fredag, april 09, 2010

Fredag 9 april - demonstrationsdag

Då det förmodligen kommer att hända en del i Bangkok idag kommer jag uppdatera i detta inlägg istället för att skriva flera. Snedställd text är citat från de inblandade.
10.30: Regeringen har släppt blockeringen av TV-kanalen samt många nätsajter (inte alla). Radion vet jag inget om. På scenen har bla sagts: Vi avslöjar inte vår plan än, då blir det inte spännande(!). Låt dom gissa, vi kommer att förvåna alla! Vildhjärnan Arisman utmanar regeringen: Kom och ta mig om ni kan! Jag tycker de ser ut att vara färre demonstranter på plats. Har kontrollstationerna lyckats hålla folk därifrån, har dom tröttnat eller kommer det fyllas på efter vägen? Och nu åker dom iväg till hemliga mål... Bilden är från den röda TV-kanalen, kl 10.30.


Kl 10.45: Vi har bara ett mål idag, vi ska till Pathum Thani för att ta tillbaka PTV, vår satellit! Vaaa? Jag har ju redan röda kanal, vad tittar jag på då? (tydligen har bara en del fått tillbaka kanalen hör jag nu) Så här såg det ut när dom röda försökte ta sig in till PTV igår. Karta: Här kan du se vart dom ska
Kl 12.00: Ännu fler arresteringsordrar är utfärdade, nu är dom uppe i 27! Ingen har dock arresterats. 10 till 15 000 röda är på väg norrut (nordväst) mot PTV. De berömda kontrollstationerna verkar än så länge lysa med sin frånvaro och de dom passerat har inte gjort nå’t verkar det som. Bangkok Post har publicerat ett rykte som cirkulerat länge; Thaksin har prostatacancer och är rätt sjuk pga strålningsbehandling. Det fick Thaksin att vakna till (han har varit ovanligt tyst länge). Jag mår bra och har hälsan, men jag är lite ensam... twittrade han för en stund sedan.

Kl 12.40; Klart för drabbning, Säkerhetsstyrkor och kravallpolis väntar vid TV-stationen. Varningar har gått ut att dom inte tänker backa om de röda försöker ta sig in på området. De första röda rullar nu in mot Thai Com (PTV). Kanalen har återigen blockerats, här ser vi den fortfarande även om vi inte får se något från de som är ute vid PTV, verkar mest vara repriser. Nu, 5 min senare visas det direkt från PTV. Min första tanke är att det är inte alls så många röda, men alla kanske inte kommit fram än.

Kl 13.30: Stillestånd. Kravallstyrkorna retirerade in bakom taggtrådsstängslet och de röda står utanför och pratar snällt med militären med hjälp av högtalare. De röda väntar på resten av gänget, framförallt
Nuttawut
som är den röde ledarfiguren för denna aktion. Hoppas Arisman inte ska vara med... Thai kommer alltid ihåg det viktigaste i livet, även under demonstration. Redan nu finns tillgång till massage och mat. De säger nu att det inte är mer än ca 3000 röda vid Thai Com, låter troligt.

Kl 14.45: Vattenkanoner och tårgas används mot demonstranterna vid Thai Com.


Kl 14.50: De röda bryter genom avspärrningarna och svämmar in i byggnaden (inte in, se nedan).

Kl 15.00: Militären går hem! Det är sant, dom går därifrån nu. Undrar vad detta betyder för regeringen och dess mjuka linje.

Kl 15.10: Det är rena karnevalsstämningen på röd TV. Munkar tröstar militärer och poliser och röda klappar om dom. Ursäkta jag frågar, men varför har överhuvud taget Thailand kravallstyrkor? Dom lyckas aldrig. De få demonstrationer dom stoppat har blivit blodiga och dom har fått mycket officiellt "stryk" efteråt efteråt. Lägger strax in bilder från TV. Rättelse; dom stormade inte in i byggnaden, dom har omringat den. Det verkar till och med som de röda vakterna stoppar demonstranter från att gå in.

Kl. 15.30: Vad ska dom röda göra nu då? Och vad ska regeringen göra? Accepterar dom detta? Eller är dom för upptagna med sina arresteringsordrar? Nu är dom uppe i 24, men ingen arresterad! Alla bilder kommer från Tv-rutan där den röda segerfesten fortsätter med sång och musik... Klicka på bilderna för att se dom i större format.


Den röda massan bryter genom och omringar ThaiComs huvudbyggnad.

Militären ger upp och retirererar över åkrarna.
Tack ska ni ha, Tack tack, stort tack, ropar demonstranterna glädjestrålande och klappar om poliserna. Många poliser ler och klappar om demonstranterna ungefär som efter en förlorad fotbollsmatch...

Kl 16.20: Nu tömmer dom varuhusen nära demonstrationsplatsen vid Ratchaprasong. Det blir fler och fler militärer och poliser i området. Mao är det rätt troligt att dom kommer att gå in, men på vilket sätt? Det har inte direkt varit en uppvisning i styrka från regeringens sida idag. De röda ledarna uppmanar folk att samlas nära runt scenen. Det är rätt tunt med folk, de flesta är ute och dansar vid TV-stationen och dricker kaffe med militärer...

Kl 16.45: Det har funnits en plan på insats från regeringens sida för att ta tillbaka
Ratchaprasong, nu har dom avblåst aktionen då den läckt ut till pressen. Jamen, hallå - suprise. Militärer och poliser syns. Vad tänker ni göra då? Tänker ni göra något alls eller tillhör nu Bangkok de röda demonstranterna?

kl 17.40: Den röda skaran växer minut för minut vid
Ratchaprasong och polishögkvarteret fylls med poliser i kravallutrustning. När video med dessa poliser kablades ut på TV började demonstranterna utrusta sig med våta masker (stoppar tårgas bättre än torra) och förbereda sig på att de, trots motstridiga uppgifter, kanske kommer att ställas ansikte mot ansikte med polis och militär. De som varit vid TV-stationen är på väg tillbaka nedåt Bangkoks centrum. Satelliten sänder PTV igen, och som tack för det lovade de röda att dra sig tillbaka, vilket de också gör i denna stund. Som lök på laxen säger de gula att de ska ut och mot-demonstrera. Enligt deras TV-kanal tänker dom blockera korsningen Rajthewi. Är det i närheten av där de röda är? Nån som vet?

Kl 17.50: Förlåt mig men detta tycker jag är lite småskojigt... De röda vid
Ratchaprasong använder munkar som yttre skyddsring. Polisen har svarat med att ställa kvinnliga poliser mot munkarna. 1 - 1 i taktik. När alla skulle få tillbaka de rödas TV så försvann den här! Nu svart i rutan.

Kl 18.10; Polisen gjorde ett tafatt försök att arrestera de röda ledarna. Efter att ha stått och glott på varandra i en kvart gick polisen därifrån.

Kl 18.50: Misstänkt lugnt på alla fronter, är det matdags? En del verkar nyss ha fått tillgång till den röda kanalen, dock ej jag. Abhisit ska tala på TV igen, fattade inte när. Vad ska/kan han säga i det här läget? Mana till lugn - igen?

Kl 20.10: Nu gå vi och äter, hörs!

Kl 00.45: Ni vet väl att thailändska middagar kan dra ut på tiden... Vid hemkomst till satellit-rapporteringar och TV så ser jag at de RÖDA REGERAR. Ingen polis, ingen militär men dans och party nere på
Ratchaprasong! Om inget sensationelt händer så är det god natt från Malee på Phuket nu! 

19 kommentarer:

  1. Ja, Thaksin har prostatcancer. Han har en thailäkare som kommer och hjälper honom eftersom han inte litar på någon annan. Jag säger då det.

    Varmt som i helv....är det och man svettas floder/S

    SvaraRadera
  2. Vad är det som händer?????????????
    Nu får det väl ändå vara nog, eller??

    SvaraRadera
  3. Ja jösses vilken röra, Känns lite som att dom dansar foxtrott just nu.
    Vad säger thailändarna själva om det här, frun tycker ju ingenting för hon är ju inte där :)

    Tack för alla dina ovärlerliga uppdateringar!

    SvaraRadera
  4. Rosarin *Grrrrrr*9 april 2010 kl. 16:12

    Thaksin...känner sig ensam??? Bah!
    Han kan väl göra som Joakim von Anka, sitta och putsa sina guldpengar....

    SvaraRadera
  5. Så...nu har jag ätit lite mat och är mätt och nöjd. :)
    Kanske att de sparade krutet till att rensa nere vid Siam Square i stället?
    Vad tror ni?

    SvaraRadera
  6. Susanna, jaha, bode han inte gå ut med det för att få sympati? Till tonderna av Whitney Houston ;-)

    Johan, dom dansar absolut. Åtminstone de röda vid ThaiCom. Dom andra vet jag inte riktigt om dom dansar framåt eller bakåt...

    De thai jag talat med idag och igår ser på tv men ruskar mest på huvudet åt alltihop, både röda och gula ruskar på huvudet och suckar.

    Rosarin; vilket krut? Har dom något över huvud taget?

    SvaraRadera
  7. Susanna; Till tonerna av Whitney Houston ska det stå förstås!

    SvaraRadera
  8. Planen att rensa korsningen är inställd......pga av att planen läckte ut sägs det....

    SvaraRadera
  9. Eller....så är det HÄR en del av planen...alltså att låta folk tro att planen är inställd....vad tror ni`?

    SvaraRadera
  10. Jo, One Moment in time and never again..nu är det lekstuga i kungadömet Siam.

    Världens sämsta folk på att förhandla, konstigt att saker fungerar över huvudtaget!!!? Susanna

    SvaraRadera
  11. Så sant som det är sagt Susanna!
    Och vad händer nu?
    Är alla med på kafferepet nu, tro?

    Lustigt att poliserna bara stod och stirrade istället för att arrestera. De kanske kan köra "Arga leken" nästa gång. :)

    SvaraRadera
  12. Susanna, förhandla? Det går väl inte. Allt ska vara precis som man själv vill ha det. Gäller alla sidor och alla färger verkar det som.

    Kan inte regeringen börja åtala folk för förtal också? Dom verkar ju gilla att samla på papper... och dom kan få ihop en bunt aresteringsordrar till nu. Isaan Rambo har just kallat Abhisit, Sathit och Suthep för internationella terrorister! Det du...

    SvaraRadera
  13. Rosarin, dom körde ju arga leken ;-)

    SvaraRadera
  14. Jahaaa, ja men då är det bäst att inte störa, det är ju allvarliga saker! :)

    Sa han terrorister!?!?! Vad får han allt ifrån, denna Rambo-rödis.

    Nu verkar samtliga "elever" vara kallade till rektorns kontor för ett allvarligt snack! :p

    SvaraRadera
  15. Tänk om Abbe ska berätta i TV att han tänker att avgå????

    Vad händer då??

    SvaraRadera
  16. Om han avgår OCH upplöser regeringen blir det mer röd dans och sång i Bangkok. Sen kan alla åka hem. Men det tvivlar jag på - att regeringen ger upp. Inte än iaf.

    SvaraRadera
  17. Det tror inte jag heller, jag hoppas inte i alla fall.
    Jag skulle önska lite mer, ursäkta uttrycket, "stake" ifrån regeringens sida. Det ser ju inte bra ut när polis och militär står och leker arga leken istället för att arrestera bovarna.
    Frågan är om de fick order om att inte göra nåt eller om det var deras eget beslut att bara stå där och glo.
    Det är ju ganska avgörande för regeringens fortsatta arbete.
    Det får vi nog aldrig veta med säkerhet men det kanske går att utröna av vad Abhisit säger i kvällens tv-tal.
    Som det känns nu verkar det vara fritt fram för vilka dårar som helst att härja fritt bara de är tillräckligt många.
    Vad säger ni andra?

    SvaraRadera
  18. Dom är ju alla thailändare och bröder men dom använder olika färger på kläderna en dag som denna.
    Men kan väl inte vara otrevlig mot någon bara för att dom klär sig annorlunda sa den svarta polisen till den rödklädda demonstranten medans den gröna militären höll med.

    Var inte så att överbefälhavare Anupong vägrade att få blod på händerna? Det fanns väl i alla fall en spekulation om det.
    I så fall förklarar ju det arga leken och en eventuell order om att stå och glo.

    SvaraRadera
  19. Johan, har spekulerat om det i ett tidigare inlägg. Jag tror att militären inte vill... Frågan är hur länge eller hur starkt dom känner det så.

    Talade med en del thai igår som alla (på allvar) menade som du skrev om "den svarta - den röda - den gröna". Dom menar att de röda är inte på kollitionskurs med de gröna och svarta så de gröna och svarta tycker inte dom har anledning att bråka med de röda.

    På mitt påpekande om att de gröna och svarta är anställda av regeringen tittade dom bara på mig som om jag var dum och menade att "dom måste ju få bestämma själva vad dom vill göra ändå"

    SvaraRadera