söndag, november 22, 2009

Det politiska läget i Thailand, november 2009

Då är vi inne i en demonstrations-period i Thailand igen. Denna gång är det de röda som hotar med än det ena än det andra. Det är mycket stora ord och stundom hotfulla ordalag. Vi får se vad det blir.

Premiärminister Abhisit ska besöka Chiang Mai nästa helg, inbjuden av den lokala handelskammaren. Orten är ett starkt fäste för de röda så nu jäser det rejält där uppe. Många anser att det är en ren provokation att han väljer att åka dit
som läget är nu.

När folk är arga säger dom ogenomtänkta saker, så även här. En radiopratare på röd station sa något om "kommer Abhisit hit ska jag bomba honom" Det var nog mest ett mycket dåligt skämt, men pressen fick tag på historien och kablade ut: "Attentat mot premiärministern planeras!" Vill man ha dramatik så skapar man det. Och det gav även regeringen möjlighet att i Chiang Mai införa
ISA - en typ av säkerhets-lag som vi hade på Phuket i juli. De har inte godkänt ISA-användandet än, men det kommer de med största sannolikhet att göra.

Så det kommer att demonstreras i Chiang Mai nästa helg, 40 000 deltagare har dom utlovat. Men när det gäller beräkningar om blivande demonstranter kör organisatörerna med glädjekalkyl, oftast blir det betydligt färre än dom säger. Tre dagars demonstrationer i ska hållas i Bangkok, mellan 28 november och 2 december tänker de röda protestera vid Demokratimonumentet, så trafikproblem bör man räkna med dessa dagar.
UDD, dvs rödingarnas organisation utlovar en miljon demonstranter i Bangkok. Det tror inte den här bloggerskan på. En miljon människor är en himla massa folk!

Det finns några hetsporrar i det röda lägret som hotat med att man ska ta till alla medel denna gång - även våldsamma. Det låter inte bra och jag hoppas att de lugna vinner över de heta.


Vad dom vill? Detsamma som förut. Att regeringen ska avgå och nyval utlysas. De rödas centralfigur Thaksin som är på flykt undan sitt korruptions-straff har blivit rådgivare åt Kambodja. Ett grannland som Thailand redan bråkar med om gränsdragning. Den utnämningen förbättrade inte relationerna mellan länderna! Thaksins barn startar ThaksinTV på nätet imorgon måndag. Den Internetsidan lär i Thailand blockeras från start.

Tillägg 25 november: De röda lägger ned sina demonstrationer fr.o.m söndag 29 november
och skjuter upp aktionerna på obestämd tid.. Så då är det lugnt igen - ett tag i alla fall.

7 kommentarer:

  1. Kommenterar inte politik, i allmänhet men kan inte låta bli att säga:
    "När en politiker börjar prata, kopplas hjärnan automatiskt ur".

    SvaraRadera
  2. kan du rapportera om du gjorde förut om situationen ändras? I våras läste jag er blogg varje dag för svenska tidnigar som Aftonbladet och dom andra verkar inte vara så insatta i Thailand.

    SvaraRadera
  3. Suck...

    Vi kommer den 4:e, landar vi i lugn och ro då, månntro?

    Ingen verkar tänka... prestige hit och prestige dit.

    SvaraRadera
  4. Pelle opolitisk, ja vi låter dom hålla på...

    Lena c; jag rapporterar om det finns nåt att rapportera.

    Rakel, hmmm - det är ditt fel förstås ;-) Det blir bråkigt när ni kommer!

    SvaraRadera
  5. Här är mest oranga på gatorna, munkmatning på lördag 10 000 på en gång...

    Något som nordensros kommer att dokumentera givetvis:)

    Skall givetvis kolla. Märker inte så mycket av jäsningen om jag skall vara ärlig, men säkert kommer ett knippe röda att protestera. de flesta verkar dock bara allmänt trötta på alltihop, tror inte så många vet att premiärministern kommer ens.

    SvaraRadera
  6. Ouch, vad jobbigt. Undrar om de stänger av flygplatsen oxo hmm.
    Jaha, då får man väl dra ut på stan igen med utrsutningen i trim. Bra Update - hoppas att ni klarar er nere i Phuket. S

    SvaraRadera
  7. Per ros-älskare ;-) Låter bra att det är mer fokus på munkar än politiker. Mata på!

    Susanna, det känns som mer prat än aktuellt hot just nu. Men tonläget kan snabbt ändras, det vet du. Flygplatsen tror jag inte någon ockuperar igen, det gav alldeles för mycket dålig publicitet. Man jag har haft fel förr! ;-)

    På Phuket brukar vi sällan märka någonting av det politiska stöket. Tvivlar starkt på att det kommer demonstreras nåt speciellt här.

    SvaraRadera