torsdag, oktober 27, 2011

Evakueringsdag i Bangkok

I de mest centrala delarna av stan lyser vattnet med sin frånvaro (än så länge). Tyvärr gör det inte det i andra områden i Bangkok. Så dom evakuerar och evakuerar. Don Mueang är bortom räddning och Saimai ligger lika risigt till. På Thonburi-sidan är det stora svårigeheter på sina håll, både norr och söder om Bangkok Noi som flyter ut i Chao Praya. Ett dussintal andra områden runt Chao Praya står på tur för evakuering och nyss kom ordern vid Mahidol Universitet: Utrym genast! Alla dessa människor evakueras bland annat till flygplatsen Suvarnabhumi som inte har några översvämningsproblem.

Vägar och tunnlar i de värst utsatta områdena är blockerade av vatten och andra, torra vägar är blockerade av parkerade bilar och Bangkokianer som flyr staden. Militären hjälper nu (äntligen) till i större omfattning än tidigare. Soldater evakuerar och delar ut förnödenheter.

Dödssiffrorna är uppe i 373 personer, det kommer bli högre siffror. IKEA har donerat 20 miljoner baht till översvämningsoffren. Första bilden är från i korsningen Arun Amarin i Thonburi. Andra bilden visar motorvägen som passerar Don Meuang (Lånad från Bangkok Post)

4 kommentarer:

  1. Jag sitter just nu pa ett litet internet-cafe dar den forsta bilden ar tagen. Vi har betydligt mer vatten an sa. Manga anvander den typ av farkost vi ser pa nasta bild.
    Ville bara tillaga att det som vanligt ar den fattigaste delen av befolkningen som drabbas varst. En-vaningshus och nara kanalerna ar inte bra nu. En sandbag 50 Baht!

    SvaraRadera
  2. Tack för rapporten Arne! Låter förfärligt hos er, stackas dom som inte har möjlighet att skydda sig. En sandbag 50 baht... usch!

    SvaraRadera
  3. Har just hört fr Bkk att det mycket folk på flygplatsen och att det i närheten står många, många mer eller mindre bra parkerade bilar. Antar att fler än flygresenärer parkerar på en av de säkraste platserna..när det gäller vattenflöde.

    Svenska ambassaden Bkk är påfallande tyst men jag har hört att de via sin hemsida kommer att avråda resor till Bkk....

    SvaraRadera
  4. Det är sjuk, om man nu kan uttrycka det så, att man ska behöva betala för sandsäckarna!
    Har bekanta som har hus i BKK som redan för 2 v stod under vatten & de fick bege sig ditt för att rädda det som räddas kan o flytta till ovanvån, skrev med dom idag & de har gett upp och begett sig ner till Hua Hin igen!
    Men som sagt det är de som redan har det dåligt som utsätts värst!

    SvaraRadera