fredag, januari 29, 2010

Tiden är ur led

Thailändare har en, med svenska ögon sett, underlig tidsuppfattning. Här kan din kompis säga "jag flyttade hit för fyra år sedan" utan att blinka trots att du vet att det var sex år sedan dom flyttade.

Nu börjar jag förstå varför. Man tappar sin tidsuppfattning när solen skiner varje dag, året om. Jag börjar bli likadan. Var det ifjol vi var till Kanchanaburi eller var det året innan? Utan årstider är det mycket svårare att hålla ordning på åren. Ibland häpnar jag över almanackan, hur kan det vara januari? Det var ju nyss oktober? Jag saknar årstidernas växlingar även om jag inte saknar snön och kylan. Men just nu vet jag vilken dag det är - vi ska hämta upp syrran och Håkan som kommer tillbaka från sin båtluff idag.

Förresten så demonstreras det lite i landet. För ovanlighetens skull, sade hon ironiskt...


15 kommentarer:

  1. Det är faktiskt rätt trevligt med snö och kyla. I alla fall för oss som sitter mest vid datorn i stugvärmen ;)

    Varma vinterhälsningar!

    SvaraRadera
  2. Jaså du är i Sverige - jag har funderat på vart du tog vägen!

    SvaraRadera
  3. Intressant fundering! Jag är visserligen väldigt trött på snön och kylan just nu... Men visst hjälper årstiderna en att minnas! Man minns att man gjorde det och det på sommaren, eller att det snöade när man var där ocg där... Jag har aldrig tänkt på hur det skulle vara att leva år ut och år in utan årstider...

    SvaraRadera
  4. Om du saknar årstider, välkommen till Stockholm Här var snöyra och minus 10 i morse när jag försökte gå till jobbet. Jag gav upp när tårarna började rinna av kylan och blåsten, det blev bara gång en hållplats och jag vart sur som attan!

    SvaraRadera
  5. Det har du alldeles rätt i, man tappar tidsuppfattningen med denna ständiga sol.

    Årstiderna gillar jag skarpt! För egen del blir det lite resor hit och dit så snart får jag också vårsolen i Sverige.

    "Kalla vindar från Filippinerna"

    SvaraRadera
  6. Likadant är det för mig i Australien, jag har tappat kollen helt. Här är det sommar när det är vinter i Sverige och allt är bak och fram. Någon frågade nyligen hur länge sedan det var sedan jag var "hemma" sist. Jag svarade att det var sexton år sedan, men fick tänka efter. Var det tolv? Fjorton? Helt kollrigt blir det. För mig är det alltid vinter i januari, oavsett om det är 40 grader varmt här.

    SvaraRadera
  7. Roligt att du gillar vår husbil! Vi har en liten plan på att sälja allt och lämna Sverige och rulla iväg i husbilen om sisådär fem år ungefär...

    Skulle gärna åka genom Ryssland och mot Asien, om det är möjligt... Skulle man kunna komma till Asien i en husbil tror ni...? Man tänker på säkerhet och sånt, tror ni att det skulle gå...?

    SvaraRadera
  8. Du har säkert rätt! Men jag skulle nog gärna skippa årstiderna efter den senaste (och säkert inte sista!) vinterstormen med underkylt isregn och svår halka, följt av arktisk kyla - igen! Jag föredrar thailandsklimatet! Men så är jag ju medlem i Vinterhatarklubben också!
    Vad demonstrerar man nu mot - eller för?

    SvaraRadera
  9. Om ni skyller på saknaden av årstider när ni inte minns när och hur länge sedan, vad skall då jag skylla på som har årstider. Men jag minns iallafall att jag firade förra julen i Thailand. Som mitt minne utvecklas så ser jag mig själv i framtiden med en stor "adresslapp" fäst på ryggen så den som hittar mig vet vart jag hör hemma. Men dit är det lååååångt. Trevlig helg och hälsa alla, kram

    SvaraRadera
  10. Måste kommentera bilden - den är underbar! Vilka kontraster!

    SvaraRadera
  11. Fenomenet att tidsuppfattningen inte skev förekommer ju mycket påtagligt även här i kalla norden, men kanske det blir än mer märkbart, utan årstider? Vi får snart se, för i maj flyttar vi ner för att bo permanent på Phuket.

    SvaraRadera
  12. "Fenomenet att tidsuppfattningen ÄR skev" skulle det stå förstås...

    SvaraRadera
  13. Tidsuppfattning, jag fattar inte ens var januari tog vägen, det var ju nyss jul! Det jag dock kommer att lägga på minnet, åtminstone tills vi åker ner till vårt andra hem i Thailand i mars, är den bitande kylan och mängder av snö som är ovanligt i Stockholm. När vi kommer hem till Sverige igen i april kommer ju våren, förhoppningsvis med lite värme, sedan är allt om kyla och snö glömt......tills nästa vinter, hmmm. Att ha värme åter runt skulle göra mig mycket gott!

    SvaraRadera
  14. Det är väl någon förändring även här i Thailandet när monsunen kommer.

    I Finland, när jag växte upp pratade gubbarna om före och efter kriget,
    tidsuppfattningarna är nog ibland en egen konstruktion om någon stor händelse.
    Min tids uppfattning, före och efter?
    Jag hinner inte med att kommentera Britt-Marie, har varit ute och rest!

    SvaraRadera
  15. Freedomtravel; ni har en fantastisk husbil! Tyvärr är jag helt fel människa att fråga om om det funkar att köra sådan genom världen. Noll koll! Men jag vet att folk kört er rutt med vanlig bil, så varför inte?

    Katarina; trevligt med vår i Sverige! Har ni verkligen kalla vindar? Vi har inget kallt utom isen i Colan!

    Matilda, haha - välkommen i noll-koll-klubben!

    Marie-Anne; det är inget större fel på att vara förvirrad så länge man slipper frysa ;-) Demonstranterna, för långt för kommentar - fortsätter dom så bloggar jag om det... Bilden är ett hopkok hemifrån Bollnäs (syrrans bild) och från Bang Niang Khao Lak.

    Åsa, du har rätt förstås, men det är trevligt att ha något att skylla på ;-) Kommer du ihåg fest-id-korten jag gjorde? Vi kanske behöver såna både du och jag snart, hahaha.

    Christer, du kommer bli förvånad hur mycket det "skevar till sig"... ge det ett år och du kommer inte heller veta vilken månad det är ;-) Grattis till flytten förresten - ni har väntat länge på det!

    Annika, minnet är bra och kort oavsett var man bor tror jag! Så det är nedräkning hos er då. Med tanke på vad fort tiden går så åker ni rätt snart.

    Peller-Efter; kände du på dig att jag satt här och undrade om du åkt hem? Monusunen är inte så påtagig skillnad att jag kommer ihåg nåt... hade jag varit med under kriget hade jag nog iaf kommit ihåg det ;-) Hoppas ni hade en kul resa, var har du varit och turistat?

    SvaraRadera