fredag, oktober 22, 2010

Översvämningarna i Thailand

Det har inte regnat så här mycket på 50 år i de nordöstra och centrala delarna, 17 personer har omkommit - det är en katastrof (tillägg lördag: nu är dödssiffrorna uppe i 32). Man bara gapar när man ser allt vatten på nyhetssändningarna. Ibland får räddningsstyrkorna kasta ned förnödenheter från luften, det finns inga tillräckligt torra ställen så helikoptrar kan landa. Bland annat Chaiyaphum, Khorat och Lop Buri är hårt drabbade. Det finns militärer på plats för att hjälpa de nödställda. Livsmedel, vatten och andra nödartiklar distribueras. Det har stiftats regler med hårda straff, för att folk inte ska utnyttja situationen och ta överbetalt för varor och tjänster. Bankerna har beordrats ta bort avgifter för att skicka pengar till de områden som är drabbade. En del jordbrukare fraktar nödställda bilister på traktorflak. Det är tur att dom hittat en extrainkomst, det blir dåligt med ris-pengar. 20% av riset till dags dato förstört. Modern teknik är bra, en läkare i Khorat twittrade fram snabb hjälp.

400 miljoner kubikmeter vatten rasar fram i Chao Praya. Man försöker febrilt att avvärja faran för orter längs med floden med hjälp av sandsäckar och dylikt. De räknar med att det kommer ta upp till en månad för vattenmassorna att minska till normal nivå.
Då det talas om katastrofen i Sverige vill jag klargöra att Chiang Mai inte är översvämmat. Ej heller Bangkok (vissa delar i Bangkok ligger i riskzonen). Bilden är från Chaiyaphum, lånad av Bangkok Post. På Phuket skiner solen.





9 kommentarer:

  1. Naturen är märklig, och vädret är det ingen ordning på! I våras var det vattenbrist, och nu är det vatten i överflöd, milt uttryckt!
    Hoppas att hjälp kommer fram till de som drabbats..........

    SvaraRadera
  2. Ja och Thailand har bundit ris till egen rygg. Översvämningarna är mycket värre än vad dom borde vara pga över- och sönder-byggande.

    SvaraRadera
  3. Hua mig, förra året kom det för lite vatten under monsunen och nu kommer det för mycket. Antingen ösa-pösa eller örpa-snörpa, aldrig lagom verkar det som...

    SvaraRadera
  4. Nåja,lite svämmar det över på Phuket också!
    Havet är högt och vågorna stora p.g.a.starka vindar och regn från Kina och Filippinerna, enligt badvakterna på Karon, som ideligen får hämta och förmana folk som inte respekterar röd flagg.
    Kanske är det så i Nai Harn också, skulle tro det.
    Vattnet virvlar runt och drar ut dig i havet, svårt att se för en lekman, var det är säkert. Stor försiktighet för bad i havet!
    Personligen inte längre ut än till midjan på rek. av badvakterna.
    Vattnet är nog lugnare i Korat!

    SvaraRadera
  5. Lotta, lagom är ett underskattaat ord...

    Pelle, jag blir galen på folk som inte respekterar röda flaggor. Senaste tiden har vi en masssa ryssar som drunknar eftersom dom inte tror att röd flagg gäller dom.... Håller med Pelle: det är monsuntid, VAR MYCKET FÖRSIKTIGA!

    SvaraRadera
  6. Tack för informationen! :)
    Verkar ju rätt allvarligt ändå och knappt en notis här i Sverige :/

    SvaraRadera
  7. Förresten borde jag skrivit skogsskövling också, inte bara över och sönderbyggnad. Skövlingen är nog den största anledningen till att det är så illa som det är.

    SvaraRadera
  8. Jag hoppas vid gud att ni kan få lugn och ro hos er så såmåningom, det har varít mycket nu. Ha det bra i våtan, många kramar från ett frostigt Sunnersta.

    SvaraRadera
  9. Åsa, det är sällan lugn och ro i Thailand, det är alltid nåt... Men på Phuket är det lugn och ro, vi har jätteskönt! Kram!

    SvaraRadera