Vi använder diesel och det kan man inte köpa nattetid... Men Åsa kom till
flygplatsen och vi kom hem - med andan i halsen och tankmätaren på snustorrt! Han ska ta moppen och åka och köpa en flaska diesel nu ;-)
Bilderna är från det vi trodde var hej då-middagen som intogs på Phromtheps restaurang, det är så sagolikt vackert däruppe. Men hennes flyg var försenat så vi hann med en hej-då-middag till! Hoppas resan gck bra Åsa, välkommen hem!

Förresten, mycket dumt har jag sett i svensk press om Thailand, men detta tar priset! Det har, utan att vi som bor här märkt det, regnat så mycket att semestern förstörts... Undrar om dom som klagat varit dyngraka och stått under en dusch i två veckor?! Här har det inte varit skitväder, men det har - tack och lov - varit några dagar med lite moln så vi sluppit svettas ihjäl och/eller fått värmeslag!

lördag, januari 03, 2009

Flott på flotte

Igår var vi på Kro Suvit, en flytande restaurang strax norr om Phuket stad. Stället är inte lätt att hitta men väl värt besväret när man väl kommer fram! Ging rattade oss rätt efter visst besvär, och ni ser va’ glada alla är redan innan maten kommit! Åsa, Brita och Anders ler ikapp, Ging verkar mer återhållsam...

... men sen kom maten och Ging blev lika lycklig som resten av oss. På Kro Suvit väljer man själv sin mat ur stora burar mellan borden och vi festade loss på det färskaste av det färska, musslor, hummer, bläckfisk och en underbart tillagad Snapper-firre! Det var precis lika gott som det ser ut!


Mätta och glada var det bara att vänta in långsvansbåten som tog oss tillbaka till fastlandet. På hela kvällen såg jag bara en enda utlänning till - Kro Suvit är en rätt okänd pärla bland utländska turister.

fredag, januari 02, 2009

Myrmark


Ging blandade till lite hundmat med rester från restaurang. Han fyllde sedan kastrullen med vatten och ställde den i badrummet.

När jag vaknade såg det ut så här. Myrorna har gått på led in under bakdörren, till badrummet och upp för kastrullen utsida för att sedan marschera ut på skeden. Allt för en yttepytte liten matsmula.

Man kan inte annat än imponeras av myrornas flit!

Här på Phuket är det molnigt idag. Jag hoppas det inte blir regn, för vi har planerat att åka till den flytande restaurangen Kro Suvit i eftermiddag!

GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET!