onsdag, februari 24, 2010

Domslutet alla väntar på i Thailand

På fredag håller Thailand andan. Då meddelar högsta domstolen sitt beslut. Ska Thaksins familj förlora eller få tillbaka de konfiskerade pengarna? Mest nervös är nog Thaksin själv, 76,6 miljarder baht står på spel.
I media kan man få bilden av ett mycket enkelt mål som bara ska klubbas igenom. Det är inget enkelt mål. Det är en härva av uteblivna skatter och koncessioner inom mobiltelefonin. Hur lagar ska tolkas är inte alltid kristallklart. Lagar och regler är inte kristallklara, inte minst mobilindustrin i Thailand har ett krångligt och svajande regelverk. Målet handlar inte bara om Thaksin utan hela hans familj. Vem ägde vad, vem styrde och hur mycket av inkomsterna härrör från maktmissbruk och korruption. Ett av problemen är att familjen var stenrik redan innan Thaksin blev premiärminister. Hur mycket av förmögenheten de sitter på idag skulle de haft ändå? Det finns inget tidigare fall som är specifikt likadant, så hur det går är svårt att gissa. Personligen tror jag att domstolen kommer konfiskera stora delar av förmögenheten, men inte allt.
Oavsett hur det går kommer en sida att känna sig förfördelad. Oavsett hur det går kommer det att demonstreras. Kanske inte samma dag, men så småningom. Om dom konfiskerar förmögenheten, var går pengarna? Till andra mutkolvar eller landets bästa? DET vore intressant att veta.

Precis nu gav åklagarmyndigheten de röda en än större anledning att demonstrera. De meddelade att beslut om eventuellt åtal mot de gulas nio ledare för ockupationen av regeringsbyggnaden skjutits fram till 22 april. Ockupationen pågick i 193 dagar under 2008. Jag undrar om dom någonsin kommer att ställas till ansvar, inte bara för detta utan även för flygplats-ockupationen.


Korruptionsbakrund: I oktober 2008 dömdes Thaksin för korruptionsbrott angående landköp (hans fru fick tips om mark som var bra att köpa för det skulle bli mer värt. Thaksin dömdes, inte frun). Han är på rymmen från det två år långa fängelsestraff han dömdes till.

5 kommentarer:

  1. Du inte rädd för rapportera om politik i Thailand? Som falang ska man ju aldrig blanda sig politik. Nu skriver du inte på engelska eller thai så det säkert ingen fara.Gillar din blogg brukar titta några gånger i veckan.

    SvaraRadera
  2. Jag kan inte ens gissa! Men oroligheter och demonstrationer lär väl vara på gång........

    SvaraRadera
  3. Bra att vi får ta del av information om vad som händer i landet. Allt står ju inte i våra tidningar. Jag är tacksam för att du gör dig besväret och lämnar infon via din blogg.

    SvaraRadera
  4. Jesper, icke rädd!

    Marie-Anne, oroligheter är nog ingen högoddsare. Det är det även utan domslut.

    Annika, Thailand är inte så intressant för svensk press, såvida inte svenskar hamnar mitt i nåt.

    SvaraRadera
  5. Tack för dina inlägg, det är så intressant för oss med hus i Thailand att få reda på hur det ligger till.

    SvaraRadera