söndag, mars 14, 2010

Var är respekten?

"Vi vet bäst" slår motståndarna fast, "ni är bara betalda nickedockor till Thaksin, ni kan inte ens tänka själva". Man skrattar överlägset, och talar om demonstranterna som om de vore olydiga små barn. Att vara fattig och/eller outbildad betyder inte att man är dum i huvudet. De röda slåss inte bara för att få till nyval, de vill även respekteras som människor, inte avskrivas som fattig, korkad mobb. De som talar i nedsättande ord om dessa demonstranter visar tydligt att utbildning och/eller rikedom inte har likhetstecken varken med intelligens eller empati.

Alla männsikor är lika mycket värda. Vare sig man är gul, röd eller rosaprickig bör man få uttrycka sin åsikt utan att mötas av hånfulla skratt.

För utländska åskådare kan det vara svårt att fatta att en politiker dömd för korruption kan vara hjälte. Men Thaksin är symbolen för ett bättre liv - hur tokigt våra västerländska hjärnor än må tycka att det är. Innan han kom till makten var det ingen som brydde om de fattiga i landet över huvud taget.

Nu ska strax premiärministern tala på TV, Abhisit är ett strålande undantag på respekt-fronten, han talar vänligt och respektfullt om alla - oavsett politisk färg. Mina färger är orange och blå, det är Bollnäs Gif’s färger. "Mitt" bandylag vann den fjärde semifinalen i bandy igår, GRATTIS!

Ett klargörande, Bangkok är inte farligt i nuläget. Demonstranterna är BARA i sitt område. Därmed är Bangkok lugnare än vanligt på alla andra ställen. Med det sagt, det finns risk att dom sprider ut sig imorgon måndag.

7 kommentarer:

  1. Även om det är lugnt finns det risk för att trafiken flyter trögare än normalt. Om man nu skall ut från Bangkok mot t ex flygplatsen. Ha koll om man inte vill bli sen.

    SvaraRadera
  2. TRAFIKEN ÄR PRECIS SOM VANLIGT I YTTEROMRÅDENA - INGA KÖER!!!

    En vän har just kommit med taxi från flygplatsen - och jag avlivar myten om att trafiken kan gå trögt.

    Det tog resenären 35min från Suvarnabhumi till Silom/Chongnonsi.

    Kao San blir betydligt värre eftersom området kring Rajadamnoen är avstängt men visst finns det andra bra väger.

    Du har så rätt om de röda Malee - de brottas mot svåra beslut men hoppet är det sista som dör!!! S

    SvaraRadera
  3. Här hemma uppmärksammas situationen i varje nyhetssändning sedan igår, men ännu så länge ganska lågmält. Den viktigaste nyheten just nu är vem som vann finalen i svenska Melodifestivalen.....

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Så skönt att läsa vad du skriver Malee.
    Pengar gör ingen till en bättre människa. Har man fått det bra ställt i detta livet är det för att man ska göra något bra med det.
    Det är i alla fall så jag ser på det.
    Att se ner på de som har det sämre ställt eller annan kunskapsnivå än en själv är så förbaskat förnedrande.....för en själv, eftersom det säger vilken sorts människa du är, trots kunskap och utbildning.
    Bra skrivet Malee, tack!

    Kram Rosarin

    SvaraRadera
  5. Thaksin har ju själv ett ganska ultrapragmatiskt fördelningstänkande där han inte ser några moraliska betänkligheter i att med ena handen dela ut metspön till de hungrande samtidigt som han för skattemedel köper sig en egen trålare. Denna filosofi skiljer sig säkert en hel del från många andra röda valarbetares kamp om en "rödare rättvisa".

    Till skillnad mot den framgångsrika familjen Lee i Singapore så saknar Thaksin dessvärre rätt fingertoppskänsla för att nå en hyfsad acceptans i medelklassen, och han kommer därför aldrig att begripa sig på var någonstans nivån för en acceptabel fördelningspolitik ligger. Det är och förblir jag först – och ni sedan.

    Med ena fingertoppen väljer naturligtvis många politiker att smaka lite på innehållet i syltburken, men Thaksin har ju visat sig allt för glupsk, och därför fastnade han till slut med hela handen i burken.
    Men så länge som Thaksin pumpar in nya pengar i de rödas parti så låter de honom hållas som en galionsfigur.

    Om och när Thaksins pengar tar slut så lär också sympatierna för honom svalna bland de som nu bär hans porträtt på banderoller.

    SvaraRadera
  6. Kommenterar inte gärna politik! Men Blåvitt är mina färger "Leksand så klart" Jag är glad att Thailand tar emot oss"
    Blått borde vara oförargligt

    SvaraRadera
  7. Smernaz, var bor du?

    Susanna, du vet väl att sånt här är precis som väder... Hur är det EGENTLIGEN, hahaha!

    Marie-Anne, det borde vara lågmält, demonstrationen är lågmäld - än så länge. Var melodifestivalen bra?

    Rosarin, du o jag är softisar ;-)

    Siam, ja visst är det rätt fantastiskt att en av de viktigaste punkterna på den röda agendan är "stoppa dubbelmoralen" med tanke på vad "hjälten" sysslat och sysslar med. Men detta är Thailand...

    Fingertoppskänsla är i Mr Thaksins version mer "peka med hela handen" om du förstår vad jag menar ;-)

    Jag skulle vilja att galjonsfiguren försvann ut i tystnaden och de mer sansade ledarna tog över på riktigt. Men,återigen, detta är Thailand, och här frodas personkulter.

    Det är egentligen militärens fel att han är så sanslöst populär (och lika hatad av andra). Om dom inte kuppat bort honom hade han själv gjort bort sig så småniningom och då hade det varit - om inte frid och fröjd - så åtminstone betydligt lugnare.

    Pelle Blå, Jaså Leksand. Är du säger på att det inte är COOP du hejar på :-) Förresten finns det blå demonstranter också men dom har inte varit i hetluften sedan förra april så du kan lugnt vara blå-vit.

    SvaraRadera