torsdag, mars 11, 2010

Bangkok väntar, kaos eller fredlig marsch?

I morgon klockan 12 startar den röda marschen. Det florerar (som vanligt) en oherrans massa rykten. Detta är varför jag är orolig inför helgens demonstrationer i Bangkok:
Antalet demonstranter: De utlovar en miljon demonstranter, även om det "bara" blir några hundratusen är det en otrolig mängd människor. Bland dessa kommer det finnas element som inte vill protestera fredligt. Vissa ledarfigurer i det röda lägret är krigiska och tonläget hårt: "Ta med en flaska bensin - om en enda militär rör en demonstrant sätter vi Bangkok i brand". Det uttalandet, samt att de vill försöka minska ner antalet som kan ta sig till Bangkok, har lett till att bensinleveranser till Bangkok och närliggande orter har stoppats.

Lågkonjunkturen: Ju mindre pengar, ju högre grad av desperation.

Demonstranternas underläge: De hotas med hårda tag, stoppade bensinleveranser, extra säkerhets-lagar och stängda radio- och TV-stationer. (Det ligger framställan om att få stänga röda stationer hos Högsta Domstolen). Massor av kontrollstationer med militär och polis finns runt om i Bangkok och även utanför för att stoppa demonstranterna. Jag tror att svårigheterna gör de röda mer beslutsamma - ej det omvända.

Pengar: Folk får sms och mejl med uppmaning att plocka ut pengar ur bankerna. Förväntas/förbereds bombsabotage eller vill någon tvinga banker på knä? Riksbanken ger bankerna fritt val, de får stänga ner sina ATM om dom så vill.

De försvunna vapnen: Oavsett vem som lagt beslag på vapnen verkar dom vara ute på vift. Det kan vara militanta röda, det kan vara folk som vill misskreditera de röda. Det finns hotbilder mot sjukhus och moskéer, från grupper som sägs planera dåd om/när det blir kaotiskt.

Jag hejar på Fahngam Kham-Asoke, en 63-årig kvinna från Chiang Mai som tröttnat. Hon har startat en alldeles egen protestmarsch och går i fredens tecken från sin hemort i norr till Bangkok. Du som trots allt är i huvudstaden - håll koll på denna karta! Bilden kommer från abc.net. 

7 kommentarer:

  1. Jag såg idag en del truppförflyttningar från Phetchabun mot Bangkok. Hoppas verkligen inte det blir en massa stök. En släkting till min fru är polis i Bangkok, han är inte alls munter över det jobb de troligen behöver utföra under de närmaste dagarna.

    SvaraRadera
  2. Skönt att någon förklarar så att man förstår. Turerna har ju varit många och det är inte alltid lätt att hänga med i svängarna.
    Tack Phi-Malee, du gör ett fantastiskt jobb. Varför jobbar inte du på TV? :)
    Vi är i Bkk nu men än så länge är det lugnt. Har inte märkt av något idag under dagen.
    Får se vad som händer under morgondagen.
    Såg att amerikanska ambassaden har gjort ett uttalande och önskar nu att konflikten ska gå att lösa på annat sätt än genom våld.
    Vi får se hur morgondagen blir.
    Tack igen!
    Stor kram
    Nong-Rosarin

    SvaraRadera
  3. Smernaz, trevligt få ett livstecken från dig, även om livstecknet kanske inte är av det skojigaste laget...

    Måste va hemskt va polis när man inkallas som demonstrant-ordningsman!

    Rosarin, va du är gullig! Håll dig i lugna delar av bangkok - snälla. Har obehagliga vibbar av helgen som kommer. Skulle bli ovanligt tacksam över att ha fel...

    Sen va’re det här med tv, ingen har hört av sig, haha. Men visst skulle det här låta snyggt: Det här är Britt-Marie som rapporterar direkt från den färggranna röran i Thailand! ;-)

    SvaraRadera
  4. Tack Britt-Marie - fortsätt hålla oss up to date. Jag kollar svenska tidningar - som förmodligen inte skriver så mycket eller har dålig koll, och Bangkokpress. Hoppas att dina dåliga vibbar har fel!

    SvaraRadera
  5. Bra att folkengagerar sig!

    Hoppas det bara inte blir för stökigt ute på gator och torg..

    SvaraRadera
  6. Marie-Marie, jag är blogg-nyhets-ankaret på Phuket, haha!

    Katarina, Ja och ja!

    SvaraRadera
  7. Marie-Marie, jag är blogg-nyhets-ankaret på Phuket, haha!

    Katarina, Ja och ja!

    SvaraRadera