tisdag, oktober 07, 2008

Läget i Bangkok -Tårgas och slagsmål


Efter en lugn period så inte bara jäser det i den inhemska politiken, det har jäst över!

Sammanfattning: PADs demonstranter marscherade till Parlamentet sent i går kväll. De kallar ockupationen "den sista striden". Aktionen sägs vara en protest mot regeringen (den nya skulle gjort sin programförklaring i representanthuset idag) men den är även en protest mot att några av PADs ledare arresterats. Det finns arresteringsorders utfärdade på 9 av PADs ledare sedan de började ockupera den andra regeringsbyggnaden i augusti - två har arresterats den senaste tiden.

I går morse drabbade demonstranter och polis samman - tårgas användes och det talas om hundratalet skadade, några mycket allvarligt. En man har omkommit av en bilbomb, inte vid demonstrationerna utan utanför ett partihögkvarter.

Anklagelserna haglar från båda läger, och uppgifterna är luddiga och osäkra: Har inte bara polisen utan även PADs anhängare använt tårgas? Vilka andra vapen har använts (från båda håll) Det talas om rökbomber och skarpladdade vapen. PAD ockuperar nu området runt byggnaden, de politiker som fanns på plats har flytt från byggnaden.

Min tolkning av utvecklingen: Jag tror att PAD var tvungna att göra något. De satt där och protesterade i sin ensamhet vid regeringsbyggnaden, inga journalister var intresserade och demonstranterna började tröttna och gick hem. Vad göra? Joo - om vi offrar några ur ledar-gruppen och låter dom bli arresterade kommer folk att bli intresserade igen. Supporters kommer att strömma till och vi kommer i strålkastarljuset igen. Om de tänkte så, så tänkte dom rätt, det var vad som hände. Jag tror dock inte att de förutsett att polisen skulle ta i med hårdhandskarna.

Nu är vi tillbaka till ruta ett igen och landets höga militärer sitter i krismöte med regeringen. Landets vice premiärminister som skulle medla mellan regeringen och PAD har avgått som följd av att polisens hårdhänta metoder och läget är spänt, mycket spänt!

Tillägg kl 18 thailändsk tid; två polismän har blivit skottskadade i sammandrabbningarna nu i kväll och läkare som behandlar demonstranters skador säger att skadorna är alltför allvarliga för att det bara skulle varit tårgas som avfyrats. Fortsättning lär följa...

Tillägg kl 20:
Det måste vara nåt tok med The Nations klocka, det kan omöjligt vara femtiden på morgonen den 8 oktober nu! Klockan är runt åtta den 7 oktober i Thailand! Hur som helst, oavsett vad klockan är så fortsätter sammandrabbningarna. Nu har två demonstranter förlorat varsitt ben(!) i bråken utanför Bangkoks Metropolitan polisstation (dom slåss där och runt parlamentet). Läs en klok kommentar som skrivits till detta inlägg av en anonym svensk i Bangkok - bra råd om säkerheten just precis nu i stridens hetta! Klicka på kommentarer eller på rubriken till inlägget. Kl 21: skadestatistiken stiger, 381 personer har, av sjukhus och officiella kanaler, anmälts som skadade av drabbningarna. 48 är inlagda på sjukhus och 10 måste genomgå operationer. Det är många skadade det!

Reseråd; samma som förr, landet är säkert håll er bara från de områden där regeringesbyggnader finns i Bangkok. I turistsammanhang betyder det att Dusit Zoo och Vinmanek Palace bör undvikas.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Hej !
    Jag gör samma bedömning som du när det gäller vilka områden som är direkt olämpligt att ge sig till.
    Befinner mig just nu i centrala Bangkok. Läget verkar lungt.
    Jag gör dock den bedömningen att man skall hålla sig inomhus och avvakta vad som händer i natt. Titta på TV som direktsänder.
    Faran är nämligen att rånrisken kan öka då polisen har mycket att göra. Det är en risk som jag delar med thailändare i min närhet.
    Ger man sig ut skall man vara mer försiktig än vanligt och vaksam.
    Och naturligtvis inte vara onykter.

    SvaraRadera
  2. Bra råd anonym! Jag håller med helt och fullt!

    SvaraRadera