lördag, september 18, 2010

Till minne av militärkuppen

Imorgon söndag, på Sveriges valdag, är det fyra år sedan militären kuppade bort Thaksins styre. I Chiang Mai kommer en stor demonstration att hållas. I Bangkok ska de röda att släppa upp ballonger vid Ratchaprasong. Alla lovar att att det ska bli en lugn och värdig protest. Jag tror säkert att ballong-demonstranterna håller sig lugna, men hur många desperata och våldsamma element finns kvar därute? Hur många bomber och granater finns i omlopp? En regeringskälla talar om "Vietnames-födda kambodjaner som anlänt för att skapa oroligheter"(!)

Gårdagens protest, då de hängde rosor vid fängelser runt om i landet där röda sitter inlåsta, var lugn. Men i Chiang Mai, där det finns så många röda, gick ingen till fängelset. Mycket underligt, jag undrar varför. Krismyndigheten CRES har förbjudit de röda att använda förstärkare under morgondagens protester, de får enbart använda megafoner. 

Militärkuppen 2006 måste väl ändå anses vara ett stort misslyckande. Dom lyckades inte lugna ner landet, det blev bara värre efteråt. Dom lyckades inte putta ner Thaksin från piedestalen, kuppen gav istället den korrupte politikern rollen som röd martyr. Det var nog inte planen.


2 kommentarer: