onsdag, oktober 26, 2011

Översvämningarnas Bangkok 26 oktober 2011

Det blir bara värre och värre i stackars Bangkok. Snart finns inget område kvar som inte anses vara högriskområde. Hela Don Meuangs distrikt ligger under vatten och de evakuerade evakueras igen. Södra tågstationen har tvingats stänga. Många fler områden evakueras också. Man varnar 50 distrikt i Bangkok för ökade vattenmassor från och med ikväll. Vad jag vet har Bangkok 50 distrikt, vilket bör betyda att hela staden är hotad (på kvällen förtydligade guvernören sig och sa att han inte menade Bangkoks alla 50 distrikt. Han hade menat 50 distriktkontor. Och inte heller hade han menat att det var krisläge, han menade bara att dom skulle vara på alerten. Det var ju också en dementi...)

Twitter svämmar över, likt Bangkoks kanaler, av rapporter om stigande vattennivåer, vallar som brister och gator som inte längre är farbara. Myndigheterna rekommenderar alla som har möjlighet: Lämna stan! Du som sett fram mot en helg i Bangkok, tänk om. Planera om. Det är inte läge att åka dit nu! Jag vet att det går torrskodda turister runt i centrala Bangkok och märker ingenting. Men det handlar inte bara om din egen säkerhet, det handlar om att landet. Dom vill ha så lite folk som möjligt i staden för att försöka hantera situationen på bästa sätt. Så för Bangkoks skull: åk bort en stund.

Bilden är lånad från twittrare som ser vattnet forsa över skyddsvallen på Sonwaad Road, Talad Noi. Det är tyvärr bara en av många ställen där vattnet forsar fram just precis nu, kl 17.15 - en onsdag eftermiddag i nådens(?) år 2011.


Tillägg en kvart senare: Sanam Luang fylls med vatten och hela Grand Palace-komplexet är hotat. Chinatown är också delvis påverkat. Det kommer bli en lång natt för Bangkokianerna! Betänk att detta bara en en försmak om vad som komma skall. 27 -30 oktober blir det högre vattenstånd!

1 kommentar:

  1. Fullmånen är väl oxå på väg nu och då stiger ju vattennivån av naturliga själv!
    Avrått några vänner som är på väg ner nu så de åker direkt "hem" istället o stannar inte i BKK!

    SvaraRadera