lördag, oktober 18, 2008

Uppdatering av det politiska läget i Thailand


Kriget mellan Kambodja och Thailand kom av sig - tack och lov! I onsdags började de skjuta på varandra. En kambodjansk soldat avled och fyra thailändska soldater har skadats, varav en så allvarligt att han ligger i koma. Eftersom Thailand är ett land av komspirationsteoretiker så surrar rykten. Teori ett: Sammandrabbningen provocerades fram av den thailändska militären. De ville visa sin styrka för att sätta press på regeringen av avgå(!?) Teori två: Thaksin är kompis med Kambodjas starke man och han satte igång gränsdrabbningen för att visa sin sympati med Thaksin(!?)

Vem som sköt först tvivlar jag på att vi kommer att få veta. Vi konstaterar att om du är thai: Kambodjanerna sköt föst. Om du är kambodjan: thailändarna sköt först.

Armechefen Anupong Paochinda sade i en intervju att premiärministern inte kunde sitta kvar efter de blodiga sammandrabbningarna
den 7 oktober. Uttalandet satte igång en storm av rykten om en stundande militärkupp. Om man kunde äta rykten vore thailändarna ett mycket välmående och rundlagt folkslag.

PAD har släppt en film och bok där polisen (naturligtvis) bär hela skulden till att protesterna gick överstyr och två personer dödades och mellan 4-500 personer skadades. Filmen är musiksatt med Bob Dylan-låtar, är han tillfrågad tro?

Stackars 20-åriga Angkana som dödades när hon träffades av en tårgas-behållare har blivit PADs martyr och skyltar med kvinnans bild bärs av demonstranterna som tågar genom Bangkoks gator. De bär även skyltar med premiärministerns ansikte övermålat med ordet MÖRDARE. Mannen som dog i en Cheroke-jeep som tillhörde PAD och tros varit riggad med en bomb verkar inte nämnas. Händelsevis nämns inte heller Norongchai som misshandlades till döds av PAD-anhängare den första september.

Premärministern
Somchai Wongsawat pressas från alla möjliga håll att avgå, men har hittills ställts sig mycket kallsinnig till det. Har har (i dagsläget är det väl bäst att tillägga) sin koalitionsregerings fulla stöd.

Är då läget allvarligare nu? Jag tror inte det, men det verkar å andra sidan inte bli bättre. Demonstranter på båda sidor verkar dessutom sprida sig över staden så det kan vara läge att hålla koll på Svenska ambassaden i Bangkoks reseinformationssida. Nu har de bland annat börja samlas i min favoritpark Lumpini!

Tillägg söndag eftermiddag: Ja - dom sprider sig verkligen... I morgon, måndag 20 oktober ska PAD samlas utanför Central World klockan 10.00 för att sedare marschera mot Wireless Road. M.a.o kan det vara bra att inte bege sig till shoppingområdet vid Pratunam och Siam i morgon!

Vad har fiskarna med detta att göra undrar ni... Tjaa, dom gapar väldigt mycket dom också! Det är Ging som köpt dessa fina firrar (och många fler, han gillar fina fiskar) till vår lilla damm medans jag varit borta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

10 kommentarer:

  1. Underbart att du kommit fram till Ging och värmen. Det jag läser om det som händer i Thailand gör mig inte så lugn precis.. är ju bara 10 dagar kvar nu, jag vill verkligen inte att det ska bli några problem, väntat så länge nu!!!

    Vill ligga i den gröna hängmattan å lösa korsord!

    SvaraRadera
  2. Dom bara babblar och slåss sinsemellan Anki, dom kommer inte och ockuperar Malee Garden - lovar ;-) Nu ska jag iväg och basta. Det är supervarmt ute, 33 grader! I oktober!

    SvaraRadera
  3. Tack för informationen, du är en klippa för oss stackare som sitter här hemma i kylan och väntar på att får resa "hem".

    SvaraRadera
  4. Hej, skönt att läsa en Thailand blogg med innehåll. Allt är ju inte bara shopping och bad. Landar på söndag och far till vår lägenhet på Scandianavian Lagoon Resort. Jag läääängtar till de 33 graderna! Hälsningar Lena

    SvaraRadera
  5. Vi har så mycket värme att vi skulle kunna dela med oss... och bastun var ännu varmare ;-) Men sköööön för både kropp och själ.

    Bastun måste du besöka Lena om du inte redan gjort det, den ligger nära er - mitt emot orkidespecialisten i samma soi där marknaden numer ligger. Bastun heter nåt med Poo, massagen är vad jag vet däremot ingen höjdare men helt okej. Jag vågar inte prova än tyvärr.

    SvaraRadera
  6. Förresten, välkommen hem till värmen Lena!

    SvaraRadera
  7. Tack för uppdateringen om det politiska läget!

    Fortsättning lär väl följa....

    Ha det gott i värmen. Här hemma har vi fortfarande sköna soliga höstdagar men nätterna blir allt kallare och det varnas för minusgrader nattetid.

    /Christer S

    SvaraRadera
  8. Är armen ok.

    Isaanbo

    SvaraRadera