tisdag, oktober 25, 2011

Läger i Thailand tisdag 25 oktober 2011

Översvämningskatastrofen har gått in i del två. Det är varubrist på många platser i landet. Inga transporter kommer fram. Vi på Phuket, som i de flesta regioner av Thailand, har egna vattenfabriker och kommer i alla fall inte märka av dricksvattenbrist. Det gör dom i Bangkok. Hyllorna gapar tomma, 7/11 har sagt att dom kommer få in vatten. Tesco Lotus å sin sida kommer stänga sina butiker i en del drabbade områden då de inte får fram varor. Och över oss skiner solen som om den vill gottgöra för att brödet är slut i butikerna...

Vattennivåerna har hållit sig någorlunda i schack än så länge i Bangkok, "bara" små översvämningar i kanalnära områden. Uppe vid Don Meuang är det inte så bra, men inte katastrofalt och kriskontoret stannar där. Liksom alla som som är evakuerade dit. Än så länge bör tilläggas för vattnet stiger och precis nu kl 10,30 meddealde Nok Air att dom sluta flyga på Don Meuang. De som evakuerats till Thammasat University i Rangsit kommer flyttas då vattnet stigit alltför mycket där.
Enligt alla prognoser är det helgen som kommer som blir kritisk. Detta är "någorlunda översvämmade" Bang Phlat idag på förmiddagen.



Enligt en vattenexpert bör mängder av
människor flytta ut från sina hem då han menar att de som bor utanför skyddsvallarna kommer att översvämmas hårt - och länge! De som bor Sai Mai, Laksi, Don Mueang och Chatuchak tror han kan stanna kvar, men förbereda sig på 30-50 cm vatten.

Diverse voff voff: Thaksin är i Kambodja och köper pumpar till systerns regering. Han laddar för återkomst, då det genom katastrofen kanske öppnas en lucka för sånt också... Det skälls det på. Guvernören i Pathum Thani har förflyttats pga misstag i krishanteringen. Honom har det skällts en del på. Vet inte om han anses vara ansvarig för vattnet som skulle avledas österut eller om det är nåt annat. Hur som helst har vatten-avledningen österut inte gått så fort som det borde då arga medborgare i regionen motsatt sig öppnande av dammluckor (allt från skällande och nerrivande av skyddsvallar till rena slagsmål).
Oppositionsledaren Abhisit har tydligen åkt på semester till Maldiverna. Det skäller folk på. Yingluck skäller många på, hon kritiseras för allt från krishantering till hur fåfäng hon är.
US Marines trupper har anlänt och massor av amerikanska soldater har landstigit för att hjälpa till. Det skäller ingen på. (Tillägg klockan 19. det enda ingen skällde på, dvs USA-hjälpen, har avbrutits innan den började.) Japanerna skäller som attan då de tycker att deras fabriker offrades, dom tycker dom borde varnats. Andra skäller på Japan då dom tycker att katastrof-drabbade Japan borde förstå att det gäller människoliv, inte Toyotabilar.

Själv har jag lust att skälla på dom som skäller. Tycker alla borde koncentrera sig på hjälparbete. Skälla kan man göra senare.
Såvida man inte är hund, då är det helt okej att skälla och hundar behöver också krishjälp! Vill ni hjälpa alla husdjur som råkar minst lika illa ut finns info här. Vill ni hjälpa översvämningsdrabbade människor genom Röda Korset finns info här.

Alldeles nys meddelande myndigheterna att 27 - 30 oktober kommer att bli "röda dagar" för att underlätta under krishelgen som kommer.

18 kommentarer:

  1. Hemskt. Lider med Thailand!

    SvaraRadera
  2. Tack för en bra rapport om läget på grund av översvämningarna. Det är alltid tragiskt på alla sätt med naturkatastrofer som drabbar människor och djur. Men oftas är det tyvärr vi människor som ligger bakom...

    SvaraRadera
  3. Skäll och gläfs allt du orkar på dem som skäller, Malee. Massmedia i Sverige rapporterar mkt lite och t.o.m. SVD, som brukar skriva initierat, har varit tysta i ett par dagar.
    Tack för blogar och fb!!!!
    "Värsta senariot dagar" flyttas hela tiden framåt, vattenbrist i Bkk...

    SvaraRadera
  4. Följer din blogg dagligen och din information är toppenbra!! Åker själv till Bangkok och landar den 7 november och hoppas på det bästa. Kram på dej!

    SvaraRadera
  5. Lassa O: Oh ja!

    Annika: Instämmer!

    Doris: Värsta scenariot är... tjaaa... nästan troligt. KOlalt presskonferenser och gillar inte det jag hör - och ser. Dom låter skärrade.

    Anonym, kram på dig själv vem du nu är. Peaken av floden bör vara över 7 nov, bör... ingen vågar säga nåt säkert längre.

    SvaraRadera
  6. Vi skäller i alla fall inte på dig vi applåderar. Tack så hemsk mycket för din blogg. Finns ingen så bra information någon annastans som jag hittat

    SvaraRadera
  7. Haha Hans, nu var du rolig. Tack för det!

    SvaraRadera
  8. Tack för bra information, Britt-Mariie! Förresten, vet du något om Phukets försörjning av drivmedel? Funderar på om bensinen kommer att ta slut? Vi är ju beroende av att ta oss in till skolan i Patong varje dag (jo, jag vet, dagens i-landsproblem i ett utvecklingsland) men jag undrar i alla fall...

    SvaraRadera
  9. Christer, du tog orden ur min mun, eller var det min penna, eller möjligen tangentbordet :) Jag har försökt fått svar på det men mötts av oförstående blickar. "We have". Du förstår...

    Det lär väl visa sig...

    SvaraRadera
  10. Undergången, enligt bibeln.. Kommer att ske i form av översvämmningar.. Dvs, vatten! Inte något annat av elementen!

    Leve vår längtan till Gud

    SvaraRadera
  11. Anonym: Det är många som börjar tänka på undergångsberättelser i dessa dagar då naturen slår bakut på många sätt och på många platser.

    Leve vår längtan till livet

    SvaraRadera
  12. Det har redan börjat, i Karon höjer man priset på vatten eller så har man inget, skyller på "Bangkok flood"
    Andra varor också, kan man nu säga, "solly Bangkok flood"
    Mig lurar dom inte, jag föddes i Finland under kriget "hamstring" det sitter i generna.
    Pelle-Hamstring

    SvaraRadera
  13. Höjer dom priset?! Det var det j-vligaste! Om det blir riktig kris kommer vi till dig, hamstringsexperten i Karon

    SvaraRadera
  14. Välkommen, vatten finns och frysen är full, (det ser hustrun till) eftersom jag växte upp i en lanthandel med klippkort på socker och kaffe, är jag något av en expert på svarthandel också, jag flaggar när det finns varor.
    Pelle-Fullfrys

    SvaraRadera
  15. Jag bor i inne bangkok.. folk langar sand sackar for att skydda hotellet har bredvid.. slut pa massa varor overallt.. jag gor val som alla andra, drar till Pattaya i mon.... om jag far plats

    SvaraRadera
  16. Ja åk! Kolla mitt senaste inlägg, hög tid att dra. Pattaya är överbefolkat har jag hört. Men ni får nog plats, annars finns ju fler torra ställen åt det hållet. Lycka till!

    SvaraRadera
  17. Ja Du Malee.. Du har rätt! Leve vår längtan till livet.. Jag blev så upphetsad - att jag tänkte på Gud.. Utan livet - kan vi ju inte få med kärleken.. Då hjälper det inte med fyllda frysboxar, ens.. Jesus sa:.. Störst av allt är kärleken.. Men livet är nog större! Jesus hade lite fel där..

    Fiat lux – (1 Mos. 1 vers)..

    Anonyme, Dorvaldin Dapperin

    SvaraRadera
  18. Du är lite rolig anonyme Dorvaldin Dapperin :D

    SvaraRadera