söndag, april 11, 2010

Läget i Bangkok 11 april

Efter att ledarna för de olika partierna i koalitionsregeringens suttit flera timmar i ett akutmöte på 11 Infanteriregementet gav regeringens talesman Panitan nyss en presskonferens. Han sade att regeringen ska göra sitt bästa för att försöka återställa lugnet med hjälp av lagliga medel. Han framförde sina kondoleanser och fortsatte med att säga att regeringen tillsätter en oberoende grupp för att utreda alla dödsfall. Han vidhåller att om militären över huvud taget skjutit med skarpa skott har det handlat om självförsvar. Och de skott som avlossats med skarp ammunition har riktats uppåt.

D
et har framkommit att de som avfyrade granater vid sammandrabbningen nära Khao San Road varken tillhörde demonstrationssidan eller militären. Detta är konfirmerat från båda sidor. Vilka de var vet ingen just nu. Det spekuleras i röda utbrytare eller orosmakare som vill tvinga fram en militärkupp.

En grupp av röda har idag varit uppe vid satellitstationen igen, men det är oklart om vad som hände. Demonstranterna ska hålla en sorgehögtid (välsigna) de 14 döda röda demonstranterna ikväll. Imorgon finns planer på att paradera de döda genom Bangkok. En röd ledare lovade igår att samla alla demonstranter vid bron. Idag har dom ändrat sig och fortsätter ockupera området vid varuhusen också.

Nedanstående video är filmad av en kille som kallas Vaitor på twitter. I slutet på videon bryter han armen då han träffas av en gummikula.


Uppdateringar kl 18.30: Det har inkommit fler observationer om att (åtminstone) militären besköts uppifrån. Om inte militären sköt skarpt, vem dödade 14 röda demonstranter? Flera är skjutna i huvudet. Det finns flera bilder och videos som visar mystiska män med gevär (låter som en dålig actionfilm).

Det verkar hysteriskt i det röda lägret, framförallt vid bron där dom blivit osams med pressen och kört bort journalister från området. Liknande tendenser har förekommit i centrum, men inte i lika stor utsträckning. Röda tycker att media vinklar nyheterna. Att dom själva vinklar minst lika bra verkar inte ha med saken att göra. Den röda TV-kanal sänder återigen - men av någon anledning är kanalen fortfarande låst på nätet. De fyra militärer som de röda "arresterade" och visade upp på scenen igår har släppts.

De röda kräver Abhisits avgång NU och omedelbart nyval. Folk i min omgivning blir mindre och mindre röda för var dag som går, men Phuket är inte speciellt rött från början. Regeringen tycker situationen av demonstranternas fel. Demonstranterna tycker det är regeringens fel. Thaksin tycker det är Abhisits fel och han ska "video-ringa" till scenen vid bron igen ikväll. Runt demokratimonumentet där det var full drabbning igår vandrar nu turister runt och tar bilder på kulhål och skrot.





12 kommentarer:

  1. Uach vad trist. Tack för all din information.

    SvaraRadera
  2. Tack för att du håller oss uppdaterade från oroligheterna i Bangkok. Du är Phukets svar på Åsne Seierstad, som rapporterade från Krigets Irak (även om du inte står mitt i ett bombregn som hon gjorde, förstås).

    SvaraRadera
  3. Stina, ja trist är det lindrigt sagt.

    Christer, Åsne fick betalt va? ;-)

    Skulle det börja regna bomber hos oss skulle du få sen mig sprinta förbi mot flygplatsen med oväntad fart!

    SvaraRadera
  4. Många brutna löften hela tiden. Hur många fler ska behöva dö eller skadas? Sorgligt.

    SvaraRadera
  5. Här är en länk med enormt bra bilder:

    http://www.boston.com/bigpicture/2010/04/unrest_in_thailand.html


    Susanna, jag är glad att det inte är du som har tagit dem, för jag skulle aldrig vilja att du skulle vara i närheten av allt det där.
    Stor kram Nong-Rosarin

    SvaraRadera
  6. Säkert fick Åsne bra betalt, men du får i stället folkets kärlek :-)

    SvaraRadera
  7. Rosarin! Bra tips, det var mkt bra bilder från boston.com- väldigt duktiga fotografer.
    Jag är inte pressfotograf och är definitivt out of the league.

    Här är det väldigt tyst utanför - farligt tyst! Tack för update Malee/S

    SvaraRadera
  8. Susanna; Bra men läskiga foton. Tack och lov att du inte är så där nära när det händer. HUAligen!
    Vart i Bkk bor du? Vi bor i södra Sukhumvit området. Det är knäpptyst här ute också, inte många bilar fast vi har motorväg i närheten.
    Känns väldigt konstigt.

    SvaraRadera
  9. Rosarin, den tipsade jag om för ett tag sedan. Men ska lägga in den igen, det är fantastiska bilder. Att han vågar!

    Christer, kärlek är aldrig fel ;-)

    Susanna, du får ju inte får gå ut för dina vänner ;-) Har du samma otäcka känsla som jag? I så fall, usch... Kram!

    SvaraRadera
  10. Åhhh den måste jag ha missat. Förlåt för upprepning..hihi.

    Det känns som ett vakum efter allt som hände igår.
    Vad ska hända härnäst?

    SvaraRadera
  11. Hej!

    Ni vinkal det hela alltför regeringsvänligt. Det ni inte skriver är att 75 procent av thailändarna stödjer de röda. Klart ni inte hittar sådant, när ni läser vad som står i de stora tidningarna i Bangkok, dessa är ju inte direkt kända för att vara allsidiga för fem öre. De är maktens redskap, och styrs helt av näringslivets högsta grupper i landet.

    De gula, och regeringen, har ett minskande stöd från Bangkoks medel- och överklass. Delvis har man stöd från delar i de sydligare provinserna, vilket mest beror på att dessa lever nästan uteslutande på turismen!

    Försök var mer allsidiga i era rapporter, så blir ni mer trovärdiga....

    SvaraRadera
  12. Osanoj; Ovanlig kommentar... jag är rätt röd-vänlig.

    Att 75% stödjer de röda har jag inte sett några siffror på. Inte med ett statistiskt, trovärdigt underlag. Om du har några undersökningar som underbygger att 75% verkligen stöder de röda vill jag jättegärna ha dom.

    Att de stora tidningarna är "gula" har vi vid flera tillfällen påtalat i bloggen. Jag försöker alltid få information från olika håll. Men som du vet är det svårt, alla sidor vinklar nyheter så det passar dom. Att över huvud taget få fram information som är stensäkert sann är svårt i Thailand. Sanningen friseras i alla läger.

    Jag håller med dig om att de gula hade minskande stöd, framförallt från medelklassen och framförallt under en period innan de senaste demonstrationer startade. Men det har svängt lite igen nu, är osäker på hur många procent som stöder vilka nu.

    Att stödet för de gula beror på turismen i söder håller jag inte riktigt med om. De södra delarna har alltid varit starka fästen för demokraternas parti och läget i de allra södraste delarna förvärrades under Thaksins regeringsperiod - många muslimer är mer anti-röda än riktigt gula.

    Men det är min åsikt, du kanske tycker helt annorlunda. Och vet du va Osanoj - eftersom vi har demokrati i Sverige så kan vi tycka olika, bra va!

    SvaraRadera