lördag, april 10, 2010

Fram och tillbaka i Bangkok

Lördag 10 april. Allt songkran-firande i Bangkok är inställt. Songkran är det thailändska nyåret som på många håll börjar firas redan idag. Nyårsafton infaller 13 april. På Phuket skiner solen vidare och redan på förmiddagen visar termometern 34 grader i skuggan! Ett nytt ord som anväds flitigt nu är "Vattenmelon-militärer". Gröna på utsidan och röda inuti. Igår efter stormningen av ThaiCom sade flera grönklädda själva till utländska reportrar att de var "vattenmelon-soldater".Kl 11.00: Myndigheterna har återtagit ThaiCom och släckt ner den röda kanalen igen. De röda demonstrerade, förhandlade och fick fram en överenskommelse som garanterade att deras TV-signal skulle få sändas igen. Sen bryter regeringen överenskommelsen och låser signalen igen. Nu vaktar 37 kompanier satellitstationen. Genom denna manöver så sjönk möjligheten för att de röda vill förhandla från liten till minimal.

13.30: Alla internetkanaler jag haft för röd tv är blockerade. Det rapporteras att regeringen försöker störa mobiltelefon-singnaler nere vid demonstrationsområdet. Men det kan iofs vara överbelastning. Vid ett militärhögkvarter pågår bråk, vattenkanoner har använts och det rapporteras om skadade. På scenen har en röd Buddha gått i två bitar när det buffades med poliser som ville arrestera någon. Ingen arresterades, men bestörtningen över Buddhan är stor.

Kl 14.00: Rött läge för de röda. Uppgifter cirkulerar om en förestående "Crackdown" vid den ursprungliga demonstrationsplaten, bron Phan Fa. Även vid
Ratchaprasong ökar nervositeten dock ej bland demonstranterna som dansar vidare - men Paragon och Siam har låst dörrarna, med shoppare inne i varuhusen. Mängden kravallutrustade poliser har ökat rejäl i området.

Kl 14.30: Trupper har återtaget en del av demonstranternas område vid
Ratchaprasong. En talesman för regeringen säger att de ska ta tillbaka alla områden nu, dvs både vid bron och i de centrala delarna. Kravallpolis går in nu . BTS-stationerna Siam och Chidlom har precis stängt sina portar och fler och fler stationer stänger i skrivande stund.

Kl 14.45: Nu trycker alla på. Tårgas har avfyrats vid Makkawan bron (nära Phan Fa).
Trupper rycker fram på andra håll med hjälp av vattenkanoner. Flera av ledarna vid Phan Fa sägs vara arresterade (kl 16 kommer motstridiga uppgifter om arresteringar eler inte). BTS, dvs skytrain har stängt ner totalt, alla stationer är stängda!

Kl 15.00: Flera stora vägar in och ut från Bangkok stängda. Det är både Lockdown och Crackdown.Kl 15.20: Militärens talesman ber folk hålla sig undan Phan Fa området. Inom två timmar ska situationen vara under kontroll påstår han. Förutom vattenkanonen och tårgas används även gummikulor nu. 33 personer anges skadade än så länge. Ledarna i centrum verkar lugna på de bilder som cirkulerar.

16.00: Fler röda har tagit sig till centrum, men är dom verkligen tillräckligt många för att kunna hålla polis och militär stången? Många bra bilder från de senaste dagarnas händelse finns här. Strax
ska premiärministern tala på TV och just
nu skjuter militären mot demonstranterna med tårgas och gummikulor vid FNs högkvarter.

Kl 16.20: Ingen PM har synts till i rutan. Om han vill säga att regeringen har läget under kontroll är det förståligt. För läget är allt utom inom kontroll. Vid Makkawan bron (där ligger FNs högkvarter) har demonstranterna fått militären att retirera för en stund. Enligt uppgift blåste vinden tårgasen tillbaka på dom. I Sukhumvit är det trafikkaos då röda svämmar in från söder och försöker ta sig till centrum. PÅ bilder ser man ledarna sitta och prata i mobiler, så signal finns tydligen igen.

KL 16.40: Regeringens talesman har just talat på TV . Han sa: Myndigheterna följer internationella regler, bla bla bla. Vi följer reglerna, bla bla bla. Sen var det slut. Och premiärministern sitter vid 11 regementet och ser rätt trött ut (Fast jag vet inte om bilden är tagen nu eller tidigare) I Chiang Mai har det hettat till då en grupp röda har omringar stadshuset

KL 16.55:
Vid Makkawan har militären just tagit fram ett ljud-vapen som jag inte vet vad det heter på svenska. Det kallas Sonic Gun på engelska, ett sånt här. Och premiärministern säger återigen att han ska tala på TV nu... Nähä - det är Panitan (regeringens talesman) och Sansern (militärens talesman) i rutan.

Kl 17.20: Presskonferensen över. Förutom den vanliga genomgången så bedyrar militären att de inte använder riktiga kulor. Han säger dock att demonstrantsidan har gevär och två soldater är skottskadade. Båda ber allmänheten om tålamod och ber alla att hålla sig från de områden som påverkas. Dvs både vid bron och nere vid
Ratchaprasong, karta här. Kartan är ej uppdaterad idag då Richard Barrow själv fastnade i city när de stängde BTS och vad det verkar har han inte tagit sig hem än (kl 18.30: Men snart kanske, han bloggar mobilt iaf). Stadshuset i Chiang Mai är nu ockuperat (kl 18: nej det är den inte säger dom nu på tv - men det är även bråk på andra platsen, bla Khon Kaen) av de röda och militära tankbilar har observerats på Bangkoks gator... bla 4 nära Baiyoke Tower. Så här ser det ut i detta nu vid Ratchaprasong. Nu 84 personer rapporterade skadade och TNNs nyheter visar demonstranter som försöker störta en helikopter nere vid centrum!

Kl 18.00: Polisen började retirera från korsningen
Ploenchit (i centrum) vid halv sex. Och precis just nu spelas Thailands nationalsång
överallt. Det gör den alltid kl 18.

Kl 18.15: Det rapporteras att det kastats tårgas från en helikopter över demonstranterna vid bron Pha Fa. Demonstranter släppte då upp ballonger så helikoptrarna var tvungna att köra därifrån. ThaiPBS (tvkanal) har blivit beskjutna av misstag var det verkar. Nu 93 personer skadade, varav fem skottskadade. En av dessa fem är en utländsk frilansfotograf som skottskadats i magen.

Kl 18.55: Nu beskjuts även demonstranterna i centrum med tårgas.

Kl 19.15: Snälla rara, evakuera ungarna! Det finns små barn vid båda platserna. Ingen bör få använda små barn i demonstrationer! Nu 107 skadade och röda demonstranter smyger tillbaka in på de områden som tidigare militär och polis intog. Strax tillbaka till ruta ett. Rubriken jag satte i morse passar väldigt bra än så länge. Fram och tillbaka!

Kl 20.10: Båda sidor attackerar varandra vid Kok Wua (nära Khao San). Full kalabalik med tårgas, stenar och hemmagjorda bomber (nåt explosivt iaf)! Jag vet inte vilka som skjuter eller vad dom skjuter, men skjuter gör dom

Forttsättning följer i nästa inlägg. Det är väldigt otäckt nu!



Ögonblicksbild kl 12 från Ratchaprasong där den röda massan växer och dansfesten är i full gång. Bilden är lånad av Richard Barrow som är involverad i
Paknamn Web, en fantastisk sajt för folk som är intresserade av Thailand. Richards egen blogg är alltid intressant.

32 kommentarer:

  1. Hej!
    Det har regnat några småstänk här på södra Sukhumvit road i Bkk och det är en allmänt mulen dag. En bomb har sprängts vid Crime supression HQ,ingen skadad.
    Bloddonationskampanj pågår på Röda Korset för de som är EMOT upplösandet av regeringen. De gula har sagt något i stil med att dom också vill se parlamentet upplöst. Jag känner mig förvirrad av dessa färger och skifftande åsikter. Någon som kan förklara?
    Vi får väl se vad det blir av den här dagen.

    SvaraRadera
  2. Gul, mot allt som har med Thaksin att göra. Ockuperade flygplatsen 2008. Nu börjar dom tröttna på Abhisits regerging pga dess handlingsförlamning och tycker regeringen borde ta i med hårdhandskanar. Vilket är lite kul på nåt sätt, dom röda gör ju exakt vad de gula gjorde...

    Jag hoppas det blir lugnt idag men man vet aldrig. Tror inte längre att det är över till songkran, tyvärr.

    SvaraRadera
  3. Här har songkhran i a f startat på riktigt, fullt vattenkrig bland barnen. Och de vuxna äter och dricker tills de spricker, eller blir överkörda. Men den 13e blir det nog vattenkrig för de stora också.

    SvaraRadera
  4. Smernaz, nu var du rolig: "Äter dricker eller blir överkörda". Det var verkligen ett sanningens ord ;-) Ha så kul!

    SvaraRadera
  5. Om vi skall vara lite bisarra. Songkhran, 5-8 döda i upplopp i Bangkok. 550-560 döda i trafikolyckor räknat på hela landet. Provinsen som kommer toppa den listan är Phetchabun. Nu pratar jag 09 t o m 18 April som Songkhran.

    Den som möjligen skulle hålla ner siffran 550 är det faktum att så många är i BKK istället för hemma och firar Songkhran. Fast vad är 100 000 personer på en population på 63 miljoner.

    SvaraRadera
  6. Ja visst är det hemskt. Och varje år upprepas det. Jag vägrar köra moppe under Songkran! Så det kan kanske bli minskade dödssiffror pga demonstrationen i Bangkok! Dom röda räddar livet på trafikanter ;-)

    SvaraRadera
  7. Ja det är lika sorgligt varje år med alla dessa som dör under Songkran. För det är verkligen precis som Smernaz skriver. De dricker eller blir överkörda!
    Smernaz, var i Thailand är du?

    Malee;
    De gula är allt som inte Thaksin är och nu är de trötta på "messmöret" i regeringen och vill att de ska ta i med hårdhandskarna. Så långt är jag med. Vad som är förvirrande är just att de gula själva gjorde samma sak som de röda gör nu men nu när det inte längre passar deras pipa så ska det tas i med hårdhandskarna.
    Jag har så svårt att köpa den logiken. Kan de gula inte dra parallellerna själva?
    Att leva som man lär är inte så lätt alla gånger.
    Eller tror ni verkligen att de kan ha GLÖMT????

    SvaraRadera
  8. Hej igen!
    Vi pratade om en annan sak här hemma idag. Var det så himla smart av Abhisit att kritisera militär och polis öppet i TV som han gjorde??? Kan inte militären bli sur och bestämma sig för att inte backa Abhisits regering mer, vilket betyder att det är helt kört för Abhisit&Co.
    Vad händer då?

    SvaraRadera
  9. Rosarin; är det något man är i Thailand så är det enögd. Jag har rätt - du har fel. End of discussion.

    De gula anser att deras demonstrationer var nödvändiga, därmed hade de den moraliska rätten att demonstrera som de gjorde. Ändamålen helgar medlen.

    De röda demonstrerar inte för rätt sak, därmed har de inte den moraliska rätten på sin sida... enligt de gula.

    Ging hade igår en idé hur man kunde lösa situationen: "Ge alla demonstranter 3000 baht per person om domåker hem" Idag ser jag att The Nations Tulsathit är inne på samma idé...

    SvaraRadera
  10. Ang kritiken, många är inne på samma sak. Abhisit räddar ansiktet på TV: "det var inte regeringens fel - militär och polis var inkompetenta". Vad det kommer betyda för regeringens stöd återstår att se, men jag tror inte heller militär och polis är så glada över kritiken.

    SvaraRadera
  11. @Rosarin: jag befinner mig just nu mitt i provinsen Phetchabun. Där jag tillsammans med min fru har ett hus. Och där typ hela min frus släkt finns, i a f på mammas sida.

    @Rosarin: Jag tror militären håller sig tills de lyckas utse ny högste ledare. Vilket skall ske senas sista september. Detta är också en av anledningarna till att sittande regering inte vill göra något alls innan den första oktober. Sen vill alla se hur det går med tronföljden. (jag kan ha helt fel i alla fakta och alla uttalanden)

    SvaraRadera
  12. Tack för hjälpen kompisar!
    Nu förstår jag lite bättre. :)

    Malee:
    Men med en så enögd inställning....nää det är ju omöjligt att tänka så om sig själv!!
    Ska de kalla sig buddhister och toleranta men bara så länge det passa DEM?


    Phetchabun...*tittar på karta*, åhhh ni bor i vackra Isaan!
    Vi skulle tagit en tur uppåt nyligen men nu är det som det är så det får bli lite senare helt enkelt.
    Jag tror det stämmer som du säger och jag tror att det kommer att hända mycket det här året också.
    Var rädda om er på Songkran!

    SvaraRadera
  13. Smernaz: jag tror att valeet av ny ÖB är en av de största anledningarna till varför de röda vill ha val NU...

    SvaraRadera
  14. @Rosarin: Jag vet inte om man egentligen klassar Phetchabun som Isaan, utan man brukar säga att det är provinsen mellan Isaan och norra Thailand. Fast jag tror att Phetchanbun är väldigt mycket som övriga Isaan. Lite grejen med Phetchabun är att det är 'berg' i öster mot Isaan. Och det är 'berg' i väster mot norra Thailand. Och mellan bergen är det plat bördig jord.

    SvaraRadera
  15. JISSES, den röda buddan som de röda har på sin scen har gått i två bitar!!!!
    Bordet kollapsade precis när poliserna skulle arrestera en röd ledare och den röda Buddhan gick i 2 bitar!!!!!

    SvaraRadera
  16. Rena regnbågen snart med alla dessa färger. Kan inte låta bli att le åt ordet "vattenmelon-soldat". Inger ingen större respekt på svenska men det kanske är mer tyngd i ordet på thailändska.

    Kommer shopparna inte ut ur varuhusen nu eller har dom bara låst för inkommande? Jaja, det finns ju sämre ställen att bli inlåst på.

    SvaraRadera
  17. Hannele, jag tror dom evakuerat dom men ej säker. Men dom kommer inte därifrån iaf. Ingen kommer därifrån. Gatorna blockerade och Skytrain stängt.

    Och visst är det sött med vattenmelonerna.

    SvaraRadera
  18. Vattenmeloner...Kallades inte Sveriges regering för "rödgrön röra" ett tag? Minns inte i vilket sammanhang dock.

    Jag hoppas att Thaksin betalar sjukhusräkningarna för de röda som blir skadade. Det tycker jag gott att han kan göra!

    SvaraRadera
  19. PM på tv om 15 min!

    SvaraRadera
  20. Rosarin, att påstå att allt är Thaksins fel är också rätt enögt ;-). Han är en symbol för vad som är fel i landet, han är inte roten till det onda. Det finns många röda som inte gillar Thaksin men som faktiskt vill rösta och respekteras för vad dom röstar på...

    Pm kommer nog säga att: lugnet är snart återställt. Han och regeringen försökte i det längsta att hålla sig från att ta til maktmedel. Men då de röda attackerade och stormade kunder inte längre regeringe passivt se på.

    Snart får jag höra om jag gissar rätt...

    SvaraRadera
  21. Tusan att man inte kan thai, det är svårt att hänga med på nyhetssändningarna... =/

    SvaraRadera
  22. Lite enögt kanske.

    Men jag menar bara att ifall Thaksin ställer upp på att betala demonstranterna så tycker jag att han också ska betala om de blir skadade.
    Är det inte så att alla röda demonstranter får betalt av Thaksin oavsett om de gillar honom eller inte?
    De tar ju trots allt risken att stå där.

    SvaraRadera
  23. Wilda, idag skulle det vara svårt att hänga med om dom pratade svenska! Det är mycket nu...

    Rosarin; det finns mer backup för rörelsen än bara Thaksin. Pengar har flutit in till demonstranterna från många olika håll. Det är inte Thaksin privat som betalar allt, men han betalar säkert mycket.

    Att referera till de röda som enbart Thaksin-anhängare är ett medialt knep för att misskreditera dom. Visst 17 är det massor som vill att han ska komma tillbaka, men inte alla.

    Och inte alla demonstrerar för Thaksin. De demonstrerar för att tas på allvar - de demonstrerar för chansen till ett bättre liv. Sedan hänger Thaksin med som gubben i lådan då han är symbolen för dom.

    SvaraRadera
  24. Ja antar att det är så det är. Fasen vilket komplicerat läge. Lätt att generalisera för att göra det lättare att hänga med.

    Riktig röra idag och antalet skadade stiger...och det gillar jag inte.

    Senaste siffran från Erawan medical center var 47st. Vet inte om det var bara röda eller blandat, men på tok för många ändå.

    SvaraRadera
  25. En annan fråga...

    Är det någon skillnad på Gränspatrull polis och vanlig polis? I så fall vad?
    Läste tidigare att det var BorderPatrolPolice som är i stan och sköter röjandet.
    Någon som vet?

    Vad är skillnaden mellan gummikulor och vanlig ammunition. Stämmer det att gummikulor inte kan penetrera kroppen?

    Jag har hört olika om det.

    SvaraRadera
  26. Alla tal högre än noll är för många! Risken är överhängande att siffrorna kommer att stiga den minut kravallstyrkorna börjar pusha på riktigt vid Ratchaprasong.

    Men jag borde nog inte gissa. Jag gissade ju i morse att dagen idag skulle bli lugn, ooops!

    SvaraRadera
  27. Rosarin; regeringen har just meddelat att dom står för alla sjukhuskostnader för de som skadas idag, oavsett villken sida de står på.

    SvaraRadera
  28. Åhhhhh vad bra! Tack regeringen, oavsett vilken det är!!!
    Det var det bästa de har gjort!
    Jag har tänkt så mycket och vi har diskuterat här hemma hur FASEN de ska ha råd till vård ifall nåt ALLVARLIGT skulle hända för vi antar att det är många som inte har så bra försäkring.
    Dotterns pappas knäoperation gick på 200 000 baht men försäkringen betalade det mesta eftersom det var pga en olycka.

    Det var i alla fall glada nyheter! Tack!!! :)

    SvaraRadera
  29. Min kontakt inom polisen säger att det just nu finns 4 bekräftade dödsfall. Jag vet inte hur mycket man kan lita på den infon. Den kan komma från upphetsat rött håll. Men det verkar finnas någon sanning i det.

    SvaraRadera
  30. Smernaz; nämen usch! Hoppas verkligen det är fel. Hoppas - men tvivlet finns där :-(

    SvaraRadera
  31. Maleé, du gör ett makalöst jobb! Så mycket tack för att man får veta mer än via svenska medier. Dom kollar säkert på din blogg också, skicka faktura till dom när detta är över...
    Kanske måste Thailand gå igenom detta stålbad för att stärka sin demokrati.
    Tack för det, men var rädd om dig, man kan inte i förväg veta vad en så stor folkmassa kan göra, inte ens dom själva...

    SvaraRadera
  32. Tack Per, jag behöver inte vara rädd för varken demonstranter eller kravallpolis. Är på Phuket där det är lugnare än ugnast. Nästan sömnigt faktiskt ;-)

    SvaraRadera