onsdag, februari 17, 2010

Tro kan förflytta berg, inte hitta bomber!

Historien om de dyra men värdelösa bombdetektorerna fortsätter i Thailand. Nu har premiärministrern meddelat att de kommer inte att köpa in fler GT200 då den bara hittade 4 av 20 bomber vid tester. 4 av 20! Han sade att vetenskapliga tester visat att bomb-hundar har betydligt bättre resultat. Han anser att man ska sluta använda GT200 och att regeringen ska titta närmare på hur upphandlingen gått till. Det kan bli intressant, 800 miljoner baht har kalaset kostat. General Sonthi, kuppgeneralen från 2006, var den förste som köpte in GT200.
Även om vetenskapliga undersökningar visar att inget fungerar stoppar det inte de som vill tro. Inrikesministern vidhåller att han minsann har fortsatt fortroende för GT200 och militären, polisen, tullen, flygvapnet och Central Institute of Forensic Science (vad blir det på svenska?) kommer att fortsätta använda den. Här använder man hellre obrukbara grejer än tar ansvar för misstag.

Mitt förtroende för vetenskapskvinnan och rättsläkaren Khunying Porntip Rojanasunan har gått från 100% till noll. Det var hon som var tsunamins stora hjälte. Hon och hennes team jobbade dag och natt med att fastställa indentiteter på omkomna. Dr Porntip har alltid visat stort civilkurage och aldrig hållit
tyst om misshälligheter, varken under tsunamin eller senare. Nu säger hon saker som: "Jag har aldrig sagt att GT200 är en vetenskaplig apparat. Vi kommer fortsätta använda den då det även handlar om hur operatören handhar den" Hur man handhar den! Ska man skrattta eller gråta? En maskin som inget hittar - hittar inget. Så enkelt är det. Det går lika bra att blunda och peka, att pricka rätt till 20% är ingen ovanlighet när man gissar vilt.


Bangkok Post meddelar att säkerhetsstyrkorna i Narathiwat i den bråkiga södern har gått över till att använda ÄTPINNAR istället för GT200 när dom letar gömda bomber! Det är fortfarande 17 februari idag, inte första april!

5 kommentarer:

  1. Dr Död (K. Porntip) ska nog syssla med det som hon är duktig på, att obducera avlidna och låta maskinerna vara. Skomakare bliv vid din läst...

    SvaraRadera
  2. Ja, det är ju verkligen inget att vara stolt över. Känns mer som skam på torra land.....trist och dyrt/S

    SvaraRadera
  3. Det är nog lättare att ta sitt ansvar och avgå i väst, när man får ett antal miljoner i fallskärm.
    Det kanske är +- noll här Thailandet.
    vad vet jag poor falang.

    SvaraRadera
  4. Pelle Spekulerar nog rätt tro jag. Fast jag vet absolut ingenting om detta. Det låter dock troligt.

    Fast landerts storgubbar verkar klara sig från allt, och även här sparkas stundom folk uppåt... men vad vet jag?!

    SvaraRadera