lördag, mars 13, 2010

Kort demonstration blir lång?

Nu eldar de röda på den stora scenen de byggt upp på Phan Fah Lilat bron på Ratchadamnoen Road. Ledaren Nattawut envisas med att en miljon deltagare imorgon är inte en dröm, det är realitet. Jag och många med mig undrar var de är. Bland de som påstår sig ha koll talar man om allt mellan 50 000 och 120 000 röda finns i Bangkok för tillfället. Det kan alltså bli mycket folk imorgon, men en miljon?

Vid lunchtid i morgon ska de framföra sina krav, dvs att regeringen s
ka avgå och nyval sak utlysas. Om regeringen ej tillmötesgår dessa krav tänker demonstranterna marschera iväg på måndag morgon. Vart de tänkter marschera har jag inte riktigt fattat. Men Jatuporn Promphan, en av de viktigaste ledarna i UDD (de röda), säger att de ska förflytta sig 20 km till ett viktigt ställe?! Några idéer om var han menar?

Polisen har utfärdat arresteringsorder på en av de röda ledarna, Arisman Pongruangrong. Det var han som eldade de sina med talet om att
alla borde ta med sig bensin. Arisman säger att han tänker överlämna sig till polisen när demonstrationen är över 1 april. Första april, men h
allå - det skulle vara två dagars protest! Arisman är förresten en gammal sångare, en av hans mer populära låtar heter Fah Leum.
Ikväll visade dom E.T på TV. "E.T. call home" sa den lille rymdvarelsen gång på gång. Det finns en annan som vill ringa hem - rundresenären och rymmaren Thaksin ska ringa i morgon kväll och elda på så mycket han kan.

Polisen har rött läge, dvs högsta beredskap och regeringen funderar på att införa undantagslagar. Hoppas det inte blir verklighet, militären och de röda går inte så bra ihop.
Jag är lite förundrad över vilken ordning det är på den här protesten. Har de röda lärt av de gula eller sina egna misstag? Det finns tält för demonstranter, massage, mat, vatten och toaletter.

Bilderna i inlägget kommer återigen från The Nation, även om tidningen är gulare än en påskkyckling så har dom mycket info och alltid bra bilder. Den här under är från i kväll vid huvud-demonstrations-området där den stora scenen står. Tycker ni att jag skriver väldigt mycket om att elda beror det nog på att vi har så infernaliskt varmt att det känns som att bo i en brasa...

7 kommentarer:

  1. Ett inslag från demostrationerna i Bangkok kom på SVT nyheter nu, dom oroar sig för en lång,våldsam och dyr historia, och att de inte gynnar den stora inkomstkällan i Thailand,turisterna..Det låter inte bra..Vi hoppas fortfarande att deras spekulationer och farhågor är felaktiga...

    SvaraRadera
  2. Det känns lite darrigt......... Obehagligt tycker jag....

    SvaraRadera
  3. Tack för din bevakning!

    Kan bli en mycket långdragen historia för Thailand.. Hoppas jag har fel.

    SvaraRadera
  4. Ciao!
    Ja, jag vet det är urtöntigt. Men folk skriver helatiden och undrar hur läget är de tror att hela stan är hotad. Och att undantagstillstånd hotar....

    Ingen överdrift att det är hur lugnt som helst just nu i citykärnan.
    Det är ju bara nere vid Rajadamnoen.

    Kom och titta vettja/ Kram S

    SvaraRadera
  5. Anki, såg det på play. Själva demokratiseringsprocessen kommer nog bli en utdragen historia, dom har hållit på i många år nu. Själva demonstrationen, tja - jag tror inte en håller på så länge. Men mina vibbar ger inte med sig...

    Marie-Anne; mmm

    Katarina; 2 dagar verkar ha blivit 10 när jag blinkade. Men dom ändrar sig säkert igen, kappvändningar är vardagsmat avsett vad det gäller.

    Susanna, hahaha - jamen du hittade några demonstranter till slut iaf. Risken är väl att de sprids ut from i natt. Fattar du var dom menar med "20 km härifrån"?

    SvaraRadera
  6. Dom menar Suvarnabhumi är jag rädd och då kan det bli problem i trafiken men just nu lugnt och fint/mvh S

    SvaraRadera
  7. Tror du? Det var det jag är rädd för också... men det är 35 km dit, jag kollade. Ging tror dom menar regeringsbyggnaden de gula tog över. Den som lever får se.

    SvaraRadera