lördag, april 10, 2010

Kalabalik i Bangkok

10 april 2010, lördag kväll och Bangkok står i brand. Läget bara blir värre och värre. Detta är en fortsättning på förra inlägget lördagens händelser blev för många och inlägget för långt.

Kl 20.30: Det pågår regelrätta strider i en korsning nära Khao San Road. Tårgas, gummikulor, skarpladdade vapen, rökbomber och granater verkar avlossats i striden mellan röda demonstranter och militären. Det verkar lugnat ned sig nu. Personskador rapporterade på båda sidor. Bild från Reuters.


Kl 21.00: Två granater har avfyrats mot regeringsbyggnaden varav en exploderade. Ett dödsfall rapporterat efter sammandrabbningen i Kok Wua-korsningen (nära Khao San). Eventuellt röd demonstrant men vet ej säkert än.

Kl 21.10:
Militärens talesman Sansern har gjort ett uttalande på TV: "Khun Korbsak, premiärminsterns secretary-general (vad blir det på svenska?), ska försöka koordinera (medla?) med de röda ledarna. Trupperna har till viss del retirerat och vi hoppas av demonstranterna också gör det". Dålig bild från strax efter drabbningen.

Kl 21.30: Den röda ledaren Nattawud på scenen vid Pan Fah: "Låt oss inte tala om hämnd nu. Det enda viktiga är att vi håller oss säkra. Jag har förhandlat med Khun Korbsak" Han ska hämta alla demonstranter från Ratchaprasong för att fortsätta demonstrera vid Pan Fah-bron. Frågan är om ledargruppen kan få alla att följa med och lugna ner sig. Flera dödsfall rapporterade. Just nu bärs två döda kroppar in vid demonstrationsområdet vid bron. Demonstranterna gråter öppet.

Kl 21.40: Spricka mellan de röda ledarna.
Nuttawud vill retirera. Jatupon vill inte, han skriker; inga mer förhandlingar på scenen vid bron. Från den centrala bron hörs också hårda tongångar och bristande förhandlingsvilja. Fem döda rapporterade efter drabbningen, varav en var en japansk journalist från Reuters som sköts i bröstet. Hundratalet skadade. Tillägg kl. 22.50: Siffrorna stiger. Åtta döda och närmare 500 skadade. Bland de skadade finns även turister och utländska journalister.

Kl 22.10: Två soldater dödades vid granatattack mot militäranläggning vid Dinsor Road.

Kl 22.50: Tillfångatagna soldater visades upp på Pan Fah-scenen för en kvart sedan. De har sen plåstrats om och gömts undan någonstans.
Nuttawud låter fortfarande resonabel: "Vi måste tona ner våldsamheterna. Vi kanske måste demonstrerar på annat sätt". Men det finns andra ledare som låter annorlunda. Arisman står på den andra scenen och säger att dom iaf inte flyttar på sig ikväll. Dom stannar och beslutar imorgon vad och hur dom ska göra.

Kl 23.00: I Khon Kaen blockerar 1000 röda demonstranter en gata. Jag är trött - vill vila armar och ögon. Jag hoppas att det inte finns något att skriva om mer idag. God natt från stackars Thailand!

Här kommer jag att uppdatera uppgifterna om döda och skadade.


13 kommentarer:

  1. USCH, det är fullt ös nu. De har skjutit på regeringsbyggnaden!

    SvaraRadera
  2. Vart ringer man för att fråga om skadade personer?
    Någon som vet?

    SvaraRadera
  3. Usch, måtte det inte eskalera ytterligare! Men situationen verkar ju tyvärr vara allt annat än under kontroll.

    Tack för att du orkat sitta uppe!

    SvaraRadera
  4. Riktigt, riktigt illa! Kollar snart på svenska nyheter för att se vad de säger där. Det har varit tyst ett par dagar............ Det är svårt att hänga med i alla svängarna när man sitter här hemma - men det verkar vara ganska omöjligt även om man är på plats.

    SvaraRadera
  5. Ja, tyvärr var det väntat!! De har hållit igen så pass länge nu så allt kom på en gång under dessa två dagar. Kände att det var aggressivt uppe vid Chitlom idag.
    Jag är mycket besviken på denna sorgliga utveckling!

    Rosarin, du får nog åka till sjukhusen och fråga direkt/S - som nu är hemma och lovar att inte gå ut...

    SvaraRadera
  6. Susanna, visst var det väntat men sorgligt är det.

    Du vet va lugnt och trevligt vi har det på Phuket. Du är välkommen hit. Hos oss kan man ramla hur mycket som helst utan problem ;-)

    Jag hoppas det åtminstone blir lugnt över natten. Jag skulle behöva relaxa lite nu...

    SvaraRadera
  7. Stort Tack till dig Malee som skriver och updaterar bättre än någon annan media. Så klart att du ska relaxa, det tar på krafterna att vara uppdaterad hela tiden.

    Susanna: Skönt att höra ifrån dig, jag har undrat om du har varit där ute i smeten idag. Hela familjen är hemma här nu, dotterns pappa kom hem för tio minuter sedan så det var honom jag var orolig för.

    hihi..låter bra att man kan ramla hos er på Phuket förresten. Känner nästan för att lämna bkk nu och flytta ner.

    Kram

    SvaraRadera
  8. Sov gott Malee och Tack för update!!!

    Rosarin! Det var aggressivt och folk sprang som galna huvudlösa höns. När BTS slutade gå blev vanligt folk rädda. Väntat och fruktansvärt onödigt.

    Om folk kunde sluta upp att skämta och dansa och istället sätta sig ner och reda ut härvan som "human beings".
    Jag är så besviken/S - godnatt

    SvaraRadera
  9. Ta nu time out och stäng av allt! Tack för idag! Vi hoppas på morgondagen.............

    SvaraRadera
  10. Tack för bra rapportering!
    Hoppas det blir mindre våldsamheter att skriva om imorgon.

    SvaraRadera
  11. Riktigt trist att det hettat till såhär. Hoppas det är över snart!

    SvaraRadera
  12. Verkar vara 15 döda och över 650 skadade efter nattens summering.

    http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5g3j-vAVG1fg3kEfnogTiH8_4EXvwD9F0DK4G0

    SvaraRadera
  13. Susanna, jag sov som en stock. Också besviken, men mest ledsen.

    Marie-Anne, Hnerik, Budgetresenär; Det hoppas vi alla. Att dagen idag blir en helt annan dag. Men inte helt säker.

    Smernaz, visst är det fruktansvärt tragiskt! Och dödssiffrorna ökar.

    SvaraRadera