söndag, oktober 24, 2010

Vad han jobbar länge!

Vårt nya hus har trädgård runt om, men den är inte speciellt stor. Malee Gardens villa har betydligt större trädgård och vi har framförallt många fler blommor och buskar. Den trädgården tar det ett par, tre timmar att klippa och ansa.
Vår nya trädgård tog för den trevlige, inte alltför stressade mannen, åtta timmar att göra klar. Han tog ofta paus - väldigt ofta. Ägarinnan dök upp med jämna mellanrum för att hjälpa till. Hon tog två tag med kvasten, sedan pratade hon i en kvart med Ging. Tog tre tag med kvasten och åkte och åt lunch. Återkom, vilade på kvasten medan hon berättade en halvtimmeslång historia för Ging.

På översvämningsfronten är läget fortatt rätt illa. Nu är man orolig för de centrala delarna då vattnet forsar vidare. I fem års tid har det varit översvämningar. Detta år är det värsta och nu talas det äntligen om anledningarna. Man har byggt korkat, man har skövlat skog. Jag hoppas denna katastrof blir en väckarklocka - dom måste göra något åt de grundläggande problemen, inte bara hjälpa folk när dom redan sitter i översvämmade hem. På Phuket envisas solen med att skina varje dag. Det är skönt, vi har faktiskt rätt sval vind.

Reportrar utan gränser har rankat pressfriheten 2010. I år har
Thailand halkat ned igen, nu ligger dom strax efter Pakistan och Azerbaijan vad gäller pressfrihet. Det finns en anledning till varför jag envisas med att tjata om censursituationen.

19 kommentarer:

  1. Ja, det brukar ju inte gå så fort när trädgårdsarbetarna arbetar men i den värmen kan man ju inte ha full fart. Jag hoppas att inte övriga världen med sin hets och taskiga livskvalitet hinner ikapp Thailand... Det finns ju en dag i morgon också.
    Eller, skjut inte upp till morgondagen vad någon annan kan göra idag, hi hi...

    SvaraRadera
  2. hahaha, skön kille! Jag minns en snickare vi anlitade i Korat. Han var i sextioårs åldern, första gången hade han en yxa som såg ut att vara från stenåldern, en gren med böjd topp, där det satt ett vasst stål fastvirat med senor. Men han jobbade bra, fast han tog en sup i kvarten typ. Nästa gång hade han morderniserat sig och arbetade med en elhyvel, den krånglade hela tiden, så han satt mest och fixade med den, och drack lite Lao Kao. :-D
    Björn

    SvaraRadera
  3. Hej, tänkte att du kunde svara på en kort fråga. Vi har planerat att åka till Koh Chang i 17 dagar. Kommer vi att påverkas av översvämningarna? Vi åker i så fall den 1 november.

    SvaraRadera
  4. Som sagt mkt illa med pressfriheten i Thailand. Ett bra alternativ till vanlig media, vore ju om det kom igång ordentligt med många oberoende och neutrala nyhetsbloggar på thai. Men frågan är väl sen hur länge dessa skulle tillåtas att ligga uppe..

    SvaraRadera
  5. Lotta, en del går det riktigt fort för, men långt ifrån alla... västerländsk stress börjar krypa närmare även här. Fast tror aldrig dom kommer upp i vårt tempo - det är nog bra.

    Björn, röjsågen krånglade rätt mycket för vår, icke Lao Khao-drickande, trädgårdsman.

    Koh Chang-anonym; Njaaaeeeeh. Det är översvämningsläge kuststräckan Chon Buri, Rayong men det är under kontroll vad jag vet. På Koh Chang har det tidigare varit problem pga regnet, men det är över och jag vet folk som var där i veckan och hade trevligt. Men håll koll på Bangkok Post eller the Nation, även om jag tror allt är bra så vågar jag inte garantera vädrets makter!

    Bangkok info, Nätet är extremt övervakat och övercensurerat, kolla bara Prachatai- exemplet där tjejen blivit arresterad varje år och sajten är låst. Att på thai skriva något som inte passar de styrande är mycket svårt just nu.

    SvaraRadera
  6. Hans trädgårdstempo påminner om vårt när vi krattar, men det ligger ju kvar ifall man inte skulle hinna med =).

    SvaraRadera
  7. Hm... det kan ju vara bra att inte stressa, men din beskrivning av trädgårdsskötarens arbetstakt låter mycket bekant. Vi har haft ett antal hantverkare i vårt hus det senaste halvåret och det verkar mest vara rast eller frånvaro som gäller. Det kan måhända tyckas charmigt, men för den som beställt ett jobb och som betalar för att få det utfört är det inte lika charmerande. Men så här verkar det fungera (eller inte fungera?) i Thailand så vi får bara "gilla läget".

    SvaraRadera
  8. Hantverkare........av alla slag......... De har sina egna regler - det är bara att gilla läget annars kommer de inte alls!
    Det är för eländigt med översvämningarna! Men skönt för er del att Phuket är fint, med tanke på alla bokningar. Trevligt med nöjda och glada turister eller..?

    SvaraRadera
  9. Jag har sagt det förut, jag säger det igen, i Thailandet kan dom gå på "töjen".
    Man vet aldrig om man har något jobb i morgon.
    Man skall vara glad att de kommer alls, vi har väntat över en månad nu på betong arbetare och det är ändå inget svårt jobb.
    Trädgården sköter vi själva.

    SvaraRadera
  10. Åsa, tror inte du kan komma ner i hans tempo hur mycket du än försöker ;-)

    Christer, byt hantverkare! Trädgårdsmästaren får vara hur långsam han vill. Vi varken anställer eller betalar honom, hehe. Ett tips till dig. Det finns ett företag som funakr som spindeln i nätet. Ovsett vilka hantverkare du behöver kan han fixa fram dom. På tid, till veettig kostnad. Rin som är "spindeln i nätet" han bott många år i England, är västerländskt organiserad och pratar helt flytande engelska! Tel: 0841935124
    Hälsa från mig & Ging. Ging uttalas med hårt G, ej Jing ;-) Han hittar till Ban Sayaorn, vi hämtade upp honom vid gula banken.

    Marie-Anne, hemskt för de stackare som bor i de områden som är drabbade! Ja, vi har glada, nöjda gäster som trivs på Malee Garden och i solskenet.

    Pelle, töjen är mycket utvecklad konst här ;-)
    Betongarbetarna som inte kommer, byt ut dom! Finns många som kan betong-cement i landet.

    SvaraRadera
  11. För sent, redan börjat. "När man talar om trollen står dom i farstun".
    När vi kom hem idag från stranden, så var det två gubbar här så nu är vi i gång.

    SvaraRadera
  12. Grattis Pelle. Men du vet inte om dom tänker jobba.... dom kanske bara kommit för att fika?! ;-)

    SvaraRadera
  13. Så det regnar också hos er,, det lär bli tufft för våra risbönder,, Här i Cebu har vi hittills varit skonade medans i norra Filippinerna är det som vanligt tufft denna tid på året..

    SvaraRadera
  14. Katarina: nej, här regnar det inte. Men uppåt i landet regnar det och har framförallt regnat så in ivassen tidigare!

    SvaraRadera
  15. Vilken fantastiskt fin blogg du har. Har läst här en bra stund nu

    SvaraRadera
  16. Tack tigertass, du har en fin blogg du med!

    SvaraRadera
  17. hej
    läser att det regnar hela tiden.. vi ska åka och semestra med våra vänner i dec. brukar annars åka i feb/mars. är nu oroliga över allt regn.. vi ska till khao lak och kata beach.. bor du i närheten, är det ok om jag kollar med dej hur vädret är ??? hälsn nettan

    SvaraRadera
  18. Hej Nettan. Svenskar är av förståliga skäl ett väderoroligt folk. Me om du läser noga ser du att det regnat mycket i nordöstra och centrala delarna. Phuket och Khao Lak ligger i söder. Jag skriver både här och där att "här skiner solen hela tiden". För det gör den, skiner som attan, förutom en dag här och där. Så här regnar den mindre än normalt...

    Dec brukar allid vara bra. Bäst för väderkoll är ett forum där jag nästan dagligen avger väderrapporter: http://www.thailandforum.se/index.php?topic=443.msg211626;topicseen#new

    Ni kommer få det finfint, oroa dig inte! Vi bor ca 7 km söder om Kata, i närheten av Nai Harn.

    SvaraRadera
  19. Aha vi kollar yr.no o där visar de regn i phuket hela tiden och sen har jag kollat en webcam från karon beach o där har det regnat varje dag när jag tittat. men nu ska jag kolla det du tipsade om.. vi har alltid haft kanon väder när vi åkt så nu håller vi tummarna för deras (första) resa !!! /nettan

    SvaraRadera