fredag, oktober 28, 2011

Bangkok och lite Phuket

Dagen idag inväntades med spänning av mängder skrämda människor inne i Bangkok. Vattenståndet skulle bli väldigt högt redan vid 8-tiden på morgonen och oron var stor om skyddvallarna skulle hålla. De allra flesta skyddsanordningar höll i innerstaden. Idag. I morgon befaras vattenståndet bli ännu högre. Vad gäller översvämningarna ska man komma ihåg att det är inte Bangkok som är värst drabbat. Bangkoks innerstad är nästan minst drabbat. Det är uppåt i landet där dom levt med översvämningar under väldigt lång tid som dom lider mest.

Att Sanam Luang stundom ligger 30 cm under vatten eller att en gränd i Sukhumvit är översvämmad några timmar är inte den största katastrofen. Vad som gör Bangkok speciellt är mängden människor och därmed svårigheterna att få in och ut mat och vatten för att inte tala om att få iväg folk från sina hotade hem. Det finns en del som sätter sig på tvären trots att som står i meterhögt vatten. Det finns även flera områden där myndigheterna kämpar hårt för att öppna dammluckorna. De boende tror inte på deras försäkran att dera områden inte ska flyta bort och motsätter sig åtgärderna med kraft. Det är även psykiskt påfrestande för Bangkokianerna.
Det är inte roligt att bo i en stad där man flera gånger om dagen varnas för eventuella översvämningar. 

Massor av folk har lämnat Bangkok, vilket skapat visst kaos i trafiken. Suvarnabhumis flygplats fungerar utmärkt och massor med extra bussar har satts in för dom som vill lämna stan. Nyss meddelades att tågtrafiken söderut ställts in då Bang Bamrus station är översvämmad. De thailändska myndigheterna fortsätter be folk lämna staden för att underlätta vid eventuellt katastrofläge (kraftiga och snabba översvämningar). UD avråder från resor till Bangkok och provinserna i dess närhet som drabbats. Så gör även mängder av andra länder.
Avslutar med att berätta att vi minsann har skitbra nyheter från Promthep, Phukets södra udde. Dom har byggt toalett! En stor en. Den påminner mer om restaurangbyggnad än toa.

6 kommentarer:

  1. Hej! Hittade er trevliga sida som verkligen håller oss uppdaterade. Vi ska visselrigen till Bangkok i december, men ruskigt att följa det som händer just nu. Tack från Hannah

    SvaraRadera
  2. Hej Hannah och tack. Ruskigt är det verkligen. I december bör ordningen vara återställd i Bangkok. Det kommer dock pågå länge och det kommer ta ännu längre tid innan landet hämtat sig från denna katastrof.

    SvaraRadera
  3. Bra att du nämner att de långvarigt värst drabbade områdena är distrikten norr om Bkk. Det är väl inte förrän nu som översvämmade Thailand slås upp stort i väst-media. UD gör också det tillägget att transfer till andra destinationer via Suvarnabhumi flygplatsen fungerar.
    1 krona för lyxtoanbesök, helt okey avgift.

    SvaraRadera
  4. Så skönt att höra att de ej är nått problem att åka till Phuket. Vi åker den 17 nov. Det ska bli ljuvligt. Går in dagligen på Thailandforum och läser bla dina väder uppdateringar ;)

    Mvh Mona

    SvaraRadera
  5. Stort tack för ordentlig information och kloka perspektiv. Helikoptervideon var ju helintressant och tankeväckande men ack så sorglig. Hälsningar från Evert i CM.

    SvaraRadera
  6. Tack igen Malee! Ögonen ser.. tror ändå inte att jag har förmågan att förstå vidden av människörs rädslor och förluster..

    SvaraRadera